Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Владимир ШАРАН: «Мы движемся вперед за счет самоотдачи и бойцовских качеств»

2016-12-16 06:15 Головний тренер ФК «Олександрія» Володимир Шаран в інтерв’ю клубній прес-службі підвів підсумки календарного 2016-го року та ... Владимир ШАРАН: «Мы движемся вперед за счет самоотдачи и бойцовских качеств»

Головний тренер ФК «Олександрія» Володимир Шаран в інтерв’ю клубній прес-службі підвів підсумки календарного 2016-го року та розповів про плани на майбутнє.

Владимир Шаран

Які здобутки ми маємо в 2016 році?

— Ми почали цей футбольний рік на позитивній ноті. Вперше в своїй історії, команда з Олександрії зіграла внічию з «Динамо» Київ, в підсумку вибивши киян на стадії 1/4 Кубку України. Звісно, в подальшому, ми намагались і прагнули досягти більшого в чемпіонаті тому, що ми знали про санкції, які були прийняті до «Дніпра» і в нас був великий шанс, щоб вперше в історії потрапити в попередній етап Ліги Європи.

Скажіть, будь-ласка, чого не вистачило в матчах кваліфікаційного раунду Ліги Європи проти «Хайдука»?

— Я думаю, що першим фактором було те, що ми не ввійшли в сезон. Ми завжди, скажімо так, важкувато входимо, хоча і розпочали рік вдало. Але влітку, традиційно, ми дуже плавно входимо в сезон. Хоч команда «Хайдук» молодша, але в них більше досвіду саме в виступах на такому рівні. І по-друге, травми отримали такі провідні гравці: Артем Полярус, Андрій Цуріков і Василь Грицук. В одному матчі, фактично, вони вибули зі строю, а саме після гри з «Алюмінієм». Тобто, лівий фланг і гравці, яких ми награвали і готували, безпосередньо до матчу з «Хайдуком». Тому, я вважаю саме ці причини вплинули на кінцевий результат. Звичайно, не хочу когось звинувачувати, але всі бачили, що ми не заслуговували домашньої поразки з таким рахунком. Я вважаю, якщо б ми пізніше входили в єврокубкові баталії, наприклад як «Зоря», погравши в чемпіонаті, тоді звичайно був би інший результат. Я впевнений в цьому.

Президент прийняв непросте рішення, щоб вболівальники мали можливість подивитися хоча б один єврокубковий матч, провівши серйозну реконструкцію стадіону.

— Президент зробив неможливе. За такий короткий проміжок часу, в такій складній ситуації, в якій знаходиться держава, в цілому, він спромігся зробити те, що зазвичай десятиріччями не можуть зробити інші клуби. Я розумів відповідальність і хлопці це розуміли. Ми намагалися якомога краще зіграти. Це перший раз в історії «Олександрії» такий футбольний «бум», але я думаю що не останній.

Володимире Богдановичу, вперше в історії міста представник футбольної професії, в щорічному конкурсі «Олександрієць року» переміг в номінації «Професіонал року». Цей факт мав на вас позитивний вплив?

— Розумієте, коли люди помічають і відзначають — це дуже приємно. Ми в першу чергу намагаємося грати для вболівальників і вони оцінюють нашу роботу. Це, безумовно, дуже приємно і мені, і команді. Багато хороших слів заслуговують і тренерський штаб, і весь футбольний клуб, які разом працювали на цей результат. Це завжди додає впевненості. Ми зростаємо завдяки футболістам, за рахунок всіх позитивних людей, які нас оточують. Намагаємося тримати свою планку.

Поговоримо ще про досягнення. Яремчук хоч і орендований, але дві звитяги здобув в цьому році: як кращий молодий гравець, а потім як й дорослий гравець жовтня місяця, а також він став автором найшвидшого голу в Прем’єр-лізі за всю історію її існування.

— Я б хотів, щоб не тільки про Романа Яремчука, а й про Андрія Цурікова теж так говорили, а Максим Жичиков, на жаль, так і не зміг продемонструвати те, що ми від нього очікували. За Яремчука, безумовно, почали говорити. Це є результатом наполегливої щоденної праці. Прийшовши в нашу команду, він зрозумів, що в нас в команді немає зірок, а потрібно працювати і доказувати. Він хотів грати в основному складі. Я йому повірив і бачу в ньому перспективного, висококласного футболіста. Ми з ним спілкувались, і я маю надію, що він буде грати на більш високому рівні, мається на увазі в основному складі «Динамо» Київ. Він допоміг нашій команді, і ми зі свого боку зробили максимум для того, щоб він знов таки повернувся в «Динамо», але не на другорядних ролях, а гравцем основи.

Що можна сказати про інших футболістів, які поповнили ряди нашої команди в нинішньому сезоні?

— Безумовно потрібен час, щоб хлопці ввійшли в колектив і відчували себе розкуто, розуміючи нашу філософію гри та вимоги. На це потрібен час. Тому я прекрасно розумію для чого я запросив Владислава Огірю і він це розуміє. Ми багато спілкувалися, говорив йому, щоб він терпів, тому, що Владислав не був фізично готовий, адже не пройшов з командою навчально-тренувальних зборів і приєднався до нас коли чемпіонат вже розпочався. Як і показав час, ми не помилилися з вибором і Владислав нам потрібен. Тобто я задоволений, тим що він не покладавши рук, працював і це дало свій результат. На рахунок Андрія Гітченка. Його я прекрасно знав. Хоч і багато критики було на початку сезону в його бік, тому що з під нього дуже багато голів забивали, він дуже переживав. Але я все рівно вірю в нього. Йому потрібен був час для того, щоб змінити своє бачення футболу. Зрештою, Андрій став менше помилятись і зміг зіграти так, як нам хотілося. Богдан Боровський, на жаль, не виправдав наших сподівань. Граючи за «Гірник», він виглядав дуже пристойно, прогресував, а прийшовши до нас, не витримав навантажень на навчально-тренувальних зборах. Звичайно, йому було важко, це було видно. Я думаю він перетерпить цей період, поки його дитя підросте, тому що мала дитина — це не так все просто. Я думаю, що ми скоріше всього, віддамо його в оренду в «Інгулець» до кінця сезону для того, щоб була ігрова практика. Тому що дублюючий склад це не його рівень. Тому я теж надіюся на цього гравця. Олександр Матвєєв, на превеликий жаль, отримував багато ушкоджень під час чемпіонату, тому він так і не зміг нам допомогти. Ну а Андрій Цуріков це професіонал, дуже серйозний професіонал. Людина, яка дуже багато працює, яку дуже поважають в колективі як футболісти, так і тренерський штаб. Сподіваюсь він нам дуже допоможе, тому що він залишається до кінця сезону.

Якщо кидати ретроспективний погляд в футбольний рік, то яким матчем ваших підлеглих ви можете пишатися, як тренер, і який найгірший поєдинок, який хочеться забути або зробити з нього дуже серйозні висновки?

— Найкращі, я думаю, це історичні матчі з «Динамо». Ці два матчі це серйозний показник нашої команди. Надійна гра в обороні, ігрова дисципліна на високому рівні, швидкі контратаки, стандартні положення. Такі поєдинки, де ключову роль грає тактична схема, вирішують результат та якість гри. А найгірший матч це гра минулого сезону з донецьким «Олімпіком» вдома, коли «Олімпік» грав вдесятьох і ми не змогли зламати їх опір. І ще один з «Чорноморцем» в Одесі.

Володимире Богдановичу, скажіть, будь ласка, що ви змінили в собі після другого сходження до керма «Олександрії»? Всі кажуть, що Шаран став більш мудрішим, більш виваженим. Він читає гру, розвивається як тренер, дружить з тактичними схемами, психологічними та педагогічними навичками. Як вам вдається це робити? На кого, або на що ви орієнтуєтесь в своїй професійній роботі?

— Дійсно у кожного тренера буває такий період, коли він знаходиться певний час без роботи. В цей час людина багато чого аналізує і розуміє, бо без футболу себе не уявляє. І, безумовно, дуже велика школа для мене — це «Карпати» і той період часу, який я після «Карпат» знаходився без роботи. Тому було багато часу все проаналізувати. І щоб не говорили, все рівно я Димінському вдячний. Петро Петрович амбіційна та розумна людина, тут питань немає. Це моя думка. І після цього я став сильнішим, впевненішим в своїх силах. В кожній професії людина намагається зростати професійно, і я це роблю щоденно. Була б у мене можливість, я б намагався якомога частіше виїжджати кудись за кордон, на стажування. Це було б здорово. Але зараз досить багато інформації в Інтернеті, просто треба знайти час і заставити себе зробити це для того, щоб проаналізувати ті матчі, які транслюють, різні тактичні схеми, описи тренувальних процесів. Саме головне — це любити свою професію. Я думаю, це стосується кожного тренера. А коли є практика звичайно воно набагато легше працювати. Немає такого тренера, який не помиляється. Саме головне, щоб футболісти розуміли, що ти від них хочеш. Якщо буде порозуміння між тренером та гравцями, тренером і президентом, тоді звичайно буде і хороший результат.

«Олександрія» має досить великий тренерський штаб. Скажіть, він вам більше допомагає чи деякою мірою і заважає?

— Відсотків на вісімдесят тренерський штаб є моїми однодумцями. Але, звичайно, бувають і різні думки. І по складах на гру. Наприклад, вони всі були за одного гравця, а я за іншого. Це нормальна робота. Я думаю, що в принципі у нас дуже хороший тренерський штаб, хороше порозуміння. Ми вже разом працюємо багато років і слава Богу знаходимося на високих позиціях в турнірній таблиці. Це результат взаєморозуміння.

Скажіть будь-ласка, як у вас складаються стосунки з президентом клубу?

— Мені б хотілось, щоб у всіх тренерів був такий президент, І щоб вони мали такі взаємини, як маємо ми. Я маю на увазі, в першу чергу робочі. Всі питання, які у нас виникають, ми вирішуємо разом. Я йому пропоную гравців, які умови ми можемо їм створити. І саме головне, що він довіряє мені, завжди дає добро на тих гравців, яких я пропоную. У нас дуже гарне взаєморозуміння і дуже хороші стосунки. А у неформальній обстановці, звичайно, ми взагалі розмовляємо на різні теми. Тобто у нас все добре в цьому плані.

Який то солдат, що не мріє бути генералом... Вчора політика клубу була така, щоб не брати зіркових гравців, тому що клуб розуміє проблеми держави. А чи не з’явилось у Сергія Анатолійовича більше амбіцій та бажання, щоб десь втрутитись в боротьбу не тільки за місце в Лізі Європи, а й поборотися в найближчій перспективі за медалі чемпіонату?

— Це дуже серйозне питання, давайте будемо реалістами. Головне завдання в мене було потрапити в першу шістку. Ми ще не виконали першого завдання. Якщо виконаємо, то тоді вже будемо відштовхуватись від того завдання, яке буде наступним. Наступне завдання це єврокубки. Президент цього хоче і я хочу, і знаю, що це буде. Наше головне завдання — закінчити першу частину чемпіонату в першій шістці, щоб до нас приїздили «Динамо», «Шахтар», «Зоря». Тобто грати на високому рівні. Це основна задача.

Погодьтесь, що з командою, яка йде третьою це «Зоря», «Олександрія» виступила достойно. А забий Андрій Запорожан пенальті в домашньому матчі, то невідомо як склалася б ситуація.

— Не треба рахувати ці матчі. Рівень «Зорі» набагато вищий ніж наш, я так вважаю. Індивідуальний клас футболістів вище, розумієте? Для того, щоб ми грали у такий футбол як «Зоря», нам потрібні швидкісні гравці на флангах. В нас немає такої швидкості. В нас є хороша організація і самовіддача, бійцівські якості. Але в нас немає того, щоб мені хотілося б бачити від нашої команди при грі на контратаках, як проводить їх «Зоря». Рівень футболістів «Зорі» набагато кращий: Караваєв, Петряк, Бонавентуре, Любенович, Ліпартія, Сухоцький, Соболь. Розумієте? Треба реально на це дивитись. Якщо завдання будуть вищі, то для цього потрібні серйозні виконавці. Хоча в нас стабільна заробітна плата, преміальні, все вчасно, але не всі футболісти хочуть їхати в Олександрію. Наприклад, я хочу одного гравця зараз, але впевнений він піде в «Зорю», хочу іншого, з іншої команди, він не захотів до нас іти, залишився, сказавши що Олександрія маленьке містечко, все в такому плані. Розумієте? Ті футболісти, які хочуть грати, вони підуть хоч в село грати. Я вже бачу яке підсилення нам потрібно. Це три-чотири гравці, для того щоб виконати завдання виходу в єврокубки. Але вони на контрактах, я вже з ними розмовляв. Вони не хочуть там залишатись, хочуть до нас, але у них контракти. І що робити? Ми не можемо платити такі гроші, як за Фаворова «Зірка» заплатила. «Зірка» взяла собі чотирьох легіонерів, заробітна плата, на скільки я знаю, у них вища ніж у нас. Тобто, бачите як все не просто. Але ми вижимаємо максимум, навіть, більше. Якщо б мені сказали, що ми закінчимо осінню частину на четвертому місці, я б не повірив. Тому що я бачу, які в нас є по грі проблеми. Але всі разом зібрались, компенсували за рахунок людських якостей, за рахунок самовіддачі. А в подальшому звичайно треба підсилення, треба освіжати гру. В атаці в першу чергу. Хотілося б пару таких гравців на флангах, як Таргамадзе. І тоді вже можна ставити серйозні завдання. І, звичайно ж, нападника. Яремчука вже немає, залишається Куліш і Пономар. Віталій пропускає з «Волинню», залишається один Куліш.

Команда збирається одинадцятого січня. Проведе два збори в Туреччині. Чи можна більш детальніше про плани в міжсезонні?

— Збираємось, проходимо медогляд і п’ятнадцятого вилітаємо до Туреччини в «Gold City» (Аланія) на двотижневий навчально-тренувальний збір. Там заплановано у нас чотири поєдинки. На два поєдинки, на скільки я знаю, є домовленість, це дві болгарські команди: «Славія» (Софія) та «Локомотив» (Пловдів) та ще два поєдинки плануються. На першому зборі ми акцентуватимемо увагу на функціональній підготовці в першу чергу, а спаринги це вже на другому тренувальному зборі. Хочеться дуже серйозних спаринг-партнерів. Другий навчально-тренувальний збір плануємо провести в «Susesi luxury resort» (Белєк) з 2-го по 16-те лютого. От такі у нас плани.

Хто із нинішніх гравців, з тих чи інших причин залишає команду?

— За Боровського я вам вже сказав. Ще під питанням один гравець і все. Всі інші поки що залишаються в команді. Можу сказати, що з молодіжного складу Владислав Шкіндер буде працювати з нами весь час. Це наша надія. Будемо з нього ліпити футболіста, скажемо так, тому що задатки в нього є.

Ви слідкуєте і маєте загальну концепцію підготовки, молодіжних команд U-19 та U-21. Команда U-19 в першій частині показала надзвичайно фантастичний результат. Натомість дублери грали гірше, ніж ми від них очікували. Які ви рахуєте тут є питання, і як ви їх плануєте вирішувати в подальшому?

— Це внутрішні проблеми. Ми, в загальному, розмовляли і з Андрієм Купцовим і з Ігорем Костирею, тренерами які працюють з U-19 та U-21. І на наступний рік буде концепція дещо інша. Всі ми розуміємо що це не добре, коли «Олександрія» U-21 знаходиться на 11-у місці, коли є всі умови для роботи, харчування, екіпіровка, футбольні поля. Взагалі проблем ніяких немає. Тому треба трішки по-іншому працювати, це вже наші внутрішні справи. Так що наступного року все буде дещо по-іншому. Треба підтягувати молодих виконавців з U-19 і працювати. Саме головне щоб U-21 давало гравців для основної команди, хоча б одного в рік, це буде хороший результат. А U-19 молодці, з грандами дуже серйозно грали і вигравали. Я бачу, що є характер в цих хлопців. Треба й в подальшому в цьому ж напрямку працювати.

Скажіть, будь-ласка, ось багато було розмов за і проти нинішнього формату чемпіонату. Дванадцять команд, розділення потім на шістки. Ось уже практично більша частина матчів в першому циклі проведена. Правильний це шлях чи краще б повернутися до тої схеми, яка була роками у нашому футболі?

— Можна підвести підсумки тільки в кінці сезону чи правильно, чи ні. Зараз важко щось про це говорити. Але вже видно, що зараз багато проблем з футбольними полями в таку пору року. Хочеться грати при хороших погодних умовах. Нічого страшного, якщо можна зіграти два матчі на неділю. Всі люди в Європі так грають. Чому б нам так не зіграти? Чому ми граєм до 11-о грудня? Це добре, що нам пощастило з погодою.

В таблиці «попередження та вилучення» за час, який сплинув, «Чорноморець» на першому місці (67 очок), «Олександрія» на другому (65 очок), на третьому «Волинь» (59 очок).

— Я не думав що ми така «командьоха» яка так багато порушує (авт. — сміється). Давайте розберемо гру з «Чорноморцем». Дійсно, це був дуже важливий для нас поєдинок. Всі вважали, що ми загубили очки в іграх з «Олімпіком» та «Зіркою», але ми компенсували це в матчах с іншими командами. Але дійсно і для нас це були неочікувані результати. З «Олімпіком», і з «Зіркою» зігравши внічию, ми прагнули тільки перемогти. Але почувши після гри з «Чорноморцем», висловлювання гравців та тренера, я був збентежений. Скажу відверто, переглянувши всі матчі «Чорноморця», налаштовував наших футболістів на гру по особливому. Те, як грає «Чорноморець», а саме деякі гравці, я не буду називати хто, таких виконавців я б ніколи в команду не взяв. Кожен раз я кажу що не дай Бог ви будете ззаду стрибати в когось, щоб людина травму отримала таку серйозну, як наприклад Таргамадзе на наших очах. Так, ми граємо жорстко, у нас команда справжніх чоловіків, які виходять, які віддаються грі повністю. Але нехай хоч один тренер скаже, що у нас груба команда. Я вважаю, що у нас не груба команда. Так, у нас жорстка команда, але щоб хтось стрибав, як пів команди «Чорноморця»... Я казав, якщо в боротьбі поступитесь цій команді, дасте слабинку, тоді ви цю гру не виграєте. І тому вийшла така гра. Я сказав, що картки мене в цій грі не хвилюють, це було сказано мною перший раз за весь час. І тому хлопці вийшли, не поступаючись, доказали, що це чоловіча боротьба. І мені було дуже не приємно чути, що начебто, наші хлопці підійшли до одеситів і сказали: «вибачте за цирк». Якщо це сказав наш футболіст, то його в команді не буде. Але мене всі хлопці завірили, що такого взагалі не було. Потрібно шукати причини поразки в собі. Я ніколи не коментував суддівство і не буду цього робити. Просто треба бути справжніми чоловіками і виходити на футбольне поле обличчям до обличчя, доказувати хто сильніший. От і все що я хотів сказати.

Ваші побажання вболівальникам в новому році.

— Щиросердечно вітаю всіх шанувальників футболу, дорогих олександрійців з наступаючим Новим роком та Різдвом Христовим. Бажаю міцного здоров’я, великого людського щастя, добробуту, благополуччя і Божої благодаті. Нехай рік Новий буде для Вас багатим на добро, щедрим на успіхи і вдачі. Нехай збудуться всі заповітні мрії. Щасливого Нового року і веселих свят!

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

RSS
Новости
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть