Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

От Фра́нко до Роналду

2017-06-13 11:57 Для обізнаних у футболі не є секретом той факт, що мадридський «Реал» ніколи не став би ... От Фра́нко до Роналду

Для обізнаних у футболі не є секретом той факт, що мадридський «Реал» ніколи не став би великим клубом, якби не підтримка генерала Франсиско Фра́нко, який правив Іспанією понад 30 років. Так само як київське «Динамо» не стало б найкращою командою СРСР без сприяння Володимира Щербицького, який правив «радянською» Україною понад 20 років.

Микола Несенюк

На цьому аналогії закінчуються. Тому що навіть за диктатури Франко «Реал», як і решта іспанських клубів, був громадською спілкою або, як тепер у нас кажуть, «народним клубом». Жодне стратегічне рішення в ньому не можна ухвалити без згоди сотень тисяч «соціос», тобто членів клубу. У нас же футбольні команди за часів комуністичної диктатури належали народу лише на папері, власне, як і все інше.

Саме сотні тисяч людей, які підтримують мадридський клуб своїми внесками, стали базою для глобального бізнесу, яким є сьогодні «Реал». Його бюджет наближається до мільярда євро, а вартість — до 10 мільярдів. І все це робиться насамперед для уболівальників. Найкращою ілюстрацією цього є історія з тренером Фабіо Капелло. Італійця, який одразу ж виграв із «Реалом» іспанський чемпіонат, звільнили не за поганий результат. А за те, що переможна гра його ­команди не подобалася уболівальникам!

Річ у тому, що в Іспанії успішно продають не просто футбол, а красивий футбол. І «Реал» із Мадрида в цьому бізнесі на першому місці. Закладений під час диктатури потужний фундамент дав клубу певний гандикап у ринкових перегонах кінця ХХ століття. Навіть продавши всіх своїх «зірок», мадридська команда не опуститься в країні нижче третього місця. Але це в теорії. На практиці ж «Реал» уже другий десяток років купує геть усіх, хто продається, не рахуючись із витратами. І тому наступний після Роналду найкращий футболіст світу точно гратиме тут, хто б він не був.

Чи добре це для футболу взагалі? Чи справедливо, що копії Кубка європейських чемпіонів вже не вміщаються на полицях клубного музею на стадіоні «Сантьяго Бернабеу»? За нинішніми правилами футбольного бізнесу — так. І правила ці навряд чи скоро зміняться.

Микола НЕСЕНЮК

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

RSS
Новости
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть