понеділок, 18 лютого 2013 10:30

"Коли я йду на стадіон, то хочу дивитися матч, а не чиїсь політичні вподобання" - Колесніченко

"Коли я йду на стадіон, то хочу дивитися матч, а не чиїсь політичні вподобання" - Колесніченко
Вадим Колесніченко. Фото: telegraf.com.ua

Народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко зареєстрував у парламенті законопроект, спрямований на посилення боротьби з заворушеннями на стадіонах. На думку Колесніченка, чинне законодавство не забезпечує належного порядку, а футбольні клуби не можуть "попередити насильницькі дії хуліганів".

Для охорони порядку пропонується розміщувати на стадіонах підрозділи міліції. Колесніченко також має намір запровадити адміністративну відповідальність за порушення правил поведінки у вигляді штрафу. Таке ж покарання буде встановлено за скандування ксенофобських та расистських гасел і демонстрацію банерів, в тому числі політичного змісту. Під заборону можуть потрапити і плакати із зображеннями Степана Бандери та Романа Шухевича, а також акції на підтримку Дмитра та Сергія Павліченко, засуджених за вбивство судді.

В інтерв'ю Gazeta.ua Колесніченко наголосив, що його законопроект абсолютно відповідає європейським нормам.

Яка мета вашого законопроекту, чи не є він посяганням на права людей та вільне висловлення думки?

- Коли людина купує квиток у кінотеатр, то хоче подивитися кіно, чи коли купує квиток на концерт, то хоче побачити концерт. Нікого у цьому випадку не цікавлять чиїсь політичні уподобання. Таким самим чином, коли вболівальники купують квитки на стадіон, то хочуть отримати спектакль під назвою "футбольна гра".

Вам не заважає, те, що летять пляшки, "фаєри", від яких людина може отримати опіки, відбуваються сутички? Якщо є політичне уподобання — ідіть на політичні збори, мітинги ідіть на вибори. Там вигукуйте свої політичні гасла і там займайтеся політикою. Я на футбол прийшов дивитися футбольний матч.

Чому міліція не бореться з порушеннями?

- Їх викинули з території футбольних стадіонів. І це питання треба підняти. По-друге, вони мають отримати інструмент. Якщо виявлено одне, друге порушення, то цих вболівальників треба на стадіон уже не пускати. В Європі, наприклад, є база проблемних вболівальників, до яких занесено правопорушників, яких потім не пускають на стадіони — чи то рік, чи два, чи й по-життєво.

У нас такої бази немає?

- Поки немає. Якщо хтось спробує когось не допустити на стадіон, то це буде порушенням прав людини і такого чиновника чи службовця можна притягати до кримінальної відповідальності. Бо така база має створюватися у відповідності із законами. У нас таких законів немає

Із бійками зрозуміло, та чим заважають банери політичного змісту?

- Ми ж наче говоримо про євроінтеграцію. На європейських стадіонах банерів чи гасла, які не стосуються футболу, немає.. Бо там це заборонено.

Взагалі у нас правила відвідування стадіонів затверджені ще у 2003 році. І там все це заборонено, але не виконуються. То якщо ми будуємо європейську державу, то давайте виконувати ці правила, які приймаємо. І тоді у нас буде правова держава.

Як ці питання взагалі врегульовано у світі?

- В Європі вже давно заборонено і політичні гасла, і інші незаконні дії на стадіонах. Щодо тих, хто діє всупереч цим заборонам, застосовується або ув'язнення, або штрафи. Тому ми і європеїзуємо наше футбольне дійство, приймаючи це законодавство.

Чи не може це викликати протест вболівальників?

Серед вболівальників — ніколи. Бо вболівальники приходять і вболівають. У фанівських рухах це питання також узгоджено. Бо це люди, які переймаються життям клубу, які співпрацюють із клубами, зі службами безпеки цих клубів. Але є угрупування під назвою "ультрас", яким начхати на фанівських рух, на фанівський клуб. Бо після того, що витворяють "ультрас", карають якраз клуби. Тому клуби зацікавлені, щоби "ультрас" не бешкетували на стадіонах.

Ви спілкувалися з представників фанівських клубів щодо цього законопроекту, яке їхнє ставлення?

- Ще півтора роки тому мене запросили на збори фанівського руху, де всі ці питання обговорювалися. Взагалі, розробниками цього законопроекту є представники СБ стадіонів, футбольних клубів першої, другої та вищої ліги та інші. Тобто, я висловив через законопроект те, що вимагає футбольна спільнота, а не маленьке угрупування під назвою "ультрас".

Цей законопроект обговорювався ще у липні, і під час обговорення були присутні представники УЄФА та ФІФА. Вони підтримали його і сказали, що так, дійсно, такі самі заходи, а іноді й більш жорсткі, використовуються і на їхніх стадіонах.

 

Зараз ви читаєте новину «"Коли я йду на стадіон, то хочу дивитися матч, а не чиїсь політичні вподобання" - Колесніченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

37

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути