Генсек НОК України пропонував продати олімпійські квитки

Олімпіада стартує 27 липня

Автор фото, BBC World Service

Підпис до фото,

Олімпіада стартує 27 липня

Розслідування редакції лондонських новин Бі-Бі-Сі показало, що генеральний секретар Національного олімпійського комітету України пропонував продати за готівку квитки на лондонську Олімпіаду на суму у кілька тисяч фунтів. Репортери Бі-Бі-Сі працювали таємно.

Володимир Геращенко сказав репортеру Бі-Бі-Сі, який видавав себе за спекулянта квитками, що зможе продати до ста квитків.

Володимр Геращенко відіграє важливу роль в олімпійському русі України вже понад 20 років. Він є генеральним секретарем НОК України з 1997 року.

Згідно із британським законом про лондонські Олімпійські та Паралімпійські ігри, продаж квитків на "чорному ринку" несе кримінальну відповідальність. За такі нелегальні дії встановлено штраф у розмірі до 20 тисяч фунтів.

Згідно із жорсткими правилами щодо країн за межами Європейського Союзу, квитки можуть продаватись лише жителям тих країн. Такі обмеження необхідні, щоб унеможливити продаж квитків на "чорному ринку".

Заклик розслідувати

Колишній британський міністр з питань Олімпіади, депутат британського парламенту Тесса Джауелл закликала провести розслідування.

"Я думаю, це жахливо. У даному випадку є людина, яка зловживає системою, і якщо звинувачення проти неї підтвердять, передбачені дуже суворі санкції", - сказала Тесса Джауелл.

Організатори лондонської Олімпіади - компанія Locog та співробітники спеціального підрозділу лондонської поліції Оperation Podium, який займається зловживанням під час ігор, обіцяють зробити все для боротьби із незаконним перепродажем олімпійських квитків.

Цього тижня у Британії завершується офіційний продаж оліміпійських квитків, і очікується, що після цього спекулянти активізуються.

Редакція лондонських новин Бі-Бі-Сі уже проводила подібне розслідування, яке виявило, що деякі офіційні агенти з продажу олімпійських квитків порушували правила, головна мета яких - запобігти потраплянню олімпійських квитків на "чорний ринок".

В минулому вже виникали підозри, що деякі квитки, які були призначені деяким національним олімпійським комітетам різних країн, перепродувались спекулянтами.

Отримавши інформацію, що хтось у Національному олімпійському комітеті України, можливо, готовий продати квитки, кореспондент Бі-Бі-Сі, який видав себе за неофіційного торговця квитками із Великої Британії, зв'язався та поговорив із генеральним секретарем НОК, який підтвердив, що готовий продати квитки для перепродажу на "чорному ринку".

Він сказав кореспонденту Бі-Бі-Сі, який працював під прикриттям: "Я розумію, що ви торгуєте квитками. Саме тому для мене пріритет номер один. Головний. Ви - та людина, з якою ми зв'яжемось, якщо у нас є зайві квитки".

"Краще готівка"

На останніх Олімпійських іграх у Пекіні Україна здобула 23 медалі, і в загальному заліку серед усіх країн-учасників посіла 11 місце.

Згодом, під час зустрічі у готелі неподалік Олімпійського парку на сході Лондона, пан Геращенко пояснив, що якраз займається розповсюдженням квитків українським вболівальникам, тренерам та чиновникам.

Однак одразу по завершенні цього процесу він готовий продати до ста зайвих квитків.

На запитання журналіста, який працював під прикриттям, чи може може він здійснити банківський перерахунок, пан Геращенко відповів англійською: "Якщо подумати, то якщо з'явиться, то краще готівка. Можливо? Краще готівка, і закінчимо із цим. Я сподіваюсь, що приїду 10 липня".

У понеділок у відповідь на запит Бі-Бі-Сі, чому він був готовий порушити олімпійські правила та британські закони, пропонуючи українські олімпійські квитки для продажу на "чорному ринку", пан Геращенко заявив, що "ніколи не планував продавати квитки у Великій Британії". Він також сказав, що "вів дипломатичну розмову, щоб задовольнити наполегливий інтерес торговця квитками".

Експерт із питань спортивного права Джеремі Саммерс сказав в інтерв'ю лондонській редакції Бі-Бі-Сі, що останні повідомлення ставлять у незручне становище взагалі увесь міжнародний олімпійський комітет.

"Після низки скандалів кінця 1990-х МОК намагався очистити свої ряди та ряди різних олімпійських комітетів. Цього разу ми надали більшу кількість квитків національним олімпійським комітетам, ніж будь-коли. Все це погано пахне. Такі речі не повинні відбуватись".