Головне

Бандитський БК "Харцизьк" та флегматична ФБУ

12.02.2013 15:02 4882 0
Бандитський БК "Харцизьк" та флегматична ФБУ

Все розпочалося у місті Харцизьку Донецької області 23 січня цього року під час матчу чемпіонату України у Вищій Лізі БК "Харцизьк" - "Авантаж-Політехнік", перемогу в якому здобули гості з різницею у два очка. Такий результат надто не сподобався президенту "Харцизька" Дегтярьову та його молодій і спортивній команді.

Після погроз під час гри від наставника "Харцизька" та президента клубу, вони чинили тиск на арбітрів матчу вже у суддівській кімнаті. Звучали погрози фізичної розправи та "прохання" переграти матч. Суддівська ж бригада на чолі з Амбросовим не пішла на "умовляння" і була вивезена гостинними господарями в лісосмугу міста на будмайданчик.

Згідно інформації з витягу офіційного сайту ФБУ, суддям далі стали погрожувати після чого відвезли в готель. Очевидно, що краєвиди передмістя Харцизька справили враження на людей Феміди. На наступний день "Харцизьк" у матчі чемпіонату України просто громить той же "Авантаж-Політехнік" з рахунком 114:90… Судили другий матч ті ж самі рефері.

Після повернення у бандитські 90-ті роки, та на щастя так і не познайомившись з донецькими кар`єрами, судді написали скаргу до Федерації баскетболу України на дії президента БК "Харцизьк".

У ФБУ ж відмовляються коментувати дії суддів та події навколо матчу у Харцизьку. У коментарі "Чемпіону" керівник суддівського комітету ФБУ Володимир Драбіковський так і заявив: "Події у Харцизьку не коментую, тому що не хочу".

Як стало відомо "Чемпіону", судді гри в Харцизьку подали заяву і до Голосіївського суду м. Києва на події, що відбулися в Харцизьку. Пізніше, арбітрам люди з донецького регіону рекомендували відмовитися від своєї заяви, обіцяючи нову незабутню екскурсію в край, де живуть "по понятиям 90-х". Телефон судді Амбросова не відповідає вже другий день, можливо флегматичність ФБУ та наполегливість спортивних хлопців з оточення президента БК "Харцизьк" зробили свою справу.

Директорат чемпіонату України, заслухавши інформацію по цьому інциденту, прийняв рішення – дискваліфікувати БК "Харцизьк" і зняти з чемпіонату України. Рішення цілком логічне, як для цивілізованої країни. Причому, директор чемпіонату України пані Шабанова наголосила, що це не вперше, коли у Харцизьку погрожують суддям і Дегтярьов вже був оштрафований через хуліганські дії.

Суддівські помилки в цій грі також знайшли, арбітрів відсторонили від суддівства чемпіонату України на 2 тижні. Скаргу БК "Харцизьк" на результат матчу також відхилили.

Але в Україні на кожного начальника знаходиться ще більший начальник. Донецька команда подає скаргу до Федерації баскетболу Україну. Комісія ФБУ з правових відносин приймає рішення в стилі Печерського суду міста Києва. Судді за "допущені помилки у матчі" дискваліфіковані на три місяці, а апеляція "Харцизька" задоволена і дискваліфікація знята. Донецький клуб оштрафували, а за бандитську поведінку покарання так ніхто не поніс.

До речі, від коментарів на дану тему президент БК "Харцизьк" відмовився. Не збираються роздмухувати скандал і керівники ФБУ, які досі не втрутилися в цю ситуацію, і фактично узаконили протиправні дії проти суддів.

Дивний коментар рішення по скасуванню дискваліфікації БК "Харцизьк" дав керівник правової комісії ФБУ, президент БК "Донецьк" Сергій Дядечко.

"Особисто я голосував за те, щоб залишити перше рішення по дискваліфікації в силі, оскільки ситуація ганебна. Проте ні в статуті ФБУ, ні в дисциплінарних правилах для змагань, що проходять під егідою ФБУ немає пункту, згідно з яким клуб можна зняти з чемпіонату за якусь провинність. Рішення про подібну дискваліфікацію було емоційним, тоді як юристи, вивчивши усі документи і аргументи, прийшли до того, що законного приводу для усунення клубу від чемпіонату немає.

В результаті у цій справі було прийнято найжорсткіше з передбачених дисциплінарними правилами рішення. Плюс була складена рекомендація, згідно якої  необхідно переглянути ці самі правила для змагань під егідою ФБУ", - цитує Дядечка basket.com.ua.

Нас же цікавить не стільки коментар президента ФБУ Олександра Волкова, а його дії. А їх немає. Начебто все гаразд. За 1,5 роки до Євробаскету Україна може опинитися в епіцентрі скандалу.

Коментарі ()