Головне

Повернення блудного Блохіна

22.04.2011 13:45 1160 0
Повернення блудного Блохіна

Призначення Олега Блохіна в національну збірну України на Євро-2012 стало несподіваним для багатьох. Ні, не з причини, що в його було мало шансів у боротьбі з Юрієм Калитвинцевим, а лише тому, що, напевно, і Сурікс і члени Виконкому ФФУ розуміли, що це не найкращий вибір для української команди.

Більш за все, що очільника ФФУ змусили піти на крок з призначеням Блохіна на пост номер 1 в національній команді. Змусили ті, хто ще нещодавно хотів cкинути Суркіса з трону в українському футболі. Навіщо опонентам Суркіса Блохін в національній команді, це питання доволі риторичне.

Поки існує лише дві версії. Перша - опоненти Суркіса розуміли, що очільник ФФУ просуває кандидатуру Калитвинцева на цю посаду і будь-що хотіли не допусити кандидатури президента ФФУ. Друга - прихід Блохіна, це начебто своя людина в таборі ворога та ще й на такій важливій посаді як національна команда на домашньому турнірі Євро-2012.

Звичайно, Олег Блохін, це не та людина, котра буде співати під чиюсь дудку. Це добре розумів і Суркіс і мають усвідомлювати ті, хто просунув Блохіна на це місце. Хоча і сам Блохін повинен добре петрати, що якби не тиск на Суркіса, то не бути йому тренером збірної України, і це факт. На прес-конференції після призначення Олега Блохіна головним тренером збірної було варто лише глянути на Григорія Суркіса, щоб зрозуміти, що цей хлопець не з нашого двору.

Відносини Суркіса і Блохіна були завжди не найкращими. Ще з часів їх політичного буття. Блохін постійно ображався, що Суркіс не запрошує його ні в "Динамо", ні в збірну. Пізніше, коли після провалу Леоніда Буряка в національній команді йому на зміну прийшов Блохін і вивів збірну України на ЧС-2006, а там ще й дійшов до чверфтьіналу турніру, вони стали майже друзями.

Але "майже". Блохін з національною командою зробив Суркіса "прометеєм українського футболу" і йому навіть пропонували присвоїти звання Герой України. Все було б добре, але далі втрутилися гроші. Після успіху в Німеччині Блохін зажадав підвищення зарплати і її отримав, а також підписання зі збірною конракту на відбір до Євро-2008 та ЧС-2010. Тут Суркіс на поступки не пішов і підписав лише на відбір до Євро-2008. Виступ у цьому турнірі збірна України при Блохіну провалила, посівши у своїй відбірковій групі лише четверте місце. Після цього Блохін і Суркіс пішли іншими шляхами.

Блохін пішов у ФК "Москва", де запам`ятався лише скандалами із журналістами і гравцями команди. Потім було звільнення Блохіна, хоча Олег Володимирович і казав, що зробив гарну команду, що вистрілить у майбутньому. Але залпу ФК "Москва" не відбулося і пізніше і ця команда зовсім зникла з футбольної карти Росії.

Після московського етапу Блохін тривалий час сидів без роботи і в його тренерський хист не вірили. Повірили у "Чорноморці", де його призначили спортивним директором клубу , а головним тренером одеситів став Андрій Баль. По суті, ці два тренери і привели "Чорноморець" до вильоту з Прем`єр-ліги. Винним же був визнаний Баль, а Блохін казав, що то не його компетенція.

Вже у 2010 році перед Блохіним замайоріла перспектива очолити "Динамо" після роботи в команді Газзаєва і Ко. Але цього не хотіли брати Суркіси. У результаті були лише розмови.

Вірний шанс у Блохіна повернутися в роботу з`явився на початку 2011 року, коли ініціативна група на чолі з президентом Прем`єр-ліги Віталієм Даніловим та дев`ятьма членами Виконкому ФФУ висунули Блохіна на посаду головного тренера національної збірної України.

Далі усім відомі події: похмуре лице Григорія Суркіса і реінкарнація Блохіна в національній команді.

Цікаво, що на Виконкомі ФФУ за кандидатуру Блохіна не голосували ті, хто його висував на цю посаду. Григорій Суркіс сказав "за", хоча й зробив це останнім.

У Блохіні Суркіса багато що дратує. Від його незалежності і до небажання працювати за "серебрянник", як це роблять Калитвинцев і Яковенко, для яких футбол перш за все.

Сам Олег Володимирович, прийшовши знову на нове-старе місце не став обіцяти золотих гір і сказав, що перше завдання - вийти з групи на Євро-2012. І ніяких тобі перемог на Євро-2012, як про це заявляв Григорій Суркіс і Віктор Янукович. Для Блохіна ці люди у футболі не авторитети.

Для гарного успіху на Євро-2012 Блохіну знову доведеться залучити свою фартовість. Можливо, варто повернути у тренерський штаб Баля, Кузнецова, Роменського та Альтмана, а прес-аташе призначити Ігоря Мірошниченка. Можливо, хоч це допоможе?

Коментарі ()