Хто заробляє на Євро-2012? Перша частина розслідування

Понеділок, 17 січня 2011, 16:47

Підготовка України до Чемпіонату Європи з футболу 2012 року перетворилася на бермудський трикутник, в якому зникають державні кошти.

"Українська правда" вже писала, що реконструкція Національного спорткомплексу "Олімпійського" перевершила за ціною берлінську "Олімпію" та дише у потилицю мюнхенській "Альянс-арені".

Натомість в Україні з'явилося декілька фірм, які під час кризи тріщать від державних замовлень, адже без тендерів засвоюють багатомільярдні бюджетні вливання в інфраструктуру Євро-2012.

Троє "щасливців"

Усього на реконструкції НСК "Олімпійський" працює три генеральних підрядники - "Київміськбуд", дніпропетровський завод "Майстер-Профі", а також товариство з обмеженою відповідальністю "АК Інжинірінг".

На момент обрання президентом Віктора Януковича на НСК "Олімпійський" було два великих виконавці: холдингову компанію "Київміськбуд" визначили генпідрядником без проведення конкурсу, а дніпропетровська компанія "Завод Майстер-профі Україна" в 2009 році виграла тендер на спорудження покрівлі НСК "Олімпійський", а згодом отримала статус генпідрядника.

Третій генеральний підрядник - "АК Інжиніринг" - був визначений у червні 2010 року, тобто коли підготовкою до Євро-2012 у повному обсязі керував віце-прем'єр Борис Колесніков.

Фірму "АК Інжиніринг" залучили без проведення повноцінного тендеру рішенням підконтрольного Колеснікову Нацагентства по Євро-2012. Вона займатиметься внутрішніми та зовнішніми опоряджувальними роботами на стадіоні, здійснюватиме монтаж нового обладнання та влаштування інженерних мереж.

 

На сьогодні офіційний бюджет реконструкції НСК Олімпійський складає 3 мільярди 266 мільйонів гривень, але вже ніхто не приховує, що остаточна вартість ще має підрости на 1-2 мільярди.

Яку частину грошей з 4-5 мільярдного кошторису НСК "Олімпійський" засвоїть "АК Інжиніринг" - це загадка. Але в Україні знайшлося би чимало фірм, готових виступати генпідрядником на такому об'єкті. Особливо якщо для цього не слід вигравати жодних тендерів.

Окрім того, "АК Інжиніринг" сплив у ще одному "жирному" об'єкті, який будуть ремонтувати за кошти бюджету - київському Палаці спорту.

"АК Інжиніринг" знову без конкурсу визначено виконавцем робіт з технічного переоснащення інженерних систем та поточного ремонту "Палацу спорту" - за процедурою закупівлі в одного учасника. Кошторис - 80 мільйонів гривень, повідомляє "Вісник державних закупівель".

 

Отже, чому саме цій фірмі вирішили віддати багатомільйонний підряд на засвоєння бюджетних коштів, що рівнозначно дотації в часи нинішньої кризи?

Хто стоїть за "АК Інжиніринг"?

Центральний офіс "АК Інжиніринг" розташований в непримітному будинку по вулиці Ярославів Вал. Зовні ніколи не скажеш, що тут сидить підприємство, що оперує сотнями мільйонів державного замовлення.

 Офіс генпідрядника реконструкції НСК "Олімпійський"
 

Автор цих рядків власноруч вирішив занести лист до керівника компанії Володимира Артюха з проханням на інтерв’ю. Всередині офісу – до десяти кімнат. Поряд з кабінетом директора – кабінет його сина, який працює заступником.

Секретарка відмовляється повідомити телефонний номер приймальні - обіцяє, що в разі згоди зв'яжеться сама. Але на запит "Української правди" до компанії-генпідрядника робіт на НСК "Олімпійський" ніхто не відгукнувся протягом більш ніж півтора місяця.

Встановлювати довелося самотужки.

Отже, фірма "АК Інжиніринг" пов'язана з двома потужними групами впливу в Україні.

"Українській правді" вдалося отримати виписку з реєстру ТОВ "АК Інжиніринг".

 

Одним із двох засновників ТОВ "АК Інжиніринг" записаний директор цієї компанії Володимир Артюх.

За словами джерел, Артюх веде девелоперський бізнес депутата-перебіжчика з БЮТ Олександра Шепелєва, який, у свою чергу, входить у орбіту одного з найвпливовіших діячів сучасності Юрія Іванющенка, що відомий також як "Юра Єнакіївський".

В травні цього року журналіст "Української правди" був свідком картини, як в готелі "Hyatt" Юра Єнакіївський спочатку провів зустріч з Олегом Дерипаскою, а потім в супроводі Шепелєва, який намагався встигнути за новим донецьким олігархом, залишив приміщення.

Зв'язок Шепелєва з Артюхом простежується в скандалі навколо офісного центру на Рильському провулку в Києві, який належить дружині депутата Шепелєва та був зданий в оренду націоналізованому "Родовід Банку".

Восени 2010 року Артюх опинився під вартою в рамках кримінальної справи щодо розтрати коштів "Родовід Банку" – йому закидали проведення фіктивного ремонту, кошти за який "вимили" на підставні фірми.

Ця кримінальна справа була на персональному контролі в глави СБУ Валерія Хорошковського. Артюх навіть був заарештований за клопотанням СБУ, однак через декілька днів його випустили на підписку про невиїзд.

Це – небачений гуманізм з огляду на те, як українські силовики поводяться з усіма іншими фігурантами резонансних справ. Не виключено, що так сталося після втручання високих покровителів.

Сьогодні ж у згаданому будинку розташований офіс Юри Єнакіївського. Начебто це – ціна свободи депутата Олександра Шепелєва.

Донецька гілка "АК Інжиніринг"

Але є ще один ланцюжок, який пов'язує "АК Інжиніринг" з донецькими.

На сайті "АК Інжинірінг" можна знайти список їхніх клієнтів - готель "Донбас-палац" у Донецьку, база футбольного клубу "Шахтар", офіс компанії DCC, "Донгорбанк". Всі ці об’єкти поєднує одне – вони належать Рінату Ахметову.

Окрім того, в числі своїх клієнтів "АК Інжиніринг" на власному сайті згадує загалом-то маловідому фірму ЗАТ "УкрІнвест". Але запам'ятайте цю назву, бо вона може виявитися ключем до розгадки, хто і чому стає генеральним підрядником на НСК "Олімпійський".

Як виявилося, фірма "АК Інжиніринг" виступає засновником ТОВ "АК Інжиніринг-Донбас". Іншим акціонером на 50% у державному реєстрі станом на 22 листопада 2010 року значився громадянин Іван Юрійович Шакуров.

 

Іван Шакуров є депутатом Донецької міськради від Партії регіонів, при чому - головою комісії з питань містобудування.

Але це не головне. В 1990-их роках Шакуров працював юристом Колективної торговельної фірми "Юг", гендиректором якої був... віце-прем'єр з питань Євро-2012 Борис Колесніков.

Далі – більше. З 1999 по 2005 рік Шакуров був заступником гендиректора ЗАТ "Фірма "Юг", яка також належить Колеснікову.

Крім того, Шакуров входив до наглядової ради "Артемівського заводу шампанських вин", який перебуває у спільній власності Ахметова і Януковича.

Ще більш показовий той факт, що Шакуров значився гендиректором ЗАТ "УкрІнвест".

ЗАТ "УкрІнвест" - не просто одна з фірм в орбіті Колеснікова. ЗАТ "УкрІнвест" напряму заснував Борис Колесніков зі своєю дружиною Світланою. Про це свідчить звіт за 2008 рік, розміщений на сайті Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Але це ще не все. ЗАТ "УкрІнвест" - це фірма, через яку Колесніков виступив засновником свого головного промислового активу - ЗАТ "Виробниче об'єднання Конті".

 

Про надзвичайну близькість Шакурова до Колеснікова свідчить згадка цієї довіреної особи в справі "Білого лебедя", де Шакуров проходить як свідок.

Так, саме Шакуров передав Борису Пенчуку 600 тисяч доларів за акції "Білого лебедя", які купувалися для Колеснікова. Ця інформація міститься у обвинувальному висновку по справі.

 

А тепер повертаємся до фірми "АК Інжиніринг".

Виходить, що генпідрядником багатомільйонної реконструкції НСК "Олімпійський" без жодного тендеру була призначена фірма, яка вела спільний бізнес з довіреними людьми Бориса Колеснікова.

При чому статус генпідрядника вона отримала за рішенням підконтрольного Колеснікову Нацагентства по Євро-2012.

Сьогодні всі роботи і товари в рамках підготовки до Євро-2012 закупляються без тендеру саме за погодженням з цим державним агентством. Найголовніше, щоб закупівля відбувалася в рамках "завдань і заходів" Державної програми підготовки до чемпіонату. Як, наприклад, нещодавно, не моргнувши оком, це Нацагентство погодило закупівлю лавочок для харківського метро за ціною автомобіля "Ланос" - 63 тисячі гривень за штуку.

Сам Борис Колесніков у розмові з кореспондентом "Української правди" сказав, що участь його юриста у компанії "АК Інжиніринг-Донбас" була самостійним проектом.

– Между мной и "АК Инжиниринг" не может быть никаких вопросов совместного владения. Если Шакуров у меня работает правовым консультантом, это не значит, что я ему должен запрещать где-то участвовать как акционер. Строительный бизнес мне неинтересен.

– То есть вы утверждаете, что присутствие вашего юриста Шакурова в компании "АК Инжиниринг Донбасс" - это его самостоятельный проект?

– Безусловно.

– Как этот факт влиял на привлечение "АК Инжиниринг" в качестве подрядчика без проведения тендера?

– Никак. "АК Инжиниринг" сделал много проектов. Я исходил из того, что на многих объектах в Донецкой области я мог убедиться в их качестве работ.

Водночас Колесніков відповів відмовою на запит "Української правди" з проханням надати повний список підприємств, в яких він виступає акціонером.

P.S. Після виходу публікації віце-прем'єр Борис Колесников подзвонив до "Української правди", щоб ще раз повідомити, що не пов'язаний з компанією "АК Інжиніринг".

"Я ні прямо, ні через родичів не був і не буду засновником у компаніях, які виконують підряди на Євро-2012, навіть у тих, які возять м'ячики на стадіоні. Вибір "АК Інжиніринг" - це вибір Нацагентства по Євро-2012, яке керувалося тим, що ця фірма побудувала "Донбас-Палац" і базу футбольного клубу "Шахтар" - зробила це якісно й у строки".

Водночас Іван Шакуров повідомив, що у січні 2010 року продав частку в компанії "АК Інжиніринг-Донбас", хоча у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб на 22 листопада він залишався її засновником.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді