Гендиректор «Зорі» Сергій Рафаїлов: Антикорупційна справа про договорняки в футболі - це просто пшик

Гендиректор «Зорі» Сергій Рафаїлов: Антикорупційна справа про договорняки в футболі - це просто пшик
Гендиректор ФК «Зоря» Сергій Рафаїлов

«Ми принципово не даємо інтерв’ю телеканалам «Футбол»

Днями ЗМІ облетіла гучна заява гендиректора футбольного клубу «Зоря» (Луганськ) Сергія Рафаїлова. За його словами, клуб збирається подати до суду на телеканали медіа-групи «Україна» («Футбол-1» і «Футбол-2»), які належать президенту ФК «Шахтар» Рінату Ахметову. Причина –  розповсюдження брехні. В одному з ефірів ведучий і директор телеканалів Олександр Денисов повідомив про те, що «Зоря» недорахувалася $1 млн, які нібито обіцяв заплатити луганському клубу президент столичного «Динамо» Ігор Суркіс, якби «Зорі» вдалося відібрати очки у прямого конкурента киян за чемпіонство – донецького «Шахтаря».

Луганський клуб, який чотири роки тому був змушений залишити рідне місто і переїхав до Запоріжжя, минулий сезон завершив на четвертому місці. Це високе місце у випадку «Зорі» можна навіть назвати невдачею, оскільки сезон-2016/2017 «Зоря» завершила третьою. Нині ж команда намагатиметься повернути собі втрачені позиції в українській першості, а також пробиватися до групового турніру Ліги Європи. Можливо, цього сезону це буде значно важче зробити, ніж раніше, адже клуб залишили кілька ключових виконавців.

Кілька тижнів тому луганський клуб спровокував ще одну гучну футбольну новину у літнє міжсезоння. Основний голкіпер команди і воротар молодіжної збірної України Андрій Лунін перейшов до мадридського «Реалу» за рекордну для українських воротарів суму – 8,5 мільйонів євро. Залишив луганську команду також ще один ключовий гравець, бразильський нападник Іурі Фрейтас де Кастільйо, який перейшов до клубу з ОАЕ «Аль-Наср». Щоправда, деталі цього переходу не розголошуються.

Продаж Андрія Луніна до мадридського «Реала» дозволив «Зорі» встановити партнерські зв’язки з найтитулованішим клубом Європи. Між керівництвом двох клубів досягнуто домовленостей, що тренерський штаб української команди на чолі з Юрієм Вернидубом у вересні цього року пройде стажування у «Реалі». Трохи пізніше у стан мадридського гранда на стажування відправляться тренери молодіжних команд «Зорі», наставники воротарів.

В інтерв’ю «Главкому» гендиректор «Зорі» Сергій Рафаїлов розповів про конфлікт з футбольними медіа Ахметова, а також прокоментував чи не найгучнішу футбольну антикорупційну справу останнього десятиліття. Про неї напередодні київського фіналу Ліги чемпіонів повідомили правоохоронці, а одним із  фігурантів цього скандалу стала «Зоря».   

Ваш клуб збирається судитися з телеканалом «Футбол-1». Чого саме ви вимагатимете у суді?

В заяві Денисова (Олександр Денисов – директор телеканалів «Футбол-1» і «Футбол-2» - «Главком») звучить, що нам «Динамо» пропонувало $1 млн, якщо ми обіграємо «Шахтар». Ми хочемо, аби він вибачився і сказав, що це неправда, або хай пред’явить докази, які підтверджують його заяву.

Попри все в Україні є практика фінансового стимулювання команд з боку інших зацікавлених клубів. Президент «Динамо» Ігор Суркіс не приховував, що його клуб стимулює всіх суперників «Шахтаря» у чемпіонаті. Але раніше до суду ніхто ні на кого за це не подавав. Що змінилося зараз?

У вас є докази таких стимулювань? Якщо є, то пред’явіть їх, або нехай їх пред’являть ті, хто нас обвинувачують, от і все! Не знаю, як інші клуби, але «Зоря» нікого не стимулює. А то виходить так, що розмови мають місце лише про те, що когось «Динамо» стимулює. А про те, що «Шахтар» стимулює інших чомусь ніхто не говорить.

Маєте докази такого стимулювання з боку «Шахтаря»? Наведіть приклади.

У мене є докази. Якщо потрібно буде, я їх пред’явлю.

«Мінімальний бюджет клубу Прем’єр-ліги – близько 50 млн гривень на рік»

Перед новим сезоном з «Зорі» пішли кілька лідерів, зокрема Лунін, Іурі. Ви посилилися бразильским форвардом Рафаелем Сілвою. Кого ще плануєте придбати? Які завдання на наступний сезон має команда?

Наші цілі традиційні, ми ставимо їх з року в рік – показувати хорошу гру, посідати якомога вище місце у турнірній таблиці чемпіонату України і потрапити в єврокубки. Маю на увазі насамперед груповий турнір Ліги Європи.

Перед фіналом Ліги чемпіонів поліція заявила про розкриття злочинних схем договірних матчів. Серед клубів-фігурантів справи назвали і «Зорю», яка ще в 2016 році почистила свою «молодіжку», яку звинувачували у «договорняках». Чому ваш клуб нині потрапив до чорного списку правоохоронців, що інкримінують?

Я запитував керівників українського футболу про це, в Андрія Павелка зокрема. Питав: а що це взагалі було? Пам’ятаєте, як минулого року була масштабна антикорупційна операція, коли правоохоронці задіяли навіть гелікоптери і бронетехніку? (24 травня 2017  року правоохоронці затримали 15 керівників обласних управлінь колишнього Міністерства доходів і зборів часів Віктора Януковича. Гендиректор «Зорі» вважає нинішню футбольну справу подібною не лише за розголосом, але й за відсутністю результатів – «Главком»). Прочитав я днями заяви Назара Холодницького (глави Спеціальної антикорупційної прокуратури, першого віце-президента ФФУ. Чиновник повідомив, що у слідства є 11 підозрюваних, з яких 5 – футболісти, четверо – менеджери і двоє - тренери. Він прогнозує, що до кінця літа у судах ми побачимо перші справи – «Главком»). Вони просто вилили відро бруду на всі українські клуби.

Кому це було вигідно?

Це або якась компанійська акція, аби комусь щось показати, довести, або просто некомпетентність. Про докази, які вони нібито мають, я запитував ще до тієї сумнозвісної «гучної» прес-конференції, до фіналу Ліги чемпіонів. Тоді всі цим фіналом були зайняті, мені казали, що відбудеться брифінг, на якому оприлюднять факти. Мені також казали, що ФФУ проведе брифінг, на якому скаже, що представники МВС не праві у своїх обвинуваченнях. Але цього не сталося. Великим питанням залишається те, що президент ФФУ і його заступник на спільній прес-конференції з МВС самі вперше дізналися про те, які лунатимуть обвинувачення. Як так сталося, мені хтось може пояснити?

прес-конференція щодо корупції у футболі, де серед інших Павелко, ХолодницькийПрес-конференція щодо корупції у футболі. Голова комітету з етики і чесної гри ФФУ Франческо Баранка, президент ФФУ Андрій Павелко, віце-президент ФФУ, глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький

Тобто вашому клубу не демонстрували докази порушень?

Звичайно, що ні. Я вам більше скажу, ніхто ні з ким не зустрічався, ніхто не дзвонив, ніхто до нас не приїжджав. Це просто «пшик», який не матиме жодного практичного продовження.

Як оцінюєте призначення швейцарського юриста Томаса Грімма на посаду президента Української Прем’єр-ліги (УПЛ)?

Наш клуб з самого початку був проти цього призначення (Томас Грімм був єдиною кандидатурою під час виборів президента УПЛ – «Главком»). Людина збирається керувати господарством, яке деградує. Ми це бачимо по якості футболу, по тому, що команди з’являються, але потім зникають. Отже, як можна керувати господарством, не перебуваючи тут, а навідуючись до України час від часу? Людина мови не вчить. Я не знаю, якою може бути ефективність його роботи.

За логікою керівників УПЛ, українці уже керували Лігою. І якщо її рівень знижується, доцільніше залучити західний досвід, хіба не так?

Деградує футбол чи знижується його рівень не тому, що Лігою керували українські керівники. Так відбувається тому, що у країні такий час. Чим хворе суспільство, тим хворий і спорт. Освіта, інвестиції, медицина, спорт і футбол, зокрема, в усьому там є проблеми.

«Державі слід зрозуміти: якщо їй потрібні здорові громадяни, потрібно розвивати футбол»

Замкнене коло виходить. Де вихід?

Потрібен просто час. Причин багато. Але не слід плекати ілюзії, що у нас все добре. Слід чесно казати, що недобре. Футбол у нас перебуває у такому занедбаному стані, бо немає полів. Потрібно будувати нові і покращувати якість тих, які є. У нас також немає тренерів. Їх потрібно вчити, особливо дитячих, думати про те, яку зарплату платити. УПЛ – це верхівка, але головні проблеми внизу. Свого часу ми спілкувалися з президентом роттердамського «Фейєнорда» і я запитав його, скільки у них полів у місті? Він відповів – 150, 75 натуральних і 75 штучних. З них клубу належить 10, можливо ще стільки ж належать місцевій «Спарті». Але інші поля перебувають у власності муніципалітету. А в Запоріжжі тих, які придатні для гри у футбол, – п’ять. Тому кого завгодно постав керувати УПЛ, результат не зміниться. Візьміть Ісландію. У них 300 критих манежів на трохи більше ніж 330 тисяч населення. Слід зрозуміти державі: якщо їй потрібні здорові громадяни, потрібно докладати зусилля для розвитку футболу. Адже футбол – це найбільш доступний і масовий вид спорту.

Одним зі своїх завдань на посаді голови УПЛ Томас Грімм вважає створення єдиного телевізійного пулу (пакету прав на трансляцію матчів УПЛ. Нині клуби продаж своїх прав на трансляцію власних матчів вирішують з телеканалами в індивідуальному порядку). Реально зробити?

Це прожект. Повірте мені, його не буде.

Чому?

Монополізм і відсутність прозорості у тій діяльності, якою займаються телеканали «Футбол-1», «Футбол 2» і Олександр Денисов. Він багато розповідає про те, наскільки показувати вітчизняний футбол збиткова і невигідна справа. То нехай кине. Ніхто не займатиметься тим, що невигідно. А якщо займається, то значить і вигода якась є. Можливо, вона неекономічна, можливо, це політика, можливо, ще щось. Але вигода завжди є. Він ніде нікому не показував рейтинги, як дивляться вітчизняний футбол на його каналах. Він чомусь ці рейтинги ретельно приховує. Я спілкувався з президентом іспанської Ла Ліги Хавьєром Тебасом. Переказав йому слова Олександра Денисова, який вважає, що показувати український футбол невигідно. То президент іспанської ліги взяв калькулятор, порахував і відповів, що це брехня. Тебас так і сказав мені: дайте мені права. Ви близько 8 млн євро (заробіток клубів УПЛ від продажу прав на телетрансляцію власних матчів на ТБ, який розподіляється між клубами не рівномірно. Цікаво, що керівник спортивних проектів «1+1 Медіа», одного з трансляторів матчів минулого сезону УПЛ Степан Щербачов вважає, що ціна телеправ більшості клубів УПЛ дорівнює нулю. Президент «Динамо» заявляв, що за жодних умов не передаватиме права на трансляцію матчів «Динамо» телеканалам «Футбол». Суму прибутків від телеправ українські клуби зазвичай не афішують – «Главком») уже маєте цього року, в наступному матимете більше. У Швеції проживає значно менше людей, ніж в Україні. Але вартість телевізійних прав у цій країні – 18 млн євро. На Кіпрі населення півтора мільйона, але їхні клуби від телетрансляцій отримують теж значні кошти.

До телеканалів «Футбол» критично ставиться не тільки «Зоря», а й «Динамо». Зі свого боку, «Шахтар» і керівництво ФФУ критикують телеканал «2+2», який також транслює матчі УПЛ. Як подолати це телевізійно-спортивне розділення, як домогтись об’єктивності?

Чому ви вважаєте, що це дві протилежності? Зовсім ні. Хтось це розділення спеціально підігріває, ви в тому числі, якщо так вважаєте. Є футбол, який у всьому світі об’єднує людей. Готовий ще раз повторити: нашому футболу потрібна чіткість і прозорість, потрібна правда. Потрібно казати, що трансляція стільки реально коштує, стільки коштує футболіст тощо. Я неодноразово представникам футбольних клубів пропонував: давайте відмовимося від трансляцій, грошей від них, нехай якщо не хочуть, нас не показують. Рік не показуватимуть, а потім я подивлюся, що буде з цим футбольним телебаченням. Вони самі пропонуватимуть нам усім гроші.

Колеги до вас дослухаються?

Поки ні. Економіка різних клубів залежить від різних надходжень. Для декого ці 200-300 тисяч євро, які вони мають з трансляцій, є дуже важливими. Чому клуби не можуть відмовитися? Можливо, залежать не тільки від цих насправді мізерних надходжень. Мабуть, є і інші впливи.

Прокоментуйте чутки, що «Полтава» не безплатно віддала своє місце в Прем’єр-лізі «Чорноморцю». Зокрема, про можливість продажу «Полтавою» свого місця у футбольній еліті говорив президент ФК «Інгулець» Олександр Поворознюк. Чи є підґрунтя для таких розмов?

Та ні, це дурниці. Ви думаєте, що багато тих, хто бажає і має можливості грати у Прем’єр-лізі? Слід розуміти, який бюджет має бути у клубу Прем’єр-ліги. До того ж не забувайте про команди U-19 і U-21, які також слід утримувати клубові, який грає в еліті. Але деякі президенти клубів УПЛ цього не розуміють. Мінімальний бюджет клубу Прем’єр-ліги, аби він не був на задвірках і не думав щоразу, де взяти гроші на поїздку в інше місто – це близько 50 млн гривень на рік.

«Яка самоокупність «Динамо» і «Шахтаря», про що ви говорите?»

У Прем’єр-лізі всього 12 клубів. Чи не настав час їхню кількість збільшити?

Зараз це максимальна кількість, яка може бути.

«Динамо» і «Шахтар» називають єдиними клубами в Україні, які більше заробляють на футболі, ніж витрачають. За рахунок чого існує «Зоря»?

Та яка самоокупність «Динамо» і «Шахтаря», про що ви говорите? Нехай казки не розповідають. Можливо ви здивуєтеся, але я скажу, що ми не працюємо в мінус. Можливо, ми в Україні єдиний клуб, який є самодостатнім. Щодо «Динамо», «Шахтаря» і їх самоокупності, то правди вам ніхто не скаже. Нині я просто висловлюю свою точку зору. У «Шахтаря», мабуть, бюджет під 100 мільйонів євро на рік, у «Динамо» у півтора-два рази менше.  Ну, продав «Шахтар» цього року футболістів, але ж і купив. Подивіться на зарплати футболістів, все ж просто рахується. Зарплати футболістів до 5 мільйонів євро на рік. Додайте до цих витрат клубів перельоти, платню за готелі тощо і отримаєте цифру, скільки витрачає і заробляє клуб. Ви не побачите заробітків.

Ви говорите про те, що «ніхто правди не скаже» про витрати і доходи клубів, натомість переконуєте, що «Зоря» не в мінусі. Покажете приклад іншим, озвучите реальний стан речей у вашому клубі?

А навіщо? Для того, щоби все порахувати і потім оприлюднити, потрібні закони, правила гри. Ще раз повторюся, що футбол у нас хворий тим самим, чим хворе усе суспільство. Як буде наведений порядок у державі, буде лад і у футболі. Інакше не буває.

Днями керівництво львівських «Карпат» розірвало угоду з воротарем Михайлом Готрою за підтримку збірної Росії на чемпіонаті світу. У пам'яті ще свіжі проблеми у Романа Зозулі в Іспанії за його громадянську позицію, не так давно вболівальники «Шахтаря» зустрічалися з футболістами і з'ясовували стосунки. Чи є у вашому клубі правила поведінки гравців, чи заборонено їм висловлювати громадянську позицію?

У контрактах усіх футболістів «Зорі» є пункт про те, що вони не мають права давати інтерв’ю без узгодження з керівництвом клубу. Друге правило: якщо вони спілкуються з пресою, то нехай обов’язково вимагають текст цього інтерв’ю і прочитають його перед публікацією. Адже завжди можна сказати щось не так, журналіст просто неправильно зрозуміє, ця помилка піде гуляти у ЗМІ і наробить шкоди. Щодо громадянської позиції футболістів, тем, на які вони хочуть висловлюватися: будь ласка, про що завгодно, бо це їхнє повне право.

Але ж бувають інтерв’ю в прямому ефірі одразу після матчу. Як бути?

Це дуже погана риса журналістів, коли вони ловлять футболістів біля краю поля і починають ставити запитання. Футболіст у цей час перебуває ще у грі, з емоціями, а йому в цей час ставлять провокаційне запитання. Ви знаєте, що ми принципово не даємо інтерв’ю телеканалам «Футбол», а інші телеканали ми просимо не задавати провокаційних запитань. Все, що стосується гри – будь ласка. Але питати про інше людину, яка тільки закінчила матч, не слід.

Але подивіться на Європу: журналісти працюють в прямому ефірі на кромці поля на матчах багатьох ліг і ніхто не висловлюється проти такого формату роботи, ніхто не узгоджує запитання. Чим Україна гірша?

Там не ставлять провокаційних запитань, не питають ставлення до Зозулі, чи до ситуації з воротарем «Карпат», або про чемпіонат світу в Росії. Ще раз кажу, у нас всі висловлюються, як хочуть. Знаєте, в Україні немає межі між політикою і рештою життя, зокрема і спортом. Багато хто намагається спитати часто не про футбол, а про ставлення до інших речей, про якусь дурню. Все використовується в інтересах політики, футбол у тому числі.

«Зоря» уже чотири роки не живе у Луганську. В інтернеті легко знайти відео з 2014 року, де серед відомих людей, які стояли біля Луганської обласної ради були і ви. Що тоді відбувалося у місті, чи могла ситуація скластися не так трагічно?

Звичайно, все могло піти інакше. Але комусь було вигідно, щоби відбулося так, як відбулося. Ті, кому це було вигідно, перебувають далеко за межами України. Аби зупинити те, що відбувалося тоді, слід було просто дослухатися до прохань людей, які зібралися на мітингу. Вони хотіли жити на своїй території, заробляти там гроші і користуватися ними. Тобто, щоби було те, чим зараз займається наш уряд – передачею прав на керування територіями, яке називається децентралізацією. Ось це потрібно було робити ще тоді.

Тоді лунали вимоги референдуму, федерації. Це дуже відрізняється від нинішньої децентралізації, хіба не так?

На самому початку конфлікту ніхто вимог референдуму не висував, таких розмов і близько не було. Пам’ятаю, як я стояв на сходинках, коли заблокували депутатів обласної ради, то чиновники виходили, заспокоювали людей. А люди, між тим, вимагали, щоби до них вийшло керівництво області. Ніякої мови про відокремлення не було. Лунали якісь вимоги від трьох чи п’яти незрозумілих організацій, але навіть вони полягали на тому, щоби залишатися у складі України. Вимагали надати більші права і повноваження місцевим територіям.

Ви хочете сказати, що на початку конфлікту Росії в Луганську не було?

Хтось намагався залізти (на облраду), встановити російський прапор. Навіть встановив, але прапор швидко зняли, буквально за кілька годин потому. Тоді у місті була українська міліція, українська влада. У той час шляхом швидких, сміливих перемовин можна було змінити ситуацію.

На якому етапі у конфлікт зайшла Росія?

Я не знаю, на той час уже виїхав з Луганська. Давайте все ж говорити про футбол, а не про політику.

Час від часу в інтернеті з’являються фотографії стадіону «Шахтар» у Донецьку, на якому поки не має змоги грати донецька команда. А яка ситуація зі стадіоном, на якому проводила свої домашні матчі «Зоря»?

Стадіон в нормальному стані, в якому він може бути в цих умовах. На полі зелена трава, її працівники стадіону, які там залишилися, поливають. І це попри відсутність техніки,  наших спеціалістів, бо вони виїхали з міста. Звичайно, це позначається на якості газону. На стадіоні були пошкодження внаслідок обстрілів, але їх уже усунули. Мені розповідають, що інколи там навіть змагання проводять.

Михайло Глуховський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: