Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Денис Босянок: Блохіна потрібно підтримати. Він зробить хорошу команду

2012-06-20 17:26 Денис Босянок На фото: Денис Босянок Український коментатор підбив підсумки виступу збірної України на Євро-2012.
Денис БосянокДенис Босянок
На фото: Денис Босянок
Український коментатор підбив підсумки виступу збірної України на Євро-2012.

Для команди Олега Блохіна казка закінчилася. Матчем зі збірною Англії "синьо-жовті" попрощалися з чемпіонатом Європи. Однак, як би це не було парадоксально, серед українських фахівців та вболівальників панує, здебільшого, піднесений настрій. Чи не вперше у своїй історії наша національна команда грала першим номером проти гранда. І якби не груба помилка суддівської бригади, хтозна, яким був би підсумковий рахунок. Українці створили чимало моментів, діяли доволі розкуто, грали на перемогу до останніх хвилин. А вже у відборі до чемпіонату світу-2014 ми можемо побачити на порядок бойовитішу команду.

У цьому запевняє Денис Босянок, який зараз коментує матчі Євро-2012 на "Першому Національному". Більше того, авторитетний фахівець пройшовся організаційними моментами турніру, висловився щодо російських коментаторів в українському ефірі, а також наголосив, що національна збірна мала зіграти ще й у Львові.

- Денисе, хотілося б почути про ваші враження від вчорашнього матчу збірної України, а також її виступу у груповому турнірі загалом...

- Якщо говорити двома словами, то я отримав радість від гри нашої національної команди. У нас посередня збірна - справжні, глибокі спеціалісти це розуміли. І все, що ми хотіли побачити на цьому турнірі (а хлопці билися до кінця і віддавали свої серця на полі), ми побачили. У нас, перш за все, не вистачає індивідуального хисту, адже в складі є надзвичайно мало виконавців, які можуть самотужки вирішувати долю матчу. Клас продемонстрував лише Шева у першій зустрічі. За винятком того проміжку часу, коли французи забили, а ми не зреагували, немає претензій щодо самовіддачі збірної Блохіна. Тому, насправді, збірна виступила так, як цього хотіли вболівальники - вона була живою, грала серцем і душею. Відчуваючи підтримку від вболівальників, наші футболістти віддавали серця на полі. Тому я задоволений тим, як відіграла команда.

- Чи здивував вас стартовий склад, який виставив Блохін на матч зі збірною Англії?

- Блохін - досвідчений тренер. Але знаєте, яка головна його зброя? Навіть не зброя, а чеснота... Він дуже незалежний в своєму мисленні. Тому що б не писали газети, що б йому не радили фахівці - це для нього не має великого значення. Він сам у футболі прожив багате життя, тому його незалежний вибір грає за нього. Блохін серйозно змінив склад в порівняннні з двома попередніми матчами - поставив у центрі оборони Ракицького і Хачеріді, повірив у Мілевського попри те, що небагагато в Україні вірять в Артема... Він пішов на цей експеримент. Нехай і не все вдалося, тому що хлопці вперше грали на такому рівні. Особисто я не очікував, що Блохін поставить Мілевського в стартовий склад, а також Ракицького. Але розумієте - він мислить. Згадаймо перший матч. Практично ніхто із журналістів не ставив Шеву в стартовий склад. А він взяв і поставив, довівши, що не переймається тим, чого ніхто не бачить. Блохін - тренер із власним стрижнем.

- Епізод із незарахованим голом Девіча вже не переграти, але... Скільки ще гуль повинні набити собі у ФІФА, щоб ввести відеоповтори спірних моментів?

- Через місяць вони будуть голосувати за введення технологій. Ясна річ, що тільки бовдур буде голосувати проти, адже ФІФА залишається таким собі архаїзмом в ХХІ столітті - у час високих технологій. Це маленька втіха для нас, правда? Епізод вчорашньої гри із незарахованим голом продемонстрував абсолютну непотрібність ведення гри з п'ятьма арбітрами. Це банальне викидання грошей на вітер.

- Чи варто стверджувати, що якби збірна України провела свої матчі у Києві, Львові чи тому ж Харкові, то підсумковий результат був би значно оптимістичніший?

- Я говорив ще перед чемпіонатом, що мені важко зрозуміти логіку, точніше, вона мені таки зрозуміла... Це відверте загравання, навіть не загравання, а лакейство Федерації футболу перед керівництвом держави - віддати два матчі з трьох на "Донбас Арену". Я вважаю, що Київ повинен був мати, як мінімум, два матчі. Але якщо вже ділити, то обов'язково давати матч Львову, враховуючи, яка там атмосфера душевна.

- Вчора збірна України диктувала гранду свої умови гри. Невже Блохін змінив психологію футболістів?

- Так, можна про це говорити. Це безпосередньо робота Блохіна і його заслуга. Команда грає переконливіше, ніж при Михайличенкові, наприклад, чи багатьох інших попередниках. Тоді, як правило, команда "плавала", не було яскраво вираженого малюнку. У Блохіна цей малюнок є. Йому можна дорікнути, що він не покладається на інших, але це його робота, його хрест. З іншого боку, Ходжсон - це не той тренер, який гратиме у відкритий футбол. У збірній Англії нема багатої породи, там дуже скромна команда. Це найслабша збірна за останні років сорок. Тому з трьома суперниками родоначальники грали від своїх воріт. Максимальна прагматичність дала змогу набирати очки, тому Ходжсона потрібно похвалити. Насамперед успіху досягає той тренер, який тверезо оцінює можливості своєї команди і покладається на надійну гру на власній половині поля. Це якщо говорити про гру збірної Англії. Але є і винятки на цьому чемпіонаті Європи.

- Яким вам бачиться майбутнє ось такої збірної України?

- Неймовірно важливо, щоб Блохін отримав впевненість у своєму майбутньому, а також можливість готувати команду до відбору на чемпіонат світу в Бразилії. Тому що певне розхитування, мовляв, йому потрібно подавати у відставку, розпочалося ще вчора. Ні в якому разі! Я не згоден на такий варіант. Почитавши європейську пресу - італійську та англійську - зауважив, що журналісти із захопленням пишуть про гру Коноплянки і Ярмоленка в груповому турнірі, зокрема, в останньому матчі. Тому Блохіна потрібно підтримати, і він зробить гарну команду у відборі до чемпіонату світу-2014. Дякувати Богу, вже є ким замінити Шеву. Такого рівня, звісно, ще нема футболіста - недаремно лише Шева забивав на цьому чемпіонаті. Але в нас є молодь. І Блохін може працювати з нею, що довів під час Євро.

- Які ваші враження від чемпіонату Європи в Україні? Якими були очікування і якою виявилася реальність?

- Найголовніше враження - це люди. В нашій країні дуже хороші люди, за великим рахунком. У Польщі не вдалося побувати, я з'їздив лише в Харків, але й там побачив достатньо. Країну може змінити свідомість цих людей. На жаль, багато хто ще живе у Радянському Союзі, але приємно, що з'являються ті, хто думає вже по-іншому, ті, які готові змінювати цю країну. Вони вже це роблять, виховуючи своїх дітей. Якщо говорити конкретніше, то я не побачив великих розчарувань. Хіба що транспорт, комунікації... Чотири роки тому, коли ми працювали в Швейцарії та Австрії, побачили просто ідеальний сервіс. В будь-яку точку Європи була змога дістатися щопівгодини. А в нас лише після старту чемпіонату Європи почали вирішувати питання безкоштовного проїзду журналістів з акредитацією. Та головне, щоб це Євро відкрило людям очі. Адже в гості приїхали люди зовсім іншої ментальності, які показали себе у всій красі. Вони дали зрозуміти, що за кордоном такі ж люди живуть. Сподіваюся, українці задумаються, побачивши стількох іноземців.

- Не секрет, що окрім збірної України ви вболіваєте ще й за Італію. Чи внесли б ви Скуадру Адзурру до когорти головних фаворитів чемпіонату?

- У Пранделі вже нова Італія, якщо зважати на 2010 рік, коли команда Ліппі виглядала жалюгідно і вбого. Пранделлі змінив повністю обличчя команди. Він експериментатор, навідміну від консерватора Ліппі. В першому турі проти Іспанії він вдався до абсолютно несподіваного варіанту з трьома захисниками, поставивши на головну позицію Де Россі, який на такому рівні за збірну не грав ніколи. З Іспанією італійці продемонстрували найбільш багатий футбол. У цьому протистоянні був найбільш глибокий футбол усього групового турніру. Це моя думка. Вже гірше команда грала з Хорватією, хоча повністю контролювала матч і припустилася лише однієї помилки в обороні, яка дозволила хорватам відігратися. Свій клас Пранделлі продемонстрував у матчі з Ірландією, яку очолює італійський "динозавр" Траппатоні. Чезаре залишив у запасі запального Балотеллі, випустивши в старті Ді Натале. Зрештою, це допомогло. Маріо вийшов з лави запасних і забезпечив перемогу своїй команді. Дивлячись у чвертьфінал, не вірити, що Італія пройде теперішню Англію Роя Ходжсона, не зовсім правильно. Вона може пройти Англію.

- Чимало нарікань з боку україномовного населення викликають трансляції Євро у виконанні спеціалістів російського коментаторського цеху...

- Я вважаю, що це неповага до українських коментаторів з боку керівництва донецького каналу. У них є два спеціалізовані телеканали, де працюють багато коментаторів. А тут їм кажуть: "Вибачайте, приїдуть дяді з Москви, а ви йдіть відпочиньте". Навіть при тому, що троє із них працють, інші не працюють. Тому це неповага до своїх коментаторів, а не бізнес, як дехто каже. Навіть якщо це бізнес, то він на користь Москви і Росії, тому що гроші йдуть туди. На жаль, це ганебне явище всього українського телебачення. Людям, які керують каналами, легше купити щось з Москви, ніж створити своє. Це така "модна" тенденція. На щастя, Перший Національний не пішов на такий експеримент, щоправда, віддавши перед тим національну збірну на телеканал "Україна".

- На скількох матчах чемпіонату Європи ви ще працюватимете?

- Буду коментувати два матчі - чвертьфінал і фінал.

- А які творчі плани надалі? Відпочиватимете чи знову поринете в роботу?

- В роботу? Будемо відпочивати після чемпіонату Європи. Поки що не можу запевнити, що в наступному сезоні у мене буде багато роботи. Але я продовжуватиму працювати на телеканалі "Хокей". Це я вже знаю. А далі - побачимо.

Розмовляв Олег Бабій 24

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

20.06.2012, 17:26
20.06.2012, 17:26
103622 5 ak73, serg_75, Fanlex, wbv-81, ANTIKACAP
sergiy_tyschenko
Автор:
(sergiy_tyschenko)
Статус:
Старожил (632 комментария)
Подписчиков:
0
Топ-матчи
Чемпионат Франции Лилль Ланс - : - 29 марта 22:00
Чемпионат Испании Кадис Гранада - : - 29 марта 22:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть