Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

ТОП - 49 смішних та цікавих фактів у футболі

2012-10-06 10:40   Пропоную Вам переглянути найсмішніші та найцікавіші факти з історії футболу. 1. У футбольній першості держави ...

 

Пропоную Вам переглянути найсмішніші та найцікавіші факти з історії футболу.

1. У футбольній першості держави Ватикан грають такі команди як “Телепошта”, “Гвардійці”, “Банк”, “Бібліотека”, “Збірна музеїв”.

2. На світовій футбольній першості 1994 роки команда збірної Болгарії була єдиною, прізвища всіх гравців якої закінчувалися однаково - на “ов”.

3. В кінці 50-х років своєрідний рекорд встановив воротар юнацької команди "Юргорден" (Стокгольм) В одному з матчів, який його команда виграла з рахунком 18:0, він жодного разу не торкнувся м'яча. Два удари від воріт пробив захисник, який сам бігав за м'ячем.

 

4. У історії футболу бували випадки поїдання карток і не лише. Наприклад, в 1983-м-коді в Брістоле Майк Беглі з'їв сторінки з блокнота арбітра, на яких були записані його порушення. У 1989 році Фернандо д’Ерколі, що грав за італійський клуб "Пьянта", з'їв червону картку, яку рефері пред'явив футболістові за грубу гру. А в 2002-м-коді Хосе Марія Лопес Сілва з фарм-клубу мадридського "Реала" укусив суддю за плече за те, що той показав йому червону картку.

5. Туман - справжня напасть для англійського футболу. Все поле і трибуни оповиті непроникною пеленою. Нападаючий Джордж Одц після однієї з таких ігор, яка закінчилася з рахунком 3:3, сказав: "Я точно пам'ятаю, що забив п'ять м'ячів, але не знаю, в які ворота". Крім того, після закінчення гри суддя виявив, що за кожну команду грало по 18 чоловік.

6. У 1980 р. під час футбольного матчу в румунському місті Тімішоаре між місцевою "Політехнікою" і командою Бразильського клубу "Атлетіко" стався дивний випадок. Нападник бразильської команди на швидкості увірвався в штрафну, потім вийшов наодинці з воротарем противника. Румунський голкіпер кинувся в ноги бразильцеві, який підскочив і врізався головою в штангу. Конструкція не витримала такого удару, і штанга переламалася навпіл. Для ремонту воріт довелося затримати гру на 20 хвилин, а ось бразилець, як ні в чому не бувало, продовжував грати.

7. В кінці 70-х років в матчі мексиканських команд суддя Гонсалес показав 26 червоних карток. Після видалення за грубу гру декількох гравців обидві команди кинулися з'ясовувати хто правий. Коли дебати перейшли в загальну бійку, довелося видалити всіх футболістів. Тренерів, що вибігли на полі, спіткала така ж доля, їх випровадили з поля.

8. У футболі незрідка трапляються гучні скандали, один з яких стався 21 грудня 1983 року, коли відбувся матч чемпіонату Європи між аутсайдером відбіркового циклу збірної Мальти і командою Іспанії. Для того, щоб випередити лідерів групи голландців, іспанцям потрібна була перемога з різницею в 11 м'ячів. Здивуванню глядачів і УЄФА не було межі, коли гра закінчилася з рахунком 12:1. Всі були упевнені в підкупі, але при вивченні відеозаписів нічого не виявлено. Ось тільки потім довго ходили чутки про те, що в той рік збірна Мальти зустріла Різдво на одному з престижних курортів.

9. Футбол - це не лише красива гра, але і нестримні переживання уболівальників, які можуть виливатися в різного роду інциденти. Англійські власті підрахували щорічний збиток, що заподіюється приватному і державному майну розлюченими уболівальниками. Вийшла чимала сума - сорок мільйонів фунтів стерлінгів.

10. Наймолодшим футбольним коментатором стала Габріела Ферейра. Коли їй було 10 років, в 2003 р. вона почала працювати на бразильському радіо. 

11. Був і такий смішний випадок, коли в 1999 р. італійський клуб "Фіорентина" вирішив продавати банки з повітрям зі свого стадіону. У лінії були три "аромати": "Дух трибун", "Есенція перемоги" і "Атмосфера роздягальні".

12. Найшвидший гол за всю історію футболу був забитий під час матчу "Аделаїда Сіті"- "Сідней Юнайтед" в 1995 році. Через 3,67 секунд після початку гри гравець "Аделаїда Сіті" австралієць Демьен Мори відправив м'яч до воріт противника.

13. Футбольний м'яч складається з 32 частинок - 12 чорних п'ятикутників і 20 білих шестикутників.

14. Футбольний стадіон "Вемблі" в Англії створений лише для ігор, тренування на нім заборонені.

15. Бразилія - єдина країна, що брала участь у всіх чемпіонатах світу по футболу.

16. У історії футболу був і випадок, коли дитя народилося прямо на стадіоні під час футбольного матчу. “Наймолодший футбольний уболівальник проживає у нас”, - писала одна англійська газета в кінці 60-х років. І це було істиною. Бо Еді Хартфорд народився прямо на стадіоні під час матчу “Сток Сіті” - “Арсенал”. Відразу після гри новонародженому піднесли м'яч з афтографамі всіх учасників матчу і трьох арбітрів, а також чекову книжку на 50 фунтів стерлінгів. Плюс до всього менеджер “Сток Сіті” оголосив себе футбольним опікуном хлопчика і додав, що Еді супроводжуватиме клуб у всіх поїздках як талісман команди.

17. “Рука Бога” - один з найзнаменитіших футбольних голів в історії, забитий аргентинцем Дієго Марадоною на 51-ій хвилині чвертьфіналу чемпіонату світу по футболу 1986 років проти Англії. Матч відбувся 22 червня 1986 року на стадіоні "Ацтека" в Мехіко.

18. Гол століття - гол, визнаний кращим за всю історію чемпіонатів світу по футболу за підсумками опиту, організованого на сайті FIFA під час проведення першого світового чемпіонату XXI століття. Він був забитий аргентинцем Дієго Марадоною на 54-ій хвилині чвертьфіналу чемпіонату світу по футболу 1986 років проти Англії. Матч відбувся 22 червня 1986 року на стадіоні "Ацтека" в Мехіко. "Гол століття" завершив блискучий прорив Марадони в штрафну англійської команди, в ході якого він обіграв шість гравців, включаючи і воротаря. Всього за три хвилини до цього Марадона забив вкрай спірний гол, що отримав назву "Рука Бога".

19. З легкої руки бразильського футболіста Бебетоа до футбольного ужитку увійшло святкування гола жестами, що імітують гойдання дитяти.

20. Нападаючому аргентинського клубу "Індепендьєнте" Мальоні 18 березня 1973 року знадобилося всього 1 хвилина і 50 секунд, щоб тричі уразити ворота "Химнасії і Есгріми".

21. Найшвидший хет-трик в історії англійської Прем'єра-ліги був забитий Роббі Фаулером в сезоні 1994/1995. Форвардові "Ліверпуля" знадобилося лише 4 хвилини і 32 секунди, щоб тричі відправити м'яч до сітки лондонського "Арсеналу".

22. Збірна Ватикану по футболу провела лише один міжнародний матч в своїй історії - із збірною Монако, що закінчився нульовою нічиєю.

23. Німецький воротар Лутц Пфанненштіль єдиним в світі грав у всіх шести континентальних конфедераціях ФІФА, а в 2001 році сидів в сінгапурській в'язниці за договірні матчі.

24. Футбольний воротар Андоні Субісаррета - рекордсмен як збірної, так і чемпіонату Іспанії по числу проведених матчів.

25. Маттіас Заммер забив останні голи в історії збірної ГДР по футболу.

26. Карлосу Вальдерраме, який вважається кращим колумбійським футболістом всіх часів, встановлений пам'ятник за життя.

27. Захисник збірної Франції Лоран Блан забив перший "золотий гол" в історії чемпіонатів світу по футболу.

28. Всеволод Бобров, що виступав за команду ЦДКА, восени 1945 років був включений до складу московського "Динамо" на час турне по Великобританії і став кращим бомбардиром команди.

29. Пішовши з великого футболу, колишній гравець збірної Росії Валерій Карпін став власником професійної команди велогонщиків.

30. Німецький футболіст Мехмет Шолль - володар рекордних восьми титулів чемпіона Німеччини.

31. У 2004 році ФІФА прийшла до виводу, що згадувану в китайських джерелах з II ст до н.е. гру з м'ячем можна визнати різновидом футболу.

32. Першим футбольним легіонером в СРСР був Теньо Мінчев з Болгарії, що виступав в 1989 році за "Крилья Совєтов".

33. Хорхе Кампос і Хосе Луіс Чилаверт, воротарі збірних Мексики і Парагвая по футболу, на двох забили близько сотні голів.

34. Існує безліч різновидів футболу, в основному з меншою кількістю гравців - у тому числі пляжний футбол (грається на піску), футзал (AMF) і футзал (FIFA) (міні-футбол) (граються в залі на спеціальному покритті), дворовий футбол (грається на будь-якому покритті на полях будь-якого розміру будь-якою кількістю людей), болотяний футбол (грається на болоті), футбольний фристайл (полягає у виконанні всіляких хитрощів і трюків).

35. ФІФА обганяє Міжнародний олімпійський комітет і ООН з кількості членів. На даний момент у ФІФА 208 членів і це більше, ніж в Міжнародному олімпійському комітеті і ООН на 3 і 16 відповідно.

36. FIFA утворили вісім держав: Нідерланди, Швейцарія, Данія, Бельгія, Франція, Швеція, Іспанія і Німеччина. Одні лише німці не з'явилися на настільки важливу зустріч, а своє рішення передали по телеграфу. ПАР був першим членом ФІФА не із Старого світу.

37. По правилах до 1912 року воротарі мали право брати м'яч в руки на всій своїй половині, були випадки, коли вони забивали гол руками.

38. Перші офіційні правила футболу були прийняті 8 грудня 1863 року в Англії. Від цієї дати бере початок історія футболу в світі.

39. До середини 1960-х років заміни у футболі були заборонені, і якщо воротаря травмували, його місце займав польовий гравець.

40. До 1875 року роль щаблини на футбольних воротях грала звичайний мотузок, натягнутий на вертикальні жердини.

41. Вперше бутси з Шипом з'явилися в Англії в кінці XIX століття. Раніше Шип виготовлявся в основному з шкіри або гуми, в даний час - з алюмінію або пластмаси.

42. У фіналі кубка англійської ліги 2005 років був зафіксований рекорд шуму на стадіоні. Після гола гравця "Ліверпуля" Ріїсе у ворота лондонського "Челсі" мерсисайдські уболівальники виробили крик потужністю 130,7 децибела. Досягнення було занесене в "Книгу Гіннеса". Попередній рекорд складав 128,74 децибела і був встановлений в 2000 році на матчі американського клубу "Денвер Бронкос".

43. Футболістам збірної Сенегалу за перемоги на Чемпіонаті Світу 2002 були обіцяні солідні преміальні. Але, схоже, не всі гравці вірили в успіх своєї команди. Деякі шукали інші способи заробити. Так півзахисник збірної Сенегалу Халілу Фадіга був звинувачений корейською поліцією в крадіжці з ювелірного магазина золотого намиста. Крадіжка сталася напередодні стартового матчу з Францією і ледве не обернулася для хавбека тюремним висновком. Проте корейські власті вирішили тоді не робити кримінальної справи із-за "незначної вартості вкраденого". Цікаво, що в 1970 році на Чемпіонаті Світу в Мексиці капітан збірної Англії Бобі Мур також підозрювався в крадіжці з ювелірного магазина, але пізніше був виправданий.

44. Своєрідним рекордсменом є гравший в середині 60-х років за італійський клуб "Брешії" захисник Мацціа. На 38-ій секунді зустрічі з командою "Мантова" він забив м'яч в свої ворота, створивши найшвидший автогол. 

45. Надзвичайну картину спостерігали уболівальники під час матчу, який проходив у 1967 році на туніському стадіоні: видалений футболіст покидав поле з неприхованим задоволенням. У один з моментів матчу цей гравець, що з дитинства втратив слух і мову, був украй обурений вирішенням арбітра і обурювався про себе. І раптом репліки зазвучали, оскільки дар мови раптово з'явився, футболіст продовжував висловлюватися за інерцією, суддя абсолютно справедливо видалив його з поля. Але це анітрохи не засмутило футболіста. Він був щасливий, знов знайшовши дар мови.

46. У 1957 році в Германії за кілька секунд до завершення футбольного матчу у ворота однієї з команд був забитий переможний гол. При цьому суддя не відмітив, що нападник підправив м'яч рукою, і зарахував гол. Тоді на полі вийшов місцевий священик і став голосно перестерігати команду, що перемогла, признатися, як була справа. Слова пастиря здобули дію. Футболісти призналися в тому, що забили м'яч неправильно. Суддя гол відмінив, і зустріч закінчилася внічию.

47. Під час матчу на першість Англії між командами "Ноттінгем Форест" і "Лестер Сіті" снігова заметіль посилювалася з кожною хвилиною. Видимість на полі пропала повністю. На початку другого тайму суддя вимушений був припинити зустріч. Пройшло хвилин десять, і гравці "Лестера" із здивуванням відмітили, що в роздягальні немає їх воротаря. Тут же відправилися на пошуки і виявили його у воротях. Коли йому пояснили, що матч вже давно перерваний, він заявив: "А я дивуюся, звідки у наших нападаючих стільки прудкості?".

48. Це сталося на початку 60-х років після футбольного матчу в Порту-Алегрі (Бразилія). Збуджені глядачі вискочили на полі стадіону і попрямували до арбітра. Суддя, що перелякався, щодуху пустився в роздягальню. Не зупинившись перед цією перешкодою, уболівальники зламали двері. Суддя забився в кут і в стані напівнепритомності чекав страшної долі. Проте, як виявилось, глядачі просто хотіли. подякувати йому за відмінне суддівство.

49. В кіпера з Британських островів Джіммі Тейлора (він виступав за любительську команду міста Рідінг) клопоту був повний рот. За 27 матчів сезону він пропустив 456 м'ячів. В середньому близько 17 за гру.

 

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

06.10.2012, 10:40
Yoora
Автор:
(Yoora)
Статус:
Начинающий писатель (126 комментариев)
Подписчиков:
0
Медали:
Выбор редакции × 1
Топ-матчи
Чемпионат Испании Севилья Мальорка 2 : 1 Закончился
Чемпионат Англии Арсенал Челси - : - 23 апреля 22:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть