Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Об'єднаний чемпіонат або про шкоду користі

2012-12-05 12:01 Приводжу тут статтю Мохнача. Ще один цвях, так би мовити... Футбольний союз під ковпаком «Газпрому» Спільна ...

Приводжу тут статтю Мохнача. Ще один цвях, так би мовити...

Футбольний союз під ковпаком «Газпрому»
Спільна ліга СНД може стати непоганим комерційним проектом, але користі від неї українському футболу — нуль

 

Ідея створення на пострадянських теренах об’єднаного футбольного чемпіонату не нова.

Маючи політичне підґрунтя, вона час від часу з’являється на порядку денному ще з середини 1990-­х років — щойно єдина першість СРСР розділилася, проте сходить нанівець без належної підтримки. Це не заважає апологетам «об’єднавчої» ідеї затягувати свою пісню знов і знов — попри те що окремий футбольний чемпіонат уже 20 років як вважається неодмінним атрибутом незалежної держави.

Заспівуй!

Після того як дисциплінарні органи Російського футбольного союзу «образили» «Зеніт», зарахувавши пітерцям у скандальному матчі з московським «Динамо» технічну поразку, Олексій Міллер — президент правління «Газпрому», який є головним спонсором пітерського клубу, заявив, що команда може знятися з чемпіонату Росії й заявитися в інший турнір. Пізніше стало відомо, що в такий спосіб Міллер рекламував проект під назвою «чемпіонат СНД».

В Україні по­різному відреагували на ініціативу грошовитих російських колег. Перший віце­-президент ФФУ Анатолій Попов в інтерв’ю «Московському комсомольцю» так прокоментував ідею глави «Газпрому»: «Ліга СНД навіть не перебуває на стадії розробки. І взагалі, це все тільки домисли. Розмови про чемпіонат, який об’єднав би клуби країн колишнього СРСР, починаються тоді, коли в Росії, Україні або ще десь трапляється якийсь скандал».

Водночас президент київського «Динамо» висловився в тому сенсі, що був би не проти такого турніру, який би за рівнем міг би відповідати чемпіонату Німеччини(???). Власник іншого українського гранда — «Шахтаря» — Рінат Ахметов теж визнав, що об’єднана першість може стати привабливою з комерційної точки зору. Президент донеччан готовий розглядати і реалізовувати такі пропозиції, але за умови, що це не шкодитиме українському футболу, а розвиватиме його.

Власне, не секрет, що переважну більшість спортивних проектів об’єднавчого характеру генерують в Росії. Наші північні сусіди вже втілили в життя деякі з них. Красномовним прикладом їхньої «союзної» ідеології, напевно, є Континентальна хокейна ліга, де грають команди з Росії, Латвії, Білорусі, Казахстану, України, Чехії та Словаччини. Окрім того, статус «відкритої» нещодавно отримала й російська волейбольна першість. Тут, нагадаємо, другий сезон поспіль виступає харківський «Локомотив», хоча задля єврокубкової перепустки все одно мусить грати і в чемпіонаті України.

Ще один транскордонний чемпіонат, до якого долучилися українські клуби, — це баскетбольна Єдина ліга ВТБ. В основі цього турніру — відверто комерційний принцип, закільцьований навколо одного з найбільших російських банків. Тож якщо і хокейний, і волейбольний чемпіонат розглядаються їх учасниками як першочергові, то Ліга ВТБ — це, по суті, добра нагода провести додаткові міжнародні спаринги та розжитися призовими виплатами від спонсора турніру. Щоб заробити зайву копійчину, баскетболістам «Азовмашу» й «Донецька» доводиться працювати понад план паралельно з першістю України. Таке понаднормове навантаження виходить для українських клубів боком, негативно позначаючись на виступах у єврокубкових турнірах та національній суперлізі. До прикладу, в Кубку Європи маріупольці вже розпрощалися з шансами на «Топ-­16», а донеччани стоять за крок від вильоту з турніру.

Результат чи гроші

Цікаво, чи готові найсильніші футбольні клуби України йти таким шляхом: на догоду комерційній вигоді жертвувати спортивним результатом?

Можливо, хтось думає, що футбольна ліга СНД отримає такі ж повноваження, як і російська чи українська Прем’єр-­ліга, тобто стане не поруч, а над нинішніми національними чемпіонатами? Й організатори першості СНД домовляться з УЄФА про спосіб, у який можна делегувати з такого турніру клуби до Ліги чемпіонів та Ліги Європи? Анатолій Попов має з цього приводу великі сумніви: «Головна проблема цього проекту — реакція ФІФА та УЄФА. Чи дозволять вони створити щось подібне?»

Попри те, що «Газпром» отримав «доступ до тіла» Мішеля Платіні, підписавши на кілька років з УЄФА спонсорський контракт, навряд чи консервативна Європейська футбольна спілка піде на кардинальні реформи й надасть об’єднаній лізі права та повноваження незалежних асоціацій.

«Якщо наші клуби заявляться ще й у четвертий турнір, я навіть не уявляю, коли вони будуть грати і якої якості будуть ті матчі. Хтось киває в бік англійців, мовляв, вони грають через два дні на третій. Так у них готовність до такого ритму, напевно, вже закладена в генах», — коментує «УМ» наслідки створення Ліги СНД ветеран київського «Динамо» Володимир Трошкін — чотириразовий чемпіон СРСР та володар Кубка кубків 1975 року. Володимир Миколайович вважає, що користі від спільного турніру для українського футболу не буде жодної, тож не випадково ФФУ і раніше відмітала будь-­які об’єднавчі позиції. «Можливо, з комерційної точки зору — це хороший проект, але не зі спортивної», — резюмував уславлений гравець збірної СРСР.

   В.Мохнач

 

 

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

05.12.2012, 12:01
05.12.2012, 12:01
127348 2 Dantist, kottomag
GarryKot
Автор:
(GarryKot)
Статус:
Эксперт (9660 комментариев)
Подписчиков:
3
Медали:
Топ-матчи
Чемпионат Франции Ницца Лорьян 3 : 0 Закончился
Чемпионат Испании Сельта Лас-Пальмас - : - 20 апреля 15:00
Чемпионат Украины Черноморец Кривбасс - : - 20 апреля 15:30
Чемпионат Германии Вольфсбург Бохум - : - 20 апреля 16:30

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть