Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Давор Шукер. Бомбардир нації.

2012-12-25 21:40 Дев'яності роки минулого сторіччя подарували історії футболу кілька десятків золотих сторінок, на яких вписано імена легендарних ...

Дев'яності роки минулого сторіччя подарували історії футболу кілька десятків золотих сторінок, на яких вписано імена легендарних гравців, що творили цю історію, і назавжди залишаються в серцях вболівальників і шанувальників гри.

Для хорватського футболу такою легендою є супербомбардир і найпотужніша ударна сила збірної — Давор Шукер.

 Звання «найкращий футболіст Хорватії ХХ століття» говорить саме за себе і не лишає місця для інших коментарів. Футболіст, що підкорив неймовірні вершини і вже довший час залишається провідним бомбардиром нації.

Життєвий (і футбольний) шлях Давора Шукера розпочався, традиційно, з дня його народження. Народився майбутній бомбардир нації 1 січня 1968 року в югославському місті Осієк, в сім'ї простих робітників. Батько Шукера свого часу був рекордсменом Югославії у штовханні ядра, а дядько і старша сестра входили у збірні команди країни з волейболу. Спортивні гени сім'ї таки посприяли тому, що малий Давор виявив неабияку зацікавленість футболом, з дванадцятирічного віку ставши гравцем юнацької секції клубу рідного міста — «Осієк». Шукер відзначався потужним ударом, і тренер награвав його на позиції захисника. Про свої перші кроки в футболі Давор розповідав таке: «В юнацькій команді я починав грати у захисті, бо міг вибивати м'яч якнайдалі від воріт. Але в кожному матчі все частіше бігав в атаку. Моїм кумиром в ті часи був Дієґо Марадона, і я постійно хотів забивати так, як це робив він. І я дійсно почав забивати. Що частіше я це робив — то більше входив у кураж. Це зрозумів і мій тренер, побачивши мій талант природженого нападника».

1984 року у віці 16 років Давор Шукер дебютував у основному складі «Осієка». Того сезону Шукер здобув із клубом шосте місце в чемпіонаті Югославії, а також дійшов до півфіналу кубка країни. Водночас Шукер почав здобувати регалії в складі юнацької збірної Югославії, за яку зіграв 25 матчів та забив 15 голів. 1987 року Давор зі своїми однолітками став чемпіоном світу серед юнацьких збірних, а також другим бомбардиром цього турніру, забивши 6 м'ячів.

Протягом п'яти сезонів Шукер відіграв у футболці «Осієка» 91 матч, забивши при цьому 40 голів та ставши улюбленцем місцевої публіки. Однак, високі бомбардирські результати і якісна гра молодого форварда давали зрозуміти, що надовго в складі клубу «Осієк» Шукер не залишиться.

1989 року Шукера запросив під свої прапори найтитулованіший хорватський клуб — заґребське «Динамо». Надовго в стані динамівців Давор не затримався — у двох наступних сезонах забив 34 м'ячі в 60 іграх, і потрапив у поле зору скаутів іспанської «Севільї». 1991 року, з початком громадянської війни в Югославії, клуби оформили трансфер Шукера, і молодий нападник поїхав підкорювати поля Іспанії.

Перед цим Давор встиг дебютувати у складі національної збірної Югославії, зіграв 2 матчі та відзначився одним забитим м'ячем. А вже з 22 грудня 1990 молодий форвард розпочав виступи за новостворену національну збірну команду своєї незалежної батьківщини — Хорватії.

sevilya.jpgsevilya.jpg

У складі «Севільї» Шукер дебютував 17 листопада 1991 року, відігравши одну хвилину доданого часу матчу Примери з «Еспаньйолом». Зате наступний матч Давор розпочав у стартовому складі, відзначившись забитим м'ячем. Загалом перший сезон на полях Іспанії Шукер завершив із не надто бомбардирським показником — 6 забитих голів. Але, звикнувши до специфіки і темпу гри іспанських команд, в наступному сезоні Давор значно покращив свої особисті результати — вже 13 голів, із яких три м'ячі він провів у матчі з «Альбасете», який завершився перемогою андалузців 4:3.

А вже в клубному сезоні 1993/94 років Давор Шукер на повний голос заявив про себе як про забивного форварда — йому вдалося вразити ворота суперників 24 рази, і якби не яскрава гра бразильця Ромаріу, що провів 30 голів за «Барселону», Давор міг здобути «Трофео Пічічі» іспанської Примери — відзнаку найкращому бомбардирові турніру. За підсумками сезону 1993/94 Давор Шукер увійшов до когорти найсильніших футболістів Ла Ліги, втримавши цей поважний статус і у наступних сезонах в футболці «Севільї» — 33 голи у 64 іграх чемпіонату. Саме тоді севільська торсида, порівнюючи свого провідного нападника із Суперменом, присвоїла Давору прізвисько «Шукермен» (Šukerman). Всього за п'ять років виступів у складі «Севільї» Шукер зіграв 153 матчі, у яких забив 76 м'ячів.

1996 року національна збірна Хорватії кваліфікувалась у фінальний розіграш чемпіонату Європи, за активної участі нашого головного героя. На матчах Євро '96 Шукер забив 3 голи у 4 матчах, двічі засмутивши голкіпера збірної Данії Петера Шмайхеля. До слова, його гол у ворота збірної Данії вважають одним із найкрасивіших м'ячів, забитих в рамках чемпіонатів Європи. По завершенні турніру Давор увійшов до символічної збірну Євро '96.

horv1.jpghorv1.jpg

Фантастичні показники хорвата не залишили байдужим керівництво мадридського «Реалу», який напередодні розпрощався зі своїм провідним форвардом — чилійцем Іваном Саморано. Тож сезон 1996/97 Шукермен розпочав уже в ранзі гравця «королівського» клубу. В дебютному сезоні у складі «вершкових» Давор забив 24 м'ячі, вкотре підтвердивши свій виключний бомбардирський талант. Результативна гра Шукера допомогла його команді здобути Суперкубок Іспанії, а також чемпіонський титул, який підкорився мадридському суперклубові вперше після довгої перерви. Шалена трійця нападу мадридського «Реала» — Предраґ Міятович, Рауль і Давор Шукер, наклепали в чемпіонському сезоні 59 голів на трьох (із яких 24 — авторства Шукермена).

real.jpgreal.jpg

1998 рік став найуспішнішим для Шукера на обох фронтах: «Реал» став переможцем Ліги чемпіонів, а також здобув Міжконтинентальний кубок. А по-справжньому зоряним часом нашого героя став французький Мундіаль. Збірна Хорватії, у складі якої виблискували Звонімір Бобан, Роберт Просінечкі, Альоша Асанович, Славен Біліч, Ален Бокшич, стала однією з найгучніших сенсацій чемпіонату світу, посівши за його підсумками третє місце. Давор Шукер також не пас задніх в успіхах своєї збірної і своєї країни — шість влучних пострілів Давора забезпечили йому «Золоту бутсу» турніру, а також неофіційний та не менш престижний титул — звання гордості всієї Хорватії.

davor-suker-05.jpgdavor-suker-05.jpg

Однак, після феєричного і надуспішного сезону 1998 року, в кар'єрі Шукера розпочалася чорна смуга. Після приходу на тренерський місток «Реала» німця Юппа Гайнкеса, бомбардир став втрачати місце в основі команди, де на провідні ролі почали виходити «домашні» вихованці — Рауль Ґонсалес і Фернандо Морієнтес. Все частіше й частіше хорват залишався поза грою, але перспектива продовжувати гріти лаву запасних явно не відповідала амбіціям хорватського голеадора. Відтак, Давор Шукер став учасником міни між «Арсеналом» та «Реалом», і вирушив на Туманний Альбіон, тоді як у зворотньому напрямку з'явився молодий Ніколя Анелька.

Три роки в «Реалі» Давор Шукер завершив із показником у 86 зіграних матчів при 38 забитих м'ячах. А загалом в іспанській Примері Шукер провів 8 сезонів, протягом яких відзначався в ворота суперників 114 разів у 239 іграх.

arsen.jpgarsen.jpg

Старт Шукера в футболці «Арсенала» став воістину «канонірським»: 10 голів у 15 матчах після переїзду в Лондон. Про грізного хорватського голеадора знову заговорили. Проте після потужного стартового ривка Давор значно зменшив свої оберти, лише зрідка нагадуючи своєю грою колись наднебезпечного форварда. В наступних 24 матчах Шукер зміг відзначитись лише одного разу, та й виходив на поле як правило з лави запасних. 2000-го року «Арсенал» зупинився за крок від здобуття євротрофею — Кубка УЄФА. Тоді у фіналі турніру «каноніри» зустрічались із турецьким «Ґалатасараєм», поступившись йому в серії пенальті. При цьому вирішальний промах припав на рахунок нашого героя. Відтак у стані «Арсенала» на хорвата не надто розраховували, і він це чудово зрозумів, вирішивши змінити клуб.

Нічого путнього в цей період не досяг Давор і в футболці національної збірної. На Євро 2000 хорватам кваліфікуватися не вдалося через провальну гру у відбірковому турнірі.

wham.jpgwham.jpg

Наступним місцем роботи для Шукермена став інший лондонський клуб – «Вест Гем». Два забитих м'ячі в одинадцяти іграх у складі «молотобійців» — ось і всі здобутки Шукера за сезон 2000/2001 років. Здобутки, які явно дали зрозуміти, що зірка хорватського супербомбардира помалу заходить за обрій.
Свою давню мрію — зіграти в німецькій Бундеслізі, Давор Шукер зміг реалізувати лише наприкінці кар'єри. 2001 року хорвата запросив «Мюнхен-1860». 34-річний форвард завершив свій перший сезон у складі баварців із показником 4 голи в 14 матчах.

horv.jpghorv.jpg

2002 року збірна Хорватії разом із Шукером вирушила на чемпіонат світу в Японію та Корею. Однак, успішним її виступ назвати не можна. Якщо у відборі до мундіалю Шукер зіграв у шести матчах та забив один гол, то в фінальному розіграші турніру на рахунку Шукера лише 63 хвилини на полі у першому матчі збірної проти Мексики. Груповий турнір чемпіонату Хорватія подолати не змогла, повернувшись додому без гучних звитяг.

По завершенні чемпіонату світу Давор Шукер оголосив про завершення своєї міжнародної кар'єри.

У складі клубу «Мюнхен-1860» Шукер відіграв два сезони, вийшовши на поле 25 разів та забивши при цьому 5 м'ячів.

shuker.jpgshuker.jpg

2003 року Шукермен вирішив завершити кар'єру гравця. Спочатку займався бізнесом, опісля попрацював футбольним агентом. З 2010 року Давор Шукер на постійній основі працював у Федерації футболу Хорватії, будучи куратором регіональних представництв. А з липня 2012 Давора Шукера одноголосно обрано головою хорватської федерації футболу.

old_0.jpgold_0.jpg

Вибір цілком виправданий, оскільки заслуги Шукера перед збірною рідної країни важко переоцінити: він став «найкращим гравцем Хорватії ХХ століття» за версією УЄФА, увійшов до списку «125 найкращих футболістів світу» за версією ФІФА (єдиний з-поміж хорватів!). Крім цього, Шукер відіграв у футболці збірної 69 матчів, у яких забив 45 голів. Він став символом успіхів і уособленням «золотого покоління» хорватського футболу 90-х років. Останні роки кар'єри Шукермена не були такими шаленими і феєричними, але для вболівальників своєї збірної він назавжди залишився героєм і справжнім бомбардиром нації.

http://bfootball.com.ua/content/davor-shuker-bombardyr-naciji

 

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

25.12.2012, 21:40
25.12.2012, 21:40
129103 0
seroxa
Автор:
(seroxa)
Статус:
Опытный писатель (460 комментариев)
Подписчиков:
0
Медали:
Выбор редакции × 1
Топ-матчи
Лига Европы Рома Милан 2 : 1 Закончился
Чемпионат Италии Дженоа Лацио - : - 19 апреля 19:30

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть