Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Полная версия интервью И.М.Суркиса (за цинічне хамство, яке дозволив собі Денисов, треба вибачатися)

2013-04-27 01:51

 

 

Ігор Суркіс: За цинічне хамство, яке дозволив собі Денисов, треба вибачатисяІгор Суркіс: За цинічне хамство, яке дозволив собі Денисов, треба вибачатися
Ігор Суркіс: За цинічне хамство, яке дозволив собі Денисов, треба вибачатися

Автор: Іван Вербицький, UA-Футбол

26 апреля 2013, пятница. 19:55

Президент київського «Динамо» не спілкувався з пресою вже доволі давно. Можливо, ця пауза затягнулася б ще довше, якби не традиційна динамівська акція, присвячена роковинам чорнобильської трагедії. Ігор Суркіс прийшов, аби вручити дітям-сиротам подарунки, разом з тренерами дублюючого складу Олександром Хацкевичем і Олексієм Герасименком, а також з гравцями основного складу команди Артемом Мілевським і Олександром Алієвим. Подякувавши ліквідаторам і обдарувавши дітей, Ігор Михайлович погодився приділити кілька хвилин журналістам. В підсумку «кілька хвилин» перетворилися в півгодинну бесіду, а основной удар динамівський президент спрямував на телеканал «Футбол» і… власних фанатів. Правда, почав своє спілкування з журналістами пан Суркіс зі свіжої, не пов’язаної з футболом події.

Ігор Суркіс: За цинічне хамство, яке дозволив собі Денисов, треба вибачатися - изображение 1Ігор Суркіс: За цинічне хамство, яке дозволив собі Денисов, треба вибачатися - изображение 1

- Дітей-сиріт ми підтримуємо вже впродовж 19-ти років – перед Новим роком і в цей трагічний день, - каже Ігор Михайлович. – То була трагедія не лише для України, а для всього СССР. В мирний час люди віддали своє життя заради того, щоб ми нині могли спокійно жити. Це не війна. Коли ти бачиш ворога, а ворог бачить тебе. Мій батько пройшов усю Велику вітчизняну, але навіть він казав, що так страшно, як після чорнобильських подій, йому не було ніколи. Що ж, нам не залишається нічого, як допомагати і відгукуватися на всі ті прохання, які на нашу адресу надходять щоденно. Звісно, зал динамівського прес-центру не міг зібрати всіх тих дітей, яких ми опікаємо.

- Завтра «Динамо» зіграє один з ключових поєдинків у поточному сезоні проти «Дніпра». Які ваші очікування?

- Наша команда показала, що вона знаходиться на правильному шляху. «Дніпро» - серйозна, бойова команда, котра ставить перед собою такі ж завдання, як і ми. Дніпряни працюють під керівництвом одного тренера протягом трьох років. Гра, безперечно, буде дуже складною. Сподіваюся, глядачі, котрі прийдуть завтра на НСК «Олімпійський», побачать красивий, яскравий футбол, котрий, вірю, завершиться на нашу користь.

Ігор Суркіс: За цинічне хамство, яке дозволив собі Денисов, треба вибачатися - изображение 2Ігор Суркіс: За цинічне хамство, яке дозволив собі Денисов, треба вибачатися - изображение 2

- Як розцінює стан команди Олег Блохін?

- З Олегом Володимировичем спілкуюся щодня. Він каже, що в команді все гаразд. На щастя, повернулися в обойму гравці, котрі пропускали попередні матчі через дискваліфікації, а травмованих нема. Всі наполегливо працюють. Ми не можемо розслаблятися, бо до фінішу залишилося всього п’ять турів.

- Чому Блохін не знає такого футболіста, як Лукас?

- Це треба запитати у самого футболіста, а не у тренера. Блохін не знає Лукаса, бо перед іспанцем були поставлені завдання, котрі професійний футболіст виконувати зобов’язаний. Найперше гравець мав пройти необхідні етапи підготовки, оскільки з командою до сезону він не готувався. Якщо Лукас вважає, що ми взяли його в команду для чийогось спасіння, то нам «рятівники вітчизни» не потрібні. Нам потрібні гравці, котрі спроможні вийти і реально посилити гру команди.

- Ви бачили те відео, на основі якого УЄФА дискваліфікувало НСК «Олімпійський»?

- УЄФА ставиться до розмаїтих расистських, фашистських вигуків дуже жорстко. Це наше горе і ми маємо з ним боротися. Бо це не вболівальники, а вороги команди. Ми подали апеляцію і будемо прохати (підкреслюю – прохати) пом’якшення покарання. Але якщо вердикт УЄФА залишиться в силі, то ми його приймемо. Група вболівальників покарала найперше сама себе і тисячі тих прихильників команди, які приходять на стадіон просто по вболівати і подивитися на гру команди. Звісно, з себе вини ми теж не знімаємо. Десь не допрацювала служба сек’юриті й інші структури – як «Олімпійського», так і наші. Як кажуть, "в сім’ї не без уродів". Ми повинні боротися з такими явищами і пояснювати вболівальникам, що так себе вести не можна. Бо футбол без глядачів не потрібно грати взагалі.

- Як ви збираєтеся боротися з вболівальниками?

- Нам потрібно, щоб Верховна рада прийняла закон про кримінальну відповідальність за схожі правопорушення. Свого часу такий шлях пройшла Англія. Якщо не буде закону, то найближчим часом наші стадіони взагалі будуть пустувати. Якщо ж закон буде, то не впевнений, що тоді люди захочуть вивішувати фашистський прапор і на 88-й хвилині кричати «Зіґ хайль». Думаю, чимало з тих, хто це робить нині, спершу сильно задумаються. Та й взагалі, молоді люди, серед яких чимало школярів. Могли б поспілкуватися зі своїми батьками, бабусями і дідусями. Хай би їм розповіли, що то була за війна. Ті події, думаю, зачепили кожну українську сім’ю. Для мене особисто 9 Травня – особливе свято, так як війну пройшли не лише мій батько, а й дідусі і бабусі.

Наразі ж не можу сказати, що УЄФА поступила стосовно нас несправедливо. Навпаки. УЄФА з такими проявами бореться і ми про це були попереджені. Поки ж залишається єдине: знайти пояснення і пообіцяти, що надалі зробимо все можливе, щоб нічого схожого не повторилося. Тим самим ми захистимо більшу частину наших вболівальників. Якщо взяти «Олімпійський», то з 68-ми тисяч мова йде про кілька десятків негідників, які псують життя усім.

Ігор Суркіс: За цинічне хамство, яке дозволив собі Денисов, треба вибачатися - изображение 3Ігор Суркіс: За цинічне хамство, яке дозволив собі Денисов, треба вибачатися - изображение 3

- «Динамо» може стати ініціатором закону про кримінальну відповідальність за діяння фанатів?

- Я ніколи не представляв владу і ніколи у ній не був. Можу лише звернутися у Верховну раду як президент клубу, щоб такий закон розглянули. Цей закон потрібен для всіх, адже сьогодні такі речі відбулися на нашому стадіоні, а завтра провокації можливі у Харкові чи Донецьку. В такому законі зацікавлені усі президенти клубів. Через купку негідників нормальні, порядні вболівальники страждати не мають. Ви ж, журналісти, теж на матч, який команда проведе при порожніх трибунах, в основній своїй масі допущені не будете, адже акредитація буде лише для тих ЗМІ, які є офіційними трансляторами або, як кажуть, супроводжують цей матч. Це чітко вказано в регламенті.

- Вболівальника, який вибіг на поле, вдалося знайти?

- За вчинок цього чоловіка ми понесли дисциплінарні санкції у вигляді штрафу. Двічі наші вболівальники (все одно називаю їх нашими, хоча не виключаю, що це була провокація) вивісили фашистський знак, а на 88-й хвилині дійшли до того, що співали «Зіґ хайль». Я нікого не виправдовую і нас покарали справедливо.

- Ваша позиція навколо конфлікту ФК «Динамо» з телеканалом «Футбол»…

- Говорити про те, що я щось комусь заборонив, було б нерозумно, адже сьогодні свобода слова. Мені здається, що я в інтерв’ю не відказував ніколи і не обирав канали залежно від їхнього ставлення до команди київського «Динамо». Сьогодні, як кажуть, близький до нашої команди канал «2+2» критикує нас так само, як усі інші канали. Я поважаю професію журналіста. Але наведу один приклад. В ту мить, коли Олег Блохін ховав свого батька, теж, між іншим, людину дуже заслужену, «Футбол» дозволив собі звинуватити Олега Володимировича в нечесності, в тому, що ми хочемо перенести наш матч на той же день, коли грають наші конкуренти. Вибачатися за той вчинок ніхто не став. Тому, мабуть, Олег Володимирович образився. Звісно, я його не виправдовую, адже регламентні норми ми виконувати повинні. Сьогодні не даєш інтерв’ю, завтра не вийдеш на футбольне поле – так бути не повинно.

Разом з тим, хотів би відзначити, що ніколи не збирався дружити з Денисовим і в гості до себе я його теж ніколи не запрошував. Він з себе почав дуже багато корчити. Для того ж, щоб когось запрошувати і говорити, хочеш ти дружити чи ні, треба спершу спитати думку іншої сторони. За великим рахунком, на сьогодні я не знаю журналіста з прізвищем Денисов. Адже будь-яку інформацію треба подавати об’єктивно. Якщо ж ти десь проколовся, то чоловік повинен знайти в собі сили і вибачитися. Якщо ж говорити по-простому, то хто такий Блохін, а хто такий Денисов?

- Чому клуб ніяк не відреагував на заяви делегата ФФУ Володимира Лінке, які по своїй суті носять відверто наклепницький характер?

- Якщо ми будемо реагувати на кожен такий випад, то в мене взагалі не залишиться часу на справи, які справді важливі. Всі очікували, що я буду якось реагувати на прямі образи, почуті в програмі Денисова. Договорилися до того, що вболівальники, мовляв, постраждають, якщо Блохін не дасть їхньому каналу інтерв’ю. Там же почув про те, що щось Олегові Володимировичу забороняв. Ще раз заявляю: нічого не можу заборонити Блохіну апріорі. Блохін – самостійна людина, яку я призначив головним тренером. Він виконує свої контрактні зобов’язання. Чому Олег Володимирович так зробив – запитайте його самого. Правда, у цього телеканалу нагоди запитати у Блохіна, чому він так зробив, нема. Раз КДК ФФУ попрохала дати відповідь у письмовій формі, Олег Володимирович відповів. Якщо клуб буде за цей вчинок покараний згідно Регламенту штрафом чи якимось іншими дисциплінарними санкціями, то ми понесемо це покарання з честю і достоїнством. І не більше того.

Ігор Суркіс: За цинічне хамство, яке дозволив собі Денисов, треба вибачатися - изображение 4Ігор Суркіс: За цинічне хамство, яке дозволив собі Денисов, треба вибачатися - изображение 4

Але за цинічне хамство, яке Денисов дозволив собі на адресу Блохіна, треба вибачатися. Якщо б це сталося, то Денисова більше поважали б. А те, що цей телеканал веде протягом багатьох років пропагандистську війну з київським «Динамо» - ні для кого не секрет. Як люди хочуть співпрацювати, брати інтерв’ю у наших футболістів, якщо вони ображають їх головного тренера? Мене – будь ласка. Я витримаю все, бо не збирався і не збираюся дружити з Денисовим. Він для мене ніхто, не існує. Інформацію будь-який телеканал має подавати правильно.

Приклад? Хачеріді. Абсолютно згоден з дисциплінарними санкціями, які до Євгена були застосовані. Більше того, дякую, що дали три гри. Могли ж дати п’ять. Але ніколи не погоджуся, що дисциплінарні санкції стосовно гравця «Металіста» Папи Ґуйє не були навіть розглянуті. Як повідомили футбольній громадськості, суддя попередив Папу Ґуйє, що так більше робити не можна. Але ж Хачеріді з Бурдужаном, що так себе вести не треба, арбітр теж попередив! До речі, знаєте, чому Бурдужан не обурився після вчинку Хачеріді? Це я пояснюю людям, які цей епізод розглядали. Тому що Лучан образив Євгена таким чином, що будь-який чоловік відреагував би миттєво. То були найпринизливіші, останні слова. Але я приймаю дискваліфікацію і Хачеріді оштрафований особисто мною. Вкотре приймаю. Але чому підходи повинні бути різними?

Протягом десяти років нам говорили про те, що існує конфлікт інтересів, що Федерацію футболу очолює брат президента ФК «Динамо». Сьогодні конфлікту інтересів нема. Сьогодні в ФФУ змінили весь штат працівників, буквально до прибиральниць. Ніхто не сперечається, що «Шахтар» лідирує абсолютно заслужено. Але триває боротьба за друге-третє місця. Створіть для усіх команд, які за них борються, одинакові умови. Більше мені не потрібно нічого. Коли ми будемо боротися за перше місце, я буду говорити про рівні умови в боротьбі за чемпіонство.

Наразі ж у мене лежить на столі телеграма з привітанням для донецького «Шахтаря». Її залишилося підписати і відправити. Сподіваюся, що це відбудеться післязавтра, що «Шахтар» у грі з «Металістом» продемонструє свої найкращі риси, свою кращу гру, як у матчі з київським «Динамо». І що футбольній громадськості, як торік, коли ми втратили очки в Луганську, а «Шахтар» переміг експериментальний склад «Металіста», не будуть говорити, що одній з команд цей матч був не потрібен, тому вони відпустили всіх своїх гравців на достроковий відпочинок.

То навіщо потрібен такий чемпіонат? Якщо у нас останні тури комусь потрібні, а комусь ні, то такий турнір не потрібен. Вважаю, що не дивлячись на важливість поєдинку, всі команди мають пройти чемпіонат бойовими складами від першого туру до останнього. Тоді це буде турнір, на який будуть ходити люди, тоді вболівальники будуть цей чемпіонат любити. У нас після нічиєї в матчі «Дніпро» - «Шахтар» є великі сподівання, що гра «гірників» з «Металістом» буде бойовою і додатково Луческу своїх хлопців налаштовувати не доведеться. Хоча я переконаний, що «Шахтар» - команда, яка грає від початку і до кінця в чесний футбол. Тому скажу відверто, не знаючи, як завершиться наш матч проти «Дніпра», що чекаю у неділю втрати очків від «Металіста».

- Як прокоментуєте намір вболівальників «Динамо» зібрати 5000 штрафу за відмову від флеш-інтерв’ю копійками?

- Про таке не знав, але повторюю, що ми всі повинні працювати на футбол. У мене теж є емоції. Кожен президент, з яким ви поспілкуєтеся після мене, теж знайде несправедливість у ставленні до його команди. Це прекрасно розумію. Але є речі, на які очей закривати не можна. Дали три гри дискваліфікації Хачеріді – покарайте так само Папу Ґуйє. Що було б важче, поштовх під зад від нашого футболіста, чи коли б харків’янин зламав гравцеві «Кривбасу» ногу? Але коли йде команда згори, скільки тому чи іншому гравцеві дати, а я точно знаю, хто ці команди дає, то я як президент клубу київського «Динамо» мовчати не буду. Якщо хтось хоче мовчати, якщо когось такий стан речей влаштовує, якщо хтось від когось залежить і входить в пул «однокласників» чи «неоднокласників», то я його не засуджую.

Ігор Суркіс: За цинічне хамство, яке дозволив собі Денисов, треба вибачатися - изображение 5Ігор Суркіс: За цинічне хамство, яке дозволив собі Денисов, треба вибачатися - изображение 5

«Динамо» до ніяких «пулів» не належить. Тому, що команда київського «Динамо» - легендарна команда і раз мені судилося її очолювати і витрачати на неї гроші, то хочу, приходячи на стадіон, отримувати від гри задоволення. За 20 років у клубі і 13 років президентства звик і до перемог, і до поразок. Серце у мене міцне. Але у нас же були люди, які говорили, що ця команда в моєму серці, а побачили кілька копійок – і вже не в серці. Тепер вона у серці в іншого. Ми ж це теж чули. Буду відвертим: таку команду утримувати нелегко. Але «Динамо» утримується на рівні. Футболісти добре вдягнені, гарно виглядають. Мілевський виступає за дубль, але я жодного разу не обмовився, щоб йому знизити зарплату. А зарплата в Артема немаленька. Ось поряд стоїть віце-президент клубу зі зв’язків (Олексій Семененко – авт.). Він може підтвердити, що не дивлячись на кризу, жодна людина з клубу не звільнена. Дивіться на нього – ситий, одягнений (Олексій Михайлович у цю мить присоромився і промовив: «Спасибі за комплімент»).

Усіх динамівців, які закінчують кар’єру, ми залюбки вислуховуємо і при нагоді допомагаємо. Ображені виступають, самі знаєте, де. А влаштувати на роботу всіх не можемо, але допомагаємо кожному. Ось недавно прийшов до нас Олександр Бережний. У нього сталося нещастя. Прийшов, розповів, допомогли з витратами на операцію. А він не працює в клубі. Тому треба бути терпимішими один до одного. Ми ж створюємо скандали, які шкодять нашому футболу.

Приміром, маємо об’єднатися навколо збірної. Ось приїжджають хлопці з «Дніпра», «Металіста», «Динамо», «Шахтаря» у збірну. Вони ж бачать, що відбувається між їхніми клубами. Відповідно, футболістів однією метою теж об’єднати важко. Але ми повинні до цього прагнути. Я не знаю, на якому місці закінчить чемпіонат команда київського «Динамо». Але я пишаюся тим, що гравці нашої команди, підготовлені Олегом Блохіним, принесли країні таку радість у вигляді перемог над збірними Польщі і Молдови. У них теж могли бути образи і реваншистські настрої. Але хлопці вийшли і, як професіонали, віддали данину Батьківщині. Сподіваються, вони це робитимуть надалі і в 2014-му ми разом сядемо в літак і разом полетимо дивитися на нашу збірну на чемпіонаті світу в Бразилії. Це робота на благо українського футболу. А міжрегіональний журналістик, який образив й забув вибачитися чого вартий? Вважаю, що Блохін чогось досяг у футболі, щоб перед ним можна було вибачитися.

- Як прокоментуєте різні штрафи з боку КДК ФФУ за одинаків прояв емоцій для гравців різних команд?

- Це, як казав свого часу мій колега, конфлікт інтересів. Когось розглядають два тижні і не отримують пояснення, а когось розглядають відразу. Як кому вигідно, так і роблять. Але так не можна. Якщо так буде продовжуватися, я задам собі запитання, навіщо мені витрачати власні гроші. Щоб фінансувати блеф? Може, нехай чемпіонат розігрують ті команди, яким це робити зручно, в своєму певному пулі? Не бачу смислу. Футбол має бути прозорим. Прийшли люди на футбол, побачили перемогу «Шахтаря» у Києві? Прикро, неприємно, але донеччани виглядали достойно. Могли виграти ми, але виграли вони. Честь їм і хвала. Те саме хочу бачити в кожному матчі. Щоб не казали, що одна команда з кимось бореться, а в наступному турі комусь здає. Чи навпаки. Я ж чимало речей знаю, але не можу про них говорити. Нехай мене життя не змусить колись прийти і про ці речі назвати своїми іменами.

- Ви не перший говорите такі слова…

- Послухайте, нехай люди, котрі десять років кричали, що Суркіс-старший – ворог українського футболу, прийдуть до тями, заспокояться, подивляться, чи стало краще, чесніше. Тоді поговоримо. Сказати правду ніколи не пізно. І я її скажу. Можливо, скажу першим. Але тоді я зроблю для себе висновки, чи потрібно цією справою займатися взагалі. І потім подумають люди, котрі, можливо, захочуть прийти на моє місце. Поки ж ще раз повторюю: хочу дивитися футбол, який буде непередбачуваним – грою, помилками футболістів і суддів тощо. Коли мені кажуть, що хтось забив з положення поза грою, я на це взагалі не реагую. Не реагую й на те, що Суркісу помагає брат. Сьогодні у ФФУ сидять колишні співробітники ФК «Шахтар». Отримують вони зарплату чи ні – не знаю. Можу вас запевнити в єдиному: «Динамо» Київ грає чесно і робить все, щоб цьогоріч посісти друге місце. Не вийде це зробити – зробимо висновки у власному колективі. Але в жодні закулісні ігри ми не граємо.

 

В статье с версией оф.сайта полная версия появилась в комментариях благодаря

Александр Ольшанецкий (olschanetzki) 27.04.2013 00:57

 

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

27.04.2013, 01:51
27.04.2013, 01:51
139810 3 Galkan, Dark19, zhenek
rk99
Автор:
(rk99)
Статус:
Старожил (600 комментариев)
Подписчиков:
2
Медали:
Топ-матчи
Чемпионат Англии Брайтон Ман.Сити 0 : 4 Закончился

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть