Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Прекрасна четвірка.

2009-09-03 15:58 Прекрасна четвірка, яка народилася у найбільш плідний для футболу тижденьСаймон Купер, The Financial Times (Велика Британія) ...

Прекрасна четвірка, яка народилася у найбільш плідний для футболу тиждень

Саймон Купер, The Financial Times (Велика Британія) // 17:51 29-09-2008

Сьогодні Шевченку – 32! Він – один з 4 відомих футболістів, які народилися в один тиждень. Саймон Купер у Financial Times намагається на прикладі «прекрасної четвірки» – Рональдо, Шевченка Тотті та Баллака – вивести закономірності розвитку кар‘єри сучасного футболіста.

22 вересня 1976 року в Ріо народився великий футболіст. «Ви знаєте, на честь кого ми назвали Рональдо?», - запитав його батько у письменника Франса Оостервійка багато років потому. – На честь лікаря, який оперував матір після його народження. Ха, ха. Доктор Рональдо – так його звали».

Це народження започаткувало найбільш плідний тиждень в історії футболу. За чотири дні після Рональдо народився Міхаель Баллак в місті Гьорліці, у колишній Німецькій Демократичній Республіці, за ним 27 вересня народився Франческо Тотті, і замкнув четвірку Андрій Шевченко, який з’явився на світ в українському селі Двірківщина 29 вересня.

Напевне, того літа щось потрапило у воду. 1 липня 1976 року народилися також Рууд Ван Ністелрой і Патрік Клюйверт в Нідерландах. Якою б не була таємниця їхнього народження в один час, зараз, коли вересневому квартету вже по 32 і вони виходять на фінішну пряму як гравці, у нас з’явилася нагода простежити щось на кшталт спільного шляху в кар’єрі сучасної зірки футболу.

Перше, що впадає у вічі – це те, що походження майже не має значення. Для сучасного футболу не важливо, чи ви народилися у селі, мешканців якого евакуювали після Чорнобильської катастрофи (Шевченко), у католицькій родині, в якій настільки шанували традиції, що матір весь час прасувала вашу футбольну форму (Тотті), або ж ви жили на вулиці Др. Сальвадора-Алльєнде, у будинку №168 у Карл-Маркс-Штадті в Східній Німеччині (Баллак).

Усі четверо у дитинстві мріяли про велике. Тотті спочатку хотів наливати бензин на заправці, Рональдо – стати співаком, Шевченко займався боксом, а Баллака в НДР розпізнали як майбутнього ковзаняра. Лише Рональдо був незвичайно обдарованим підлітком: у 17 років він сидів на лаві запасних бразильської збірної на фінальному турнірі Чемпіонату світу з футболу 1994 року, постійно здригаючись від страху, що його випустять на поле. Перше, що він купив на свої зароблені гроші – це брекети. Зуби у нього стирчали і мучили його всі юнацькі роки.

Троє інших підтягнулися пізніше. Жоден із них не засвітився на молодіжному Чемпіонаті світу з футболу в 1995 році. Але про кращого гравця того чемпіонату – бразильця на прізвисько Кайо – у світі більше майже не чули.

Баллаку знадобилося більше часу, щоб стати зіркою. У 22 роки він ще не був гравцем основного складу клубу німецької Бундесліги. Можливо, той факт, що він довго залишався невідомим, може пояснити, чому він єдиний із четвірки ніколи не одружувався з моделлю чи дівчиною з шоу-бізнесу. Натомість він познайомився з гарною офіціанткою в Café Am Markt у місті Кайзерслаутерн (Німеччина – прим.пер.). Тимчасом Рональдо торував собі шлях через легіон блондинок – відомих як «рональдинки».

Це – перше покоління футболістів глобалізованого світу. Незважаючи на те, що першим екс-радянським гравцям, які переїхали на Захід, не поталанило, Шевченко залишив «Динамо Київ» і відправився в «Мілан», де миттєво адаптувався. Він просто переїхав із частково капіталістичної країни із сильною мафією, де пересічна людина нічого не має, до частково капіталістичної країни із сильною мафією, де пересічна людина прогулюються у вбранні від Армані. І одружився з американською моделлю.

Усі четверо назвали своїх дітей космополітичними іменами. Шевченко назвав свого сина Джордан, на честь Майкла Джордана; синів Баллака звуть Луї, Еміліо і Хорді; сина Рональдо звуть Рональд, тому що футболіст та його тодішня дружина любили харчуватися в МакДональдсі (Рональд Макдональд – символ мережі МакДональдс – прим.пер.). Навіть вірний католик Тотті назвав свою доньку Шанель.

До 30 років ці гравці пережили фантастичну кількість великих миттєвостей кар‘єри – і навіть Баллак, який не здобув великих титулів. На вершині слави час спливає надто швидко, щоб дозволити довго насолоджуватись цими моментами. У Йокогамі в 2002 році, менше ніж за годину після фінального матчу Чемпіонату світу, в якому Рональдо двічі забив та забезпечив своїй збірній чемпіонство, бразильський журналіст сказав йому: «Нас не цікавить минуле, лише майбутнє», - запитуючи, чи не хотів би Рональдо виграти олімпійське золото і як щодо наступного Чемпіонату світу.

«Я не хочу зараз відчувати якийсь тиск з приводу майбутнього, - відповів Рональдо із притаманним йому спокоєм. – Я не хочу нічого, окрім святкування» - так він нарешті засвоїв один суттєвий принцип життя на вершині слави: вміти сказати ні.

Усі ці гравці винайшли для себе спосіб боротися зі стресом. Тотті залишився у «Ромі», де його люблять навіть тоді, коли він не грає блискуче кожного тижня. Шевченко щойно повернувся в «Мілан» - найкращий клуб для «любимчиків». Пріоритетом Рональдо були Чемпіонати світу, через які він часто випадав із клубного футболу на місяці. А до того часу, як Баллак опинився на вершині слави, він вже став достатньо зрілим, щоб впоратися із тиском.

Тепер ми можемо окреслити пік кар’єри кожного з футболістів. У Рональдо це був 2002 рік, у Шевченка – 2004 рік, коли він став найкращим футболістом Європи, Тотті – 2006 рік – коли переміг на Чемпіонаті світу, а Баллак все «майже виграв» цього літа. Висновок: що далі попереду ти граєш, що більше залежиш від прискорення, тим раніше настає пік твоєї кар’єри. Баллак – єдиний чистий півзахисник із квартету - протримався найдовше.

Подорож закінчується передчасно. Поступово травми накопичуються і роблять свою справу. Тотті і Баллак наразі докладають великих зусиль, щоб повернути собі фізичну форму. Шевченко сподівається забити перший гол в сезоні до свого Дня народження. Рональдо відновлює сили на пляжі в Ріо після ще однієї страшної травми на коліні, але все одно не може попрощатись із футболом: «Я відчуваю таку пристрасть до футболу, що готовий на будь-яку жертву, щоб повернутись», - натякає він на можливе приєднання до «Манчестер Сіті».

Однак нещодавно його сфотографували, коли він із великим пузом розвалився на яхті з сигаретою та пивом в руках. Так чи інакше, саме так усе закінчується. 

Оригiнал матерiалу:
http://www.ft.com/cms/s/0/6e8ec58a-8c2e-11dd-8a4c-0000779fd18c.ht…

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

03.09.2009, 15:58
03.09.2009, 15:58
14716 3 wictor, divor, scooterbest
FACBershad
Автор:
(FACBershad)
Статус:
Старожил (848 комментариев)
Подписчиков:
0
Медали:
Топ-матчи
Чемпионат Франции Лорьян ПСЖ - : - 24 апреля 20:00
Чемпионат Англии Вулверхэмптон Борнмут - : - 24 апреля 21:45
Чемпионат Франции Марсель Ницца - : - 24 апреля 22:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть