Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Вересовий мед Лобановського

2013-08-09 08:21 У світі існує давня істина:  роботи художників-геніїв дорожчають після смерті. Людство розуміє, що щось подібне вже ...

У світі існує давня істина:  роботи художників-геніїв дорожчають після смерті. Людство розуміє, що щось подібне вже не створить ніхто. І навіть численні учні подадуть нам в кращому випадку погану копію генія.

В українському футболі роботу тренера-генія теж оцінили після його смерті. Ну, був Лобановський у «Динамо», думали ми, а тепер на його місце прийде хтось із численних учнів Метра.

І все буде, як і раніш. Однак за 11 років не прийшов ніхто…І, виявляється, що футбол Лобановського, немов секрет вересового меду, зникає на наших очах.

– Я маю ностальгію за футболом Лобановського, тому Олег Блохін моя остання надія. Якщо в нього не вийде – запрошу когось із іноземних фахівців, – сказав президент «Динамо» Ігор Суркіс.

З усіх учнів Валерія Васильовича, що пробували себе в якості тренерів, я завжди виокремлював двох – Михайла Фоменка та Павла Яковенка.

– Великий книголюб Михайло Фоменко завів на клубній базі в Кончі-Заспі бібліотеку, – читаю в одній із футбольних книг Олега Блохіна.

Інший інтелектуал – Яковенко уславився ще й дисципліною і вимогливістю – як до учнів, так і до себе. Фоменку в «Динамо» дали потрудитися рік. Яковенку – жодного дня.

Загалом тренерами стали ледь не два десятки учнів Валерія Васильовича. Про їхні потуги стати новим Лобановським варто не згадувати. Однак під керівництвом саме цих двох людей нехай фрагментарно і не постійно являлася нам та незабутня гра – з небаченими швидкостями, пресингом, тиском на ворота суперника і впевненістю, що можемо перемогти будь-кого.

Фоменко міг довічно сидіти тренером дубля в команді Лобановського, однак надав перевагу самостійній роботі. І досягав результату навіть в екзотичній «Гурії» з Ланчхуті. У 1993 лише з вітчизняними гравцями перемагав знамениту «Барселону». Тепер роботою у збірній довів, що новий Лобановський свого часу вже був у київському «Динамо», однак там його появу банально проморгали.

Яковенко двічі виводив до європейського фіналу нашу молодіжку. Досі перед очима виїзний матч з Голландією у виконанні покоління Ярмоленка й Коноплянки. Після 0:3 лише сумнівний гол престижу вдався футболістам з країни тюльпанів. А 6:0 над Швецією наступної збірної Безуса і Богданова? Такий натиск на ворота суперників ми бачили хіба в 1986 році.

Допускаю, що в пошуках нового Лобановського можу перебільшувати. Адже у Фоменка був невдалий досвід із «Таврією», а Яковенко так нічого й не виграв зі своєю молодіжкою.

Однак питання на часі. Після 4 турів київське «Динамо» відстає від «Шахтаря» на 5 очок. Після коментарів до матчу з «Шахтарем», відомі фахівці пошепки і «не для преси» кажуть мені, що тренер із Блохіна не вдався. Що до 48 мільйонів євро, витрачених Ігорем Суркісом на цьогорічні придбання варто додати ще два мільйони – на нового тренера.

Якщо після 10 турів прірва між «Динамо» й «Шахтарем» поглиблюватиметься, то Блохіна можуть звільнити.

– Я відчуваю, що часу мені багато не дадуть, – зізнався якось сам Олег Володимирович.

 

У разі звільнення Блохіна до зимової перерви запросять керувати якогось тимчасового тренера. Тим часом, шукатимуть відомого фахівця за кордоном. Дуже хочу, щоб за дивним збігом обставин у цей короткий період дали маленький шанс Яковенку. Як взимку дали його Фоменкові. Бо за законами жанру, природжене на загибель має-таки відтворитися в останню драматичну хвилину.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

09.08.2013, 08:21
yurekk
Автор:
(yurekk)
Статус:
Начинающий писатель (115 комментариев)
Подписчиков:
0
Медали:
Топ-матчи
Чемпионат Англии Арсенал Челси 5 : 0 Закончился
Чемпионат Франции Лорьян ПСЖ - : - 24 апреля 20:00
Чемпионат Англии Вулверхэмптон Борнмут - : - 24 апреля 21:45
Чемпионат Франции Марсель Ницца - : - 24 апреля 22:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть