Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Пенальті в чемпіонатах України: Гра в одні ворота

2013-08-15 13:15 «Хто вбив дракона, сам ним і стає», - гласить древня легенда. Те саме й у нас. ...

«Хто вбив дракона, сам ним і стає», - гласить древня легенда. Те саме й у нас. Зайнятися нижче наведеною «бухгалтерією» нас спонукали прихильники команди київського «Динамо». Точніше, той з них, хто створив популярного зараз в інтернеті відео-ролика з нарізкою суперечливих рішень арбітра Швецова у матчі четвертого туру Української Прем’єр-ліги «Шахтар» - «Динамо».

Поміж іншого, там були й слова: «80 матчів поспіль у ворота «Шахтаря» не призначають пенальті». Власне, читачі UA-Футболу почали на форумах задаватися тим же питанням, що й ми: «Невже то правда?»

Правда виявилася вражаючою. Вирішивши порахувати статистику пенальті не лише для «Шахтаря» і не лише стосовно останніх 80-ти матчів, ми постали перед фактом, який, мабуть, не дуже сподобається тим, хто воліє говорити про суддівську однобокість зараз і скромно замовчувати речі, які траплялися в недалекому майбутньому. Відразу зауважимо, що теза, мовляв, пенальті у ворота «Шахтаря» не призначали вже 80 матчів – неправдива. Істина ж ще вражаючіша. І одинаково неприємна як для прихильників команди київського «Динамо», так і для вболівальників «Шахтаря».

UA-Футбол подає статистику призначень пенальті за всі чемпіонати України. Під фокусом – команди першої п’ятірки. Для порівняння додатково наводимо кількість призначених пенальті за участю першої команди, яка не входила до числа прогнозованих медалістів. Показники «Шахатря», «Дніпра» і «Металіста» наводимо у кожному з чемпіонатів, незалежно від того, які місця вони займали. Рекорди (чи то пак антирекорди), які випливають з наведених фактів, вражають.

Чемпіонат України-1992

Привертає увагу статистика двох команд. «Чорноморець» у 18-ти матчах пробивав відразу дев’ять пенальті, а «Металіст» з шести спроб реалізував лише одну. Причому лідер харків’ян Гурам Аджоєв примудрився не забити відразу три одинадцятиметрових. У двох матчах – проти «Прикарпаття» (1:0) та «Одеси» (0:2) – слобожанці не реалізували відразу по два пенальті.

Команда

Вони (реал.)

Їм (реал.)

1. «Таврія» Сімферополь

3 (3)

3 (3)

2. «Динамо» Київ

3 (2)

3 (1)

3. «Дніпро» Дніпропетровськ

4 (4)

2 (1)

4. «Шахтар» Донецьк

5 (3)

2 (2)

5. «Чорноморець» Одеса

9 (7)

3 (1)

6. «Металіст» Харків

6 (1)

6 (6)

7. «Нива» Тернопіль

2 (2)

3 (2)

Чемпіонат України-1992/1993

У ворота команди київського «Динамо» судді призначили лише один пенальті в 30-ти матчах. Дніпрянин Сергій Беженар забив два з двох ударів з позначки у першому чемпіонаті і п’ять з п’яти у другому. «Гірники» пробивали пенальті сім разів, але реалізували лише три спроби. Двічі промахнувся їхній нападник Олег Матвеєв.

Команда

Вони (реал.)

Їм (реал.)

1. «Динамо» Київ

6 (4)

1 (1)

2. «Дніпро» Дніпропетровськ

5 (5)

2 (0)

3. «Чорноморець» Одеса

4 (3)

8 (5)

4. «Шахтар» Донецьк

7 (3)

2 (2)

5. «Металіст» Харків

6 (4)

3 (2)

6. «Карпати» Львів

3 (3)

6 (6)


Чемпіонат України-1993/1994

Пенальті в чемпіонатах України: Гра в одні ворота - изображение 1Пенальті в чемпіонатах України: Гра в одні ворота - изображение 1
То був один з найбрудніших в плані суддівства чемпіонат. Кількість призначених на останніх хвилинах на користь фаворитів чи господарів матчів пенальті була надзвичайно високою. Дуже показова статистика найближчих до квартету грандів «Карпат». У їхні ворота судді «поставили» відразу 11 одинацятиметрових.

У першому повноцінному для Григорія Михайловича Суркіса в статусі президента «Динамо» сезоні судді призначили у ворота суперників киян 15 одинадцятиметрових у 34-х зустрічах. Але чи не показово, що й у ворота «біло-синіх» пробивалося сім пенальті? Інша річ, що реалізація динамівців підводила – лише дев’ять точних пострілів. Зокрема, кращий футболіст України тих років Віктор Леоненко за три чемпіонати не реалізував шість пенальті, половину з них – у першості-1993/1994. Також три одинадцятиметрових у третьому чемпіонаті не забив львів’янин Ігор Плотко.

Дніпрянин Сергій Беженар (на фото) довів свою серію з реалізованих пенальті поспіль до восьми, але промахнувся на дев’ятому ударі, не пробивши воротаря рівненського «Вереса» Святослава Сироту. Проте загалом Статистика ліберо дніпропетровців за підсумками трьох сезонів залишалася вражаючою – десять точних пострілів з одинадцяти.

Команда

Вони (реал.)

Їм (реал.)

1. «Динамо» Київ

15 (9)

7 (4)

2. «Шахтар» Донецьк

11 (9)

4 (3)

3. «Чорноморець» Одеса

7 (5)

4 (4)

4. «Дніпро» Дніпропетровськ

5 (4)

7 (4)

5. «Карпати» Львів

7 (4)

11 (10)

…18. «Металіст» Харків

2 (2)

7 (4)

Чемпіонат України-1994/1995

Пенальті в чемпіонатах України: Гра в одні ворота - изображение 2Пенальті в чемпіонатах України: Гра в одні ворота - изображение 2
Лише один пенальті за весь сезон судді призначили у ворота «Дніпра». Зате дніпряни пробивали одинадцятиметрові вісім разів і в жодному випадку не промахнулися. Зокрема, чотири пенальті в першому колі забив Сергій Беженар, який після зимового антракту вже виступав за «Динамо» і свою єдину спробу з одинадцятиметрового зіпсував. П’ять поспіль пенальті у четвертому чемпіонаті забив півоборонець «Шахтаря» Ігор Петров (на фото), однак шостий удар з позначки по воротах «Таврії» Ігор зробив неточно.

Команда

Вони (реал.)

Їм (реал.)

1. «Динамо» Київ

10 (7)

6 (5)

2. «Чорноморець» Одеса

5 (5)

6 (5)

3. «Дніпро» Дніпропетровськ

8 (8)

1 (0)

4. «Шахтар» Донецьк

7 (6)

3 (2)

5. «Таврія» Сімферополь

4 (4)

4 (3)

Чемпіонат України-1995/1996

У чемпіонські ворота команди київського «Динамо» рефері не призначили жодного пенальті. Натомість кияни підходили до позначки дев’ять разів. Сім київських пенальті, вразивши ворота суперників п’ять разів, бив Євген Похлєбаєв. Натомість у ворота «Чорноморця», який смів кинути виклик динамівцям, судді призначили пенальті рівно стільки, скільки дали у ворота суперників «моряків» - по шість. Ще гіршою ситуація з одинадцятиметровими була для очолюваного Берндом Штанґе «Дніпра», який на той час становив серйозну бойову одиницю. У ворота дніпрян судді призначили вісім пенальті, тоді як їхнім суперникам – лише чотири (два з них – в останньому турі, який вже нічого не вирішував). Схожа ситуація була й у четвертої команди країни в сезоні-1995/1996 «ЦСКА-Борисфену».

У запорізького «Металурга», який фінішував на високому п’ятому місці, п’ять пенальті реалізував оборонець Юрій Маркін. Втім, його шоста спроба виявилася невдалою. «Шахтар», для якого то був найгірший сезон за історію виступів у національних чемпіонатах України, теж бив одинадцятиметрових менше, ніж били йому.

Команда

Вони (реал.)

Їм (реал.)

1. «Динамо» Київ

9 (6)

0 (0)

2. «Чорноморець» Одеса

6 (6)

6 (5)

3. «Дніпро» Дніпропетровськ

4 (3)

8 (5)

4. «ЦСКА-Борисфен» Київ

3 (2)

5 (4)

5. «Металург» Запоріжжя

7 (6)

8 (5)

…10. «Шахтар» Донецьк

3 (3)

7 (6)

Чемпіонат України-1996/1997

«Суху» безпенальтєву серію «Динамо» в першому ж турі перервав львівський арбітр Ярослав Грисьо. Він призначив у ворота киян одинадцятиметровий, реалізувавши який, Олександр Бабій приніс запорізькому «Металургу» сенсаційну виїзну перемогу. Щоправда, надалі динамівці били пенальті найчастіше поміж інших суперників, а в їхньому складі з’явився новий виконавець таких ударів – Сергій Ребров вразив ворота суперників шість разів з восьми спроб.

Не обділяли судді одинадцятиметровими й срібного призера – донецький «Шахтар». Серед «гірників» шість влучних пострілів з шести спроб було в нападника Олега Матвеєва. «Карпати», які посіли п’яте місце, відзначилися тим, що не реалізували пенальті у трьох матчах, але всі ці поєдинки виграли.

Команда

Вони (реал.)

Їм (реал.)

1. «Динамо» Київ

10 (8)

2 (1)

2. «Шахтар» Донецьк

9 (8)

4 (2)

3. «Ворскла» Полтава

7 (5)

6 (3)

4. «Дніпро» Дніпропетровськ

4 (3)

3 (2)

5. «Карпати» Львів

5 (2)

3 (2)

Пенальті в чемпіонатах України: Гра в одні ворота - изображение 3Пенальті в чемпіонатах України: Гра в одні ворота - изображение 3

Чемпіонат України-1997/1998

«Динамо» в тому сезоні було настільки могутнім, що легко виграло чемпіонат й без граду пенальті. Показник «сім» для киян – це всього сім. Шість разів у складі чемпіонів до позначки підходив Ребров і реалізував п’ять з тих спроб. Разом з тим, у ворота «Динамо» арбітри призначили лише один одинадцятиметровий. Натомість «Шахтар» за співвідношенням пенальті у свої й чужі ворота мав негативний баланс.

Команда

Вони (реал.)

Їм (реал.)

1. «Динамо» Київ

7 (6)

1 (0)

2. «Шахтар» Донецьк

5 (3)

6 (4)

3. «Карпати» Львів

6 (4)

5 (5)

4. «Дніпро» Дніпропетровськ

2 (1)

2 (2)

5. «Ворскла» Полтава

6 (4)

5 (3)

Чемпіонат України-1998/1999

То був скупий на одинадцятиметрові удари чемпіонат. Ставши семиразовими чемпіонами України, динамівці за весь сезон пробили лише чотири пенальті, тоді як в їхні ворота судді призначили два. В 30-ти матчах за участю «Шахтаря» й узагалі було призначено лише два одинадцятиметрових. У складі «Карпат» всі сім пенальті, промахнувшись двічі, виконав нападник Олександр Паляниця.

Команда

Вони (реал.)

Їм (реал.)

1. «Динамо» Київ

4 (4)

2 (2)

2. «Шахтар» Донецьк

1 (1)

1 (1)

3. «Кривбас» Кривий Ріг

5 (3)

2 (2)

4. «Карпати» Львів

7 (5)

6 (3)

5. «Металург» Маріуполь

8 (5)

5 (4)

6. «Металіст» Харків

1 (1)

5 (4)

…12. «Дніпро» Дніпропетровськ

3 (2)

7 (6)

Чемпіонат України-1999/2000

Пенальті в чемпіонатах України: Гра в одні ворота - изображение 4Пенальті в чемпіонатах України: Гра в одні ворота - изображение 4
До свого восьмого чемпіонства столичні динамівці дійшли зокрема й завдяки десяти пенальті. Особливо при нагоді одинадцятиметрові стали киянам на старті сезону, коли команда Валерія Лобановського щойно адаптовувалася грати без Андрія Шевченка, який перейшов у «Мілан». В цей час пенальті у ворота суперників «біло-синіх» призначалися в чотирьох з шести перших матчів. Усі чотири одинадцятиметрових майстерно реалізував Сергій Ребров, який впродовж чемпіонату підходив до позначки п’ять разів і жодного разу не промахнувся.

11 разів били пенальті футболісти «Шахтаря», що було показником з одного боку сили «гірників», а з іншого – підвищення впливовості клубу на внутрішнє футбольне середовище України. «Кривбас», який вдруге поспіль виграв бронзу, пробивав пенальті трохи рідше, але зате відзначився стовідсотковою реалізацією. Шість одинадцятиметрових з шести забив плеймейкер криворіжців Геннадій Мороз (на фото). Четверта ж за підсумками сезону-1999/2000 команда – очолювана опальним для тодішнього президента ФФУ тренером Анатолієм Коньковим полтавська «Ворскла» – на думку арбітрів, напрацювала лише на один пенальті. Зате у ворота полтавців арбітри призначили відразу шість одинадцятиметрових. Тренований ще одним опозиційним динамівцем Михайлом Фоменком «Металіст», посівши п’яте місце, бив три пенальті, а в свої ворота отримав відразу шість.

Команда

Вони (реал.)

Їм (реал.)

1. «Динамо» Київ

10 (9)

2 (2)

2. «Шахтар» Донецьк

11 (8)

2 (2)

3. «Кривбас» Кривий Ріг

7 (7)

5 (5)

4. «Ворскла» Полтава

1 (1)

6 (5)

5. «Металіст» Харків

3 (3)

6 (5)

…11. «Дніпро» Дніпропетровськ

5 (2)

3 (3)

Чемпіонат України-2000/2001

Мабуть, вперше за часи незалежності динамівці відчули себе жертвами суддівства. Сталося це в матчі другого кола у Києві, коли «біло-сині» приймали «Шахтар». Перший тайм був позначений тотальною перевагою господарів, перевага яких до перерви могла бути вагомішою, ніж 1:0. Втім, арбітр Анатолій Жосан з Херсона вирішив закрити очі на відвертий фол проти Флоріна Черната у карній зоні «гірників». А відразу після перерви гості видали ударну трихвилинку і, здавалося, стали фаворитами в чемпіонській гонці. У підсумку всіми правдами і неправдами «Динамо» таки втрималося на вершині. Та то був початок падіння. Сезон-2000/2001 продемонстрував, що міцного адміністративного бастіону, здатного поглинати усіх без винятку, кияни більше не мають.

Команда

Вони (реал.)

Їм (реал.)

1. «Динамо» Київ

3 (3)

2 (2)

2. «Шахтар» Донецьк

8 (6)

4 (3)

3. «Дніпро» Дніпропетровськ

4 (4)

2 (1)

4. «Металург» Маріуполь

7 (5)

5 (3)

5. «Металург» Донецьк

6 (3)

1 (1)

…9. «Металіст» Харків

3 (3)

8 (5)

Чемпіонат України-2001/2002

«Шахтар» здобув свій перший чемпіонський титул, пробивши лише чотири пенальті, кожен з яких реалізував Геннадій Зубов. Протягом одного чемпіонату «гірники» пробивали менше одинадцятиметрових лише двічі. Щоправда, треба згадати, що в тій першості вища ліга складалася з 14-ти команд, відповідно матчів було всього 26.

Команда

Вони (реал.)

Їм (реал.)

1. «Шахтар» Донецьк

4 (4)

2 (2)

2. «Динамо» Київ

3 (2)

1 (1)

3. «Металург» Донецьк

7 (5)

4 (3)

4. «Металург» Запоріжжя

3 (3)

5 (2)

5. «Металіст» Харків

3 (3)

7 (6)

6. «Дніпро» Дніпропетровськ

2 (2)

2 (2)

Чемпіонат України-2002/2003

Команда київського «Динамо» під орудою Олексія Олександровича Михайличенка повернула собі чемпіонський титул і за весь чемпіонат-2002/2003 у ворота «біло-синіх» судді не призначили жодного пенальті. Таке трапилося вдруге в славетній динамівській історії часів незалежності. Зрештою, може, нічого закулісного в такому явищі шукати не треба, адже ця першість в цілому була небагатою на пенальті. Приміром, в 30-ти матчах за участю донецького «Металурга» судді взагалі призначили лише один одинадцятиметровий. Серед квінтету лідерів багато пенальті було тільки в матчах за участю «Арсеналу». Інша річ, що з реалізацією у киян були проблеми. Всі чотири пенальті «синьо-червоних» забив Сергій Коновалов, котрий, щоправда, теж допустив одну осічку.

Команда

Вони (реал.)

Їм (реал.)

1. «Динамо» Київ

4 (2)

0 (0)

2. «Шахтар» Донецьк

2 (1)

1 (0)

3. «Металург» Донецьк

1 (1)

0 (0)

4. «Дніпро» Дніпропетровськ

2 (1)

4 (4)

5. «Арсенал» Київ

8 (4)

5 (4)

…16. «Металіст» Харків

4 (3)

4 (3)

Чемпіонат України-2003/2004

Своє друге поспіль чемпіонство «Динамо» відсалютувало другим поспіль чемпіонатом без пенальті у власні ворота. Вражаюча стабільність! Якщо ж зважити, що до того в останнє одинадцятиметровий у ворота киян призначали 18 листопада 2001 року в матчі з «Таврією» і доплюсувати до цих поєдинків 18 зустрічей Кубка України, то вийде цілих 93 матчі без пенальті у власну «браму»!

Пенальті в чемпіонатах України: Гра в одні ворота - изображение 5Пенальті в чемпіонатах України: Гра в одні ворота - изображение 5

Зрештою, у ворота «Шахтаря» в сезоні-2003/2004 суперники пенальті теж не били. Вперше за історію виступів у чемпіонатах України. Найбільш ефективно з команд першої п’ятірки того чемпіонату з одинадцятиметрових скористався донецький «Металург». Нападник Георгій Деметрадзе (на фото) реалізував усі чотири призначених у ворота суперників донеччан пенальті.

Команда

Вони (реал.)

Їм (реал.)

1. «Динамо» Київ

4 (3)

0 (0)

2. «Шахтар» Донецьк

2 (2)

0 (0)

3. «Дніпро» Дніпропетровськ

3 (2)

3 (2)

4. «Металург» Донецьк

4 (4)

3 (3)

5. «Чорноморець» Одеса

5 (4)

3 (3)

Чемпіонат України-2004/2005

У «Шахтарі» настала епоха Мірчі Луческу. Румунський тренер сходу, не припиняючи критикувати «продинамівських» суддів, виграв для «гірників» другий чемпіонський титул. Донеччани пробили шість пенальті й усі забили. В їхні ворота арбітри поставили на один одинадцятиметровий менше. «Динамо» било сім пенальті і всі їх реалізував Діоґо Рінкон. Проте найприкметніше не те. 2 серпня 2004 року в матчі проти «Іллічівця» в Маріуполі суддя Ігор Подушкін з Харкова першим з поміж своїх колег за майже три роки насмілився призначити одинадцятиметровий у ворота «Динамо». Тим самим, мегасерія, рекорд, який, здавалося, неможливо побити і який у біло-синьому таборі зараз воліють скромно замовчувати, склав 96 матчів. 96 матчів поспіль чемпіонату і Кубка України без пенальті у ворота «Динамо»!

Команда

Вони (реал.)

Їм (реал.)

1. «Шахтар» Донецьк

6 (6)

5 (3)

2. «Динамо» Київ

7 (7)

1 (1)

3. «Металург» Донецьк

4 (2)

3 (3)

4. «Дніпро» Дніпропетровськ

6 (4)

5 (4)

5. «Іллічівець» Маріуполь

5 (5)

4 (4)

…11. «Металіст» Харків

4 (3)

4 (3)

Чемпіонат України-2005/2006

Вигравши «Золотий матч» у Кривому Розі, «Шахтар» взяв чемпіонське звання вдруге поспіль. Луческу продовжував сваритися з суддями, а ФФУ запрошувала для роботи на Класичних дербі іноземних арбітрів. Мовляв, рівних умов з «Динамо» «Шахтар» однаково не має. Між тим, з п’яти призначених на користь «гірників» пенальті реалізовано лише два. Нічогоо дивного в цьому нема, якщо зважити, що дві спроби з позначки запоров знаний голеадор Брандао. Динамівці у чемпіонаті-2005/2006 пробивали пенальті значно частіше, а їхній штатний виконавець Діоґо Рінкон (на фото) вражав ворота суперників з позначки чотири рази з п’яти спроб. Дуже допомогли часті призначення одинадцятиметрових в кінцівці сезону майбутнім бронзовим призерам – «Чорноморцю» Семена Альтмана. При цьому чотирма точними пострілами з чотирьох відзначився півоборонець «моряків» Андрій Кирлик. «Дніпро» за весь чемпіонат не пробив жодного пенальті.

Команда

Вони (реал.)

Їм (реал.)

1. «Шахтар» Донецьк

5 (2)

2 (2)

2. «Динамо» Київ

9 (7)

2 (1)

3. «Чорноморець» Одеса

10 (7)

3 (2)

4. «Іллічівець» Маріуполь

4 (3)

6 (6)

5. «Металіст» Харків

4 (3)

5 (3)

6. «Дніпро» Дніпропетровськ

0 (0)

3 (2)

Пенальті в чемпіонатах України: Гра в одні ворота - изображение 6Пенальті в чемпіонатах України: Гра в одні ворота - изображение 6

Чемпіонат України-2006/2007

Очолювані Анатолієм Дем’яненком динамівці після дворічної паузи повернули собі чемпіонство, а єдиний пенальті в їхні ворота в матчі 28-го туру пробивав «гірник» Брандао. «Шахатр» взагалі у цьому сезоні був пенальтійним фаворитом – жодного призначеного одинадцятиметрового у ворота команди Луческу і дев’ять у ворота його суперників. Найкумедніше при цьому виглядали дії сімферопольського судді Володимира Сіренка, який призначив у ворота «Харкова» в Донецьку відразу два одинадцятиметрових, однак воротар гостей Рустам Худжамов обидва удари від Даріо Срни і Елано відбив, а слобожанці виграли матч з рахунком 1:2.

Саме з чемпіонату-2006/2007 і понині квартет лідерів, за невеликими винятками, залишається незмінним. Вперше до трійки призерів увійшов «Металіст». Усі п’ять пенальті в складі харків’ян виконував Олександр Рикун. Промахнувся він раз.

Команда

Вони (реал.)

Їм (реал.)

1. «Динамо» Київ

6 (5)

1 (1)

2. «Шахтар» Донецьк

9 (5)

0 (0)

3. «Металіст» Харків

5 (4)

1 (1)

4. «Дніпро» Дніпропетровськ

4 (3)

5 (4)

5. «Таврія» Сімферополь

4 (4)

4 (3)

Чемпіонат України-2007/2008

«Шахтар» повернув собі титул, пробивши протягом сезону 11 пенальті. Втім, «гірників» штрафними без захисту судді карали теж доволі часто. «Металіст» виграв ту саму бронзу, яку рішенням Спортивного суду в Лозанні у нього відібрали. Шість пенальті з шести спроб у складі харків’ян тоді реалізував Марко Девіч.

Команда

Вони (реал.)

Їм (реал.)

1. «Шахтар» Донецьк

11 (8)

6 (4)

2. «Динамо» Київ

4 (2)

2 (2)

3. «Металіст» Харків

8 (7)

2 (0)

4. «Дніпро» Дніпропетровськ

6 (5)

4 (4)

5. «Таврія» Сімферополь

4 (3)

4 (4)

Чемпіонат України-2008/2009

Під керівництвом Юрія Павловича Сьоміна «Динамо» повернуло собі чемпіонство і з того часу і понині на вершину не здіймалося. За весь чемпіонат лише раз суддя призначив у ворота киян одинадцятиметровий. Зрештою, по воротах «Шахтаря», який програв золото найперше через провальний старт, пенальті не пробивалися взагалі. Харків’янин Марко Девіч, реалізувавши ще два одинадцятиметрових, довів свою серію без промахів після ударів з позначки до восьми влучних пострілів. П’ять пенальті з п’яти у чемпіонаті-2008/2009 забив португальський півоборонець донецького «Металурга» Рібейру Фернандеш.

Команда

Вони (реал.)

Їм (реал.)

1. «Динамо» Київ

9 (6)

1 (1)

2. «Шахтар» Донецьк

4 (3)

0 (0)

3. «Металіст» Харків

5 (5)

3 (3)

4. «Металург» Донецьк

6 (6)

3 (2)

5. «Ворскла» Полтава

3 (2)

4 (4)

6. «Дніпро» Дніпропетровськ

2 (1)

5 (4)

Чемпіонат України-2009/2010

Команда донецького «Шахтаря» виграла чемпіонське звання і не отримувала в свої ворота жодного пенальті впродовж вже двох чемпіонатів! Як тут не замахнутися на фантастичний рекорд «Динамо», якому судді не призначали одинадцятиметрових з листопада 2001-го по серпень 2004-го в 96-ти матчах чемпіонату і Кубка України? Та ні. 15 серпня 2009 року підпсував статистику «гірникам» матч 1/16 фіналу Кубка України проти овідіопольського «Дністра». Його донеччани виграли 6:1, але той самий знаменитий суддя Сіренко знову призначив пенальті у ворота Худжамова. Мабуть, переплутав, бо Рустам на той час грав вже з емблемою «Шахтаря» на светрі.

Зрештою, донеччани ще мали нагоду зазіхнутися на інший динамівський рекорд такого характеру. Оскільки останнім у матчах чемпіонату пенальті у ворота «помаранчево-чорних» пробивав 19 квітня 2008 року гравець запорізького «Металурга» Олексій Годін, після закінчення першості-2009/2010 серія без одинадцятиметрових у ворота «Шахтаря» в чемпіонатах України налічувала вже 64 матчі. У «Динамо» в 2004-му цей показник зупинився на позначці 78 поєдинків.

На зламі ж десятиліть кияни відзначилися з точки зору пенальті тим, що їхні воротарі відбили у чемпіонаті чотири з п’яти одинадцятиметрових. Пропустивши від криворіжця Доріана Бюлюкбаши, Олександр Шовковський впорався з ударами донеччан Фернандіньо і Жадсона, а маріуполець Іван Кривошеєнко пробив повз ворота. Ще один постріл від Вадима Мілька з «Зорі» парирував Станіслав Богуш. Натомість Артем Мілевський виконував шість пенальті і забив п’ять.

Пенальті в чемпіонатах України: Гра в одні ворота - изображение 7Пенальті в чемпіонатах України: Гра в одні ворота - изображение 7

Марко Девіч з «Металіста» вдарив без промаху з позначки ще тричі і довів свою серію влучань до 11-ти. У складі «Карпат» чотири пенальті з чотирьох реалізував оборонець Ігор Ощипко.

Команда

Вони (реал.)

Їм (реал.)

1. «Шахтар» Донецьк

11 (8)

0 (0)

2. «Динамо» Київ

7 (6)

5 (1)

3. «Металіст» Харків

8 (7)

1 (1)

4. «Дніпро» Дніпропетровськ

6 (4)

4 (4)

5. «Карпати» Львів

8 (6)

6 (6)

Чемпіонат України-2010/2011

Своє шосте чемпіонство «Шахтар» взяв надзвичайно легко, знявши майже всі питання ще до зимового антракту. Власне, через те навесні «гірники» часто діяли розхолоджено. Зокрема й у зустрічі 27-го туру проти «Динамо» у Києві. Якраз у ній 1 травня 2011 року арбітр Юрій Можаровський призначив у ворота «гірників» перший за останніх три роки в матчах чемпіонатів України пенальті. Так чи інакше, донеччани зуміли побити динамівський рекорд з 78-ми поєдинків поспіль в українських першостях без одинадцятиметрових у свої ворота. Після виконаного Олегом Гусєвим удару з позначки по рамці Андрія П’ятова новий еталонний показник дорівнює 90-та матчам.

Нападник харків’ян Девіч встиг продовжити серію з реалізованих пенальті до 12-ти, однак в програному «Металістом» 3:4 матчі сьомого туру проти «Кривбасу» не зумів переграти Євгена Боровика. Зрештою, після тієї невдачі Марко підходив до позначки ще двічі і вже не помилявся.

Команда

Вони (реал.)

Їм (реал.)

1. «Шахтар» Донецьк

5 (5)

1 (1)

2. «Динамо» Київ

7 (4)

1 (1)

3. «Металіст» Харків

4 (3)

4 (2)

4. «Дніпро» Дніпропетровськ

3 (3)

2 (1)

5. «Карпати» Львів

4 (2)

1 (1)

Чемпіонат України-2011/2012

Як відомо, найпам’ятнішою подією того чемпіонату став матч імені судді Вакса 7 квітня 2012 року на «Донбас-Арені». Після нього «Шахтар» зміг вирвати у «Динамо» чемпіонство. Вчетверте в історії національних чемпіонатів «гірники» завершили першість без жодного пенальті у власні ворота. Цікаво, що в матчах за участю киян було лише два одинадцятиметрових і теж жодного на користь суперників, які їм протистояли. Харків’янин Марко Девіч відзначився тим, що з чотирьох пенальті реалізував лише два.

Команда

Вони (реал.)

Їм (реал.)

1. «Шахтар» Донецьк

7 (5)

0 (0)

2. «Динамо» Київ

2 (1)

0 (0)

3. «Металіст» Харків

6 (4)

3 (3)

4. «Дніпро» Дніпропетровськ

4 (4)

3 (3)

5. «Арсенал» Київ

3 (2)

6 (5)

Пенальті в чемпіонатах України: Гра в одні ворота - изображение 8Пенальті в чемпіонатах України: Гра в одні ворота - изображение 8

Чемпіонат України-2012/2013

Маючи й без того вражаючу перевагу над суперниками, «Шахтар», ставши ввосьме чемпіоном України, другий чемпіонат поспіль і вп’яте в історії завершив сезон, не отримавши жодного пенальті в свої ворота. Гравці «Динамо», яке вперше з часів проведення національних першостей фінішувало нижче другого місця, пенальті виконували лише двічі, тоді як у ворота киян пробивалося відразу п’ять одинадцятиметрових. Нападник донецького «Металурга» Жуніор Мораеш (на фото) з п’яти ударів з позначки реалізував лише три.

Команда

Вони (реал.)

Їм (реал.)

1. «Шахтар» Донецьк

7 (4)

0 (0)

2. «Металіст» Харків

3 (3)

4 (2)

3. «Динамо» Київ

2 (1)

5 (4)

4. «Дніпро» Дніпропетровськ

7 (5)

4 (2)

5. «Металург» Донецьк

8 (5)

6 (5)

Чемпіонат України-2013/2014
(станом на 15 серпня 2013 року)

В п’яти турах поточного чемпіонату пенальті наразі було небагато. В матчах за участю команд, які входять до п’ятірки лідерів, їх не було взагалі. Тим самим, нова серія без пенальті у ворота «Шахтаря» в чемпіонатах України сягнула вже 68 матчів. До власного рекорду «гірникам» ще далеко – 23 матчі. Фактично, доведеться відіграти без пенальті у власні ворота третій сезон поспіль. Але то вже буде інший рекорд.

Команда

Вони (реал.)

Їм (реал.)

1. «Шахтар» Донецьк

0 (0)

0 (0)

2. «Металіст» Харків

0 (0)

0 (0)

3. «Дніпро» Дніпропетровськ

0 (0)

0 (0)

4. «Зоря» Луганськ

0 (0)

0 (0)

5. «Ворскла» Полтава

0 (0)

0 (0)

... 8. «Динамо» Київ

0 (0)

1 (1)

Звісно, хтось скаже, що всі ці цифри – збіг випадковостей. Безперечно, адже навіть зі статистики видно, що в різні сезони кількість призначення пенальті в цілому, без відносно конкретно взятих команд, була різною. Втім, приклад старту поточного сезону красномовний. «Динамо», на користь якого пенальті ще не було, могло розраховувати на призначення одинадцятиметрових, як мінімум, тричі. В українському футболі випадковостей не буває. І всі вище описані події це зайвий раз підтверджують.

Статистика за пенальті четвірки постійних фаворитів за останніх п’ять років виглядає доволі красномовно:

Команда

Вони (реал.)

Їм (реал.)

«Шахтар» Донецьк

34 (25)

1 (1)

«Динамо» Київ

27 (18)

13 (8)

«Металіст» Харків

26 (22)

15 (11)

«Дніпро» Дніпропетровськ

22 (17)

18 (14)

Погодьтеся, один пенальті за п’ять років, та ще й призначений в матчі, який не мав турнірної ваги – виглядає вражаюче. Show must go on…

Автор: Іван Вербицький, UA-Футбол

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

15.08.2013, 13:15
KontuR
Автор:
(KontuR)
Статус:
Начинающий писатель (91 комментарий)
Подписчиков:
4
Медали:
Выбор редакции × 3
Топ-матчи
Чемпионат Франции Лилль Ланс - : - 29 марта 22:00
Чемпионат Испании Кадис Гранада - : - 29 марта 22:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть