Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Україна - Англія. Тактичне прев’ю матчу

2013-09-10 11:54 Англія Наставник збірної Англії Рой Ходжсон в останніх матчах «Трьох Левів» використовує суміш двох тактичних систем ...

Англія

Наставник збірної Англії Рой Ходжсон в останніх матчах «Трьох Левів» використовує суміш двох тактичних систем «4-2-3-1» і «4-3-3», не стала винятком і остання гра англійців перед візитом до України. Місце в воротах вже давно застовпив за собою Джо Харт, пара центральних захисників - Філ Ягелка і Гарі Кехілл, правий захисник – Кайл Вокер, на протилежному краю розташовується Ешлі Коул.

Зважаючи на заявку англійців, можна спрогнозувати, що саме така четвірка захисників вийде на поле в Києві.

Україна - Англія. Тактичне прев’ю матчу - изображение 1Україна - Англія. Тактичне прев’ю матчу - изображение 1

В центрі півзахисту - капітан команди Стівен Джеррард, що в матчі проти Молдови виконував функції глибокого плеймейкера, займаючи позицію над центральними захисниками, направляючи атаки команди. В парі з ним в опорній зоні вийшов Джек Вілшер, який працює між лініями захисту суперника і в отворах між гравцями однієї лінії, над ними – Френк Лемпард, що в збірній переважно виходить в позиціі десятого номера, але під час гри опускається на крок нижче для контролю м’яча. У такому стартовому розташуванні Лемпард і Вілшер часто міняються позиціями на полі.

На краях атаки справа – Тео Волкотт, зліва мав би грати Денні Велбек, проте він отримав необов’язкову жовту у п’ятницю, тому грати не буде. Шкода, адже і він, і Волкотт активно зміщуються в центральну зону, висуваючись в позицію центрфорварда на швидкості. Рівнозначної заміни Велбеку у Ходжсона немає, тому тренер, скоріш за все, зробить ставку на надійність та виставить на фланг Мілнера.

На вістрі проти молдаван грав – Рікі Ламберт, що працює на глибину атаки і веде зміщення в фланг, тим самим - звільняючи зону під Велбека чи Волкотта. При втратах м’яча в третій зоні футбольного поля Англія в останніх двох матчах застосовувала тактичну схему «4-1-4-1», що також є вже напрацювання Роя Годжсона.

В порівнянні з осінніми матчами англійців Ходжсон урізноманітнив і збагатив атакуючий потенціал команди, Англія стала значно більше зорієнтована на атакуючі дії, в першу чергу - завдяки вищому розташуванню та руху вперед від Вілшера та постійному маневру від центрального нападника Рікі Ламберта, який звільняє зони для вінгерів, що отримують можливість на швидкості з глибини поля вриватись в штрафний майданчик.

Але незмінним залишається факт залежності збірної Англії від дій її лідерів - Френка Лемпарда і особливо Джеррарда, що перебуває в дуже хорошій формі на даний момент, тому - першочергове завдання будь-якого суперника англійців, обмежити Стівена в просторі та не давати змоги йому вільно розпочинати атакуючі дії.

У матчі проти Молдови наставник «Трьох Левів» міг собі дозволити залишити в запасі Майкла Карріка та зіграти в більш атакуючій формації. Швидше за все Ходжсон не буде так ризикувати проти збірної України в Києві, але в випадку невдалого розвитку подій на полі цей варіант має місце. 33-річний капітан втратив у динаміці й вже не веде активного наступу з м’ячем, менше граючи в коридорах між лініями, тому він більше зосереджується на розвитку атак команди, опускаючись для передачі від центральних захисників і далі направляючи атаки Англії.

Нижче приведена картинка з ігровими характеристиками Стівена. Варто звернути увагу на відсоток точних передач, точних довгих передач і особливо гострих. Гострі передачі - це ті, що відрізають мінімум двох, а інколи і цілу групу гравців захисту. До прикладу, в останній грі таких передач в Англії було 18, 10 з них виконав Джеррард. Крім цього, Стівен, як і вимагає від нього його позиція, є одним з кращих в команді по відборам та перехопленням м’яча.

Україна - Англія. Тактичне прев’ю матчу - изображение 2Україна - Англія. Тактичне прев’ю матчу - изображение 2

З недоліків побудови атаки в Англії слід виділити недостатньо добрий рух м’яча між лініями нападу. Лемпард, що розташовується на два кроки вище, не завжди знаходить позиції для прийому м’яча і пов’язано це з поганою взаємодією між ним та Джеррардом у такому розташуванні. Ці функції мав би виконувати Джек Вілшер, який щоправда навіть в матчі проти молдаван не дуже з ними справлявся. В таких випадках атаки мають продовження через довгі діагоналі від капітана, які він виконує з дуже високим відсотком точності. Але з появою на полі Карріка сполучення атакуючих ланок буде швидше за все покладено на Джеррарда.

На краях нападу останнім часом значно більшу свободу дій отримали флангові вінгери Волкотт і Велбек. Місце останнього, як вже зазначалося, може зайняти Мілнер, що потягне за собою більш захисний варіант від Роя Ходжсона, адже Джеймс значно більше відпрацьовує в захист і є радше фланговим півзахисником. Також не можна виключати варіант з Ешлі Янгом, що буде виконувати ті ж функції на полі, що і Денні Велбек. Активні зміщення в зону центрального нападника від вінгерів потягнули за собою і більш активну гру в атаку від флангових захисників, особливо це стосується Ешлі Коула.

Україна - Англія. Тактичне прев’ю матчу - изображение 3Україна - Англія. Тактичне прев’ю матчу - изображение 3

Відсутність лідера атаки англійців Вейна Руні компенсується грою новачка збірної Рікі Ламберта, що часто відтягує за собою центральних захисників, звільняючи зону за спинами і формуючи трійки на флангам з одним з вінгерів та атакуючим півзахисником. Його розумна гра на вістрі, маневр на фланги, можуть створити проблеми в будь-яких захисників. Крім цього Ламберт добре працює на загострення атак з м’ячем, в матчі з Молдовою Рікі виконав 4 гострих передачі і дві результативних, тричі вдало застосовував дриблінг.

Своєю грою Рікі продемонстрував необхідність його присутності на полі, варіант з появою Дефо повністю виключити не можна, при умові вибору захисної гри від Ходжсона з більшою спрямованістю на контратаки і гру в вільних зонах на швидкості, де Джермейн буде більш корисним, але це радше буде планом «Б» на гру при умові позитивного результату для представників Туманного Альбіону по ходу матчу.

Загалом гра збірної Англії в атаці в останніх матчах виглядає більш узгодженою, ніж це було восени. Нині команда діє більш компактно, не допускаючи розривів між лініями, добре перебудовується з фази володіння м’ячем на фазу гри при втраті м’яча, відразу здійснюється тиск на центральну вісь суперника, завдяки перебудові в тактичну схему «4-1-4-1». Наставник збірної Англії продовжує покладатись на пару лідерів колективу в центрі поля. Саме від того, наскільки добре українцям вдасться обмежити в часі та просторі Джеррарда і Лемпарда буде залежати атакуючий потенціал англійців.

Україна

Михайло Фоменко віддає перевагу тактичній схемі «4-2-3-1», але в товариському матчі проти Ізраїлю наставник українців награвав відразу дві тактичні схеми, перші 20 хвилин українці розташовувались в системі «4-1-4-1», де одиничкою між лініями захисту був Анатолій Тимощук. Він звужував гру в захисті, а в атакуючих діях був гравцем, через якого можна було змінити вектор атаки. Руслан Ротань з Едмаром розташовувались над ним на одній лінії з двома вінгерами. Девіч розтягував атаку в глибину, створюючи зону під двох атакуючих півзахисників збірної України.

Україна - Англія. Тактичне прев’ю матчу - изображение 4Україна - Англія. Тактичне прев’ю матчу - изображение 4

На флангах Гусев звужував гру постійно до середини, натомість Коноплянка розтягував в ширину. Варіант з появою Анатолія Тимощука в опорній зоні з Русланом Ротанем, а Едмаром в позиції атакуючого півзахисника може бути дієвим і в матчі проти родоначальників футболу, це дозволить наситити центральну частину поля і обмежити суперників у варіативності розвитку атак через центр, але позначиться на атакуючому потенціалі збірної.

З іншої сторони, в тому матчі керманич України не міг розраховувати на травмовано Андрія Ярмоленка, який безсумнівно цього разу займе своє звичне місце правого вінгера. Лінія захисту також доволі прогнозована, пара центральних захисників – Євген Хачеріді і Ярослав Ракицький, зліва – В’ячеслав Шевчук, що в основному має зосередитись на захисних діях та стримуванні Волкотта, останній до слова є найшвидшим футболістом Європи. Максимальна швидкість, зафіксована в Тео, склала 36,7км/год., для порівняння - в переважній більшості матчів максимальне прискорення в футболістів не досягає і 33км/год. Справа в захисті – Федецький. Зважаючи на відсутність Велбека і травму Старріджа, який міг би вийти в позицію лівого вінгера англійців, дещо послабить тиск на захист «Синьо-жовтих», Артем має більш активно підтримувати атаку команди.

В залежності від обраного плану на гру буде будуватись і вістря атаки України. Більш перспективною, на перший погляд, виглядає поява Романа Зозулі в якості центрального нападника і Марко Девіча, що буде діяти з глибини.

Перевага нашої команди над збірною Англії полягає в швидшому руху м’яча завдяки трійкам на флангах, українці можуть добре контролювати м’яч та вести пошук вільних зон у захисті суперника. Марко своїм маневром між лініями захисту може ускладнити гру України, формуючи «ромби» в фазі атаки і виходячи в позицію другого форварда з глибини, крім цього наші форварди в крайньому випадку, на папері, повинні мати перевагу над центральними захисниками суперника в стартовій швидкості та маневреності.

Коноплянка в минулому матчі на «Вемблі» вже показав свою перевагу над опонентами в швидкості, цей факт безперечно змусить Джеррарда більше уваги приділяти захисту та страхувати зону між Волкоттом і Кайлом Вокером, що в свою чергу звільнить простір в центральній частині поля. Як наша команда зможе скористатись цим простором та наскільки добре буде створюватись перевага в цій зоні, буде залежати перебіг подій на футбольному полі. Іншими словами - використають українці чи ні можливість володіти територією та вести гру з позиції сили.

Недоліком збірної України, який може мати вплив на результат матчу, є зонний захист, що надто сильно зорієнтований на покриття простору та суперника. Цей тип захисту поєднує в собі як захист в зонах, так і персональну опіку, перевага такого типу побудови гри в захисті - це можливість більш щільно опікати суперника. Але в матчі проти Англії надто сильна орієнтація на суперника, чи гра по супернику є небезпечною, в зв’язку з маневреністю Ламберта, який постійно намагається відтягнути на себе центральних захисників і звільнити місце під вінгерів, що активно на швидкості ведуть зміщення в цю зону, крім цього цей тип захисту вимагає чіткої взаємодії між партнерами і підстраховки, відчуття партнерів і своєчасної зміни позицій.

Україна - Англія. Тактичне прев’ю матчу - изображение 5Україна - Англія. Тактичне прев’ю матчу - изображение 5

Головне завдання підопічних Михайла Фоменка в грі проти Англії - це обмежити та при можливості не дозволяти розвивати атакуючі дії суперника через Стівена Джеррарда. Для цього необхідно буде застосовувати постійний пресинг у середній частині поля. Одразу при втраті м’яча українці мають розбирати суперників, які можуть бути можливими адресатами для продовження атаки, це дасть можливість та час перебудуватись у захисних порядках, в випадку невдалої спроби застосування пресингу і розгортати атаки другим темпом з центральної частини поля в випадках вдалого застосування пресингу.

Іншим способом протидії лідеру англійців може бути перебудова в захисних діях на формацію «4-4-2», де двійка нападників повинна перекривати траєкторії передачі м’яча на центральних півзахисників Англії, не дозволяючи продовжувати атаку через центральну зону та змушуючи віддавати передачу в фланг, що значно спростить способи протидії підопічним Роя Ходжсона. Для цього форварди завжди повинні чинити тиск на центрального захисника суперника, що володіє м’ячем, розташовуючись таким чином, щоб унеможливити передачу на Джеррарда, інший нападник має перекривати траєкторію передачі на Карріка, не дозволяючи виводи м’яч через середню зону футбольного поля.

Щоб реалізувати такий задум більш доцільно буде використати пару форвардів з дніпропетровського «Дніпра» - Селезньов, Зозуля, що мають необхідні навички застосування такого тиску на захисників суперника і краще взаємодіють між собою. Також перевагою буде вміння Євгена Коноплянки високо розташовуватись по флангу, формуючи асиметрію в тактичній системі для протидії лідеру атак суперника.

Підсумки

Обмеження в варіативності розвитку атак дозволить опорним півзахисникам України активніше застосувати пресинг, як в центральній частині поля так і на фланзі в випадку продовження атаки через крайніх вінгерів і працювати на випередження. Михайло Фоменко вже встиг привчити вболівальників, що дуже ретельно підходить до аналізу гри суперників. І Потрібно сказати, що Англія осіннього взірця і нинішня команда Роя Ходжсона зробила суттєвий крок вперед у плані організації гри, особливо, що стосується дій в атаці. Навіть не зважаючи на відсутність декількох гравців основного складу Англія за рівнем індивідуальної майстерності скажемо скромно не поступається Україні і саме від того, наскільки Михайлові Фоменку вдасться донести власні задуми до гравців, буде залежати результат гри.

Автор: Іван Гук, UA-Футбол

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

10.09.2013, 11:54
10.09.2013, 11:54
153980 0
KontuR
Автор:
(KontuR)
Статус:
Начинающий писатель (91 комментарий)
Подписчиков:
4
Медали:
Выбор редакции × 3
Топ-матчи
Чемпионат Англии Арсенал Челси 5 : 0 Закончился
Чемпионат Франции Лорьян ПСЖ - : - 24 апреля 20:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть