Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Порожній стадіон

2013-09-29 01:31 --> ФІФА застосувала суворі дисциплінарні санкції до збірної України. Підставою для цього рішення стали зафіксовані правопорушення ...

-->

ФІФА застосувала суворі дисциплінарні санкції до збірної України. Підставою для цього рішення стали зафіксовані правопорушення на трибунах «Арени Львів» під час матчу між збірними України та Сан-Марино.

Після цієї зустрічі головний суддя й інспектор матчу занесли в протокол записи про використання піротехніки. Крім того, представники FARE повідомили ФІФА, що під час зустрічі демонструвалися заборонені на стадіонах червоно-чорні прапори УПА, Галицький лев – золотий лев із трьома коронами в середині трикутного щита на синьому тлі. Цей лев нібито є частиною символіки дивізії «Галичина». Такий геральдичний символ справді використовувався як шеврон вищеозначеної дивізії, але спочатку він був гербом Галицько-Волинського князівства й застосовувався в геральдиці з певними модифікаціями як герб Львова та герб Галичини. Мали місце фашистські вітання й імітація «мавпячого ухання».

У підсумку один із вирішальних матчів зі збірною Польщі наша команда проведе без глядачів. «Арену Львів» дискваліфіковано від проведення матчів збірної до закінчення відбірного циклу Чемпіонату світу 2018 року. На ФФУ накладено штраф. Крім того, у разі повторення подібної поведінки вболівальників до збірної України можуть застосувати ще більш суворі санкції – від позбавлення турнірних очок до дискваліфікації.

Як інформує ФІФА, це рішення було прийнято на основі вивчення протягом останніх років загальної ситуації на українських стадіонах.

 

Факти використання піротехніки на стадіонах уболівальники бачать самі на власні очі. Інше питання, яким чином до ФІФА дійшла інформація про прояви нацизму та расизму на українських стадіонах. Про це ФІФА інформує організація FARE, котра займається моніторингом ситуації щодо наявності на трибунах європейських стадіонів ознак нацизму і расизму. Хочу зауважити: саме нацизму, а не націоналізму.

Останнім часом FARE особливу увагу приділяє саме Україні. Перед Євро-2012 один із керівників FARE опублікував у «The Guardian» статтю з коментарями «великого знавця» українських реалій Сола Кемпбелла про розгул расизму в нашій країні. Євро пройшло, скандалів на ґрунті расизму не траплялося, але інформаційний фон було створено. Крім того, Україна втратила тисячі туристів, котрі вирішили не ризикувати й не поїхали в незнайому та небезпечну країну.

У цьому році клуб «Динамо» Київ покарали за поведінку його вболівальників проведенням матчу без глядачів. Нині прийшла черга збірної України та вболівальників Харкова. Невже й справді в нас таке безладдя на стадіонах?

З’ясовується, що не тільки в нас. У сусідній Польщі ситуація ще гірша. Наприклад, на всю Європу відомі своїм радикалізмом фанати «Леха». До Познані бояться їздити свої ж польські вболівальники інших клубів. На міжнародній арені фани не так давно відзначилися новим «подвигом». Під час матчу в Познані з литовським «Жальгірісом» на трибуні ультрас був розтягнутий плакат: «Литовский хам, на коліна перед польським паном». Як ви думаєте, яке покарання поніс польський клуб?

Наведу офіційну заяву УЄФА: «“Лех” покарано за непристойну поведінку своїх уболівальників (стаття 14DR), а саме: прояви расизму і демонстрацію баннера відповідного змісту. Наступний матч у турнірах УЄФА польський клуб проведе при частково закритих трибунах. Зокрема, буде закрита трибуна ультрас “Леха”. Крім того, команда з Познані оштрафована на п’ять тисяч євро».

Про інші «звитяги» хлопців із Познані можна прочитати тут http://www.nr2.ru/baltia/453728.html.

Чому ж таке помірне покарання? Можливо, пояснення цьому можна знайти, якщо з’ясувати, хто керує роботою FARE в Україні та Польщі. Програма FARE Eastern European Development Project, спрямована на боротьбу із ксенофобією на стадіонах східноєвропейських країн, у тому числі України, координується організацією NEVER AGAIN, котра базується у Варшаві. Керівниками цієї організації є поляки Рафал Паньковські та Яцек Пурські.

Звісно, в українців і поляків різні погляди на УПА, постаті Степана Бандери та Романа Шухевича. Поляки їх просто ненавидять. Та що поробиш: різні народи – різні долі.

Збірна України грає не перший матч у Львові. Не думаю, що бували матчі, котрі обходилися без червоно-чорних прапорів УПА на стадіоні. Щоправда, тоді Україна не грала вирішальний матч відбору зі збірною Польщі.

Крім того, на арену виходить іще одна цікава постать – Павло Клименко, координатор усіх програм FARE у Східній Європі. Цей Клименко відомий у Києві як один із лідерів хуліганів антифа, котрі є ультрасами київського «Арсеналу», а вони – вороги «Динамо» і «Карпат». Звісно, пан Клименко розумів, що у Львові знайти зачіпку для скарги у ФІФА привід буде. Як пишеться в заяві FARE на звинувачення в заангажованості: «Усі спостерігачі від FARE вибрані з міжнародного списку фахівців. Вони знайомі з особливостями футбольного середовища, в якому виконували завдання».

Дисциплінарний комітет ФІФА своїм рішенням дав зрозуміти українським уболівальникам, що розбиратися в хитросплетіннях нашої історії вони не будуть. Українцям необхідно самим розібратися у своїй історії та забезпечити право вільно вибирати собі героїв. Навіть якщо їхні портрети доведеться залишити поза стадіонами. Сподіваюся, що на стадіоні, навіть на порожньому, збірна України впорається із суперником. Не тому, що необхідно щось довести полякам, а тому, що на кону поїздка на Чемпіонат світу.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

29.09.2013, 01:31
Dynamo-75
Автор:
(Dynamo-75)
Статус:
Наставник (1829 комментариев)
Подписчиков:
9
Медали:
Выбор редакции × 15
Топ-матчи
Чемпионат Франции Ницца Лорьян 2 : 0   19 апреля 22:00
Чемпионат Испании Сельта Лас-Пальмас - : - 20 апреля 15:00
Чемпионат Украины Черноморец Кривбасс - : - 20 апреля 15:30
Чемпионат Германии Вольфсбург Бохум - : - 20 апреля 16:30

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть