Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Війна з Україною. Перші наслідки для «Газпрому»

2014-03-14 00:58 Європейська Комісія призупинила процес прийняття рішення у справі берегової частини газопроводу Північний Потік. У цій ситуації ...

Європейська Комісія призупинила процес прийняття рішення у справі берегової частини газопроводу Північний Потік. У цій ситуації російський концерн приречений на транзит газу територією України.

Два рішення, ухвалені цього тижня Європейською Комісією дуже ускладнюють «Газпрому» постачання газу за межами українських магістралей.

Перше з них, безстрокове призупинення прийняття рішення Брюсселем щодо виведення газопроводу ОПАЛ з під юрисдикції третього енергетичного пакету. А ще в січні президент Володимир Путін оголосив, що у цій справі вже все узгоджено. Комісія блокує ОПАЛ

Газопровід ОПАЛ має потужність 36 мільярдів кубометрів газу на рік і об’єднує Північний потік з системою газогонів на території Німеччини. Третій енергетичний пакет дозволяє «Газпрому» заповнити трубу газом на половину, а решту росіяни повинні дати доступ третім особам, з метою збереження конкурентоздатності на ринку ЄС.

Переговори щодо досягнення порозуміння тривали три роки. Восени в ЗМІ з’явилася інформація, що «Газпром» матиме можливість заповнити весь газопровід, але половину газу повинен буде продавати на ринку за спотовими цінами. Під час саміту Росія-ЄС, в кінці січня, Володимир Путін оголосив, що сторони порозумілися щодо стовідсоткового використання «Газпромом» газогону ОПАЛ. Зараз Європейська Комісія відкладає прийняття рішення, тим самим ускладнюючи «Газпрому» повне використання газопроводу і отримання прибутків від збільшення постачання газу. Офіційну причину повідомила Сабіна Бергер, речниця Європейської Комісії: «Причиною відтермінування прийняття рішення є необхідність отримання додаткових технічних даних».

Ще важче буде вести переговори щодо будівництва газогону «Південний потік» (South Stream). Про відкладення переговорів Європейської Комісії з Росією у цій справі оголосив єврокомісар з енергетичних питань Гюнтер Оттінгер. Він напряму заявив, що не лише не буде прискорювати переговори у справі Південного Потоку, але навпаки – «такі переговори будуть призупинені».

«Південний потік» повинен бути готовий до 2018 року і має забезпечувати 15% імпорту газу в ЄС. Газогін обминає Україну і Туреччину. Він має бути довжиною приблизно 3 600 км, з яких майже тисячу кілометрів має пролягти по дну Чорного Моря. Чим довше триває реалізація цього проекту, тим дорожчим він стає. На думку Михайла Корчемкіна, керівника East European Gas Analysis, ціна «Південного потоку» вже сягає (разом з російською частиною) 56 мільярдів євро. «Газпром» наводить цифру 16,5 мільярдів євро, але це тільки частина зарубіжного проекту.

«Газпром» намагається вивести проект з-під дії третього енергетичного пакету. Брюссель порекомендував шести країнам-учасникам проекту (Австрії, Болгарії, Хорватії, Греції, Словенії, Угорщині і Сербії, як членам Енергетичної спільноти ЄС) здійснити перегляд контрактів з «Газпромом». Причиною є їх неузгодженість з енергетичним законодавством Євросоюзу.

Довідка

Третій енергетичний пакет є набором директив у сфері постачання електроенергії і газу, що регламентують питання володіння і використання газопроводів та електромереж , а також передбачають заснування Агентства з енергетики . У його основі лежить принцип поділу . При цьому країни ЄС можуть вибрати один з трьох варіантів реформи розподільних мереж. Перший з них передбачає примусове розділення власності вертикально інтегрованих холдингів: енергетичні компанії повинні продати свої транспортні мережі незалежному операторові і не зможуть мати в ньому контрольного пакету. Другий варіант дозволяє добувним компаніям залишатися власником транспортних мереж. Проте управлінням мережею в цьому випадку повинен займатися спеціально створений «незалежний оператор системи». Третій варіант також припускає збереження вертикально інтегрованих корпорацій, але їх діяльність контролюватиме спеціальний «наглядовий орган». Найбільші запаси у Польщі

Комісар Оттінгер підкреслив, що нині немає підстав для пошуку шляхів збільшення імпорту газу на ринки ЄС. Країни євроспільноти не бояться перебоїв у постачанні газу, оскільки зима була теплою і короткою. За даними Reuters, найбільше запасів газу накопичила Польща – 70% обсягу газосховищ, Німеччина має 60%, Словаччина і Чехія по 45%, а Австрія – 34. Цього вистачить на два-три місяці, у випадку якщо забракне газу з Росії.

В минулому році Євросоюз купив у Росії 167,2 мільярди кубометрів газу, з яких половина була доставлена транзитом через Україну (82,3 мільярди кубометрів). Український газопровід може прокачувати близько 140 мільярдів кубів газу щороку і він є найбільшою системою транспортування блакитного палива такого типу в Європі. Крім російського газу, який забезпечував одну третю потреб європейського ринку, в 2013 році країни-ЄС імпортували газ з Північної Африки, Ірану і Азербайджану, об’ємом у 103 мільярди кубів газу. Президент італійської нафтогазової компанії Eni, Паоло Скароні під час конференції CERAWeek в Х’юстоні на минулому тижні заявив, що Євросоюз міг би зменшити купівлю газу в Росії на кількість транзиту через Україну (82,3 мільярди кубометрів), за умови, якщо відновиться імпорт з Лівії, а в Східній і Центральній Європі збільшиться кількість LNG терміналів.

На думку шефа британського МЗС Вільяма Хейга, якщо швидко не вдасться знайти розв’язання української кризи, то країни ЄС почнуть змінювати свою енергетичну політику і підхід до економічної співпраці з Росією. Рішення потрібно приймати швидко, бо згідно прогнозу ExxonMobil протягом декади залежність Європи від імпорту газу зросте з 45% до 60%. Підставою для цього є в першу чергу спад власного видобутку. Врятує Америка і сланцевий газ?

Отже, все залежить від того, як швидко до Європи дійде дешевий американський газ і чи вийдуть розробки сланцевого газу в таких країнах, як Польща на промисловий рівень. http://glavcom.ua/resize_300x200/b-00105386-a-00018190.jpg На разі, Україна залишається найбільшим транзитером російського газу на ринки Євросоюзу, хоча «прокачка» газу з кожним роком зменшується. Шість років тому, по українських магістральних газогонах на Захід було транспортовано 116,9 мільярдів кубометрів газу, а в минулому році вже на 30% менше.

Це результат не стільки зменшення попиту в Європі, скільки перенаправлення частини палива в обхід України через газопровід Північний Потік. «Газпром» розраховував на більше, але на разі Європейська Комісія такі плани заблокувала. У вівторок, після того, як Європейська Комісія безтерміново відклала переговори з Росією щодо будівництва «Південного потоку», концерн поінформував, що «проект побудови «Південного потоку» просувається. До кінця березня буде підписано угоду щодо побудови першого відрізка, а також угоду щодо постачання елементів газопроводу для другого відрізка».

Источник

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

14.03.2014, 00:58
14.03.2014, 00:58
172035 0
neoviolator
Автор:
(neoviolator)
Статус:
Старожил (508 комментариев)
Подписчиков:
2
Медали:
Топ-матчи
Чемпионат Франции Марсель Ницца 2 : 2 Закончился
Чемпионат Англии Брайтон Ман.Сити - : - 25 апреля 22:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть