Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Кримське питання в українському футболі

2014-04-11 16:40 Поміркуємо, як можна зберегти як український футбол вчасності, так і чесну європейську систему організації футбольного господарства. ...

Поміркуємо, як можна зберегти як український футбол вчасності, так і чесну європейську систему організації футбольного господарства.

Футбол у світі не може існувати поза політикою. Звичайно ж, сам футбол не впливає на політичний курс або політичну направленість тієї чи іншої держави. Але абсолютно завжди політична направленість та політична діяльність держави визначає вектор розвитку футболу у даній державі.

Однак такий зв'язок не має заходити за межі розумного та дозволеного міжнародними нормами футбольної спільноти. Безконтрольним такий серйозний процес, звісно, ніхто не залишив.

Щоб прослідковувати за виконанням і дотриманням футбольних норм, а головне - зберіганням дистанції між законами політичними та законами футбольними, були створені міжнародні футбольні асоціації. Наприклад, за тим, щоб в Україні футбол розвивався та функціонував згідно міжнародних норм, слідкує ФІФА й УЄФА.

Наведемо відносно недавній приклад такого контролю. Пройшло вже декілька років, але, швидше за все, багато хто пам’ятає той випадок, коли Карпати, ображені на, як їм здалося, неправомірні та несправедливі дії відносно львівського клубу з боку ФФУ та конкретно її президента Григорія Михайловича Суркіса, вирішили залишити українську футбольну асоціацію та доєднатися до польської.

Карпати не бажали більше виступати у чемпіонаті України. Керівництво клубу було впевнено, що у чемпіонаті Польщі всі процеси значно прозоріші та справедливіші, ніж в українському. Виходило так, що клуб, який базується на території України, односторонньо прийняв рішення брати участь у чемпіонаті сусідньої держави.

До слова, є впевненість, що керівництво польського футболу особливо не палало бажанням отримати собі у "подарунок" львівські Карпати. Це було очевидним порушенням норм ФІФА й УЄФА, адже клуб, який базується на території однієї держави, може виступати у чемпіонаті іншої держави, лише в особливих випадках. Наприклад, відсутність власної професійної першості. І таким правом скористався ФК Монако з Князівства Монако та Вадуц з Ліхтенштейну, що виступають у чемпіонатах Франції та Швейцарії відповідно. Звичайно, УЄФА суворо заборонив ініціативу Карпат, і до сьогодні львів’яни більше не розмірковують над тим, аби залишати українську першість.

Однак цього разу УЄФА за якоїсь невідомої причини вирішив відійти від власних принципів. Усім відома політична ситуація, яка склалася між Росією й Україною на сьогодні. Частина української території опинилася під контролем Російської Федерації. Не будемо використовувати політичні терміни, таких як анексія або, тим більше, окупація (кожен сам вирішує для себе, з якої точки зору він дивиться на все це). Тим більше, розмірковувати про політику у даній статті автор не збирався. Росія вже оголосила Крим частиною території РФ, і декілька держав підтримали її у цьому.

Згідно логіки російської сторони, якщо Крим - це Росія, то і кримські клуби мають виступати у російському чемпіонаті. Логіка проста та справедлива. Однак є певна проблема. Міжнародна спільнота у вигляді ООН не признавала легітимним кримський референдум і продовжує вважати територію Криму частиною єдиної України. Тобто, для всього світу Крим - це Україна. Так на даний момент вирішує ООН, а Росія - один з членів, більш того, один із засновників цієї організації, тому рішення цього міжнародного органу - ЗАКОН, у тому числі й для Росії.

Відповідно, якщо Крим знаходиться у складі України, то які можуть бути розмови про передислокацію кримських клубів з чемпіонату України у чемпіонат Росії? І якщо все-таки найвищі чини національних або регіональних асоціацій дозволяють собі такі ініціативи, то у спір має втрутитися УЄФА та категорично припинити будь-які спроби переформатування, що ідуть в розріз міжнародному законодавству, у тому числі й футбольному.

Що ж відбувається замість цього? В РФС уже повним ходом йде мова про включення Таврії та Севастополя до складу російського чемпіонату, і навіть підбирається місце для них у прем’єр-лізі чи нижчих дивізіонах. Самі Таврія та Севастополь перебувають у передчутті зміни бренду Прем’єр-ліги жовто-блакитної на триколор. А президент УЄФА Мішель Платіні відповідально заявляє про те, що цей чемпіонат кримські клуби зобов’язані завершити в Україні. А вже з майбутнього сезону ніхто їм не завадить стартувати у російському чемпіонаті.

Зробивши таку гучну заяву, пан Платіні не роз’яснює, яким саме чином і через яку причину українські клуби мають відправитися у футбольну систему сусідньої Росії. А крім Таврії із Севастополем, така доля очікує й армянський Титан. Такі дії повністю суперечать світовим футбольним нормам та елементарній етиці. Своєю заявою Платіні фактично визнав входження Криму до складу Росії.

Варто зазначити й офіційну реакцію на такі дії української сторони. Вірніше - відсутність такої реакції. Чи допустимо це? Фактично на даний момент проходить диверсія по відношенню до українського футболу, а наше керівництво зайняте лише розподіленням посадових місць і з’ясуванням особистих відношень між Коньковим і Поповим. Саме час, щоб на рівному місці втратити два клуби Прем’єр-ліги й один клуб Першої.

Стосовно ж завзяття Таврії із Севастополем перейти у російський футбол, то українська сторона лише закликає кримчан до совісті та просить завершити цей сезон у Прем’єр-лізі України. А замість цього ФФУ мала б твердо та безальтернативно заявити про неможливість відторгнення кримського футболу від України, у чому їх мав би підтримати УЄФА погрозою безальтернативних санкцій клубам Росії. Наприклад, у випадку входження кримських клубів у систему російського футболу у сезоні-2014/2015, дискваліфікувати всі російські клуби з єврокубків на n-кількість сезонів, заборонити збірній Росії виступати в офіційних змаганнях під егідою УЄФА, а відповідно й ФІФА. На думку автора матеріалу, цілком адекватна реакція на неадекватні посягання на цілісність українського футболу.

Однак, враховуючи сучасні реалії, бачиться наступний розвиток ситуації. РФС продовжить свою безкарну діяльність по приєднанню кримського футболу до російського. Це все супроводжуватиметься повним потуранням з боку УЄФА. Таврія, яка залишилася без спонсорства від українського олігарха, отримає нового хазяїна з подачі Путіна з Росії та приєднається до чемпіонату Росії. А президент Севастополя росіянин Новінський з радістю прийме запрошення РФС на зміну чемпіонату. Армянському Титану, який і так фінансується російською компанією, не залишиться нічого іншого, як прослідувати за іншими у пучину російського футболу. У цей час у ФФУ продовжаться сварки між чиновниками, які будуть супроводжуватися повною байдужістю до відторгнення кримських клубів від українського футболу.

Тим не менш, все це можна і ще не пізно змінити. Вектор діяльності ФФУ має бути зараз у першу чергу направлений у бік півдня України. Російська сторона має розуміти, що Україна не відпустить свої клуби в угоду політичним амбіціям Кремля та не стане бездіяльною у той час, як руйнується національний футбол. УЄФА у вигляді Мішеля Платіні й інших найвищих чиновників не мають слідувати лояльній політиці до російської сторони через серйозні фінансові вливання у цю структуру з боку російського Газпрому.

Лише у такому випадку ми зможемо зберегти як український футбол вчасності, так і чесну європейську систему організації футбольного господарства. snfootball.net

P.S. Матеріал був написаний до того, як президент Федерації футболу України Анатолій Коньков пообіцяв, що не відпустить кримські клуби у чемпіонат Росії.

Микола Сагайдак для Champion.com.ua

http://www.champion.com.ua/football/2014/04/6/569115/

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

11.04.2014, 16:40
11.04.2014, 16:40
175007 0
ProFFesor
Автор:
(ProFFesor)
Статус:
Эксперт (8547 комментариев)
Подписчиков:
6
Медали:

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть