Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Звідки в Бельгії стільки талантів

2016-06-24 09:27 Звідки в Бельгії стільки талантів Денис Романцов - про те, чому Лукаку, де Брюйне і інші ...

Звідки в Бельгії стільки талантів

Денис Романцов - про те, чому Лукаку, де Брюйне і інші виросли такими крутими.

Бом, передмістя Антверпена, півтори години на машині з Лілля. Глиняні кар'єри, цегляний заводик і стадіон в Гементепарке з біло-блакитним фасадом, де стартував один з найпотужніших форвардів сучасності.

Роджер Лукаку грав тут в місцевому клубі «Рупель» три роки і привів сюди шестирічного сина, названого за першими літерами повного імені батька - Роджер Менама Лукаку, Ромелу. Стара тойота Роджера без кінця ламалася, і Ромелу нерідко запізнювався на тренування, але всі чекали - інші діти відмовлялися починати без нього. Серед відмовлялися був Нільс, син тренера дитячої команди «Рупель Бом» Ервіна Воски, який сам їздив додому до Ромелу, якщо того не було більше півгодини.

«Лукаку прийшов до нас в 1999-му. Соромився, ледве вичавив з себе слова і взагалі - перший час всі думали, що його звуть Ромелу, а не Ромелу, - розповідає Віск в інтерв'ю газетам Het Nieuwsblad і Gazet van Antwerpen. - Він тихо представився, ми невірно розчули, а він соромився поправляти ».

Його справжнє ім'я з'ясувалося, коли Роджер Лукаку приніс в клуб свідоцтво про народження сина, видане в районі Вільрейк. Приніс, втомившись від криків батьків суперників «Рупель Бома»: який громила, та він же старше року на два! Насправді Ромелу Лукаку на два роки молодший трьох хлопчиків, які сидять на цьому фото праворуч.

Через десять років Ромелу і син його першого тренера Нільс Воски зіткнулися в грі «Берсхота» і «Льєрса», куди занесло Лукаку на шляху в «Андерлехт». Ромелу виграв боротьбу за м'яч і побіг, не помічаючи, що Нільс тримає його за футболку і, по суті, висить на ньому. Пробіг десять метрів, двадцять, тридцять - і забив.

«Ромелу потрапив до нас в дванадцять років, - розповідав Guardian Жан Кіндерманс, молодіжний бос« Андерлехта », - Він був сильним і швидким гравцем, але не дуже крутим в технічному плані. Ми прокачали його ».

Масовий розвиток юних бельгійців ініціював на вильоті дев'яностих новий технічний директор місцевої футбольної федерації Мішель Саблон. На італійському чемпіонаті світу він входив в тренерський штаб збірної Бельгії і становив список пенальтістів в овертаймі болонського матчу з Англією в 1/8 фіналу. Майже склав, але англійський півзахисник Девід Платт забив Мішель Прюдомм розкішний м'яч, а Саблон - як розповідав Стюарт Джеймс з Guardian - зім'яв листок зі списком і кинув у бік.

Бельгійська федерація футболу відчула під собою дно через вісім років: не вийшли з групи на чемпіонаті світу, пропустили вперед Голландію з Мексикою і жодного разу не перемогли. Саблоне веліли скласти план реорганізації бельгійського футболу, Саблон взяв помічником тренера молодших збірних Бельгії Боба Бровайса. «В кінці дев'яностих бельгійські молодіжні команди грали хто на що здатний, - розповідав Бровайс Guardian, - хто 4-4-2 з ліберо, хто 3-5-2 зі ставкою на оборону». Саблон і Бровайс запропонували тренерам всіх молодших збірних перебудуватися на 4-3-3, тому що ця схема ідеально розвиває здібності юних гравців.

Також Саблон і Бровайс хотіли підсилити в бельгійських гравців тягу до дриблінгу та імпровізації, вони закликали дитячих тренерів не заганяти початківців футболістів в тактичні рамки, а давати спочатку грати так, як дітям хочеться.

На гроші, виручені від проведення Євро-2000, на околиці Брюсселя, в Тюбіз побудували футбольний центр. Тренерські курси зробили вільними, і на них надійшло в десять разів більше людей, ніж в дев'яності. На прохання Саблон університет Левена, а саме професор Вернер Хельс, колишній футболіст, досліджував півтори тисячі матчів і тренувань дитячих і юнацьких команд Бельгії, потім Саблон зустрівся з директором кожної футбольної академії і показав їм результати дослідження: восьмирічні діти стосувалися м'яча по два рази за півгодини .

Саблон рекомендував директорам академій орієнтуватися не на перемоги за всяку ціну, а на розвиток кожного гравця. У дитячому футболі обмежили кількість гравців на полі: діти до семи років грали спочатку два на два, потім п'ять на п'ять, діти старшого віку - сім на сім, щоб частіше торкатися м'яча і розвивати техніку.

Тренери юнацьких збірних спочатку прислухалися, а потім розлютилися: «Ми перейшли на 4-3-3 і програємо. У нас скоро чемпіонат Європи. Ви хочете, щоб ми йшли системі, а не боролися за вихід з групи? »-« Так, я хочу цього », - відповідав Саблон.

З 1998 по 2002 роки бельгійська федерація спільно з урядом відкрила по всій країні вісім шкіл для додаткового футбольного освіти хлопців від чотирнадцяти до вісімнадцяти років - тобто вони займалися там не замість, а після тренувань в своїх клубах. Через систему дворазових тренувань пройшли Кевін де Брюйне, Дріс Мертенс, Тібо Куртуа, Муса Дембеле, Стівен Дефур, Аксель Вітцель і Насер Шадлі.

Плюс до цього в 2007 році «Андерлехт» запустив програму Purple Talents: в двох брюссельських школах ввели годинне заняття, в ході яких у дітей розвивали технічні навички. На такі заняття ходили брати, Ромелу і Джордан Лукаку. Незабаром схему «Андерлехта» перейняв «Генк» (Дефур, де Брюйне, Куртуа).

Рекомендаціям Саблон не дотримувалися сліпо. Наприклад, в академії «Андерлехта» діти до чотирнадцяти років грали за схемою 3-4-3, а не 4-3-3, щоб захисники виявлялися в більш важких умовах і краще прогресували. В результаті Бельгія спочатку відчутно просіла в світовому рейтингу, опустившись до кінця нульових на шістдесят шосте місце, і пропустила п'ять великих турнірів поспіль, а потім різко злетіла і з жовтня-15 по квітень-16 лідирувала в рейтингу ФІФА, поступаючись там зараз тільки Аргентині.

Після фальстарту в Ліоні команда Вільмотс виграла два матчі із загальним рахунком 4: 0 і, судячи по сітці плей-офф, має прекрасний шанс долетіти до півфіналу.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

24.06.2016, 09:27
24.06.2016, 09:27
242995 2 optimus-prime, auto-shapych
Ariy1
Автор:
(Ariy1)
Статус:
Наставник (3365 комментариев)
Подписчиков:
0
Медали:
Топ-матчи
Чемпионат Франции Ницца Лорьян 3 : 0 Закончился
Чемпионат Испании Сельта Лас-Пальмас - : - 20 апреля 15:00
Чемпионат Украины Черноморец Кривбасс - : - 20 апреля 15:30
Чемпионат Германии Вольфсбург Бохум - : - 20 апреля 16:30

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть