Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Футбольний інтелект, або про геній Рамона Мончі

2017-07-08 12:52 Футбол приносить багато різних думок. Я не боюся їх висловлювати. Інколи залишаючись не зрозумілим, або навіть ... Футбольний інтелект, або про геній Рамона  Мончі

Футбол приносить багато різних думок. Я не боюся їх висловлювати. Інколи залишаючись не зрозумілим, або навіть висміяним.

Тонна пшениці коштує приблизно 4-5 тисяч гривень. В той же час, новий айфон коштує приблизно 20 тисяч гривень. Акції фейсубку коштують не менше, ніж акції металургійних комбінатів.

Без фейсбука та айфона прожити ще якось можна, а без хліба та заліза зробити це буде важко.

У футболі так само, як і в житті, дуже важливим є інтелект. Не приховую цього, що захоплююся роботою іспанського менеджера Рамона Мончі. Ким була « Севілья» до нього? Майже ніким. Звичайна собі команда, яка грала у власне задоволення. Прийшов Мончі і команда крок за кроком почала підніматися до верху. Прийшли здобутки, ЛЄ, перемога в ЛЄ, група ЛЧ, почали вже потехеньку підпирати «Барсу» та «Реал» в чемпіонаті Іспанії, а головне – «Севілья» стала бізнесом, який приносить прибуток. Невідомі, посередні, нікому не потрібні, сірі гравці за час на « Пісхуані» перетворювалися на чарівних попелюшок, за яких платили величезні гроші. Розуміється Мончі на футболі? Важко сказати. Можливо і не дуже. Для цього у нього є скаути( 15 чоловік), які можуть оцінити футбольні здібності. Мончі копає глибше і намагається дивитися тільки не на футболіста, але і на людину. Звертає увагу на те на що ніхто інших не дивиться.

( фото Спорт Арени)

Ось для себе я вивів такі принципи роботи Мончі:


Особисті якості. Всі гравці, які приходили до « Севільї» були безпроблемними футболістами. За включенням Едера Банеги. Цей аргентинець вважався одним із самих талановитих гравців у себе на батьківщині, але через власний характер провалився у « Валенсії» та « Атлетіко». Але Мончі тут зіграв на тому, що дав Банезі останній шанс, або можливсть довести тренерам та босам «Валенсії» та « Атлетіко», що вони помилялися. Можна ще сюди написати нашого Євгена Коноплянку. Але тут схоже проблема не в характері, а в тому, що людина має явно признаки завищеної самооцінки.

Надмірне бажання. Як по мені, то Крихов’яхк, Колодзейчак, Маріано , Рамі, Крон Делі є доволі посередніми футболістами. Поляк це яскраво показав перейшовши до «ПСЖ». Але бажання, надмірна мотивація, жага грати навіть у самих прохідних матчах компенсує всі проблеми із індивідуальною майстерністю . Я думаю, що якби Олег Лужний грав у часи Мончі, так іспанський спеціаліст обров’язково звернув би увагу на Олега Романовича.

Недооціненні футболісти. Так часто буває, що гравець має потенціал, але ніяк його не може реалізувати через ряд причини. У одних гравців опускаються руки, а інші – намагаються довести всім та насамперед собі, що вони реально на щось здатні. Так от, якщо ці емоції спрямувати у футбольне русло – може виявитися дуже гарний ефект. Приведу приклад Бенуа Тремулінаса, який не грав у «Динамо» Блохіна, а у « Севільї» виявився важливим гравцем. Такий же шлях пройшов і колишній головний тренер Емері, який після провалу у « Спартаку» дуже гарно себе проявив у « Севільї». Якщо у футболіста після невдач не опускаються руки, а проявляється злість варто ці емоції просто спрямувати на футбол.

Довіра до вікових гравців. У нас є стеріотип, що у 30-ть років футболіст вже не може прогресувати. До таких гравців відносяться вже, як до відпрацьованого матеріалу. Мончі запросив до команди Тремулінаса, Рамі, Маріано, Крон Делі, Насрі які були вже у діапазоні 30-ти років. Кожен із них приніс користь команді. Не важливо скільки років людині, важливо що у неї у середині. При професійному відношенні гравець може грати на серйозному рівні до 34-35 років.

Франція. Дивовижна країна не тільки своєю культурою та ментальністю, але і своїм футболом. Чемпіонат доволі силовий, тактично сильний, технічний та швидкісний. Тобто, є все щоб побачити сильні та слабкі сторони футболіста. Не дивно, що у минулому сезоні в складі « Севільї» було відразу 6-ть французів. Для прикладу в «Динамо» приблизно за одні гроші приходили Бангура та Ідейе із Франції та Клебер, Андре та Гільєрме із Бразилії. Як по мені, так « французькі» легіонери принесли набагато більше користі та залишили більш яркий слід, ніж бразильці.

Звичайно, що не буває без невдач. Наприклад італійці нічого не показали в « Севільї» Іммобіле, Сігіру, Андреоллі не виправдали вкладених у них коштів та сподівань. Коштовні гравці себе проявляють не так добре, як би того хотілося Але це нормально, коли у системі пошуку не спрацьовує, якась ставка. Мені зараз дуже цікаво спостерігати за роботою Мончі у Римі. Зараз він має можливість купувати. Подивимося, що із цього вийде. Я б не виключав би і перехід Андрія Ярмоленка. Ми всі знаємо, що у « Ромі» змінився тренер, пішов Тотті на пенсію та був проданий Салах. Місце в складі точно є.

На жаль, в Україні поки глухо із футбольними менеджерами. Був Красніков із своєю командою, але обставини склалися так, що він зараз фактично поза футболом. У мене є сподівання на Огнена Вукоєвича. Про це я напишу в наступному блозі.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

08.07.2017, 12:52
tyschenko
Автор:
(tyschenko)
Статус:
Наставник (1047 комментариев)
Подписчиков:
24
Медали:
Выбор редакции × 90

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть