Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Грати чи не грати?

2017-11-07 13:29 «Купатись чи не купатись?» Лесь Подерв'янський. Гамлєт, або Феномен датського кацапізма Сьогодні, на передодні матчів національних ...

«Купатись чи не купатись?» Лесь Подерв'янський. Гамлєт, або Феномен датського кацапізма

Сьогодні, на передодні матчів національних збірних команд, можна почути питання про необхідність взагалі проводити подібні заходи для збірних, які нікуди не потрапили, або не призначений новий тренер, який потребує швидкого початку роботу із командою та ще й на фоні балачок про відміну або радикальне скорочення дат для матчів так званих перших національних збірних команд, що представляють футбольні асоціації члени ФІФА.

На початку розмови під трохи зміненим гамлетівським гаслом «To be, or not to be» визначимося із так званими дефініціями, адже говорячи про матчі збірних слід пам’ятати про виключну юрисдикцію в цій справі регламентних норм само ФІФА, а не УЭФА чи ФФУ.

І так, існує міжнародний календар матчів для національних збірних команд «А» (International Match Calendar, Fixed Dates For International “A” Matches), який формується ФІФА і, наприклад, з наступного року він починає діяти на період до 2024 року. Він передбачає кожного року 5 «міжнародних вікон» (international windows – визначення Регламенту зі статусу і трансферу гравців ФІФА) у які «A» representative team, за термінологією ФІФА і його відповідних документів (статут, регламент зі статусу і трансферу, а також регламент із проведення міжнародних матчів), можуть проводити 10 матчів на рік (не більше двох матчів протягом одного вікна ФІФА) або більше в роки, коли відбуваються фінальні частини Кубку світу ФІФА або змагань під егідою конфедерацій членів ФІФА, наприклад УЄФА Євро. Так, на передодні початку фінальної частини офіційного змагання ФІФА або УЄФА, збірні, як правило (протягом 14 днів), грають два-три матчі, а під час безпосередньо самого турніру, максимальна кількість ігор для його фіналістів складає цифру 7.

Період із 6 по 14 листопада поточного року є одним із п’яти вікон ФІФА 2017 року. Як грають «А» збірні команди 55 асоціацій членів УЄФА?

8 збірних команд беруть участь у матчах play-off Кубку світу ФІФА 2018: Греція, Данія, Італія, Північна Ірландія, Хорватія, Республіка Ірландії, Швейцарія та Швеція.

9 збірних команд вже є учасниками фінальної частини цього турніру: Англія, Бельгія, Ісландія, Іспанія, Німеччина, Польща, Португалія, Сербія та Франція. До них слід додати країну господаря, яка теж представляє УЄФА. Усі 10 зазначених команд гратимуть два матчі у листопаді.

14 із 37 збірних команд, що залишились та не мають обов’язків грати офіційні матчі чи розпочати безпосередню підготовку до чемпіонату світу, не гратимуть жодного матчу протягом поточного та наступного тижня. 10 збірних гратимуть лише один матч, серед них Україна. 13 команд проведуть два матчі.

Таким чином, деякі статистичні показники матчів збірних команд мають наступний вигляд:

37-14=23 або 42% з 55 асоціацій членів UEFA грають міжнародні матчі, 13+10=23 або 41,82% з 55 асоціацій членів UEFA грають два матчі.

Із 55 асоціацій членів УЄФА 14,55% грають матчі play-off 25,46% взагалі не грають 18,18% грають один матч 41,82% грають два матчі

Із збірних команд, що вільні від матчів play-off: 55-8=47 асоціацій членів УЄФА 29,79% взагалі не грають 21,28% грають один матч 48,94% грають два матчі

Команда України належить до 10 збірних команд, що гратимуть один матч цього листопаду, або до 18,18 чи 21,28% асоціацій членів УЄФА у зазначених вище розрахунках. Ми граємо, на відміну від 14 інших асоціацій, але не граємо два матчі, на відміну від 23 других футбольних асоціацій.

В цьому контексті слід зауважити наступне. Відбірний цикл УЄФА Євро 2020 гратиметься протягом лише одного календарного року – 2019. УЄФА під час жеребкування цього раунду розділить 55-ть країн на 10 груп – половина з яких матиме 5 команд, а інша половина – 6 збірних. Ті хто потрапить до «шісток» вимушені будуть грати виключно спарені матчі – два матчі підряд в кожне із п’яти вікон або дат ФІФА. Інші 25 збірних зможуть двічі зіграти лише по одній грі в дату ФІФА. Але чотири спарених матчі від них нікуди не підуть. Тим часом наша збірна не кращим чином грає подібні матчі. Це історична статистика, яка потребує окремого розгляду. Але вибір зроблений – ми граємо лише один матч.

Той факт, що «великі» збірні, як Німеччина, Іспанія, Франція, Англія, Португалія, а також усі інші учасники Кубку світу ФІФА 2018 грають два матчі може бути обумовленим не лише необхідністю готуватися до фінальної частини змагання, але й комерційним інтересом, адже матчі за участю грандів приносить чималий прибуток. Важко не погодитись, що такі ігри як Англія – Німеччина (10/11/17), Англія – Бразилія (14/11/17) або Німеччина – Франція (14/11/17) матимуть величезну телевізійну аудиторію та принесуть її організаторам відповідні фінансові бонуси. Але одночасно із комерційною привабливістю, матчі це невід’ємний атрибут підготовки команди, особливо збірної команди футбольної асоціації, адже тренерський штаб гарантоване має лише 10 ігор на рік (5 дат або вікон ФІФА) для безпосередньої роботи із футболістами збірної. Приймаючи до уваги, що сьогодні кількість днів навчально-тренувального збору команди напередодні дати офіційного матчу складає мінімум три, якщо матч у четвер, а максимум п’ять, якщо матч у суботу, а також той факт, що усі офіційні матчі з сезону 2014/15 граються через два дні на третій, кожна година співпраці тренерів і футболістів – на вагу золота. Кожний тренер збірної відчуває дефіцит часу і вимушений працювати майже постійно у цейтноті. Саме тому, багато національних футбольних асоціацій працюють із збірними системно та регулярно. Досягнення результату та участь у максимально можливій кількості матчів – це безперечно своєрідні синоніми.

Водночас, в 2018 році починається нове змагання під егідою УЄФА – Ліга Націй УЄФА (UEFA Nations League). Груповий етап змагань відбудеться протягом трьох осінніх вікон ФІФА. Україна гратиме в групі В, яка, в свою чергу, складатиметься із 4 груп по три команди в кожній. На усі 12 команд цієї групи очікує як мінімум одна дата із двома поспіль матчами. Ось як грають у листопаді наші потенційні суперники:

Боснія і Герцеговина не грає взагалі, Австрія, як і Україна, грає один матч, Уельс, Росія (нас розведуть по різним групам), Словаччина, Чехія та Туреччина грають два матчі, Швеція, Ірландія, Північна Ірландія і Данія грають матчі play-off.

Із 14 збірних команд, що не гратимуть у листопаді, 13 потрапили до двох найслабкіших груп Ліги Націй УЄФА, переважна більшість яких вимушена грати в осені 2018 виключно спарені матчі. До цього залишається додати, що із 23 спарених матчів листопаду – 9 (39%) граються за «правилами УЄФА» – через два дні на третій.

Таким чином, доволі очевидним є факт, що грати у вікна ФІФА необхідно. Використовувати обидві можливі дати матчів – просто корисно, адже, по-перше, Україна є відверто неуспішною граючи два матчі поспіль, а по-друге, переважна більшість офіційних матчів, протягом двох наступних років, є невідворотно спареними та гратимуться через два дні на третій. Але не зважаючи на це, ми вибираємо інший шлях… Але граємо хоча б один матч.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

07.11.2017, 13:29
auto-mykyta-kalitenko
Автор:
Статус:
Читатель (20 комментариев)
Подписчиков:
2
Медали:
Выбор редакции × 6
Топ-матчи
Лига Европы Рома Милан 2 : 1 Закончился
Чемпионат Италии Дженоа Лацио - : - 19 апреля 19:30
Чемпионат Германии Айнтрахт Аугсбург - : - 19 апреля 21:30
Чемпионат Италии Кальяри Ювентус - : - 19 апреля 21:45

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть