Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Dura lex, sed lex або кому потрібна футбольна бюрократія

2018-07-31 19:09 Національна юнацька збірна команда України U-19 (футболісти 1999 р.н.) повернулась до дому в понеділок 30 липня ...

Національна юнацька збірна команда України U-19 (футболісти 1999 р.н.) повернулась до дому в понеділок 30 липня 2018 року, хоча завершила свій виступ у Фінляндії ще в четвер 26 липня. Цей факт викликав логічні запитання у відомого футбольного журналіста (http://dynamo.kiev.ua/news/305281-andrej-shahov-ffu-bet-rekordyi-nekompetentnosti-sbornuyu-u-19-zabyili-v-finlyandii), адже усі члени збірної є професіональними футболістами, контракти яких належать відповідним професіональним футбольним клубам і відносини між національною футбольною асоціацією та клубами регулюються релевантними правилами та регламентами.

Зокрема, у випадку участі футболістів в матчах національних збірних команд, мова іде про Регламент Федерації футболу України зі статусу і трансферу футболістів (https://ffu.ua/files/biblioteka/%D0%A0%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%20%D0%A4%D0%A4%D0%A3%20%D0%B7%D1%96%20%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%81%D1%83%202016.pdf) та Статтю 22 під назвою «Порядок виклику та відрядження футболістів до національних збірних команд України».

Процитуємо деякі положення цієї статті.

«1.8. У разі проведення матчу за кордоном футболіст, викликаний до молодіжної або юнацької збірної команди України, зобов’язаний повернутися до клубу не пізніше 48 годин після закінчення матчу.

1.9. Якщо футболіст не повернеться у розташування клубу протягом граничного періоду, зазначеного у цій статті, під час наступного виклику футболіста період відрядження буде скорочено таким чином:

  • 1.9.1. на товариський матч юнацької збірної команди - на 24 години;
  • 1.9.2. протягом міжнародного вікна - на 2 дні;
  • 1.9.3. на фінальний раунд міжнародного змагання - на 5 днів.»

Збірна грала за кордоном. Футболісти повинні були повернутися до клубу 28 липня. Формально, у зв’язку із запізненням, в дію повинні вступити прямі норми зазначеного регламенту, що говорять про скорочення термінів наступного відрядження футболістів до збірної. Як відомо ця команда – збірна U-19 – трансформується в збірну U-20 та продовжує своє існування і, як наслідок, мова може йти про «мінус п’ять днів» у період підготовки до фінального раунду міжнародних змагань – то б то мінус п’ять днів напередодні старту Кубку світу ФІФА U-20. Адже DURA LEX, SED LEX — закон суворий, але це закон, або закон є закон.

Разом із цим не будемо поспішати і звернемо увагу на наступний пункт 22 статті:

«1.6. Клуб і ФФУ можуть укласти угоду про збільшення періоду відрядження футболіста до збірної команди або різні угоди, що стосуються статті 1.5.»

В пункті 1.5 мова іде про тривалість відрядження футболіста.

Ми з вами не знаємо який термін відрядження футболістів встановлений в офіційних листах ФФУ, які надсилались до клубів напередодні початку підготовки команди до чемпіонату Європи. Формально ФФУ могла підстрахуватись та вказати в якості дати повернення футболістів до клубу навіть 31 серпня, адже фінальний матч відбувався в неділю 29 липня. Разом із цим, керівники ФФУ могли офіційно чи навіть неформально попередити клуби про затримання їх футболістів і, таким чином, виконати умову Регламенту.

В цьому випадку мовчання клубів красномовно свідчить про декілька речей одночасно. Або дійсно, ФФУ одразу вказала у своїх листах до клубів максимально граничні терміни відрядження, або відповідні менеджери федерації додатково підготували листи та запропонували клубам продовження термінів відрядження їх футболістів, або самі клуби залишились в стороні від цих подій і не дуже переймаються затримкою своїх вихованців, адже мовчання золото!?

Так, формально, ФФУ затримавши команду в Фінляндії на додаткові два дні (26+2+2=30) підвела власну збірну під можливі санкції у відповідності до власних правил. Одночасно, виходячи з того, що жоден клуб чиї футболісти виступали в Фінляндії не оприлюднив офіційного листа до ФФУ щодо неповернення гравців до дому –

  • «Динамо» Київ,
  • «Шахтар» Донецьк,
  • «Ворскла» Полтава,
  • «Карпати» Львів,
  • ФК «Дніпро-1»,
  • «Олімпік» Донецьк,
  • «Зірка» Кропівницький,
  • «Чорноморець» Одеса,
  • «Алавес» Віторія-Гастейс, Іспанія

(список клубів тут: https://ffu.ua/article/34117)

– ситуація безумовно викликає здивування з приводи логістичних проблем ФФУ та риторичні запитання загально-спортивного характеру, але, судячи з усього, цей випадок не призведе до найгіршого – скорочення термінів командирування саме напередодні старту збірної в Польщі наступного червня. В сучасних умовах футбольного бюрократичного механізму ФФУ не виникає сумнівів, що сама себе федерація наказувати не стане, а клуби? Вони мабуть дійсно далекі від цієї проблематики. Кому потрібні ці юнацькі збірні та юридичні клопоти, які не принесуть відповідних дивідендів, а лише проблеми із ФФУ, яка останнім часом робить, м’яко кажучи дивні речі? Мовчання – золото!

Таким чином, або ФФУ дійсно з точки зору футбольної бюрократії все зробило заздалегідь та правильно, або у клубів відверто немає бажання, хисту та відповідних юридичних знань щоб ставити перед федерацією складні питання, або цього разу пронесло. Разом із цим практика показує, що технічні проблеми нашого футболу і її головного офісу виникають у зв’язку із технічною некомпетентністю, яка, нажаль, з’ясовується в той самий момент, коли змінити ситуацію на краще вже неможливо.

І на останок зауважимо, що один з тих, хто безпосередньо відповідає за цій напрямок роботи – національні збірні команди – технічний директор та перший віце-президент ФФУ Олег Протасов отримав ще одну високу посаду, тепер вже в УЄФА, де став членом Players’ Status, Transfer and Agents and Match Agents Committee (тут можна знайти й інших героїв з українського дому футболу https://www.uefa.com/MultimediaFiles/Download/uefaorg/Bodies/02/56/39/63/2563963_DOWNLOAD.pdf) і тепер займатиметься питаннями статусу гравців на європейському рівні. У зв’язку із цим у мене є два питання: чи знає поважний топ-менеджер ФФУ про національний регламент та його нюанси стосовно виклику гравців до збірної і який міжнародний орган відповідає за політику в сфері статусу і трансферу футболістів: УЄФА чи ФІФА? Відповіді на ці питання вмить розвіяли б мої сумніви стосовно технічної компетенції лідерів федерації. А поки чекаємо на продовження історій із нашими улюбленими збірними та бажаємо їм перемог.

P.S. Відповідь на питання стосовно сфери відповідальності щодо статусу і трансферу гравців: це безумовно офіс в Цюріху, адже для всієї світової футбольної спільноти діє FIFA Regulations on the Status and Transfer of Players (його остання версія: https://resources.fifa.com/image/upload/regulations-on-the-status-and-transfer-of-players.pdf?cloudid=qlvdswzoppbpnvsj022e).

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

31.07.2018, 19:09
31.07.2018, 19:09
305361 3 SergiyS, slavasu, Velik
auto-mykyta-kalitenko
Автор:
Статус:
Читатель (20 комментариев)
Подписчиков:
2
Медали:
Выбор редакции × 7
Топ-матчи
Чемпионат Франции Ницца Лорьян 3 : 0 Закончился
Чемпионат Испании Сельта Лас-Пальмас - : - 20 апреля 15:00
Чемпионат Украины Черноморец Кривбасс - : - 20 апреля 15:30
Чемпионат Германии Вольфсбург Бохум - : - 20 апреля 16:30

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть