Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Berliner Zeitung: договірняк Металіст - Карпати виставляє в поганому світлі два приймаючих міста Євро-2012

2010-08-28 11:59 Невчасний скандал. Скандал із договірним матчем між «Металістом» та «Карпатами» виставляє в поганому світлі два з ...

Невчасний скандал. Скандал із договірним матчем між «Металістом» та «Карпатами» виставляє в поганому світлі два з чотирьох українських міст, де мають проводитися матчі Євро-2012. Припустився певного прорахунку і президент УЄФА Мішель Платіні, який при наданні права проведення чемпіонату Україні надто сильно покладався на свого союзника Григорія Суркіса, – пише Олаф Зундермаєр у німецькій Berliner Zeitung.

Коли співачка Бейонсе рік тому в м‘якому оксамитовому повітрі літнього вечора вправлялася у вихилясах на сцені на новому футбольному стадіоні в Донецьку з нагоди його відкриття, Україна цілком забула про проблеми: декілька тижнів до того місцевий клуб «Шахтар» виграв фінал Кубка УЄФА в Стамбулі у матчі проти «Вердера» з Бремена. Це був найбільший спортивний успіх в історії молодої нації. І звичні проблеми ще довгий час поступалися місцем цим сильним враженням. А тим часом країна згаяла дорогоцінний час для підготовки до європейської першості 2012 року.

У той час як в Польщі, іншій співорганізаторці змагань, будуються готелі та дороги, в сусідній країні картину дня все же визначають корупція та безгосподарність. І зміна політичної верхівки, яка тим часом відбулася, бентежить як УЄФА, так і польських партнерів: з часу приходу до влади в лютому проросійського президента Віктора Януковича Україна все більше віддаляється від чітких європейських правил. Саме це визнав напередодні політичних змін президент УЄФА Мішель Платіні: при наданні права проведення турніру Україні недооцінили факт її неналежності до ЄС.

І чим ближче Чемпіонат Європи, то гірша ситуація. Оскільки олігархи нестримно хочуть заробити на турнірі. Однак через конкурентну боротьбу між впливовим президентом національної футбольної спілки ФФУ, будівельним магнатом Григорієм Суркісом з Києва, та Олександром Ярославським, мільярдером і власником команди «Металіст» (Харків), стало відомо про маніпуляцію результатом матчу в місцевій Прем‘єр-лізі, а це виставляє в поганому світлі два заплановані місця проведення матчів Євро-2012 – Харків та Львів.

Захисник команди «Карпати» (Львів) у квітні 2008 року у грі проти «Металіста» забив гол у власні ворота, а згодом був вилучений з поля. Після цього його команда програла матч (як і було заплановано) з рахунком 0:4. А тепер футболіст визнав підтасовку. Обидва клуби були покарані грошовим штрафом у 20 тисяч євро та з них зняли в поточному сезоні по 9 очок. Гравець, а також спортивний директор харківського клубу Євген Красніков федерацією довічно відлучені від футболу. А Олександр Єфремов, колишній гендиректор «Карпат» та один з очільників Прем‘єр-ліги, дискваліфікований на півроку.

При наданні права на проведення турніру Мішель Платіні цілком покладався на вплив свого найважливішого союзника у Східній Європі, Григорія Суркіса. Без нього, який також засідає у виконкомі УЄФА, Чемпіонат Європи ніколи б не прийшов у Східну Європу. А за це Суркіс на виборах Платіні організував голоси східноєвропейців на користь француза.

А тепер от множаться ознаки того, що Україна втратить два з чотирьох (а загалом їх буде вісім) міст, у яких відбуватимуться матчі. «Звісно, можливий варіант призначити шість місць проведення матчів у Польщі», – сказав Платіні кілька тижнів тому. Жодне із початково запланованих українських міст – Київ, Донецьк, Харків і Львів – до цього часу не може бути певне, що прийматиме змагання. І хоча в Донецьку і Харкові є нові стадіони, та бракує інфраструктури. У Києві не просувається будівництво стадіону, а у Львові мають труднощі з виконанням багатьох передумов.

Останнього разу небагате місто шантажував власник клубу «Карпати» (Львів). Він чванливо проголосив про спорудження стадіону. Однак залучена до реалізації цієї мети австрійська фірма Alpine вже давно вийшла з проекту. І донині місто не знайшло нового партнера, який збудує стадіон [Так у тексті. – Прим. перекл.]. Бракує грошей. «Місто не хотіло прийняти наші умови. Власне, ми хотіли брати участь у зведенні стадіону, однак тепер виходимо з того, що у наступні місяці місто змінить свою позицію», – казав гендиректор «Карпат» Олександр Єфремов якийсь час тому, ще до викриття його як корумпованого футбольного функціонера.

За участь в будівництві стадіону бос Єфремова, олігарх Димінський, хотів отримати найкращі земельні ділянки міста. Однак місто не піддалося на шантаж. Тим часом фірма Alpine модернізує стадіон у Кракові. Туристичний центр вже давно готується – хай і неофіційно – виступити в якості альтернативного місця проведення матчів. Так само, як і Хожув. У Польщі підтверджено проведення матчів у Варшаві, Познані, Вроцлаві і Гданську, де у липні святкували завершення будівництва стадіону.

Джерело: http://glavred.info

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

28.08.2010, 11:59
28.08.2010, 11:59
38325 0
fanat_kiev
Автор:
(fanat_kiev)
Статус:
Начинающий писатель (51 комментарий)
Подписчиков:
0
Топ-матчи
Чемпионат Италии Эмполи Наполи 1 : 0   20 апреля 19:00
Чемпионат Испании Валенсия Бетис - : - 20 апреля 19:30
Чемпионат Германии Унион Бавария - : - 20 апреля 19:30
Чемпионат Англии Вулверхэмптон Арсенал - : - 20 апреля 21:30

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть