Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

ТОП-10: Амбіції та реалії "Динамо"

2010-12-18 20:11  

 

imagesavrpav.jpg (8.13 Kb)imagesavrpav.jpg (8.13 Kb)

Команда-загадка. Осінню частину української першості "Динамо" закінчило на 2 місці із 40 очками. Не потрапивши в груповий етап Ліги Чемпіонів, кияни зуміли пройти в плей-офф Ліги Європи. Загадковими є не ці результати. Загадковим є те, як команді вдалося їх досягнути? Адже з тією грою та з тим станом справ який царював в ній, вони видаються неймовірним досягненням. Хоч амбіції "Динамо" змушують розглядати ці досягнення як провал, проте як не парадоксально – для цього "Динамо" це великий успіх.

dynamo_kyiv_1_1024x768ar.jpg (245.59 Kb)dynamo_kyiv_1_1024x768ar.jpg (245.59 Kb)

10 років тому "Динамо" безапеляційно домінувало в українській першості, стабільно виступало в Лізі Чемпіонів де вважалося достатньо сильним суперником. 10 років тому "Шахтар" вперше зіграв на груповій стадії Ліги Чемпіонів та тільки робив спроби скласти конкуренцію киянам в українському чемпіонаті. За 10 років "Динамо" стало офіційно №2 в національній першості, а виступи на європейській арені змушують сивіти їх уболівальників.

23372sal7iiss.jpg (113.9 Kb)23372sal7iiss.jpg (113.9 Kb)

За 10 років по тому "Шахтар" тотально лідирує у внутрішній першості в стилі "Динамо" 90-х рр., вигравши перший за часи незалежності український єврокубок, і з кожним сезоном все більше наближається до репутації одного з європейських суперклубів.

219976iamvip.jpg (31.83 Kb)219976iamvip.jpg (31.83 Kb)

Довіра не тому тренеру. Якби Валерія Газзаєва відправили відставку після закінчення минулого сезону особливого здивування це не викликало б ні в кого – надто непереконливими були гра і результати. Але він залишився. Після поразки від "Аякса" всі чекали, що це таки станеться – однак Ігор Суркіс заявив про довіру Газзаєву.

Далі була серія провальних матчів, які увінчалися домашніми 2-2 з білоруським БАТЕ - командою, яку ще кілька років тому, "Динамо" повинне було розносити дублюючим складом.

Газзаєв сам подає у відставку – але Суркіс її не приймає. Оригінальний підхід – залишати тренера, попри очевидні факти і його власне небажання. Як і слід було чекати Газзаєв не Луческу, виявленої йому довіри не виправдав і після поразки від молдавського "Шерифа" нарешті покинув тренерську лаву.

Реанімувати киян Олегу Романовичу Лужному не вдалося – знову пішла полоса невдач і на зимову перерву "Динамо" пішло з 12-очковим відставанням від гірників та лише 2 очками переваги над "Металістом".

b3a9c8775af8d59332aim_siaf5427d4c55.jpg (126.09 Kb)b3a9c8775af8d59332aim_siaf5427d4c55.jpg (126.09 Kb)

Атмосфера в команді. Та атмосфера, яка є зараз в клубі не завжди відповідає командним принципам. Про скандали і биті Мазератті Мілевського чули всі. Цього сезону до нього додався і герой Тирасполя Денис Бойко із звинуваченнями у зґвалтуванні та автомобільній аварії. Один з тренерів резервної команди – Сергій Ребров, практично відкрито критикував роботу Газзаєва. Про особливості динамівських бразильців і їх згуртованості говорили вже давно. Додайте до цього цілу купу травм – і ви отримаєте просто «шикарний» мікроклімат в команді. До речі – про травми окремо.

4vapmvap.jpg (136.1 Kb)4vapmvap.jpg (136.1 Kb)

Медична служба. Те, що творилося з гравцями "Динамо" в плані травм за ці пів-сезону – це щось неймовірне. Два голкіпери, які претендували на статус основних – Богуш і Шовковський весь час перебували в лазареті. СаШо зіграв останній матч в чемпіонаті, а Станіслав і досі лікується. З 4 лівих крайніх захисників (де ви ще бачили таку їх кількість?) – Попов, Маграо, Несмачний, Ель-Каддурі, всі перенесли травми, при чому марроканець ще не скоро зіграє.

Кілька важливих матчів, в тому числі проти "Шахтаря" довелося пропустити Даніло Сілві. По ходу сезону були проблеми в Хачеріді, Михалика, Юссуфа – і це тільки захисники. В півзахисті травми і  хвороби по ходу сезону перенесли Нінковіч, Гусєв і новачок Бертольйо. В нападі теж не все було райдужно – в різні періоди в лазареті перебували Мілевський, Зозуля, Ярмоленко та Гільєрме, а Шевченка вистачило лише до жовтня, Кравець - без слів. Таким чином, з 27 футболістів які виходили на поле в 19 турах осінньої частини, травми оминули тільки 8…

Особливо характерна ситуація з Гораном Поповим, який перейшов в команду в літнє міжсезоння – він лікувався і грав десь однакову кількість часу, а коли грав, то травми не давали йому демонструвати свою найкращу гру. І тут питання до динамівських лікарів – якщо він був травмований, ще до переходу «Динамо» то як вони дали добро на його перехід? А якщо травмувався вже після переходу – то чому вони допустили, щоб травми стали хронічними. Пригадується, Жоан Лапорта, стурбований кількістю травм, реформував медичну службу "Барси" після успішного сезону 2005/2006 рр. Питання – а, що тоді слід робити із медичною службою киян? Тренерів міняють, а цих хлопців - ні?!

13100smi_msi.jpg (72.52 Kb)13100smi_msi.jpg (72.52 Kb)

Трансферна політика. Попов – все ж не найгірший трансфер літнього міжсезоння в "Динамо". Слід відмітити, що такої вдалої трансферної кампанії в киян не було, ще здається ніколи. Спочатку найгучнішим трансфером мав стати аргентинець Факундо Бертольйо, який в збірній Марадони навіть зіграв 1 матч і забив 2 голи. Проте в "Динамо" він лише трохи пограв на старті сезону, далі травмувався і опинився в глибокому резерві – про нього зараз вже навіть мало хто згадає.

Ще гучнішим став трансфер бразильця Андре. Зірка "Сантосу" приєдналася до команди аж в середині серпня, але труднощі з адаптацією та грою не дозволили йому заграти на повну. В результаті він регулярно викликається і грає за збірну Бразилії. Інший бразилець – Гільєрме, опинився в "Динамо" чисто випадково – ЦСКА не змогло домовитися про викуп його контракту.

Єдиний трансфер який можна назвати вдалим – перехід Максима Коваля. Він єдиний заграв в основі і заграв достатньо непогано, хоч і часто помилявся. Але зрештою – в нього все ще попереду. Відповідно до трансферної політики сформувався і склад команди, який приніс ті результати, які приніс.

Склад команди. Такого різношерстого та незбалансованого складу в "Динамо" не було вже давно. Наприклад воротарська ланка – Бойко та Коваль. Молодь, яка не готова грати у Європі.

Лєвий захист. З 9 номінальних захисників – 4 бразильці і 4 лівих захисники. За відсутності Михалика центр захисту ставав однією з найвразливіших позицій. В результаті – 17 пропущених голів в національній першості, більше ніж за весь минулий сезон!

Півзахист без плеймекера. Вукоєвіч зіграв у всіх 19 матчах чемпіонату і його гра була одним з небагатьох позитивів осінньої частини. Достатньо добре відіграв і Єрьоменко, Гусєв моментами нагадував самого себе в свої найкращі часи, але часто і розчаровував. Нінковіч зіграв достатньо блідо - він переніс травму, на початку сезону не грав в основі і був за крок до того, щоб піти з "Динамо", але Денис Гармаш все ж не зміг закріпити за собою місце в старті. А самому Гармашу ще треба набиратися досвіду і стабільності – потенціал у нього безумовно є. І все.

Жодного креативного гравця, який би взяв на себе лідерство в центрі поля в "Динамо" цього сезону не знайшлося. І продаж Алієва видається все менш і менш логічним.

Напад без страйкера. З одного боку – на рахунку шести нападників 21 гол в чемпіонаті, а з іншого 6 цих голів було забито в матчі з "Іллічівцем", тому їх цінність досить сумнівна. Шевченко на початку сезону забивав в кожному матчі, але потім пішли травми і… В результаті в пару до Мілевського та Ярмоленка відрядили Гусєва.

До гри Мілевського теж багато питань як і до результативності – 4 голи у ворота "Іллічівця" мали більшу вартість з точки зору статистики ніж конкретних турнірних дивідендів. А от Ярмоленко молодець – попри всю критику він грає і забиває і може йому бракує майстерності, але в старанні не відмовиш. Андре та Гільєрме не грали...

Резюме – проблеми із підбором гравців в захисті, відсутність досвідченого воротаря, креативного півзахисника та ще одного висококласного та стабільного нападника стали однією із запорук результатів осінньої частини сезону.

imgp6135iatmim.jpg (155.69 Kb)imgp6135iatmim.jpg (155.69 Kb)
                                                                                                           

                                                                    Чим зайнятий Резо. Причини такого стану команду слід шукати і у діях клубного керівництва. І тут звинувачувати слід не тільки Ігоря Суркіса – він в першу чергу власник команди, а вже потім менеджер, і звернутися слід також і до діяльності генерального директора клубу Резо Чохонелідзе. Невідомо, які фінансові показники діяльності клубу, але і до роботи з командою є багато претензій. Вже торкалися питань тренерського складу, медичної служби та селекції, але є ще кілька моментів до принципів побудови команди.                                       

Таке враження, що керівництво "Динамо" саме не розуміє, яку команду воно будує і хоче бачити. З одного боку, нарешті почали давати шанс молодим вихованцям – Хачеріді, Гармашу, Ярмоленку, Зозулі, і в той же час купують багатомільйонних легіонерів, які практично не грають.        

475858_703614mchsm.jpg (43.21 Kb)475858_703614mchsm.jpg (43.21 Kb)

Амбіції і можливості. БАТЕ в обличчі Шитова (чим не королівський шут, який зажди говорить правду) перед першим матчем з "Динамо" сказав легендарну фразу про те, що від "Динамо" залишилося тільки ім’я.

З цим можна погоджуватися чи не погоджуватися, але неспіврозмірність амбіцій київського клубу і його поточних можливостей очевидна. Клуб вже не може на рівних конкурувати з "Шахтарем", а в єврокубках для нього вже складають труднощі матчі з білоруськими і молдавськими командами.

В Європі є ще одна команда зі схожими проблеми – "Ліверпуль". Команда з багатою історією зараз теж переживає далеко не найкращі часи. Нещодавно легенда мерсисайдців Алан Хансен, сказав, що червоним слід забути про всі їх трофеї і будувати команду відштовхуючись від того, що є зараз. Те саме, мабуть можна порадити і "Динамо" - тверезо подивитися на речі, розпочати справді якісні зміни в команді. І вирішити поточні тактичні задачі – збалансувати склад, втримати другу сходинку в чемпіонаті, гідно виступити у весняній частині Лізі Європи. І вже тоді задумуватися і говорити про майбутні трофеї. Інакше київський клуб, ще довго може не повернути собі приставку "супер".

Іван Городиський, спеціально для sportanalytic.com


Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

18.12.2010, 20:11
menadin
Автор:
(menadin)
Статус:
Начинающий писатель (72 комментария)
Подписчиков:
0
Медали:
Топ-матчи
Чемпионат Франции Марсель Ницца 2 : 2 Закончился
Чемпионат Англии Брайтон Ман.Сити - : - 25 апреля 22:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть