Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

1981. Суперматч "Спартак" Москва vs "Динамо" Київ та ... 7 400 глядачів на стотисячнику в Лужніках

2019-03-29 17:58 Бувало і таке. Питання - чому? За розповідями очевидців спартаківсько-київських протистоянь радянського часу всі ми неодноразово ... 1981. Суперматч "Спартак" Москва vs "Динамо" Київ та ... 7 400 глядачів на стотисячнику в Лужніках

Бувало і таке. Питання - чому?

За розповідями очевидців спартаківсько-київських протистоянь радянського часу всі ми неодноразово чули про переповнені стадіони. Мовляв, для матчів київського "Динамо" і московського "Спартака" не потрібно було ніякої реклами, тому що глядачі і так натовпом ломилися на стадіон, щоб на власні очі побачити супергру у виконанні двох лідерів вітчизняного клубного футболу.

Але не завжди це відбувалося так, як нам про те віщають. Наприклад, в самий пік свого розквіту, відразу ж після чемпіонату світу в Мексиці -1986 на "Спартак" - "Динамо" Київ прийшло подивитися "всього" 43 000 глядачів. Натомість Центральний стадіон імені Володимира Ілліча Леніна в Лужниках міг прийняти всю СОТКУ тисяч!

А в 1981-му на матч цих команд в Лужниках бачило цілих, ... 7 400 любителів футболу. Що не завадило киянам здобути другу перемогу в сезоні над спартаківцями - 2: 1. Рахунок відкрив Олег Блохін (фото - він і "червоно-білі" суперники) на 28 хвилині, забивши свій 19 м'яч в 44-му за рахунком радянському чемпіонаті. Правда, кращим бомбардиром першості стане не він, а його тбіліський одноклубник Рамаз Шенгелія, який наклепав в ворота суперників 23 голи.

У другому таймі спартачі зусиллями Сафроненко рахунок зрівняли, але за десять хвилин до кінця Віктор Хлус приніс киянам вікторію.

Так, можна сказати у виправдання, що ця гра останнього, 34 туру, нічого не вирішувала в чемпіонаті СРСР-1981. Кияни вже стали десятикратними чемпіонами. Причому команда Лобановського завойовувала союзну "золото" другий сезон поспіль. А підопічні Бескова при будь-яких розкладах фінішували другими, і відстали вони від киян на цілих сім очок. Непристойно багато, якщо врахувати той факт, що за виграш тоді нараховувалося два очки, а не три, як зараз.

Але все одно не вкладається в голові. Як це так? "Спартак" Москва - "Динамо" Київ, і всього 7 400 глядачів! А чи не спартаківці стверджували, що їм найголовніше було покарати підопічних Лобановського, і не важливо, хто на якому місці тоді перебував.

Та й взагалі, як це так? На поле вийшли "зірки" радянського футболу. З одного боку - Олег Блохін, Володимир Вєрємєєв, Леонід Буряк, Анатолій Дем'яненко, Михайло Михайлов ... З іншого улюбленці всієї народної Росії - Рінат Дасаєв, Олег Романцев, Юрій Гаврилов, Сергій Шавло, Федір Черенков, Сергій Родіонов, Геннадій Морозов, Володимир Сочнов ... І нехай більшість із них молоді, але це ТВОЯ команда, в гості до якої приїхав найпринциповіший суперник! Куди ж поділася у столичних московських уболівальників вся любов до футболу? Холодним листопадовим вітром вивітрилася? Чи причина в тому, що не хотіли спостерігати то перевагу, яке мала українська команда над вітриною російського футболу? Це ви запитайте у московських фанатів того часу.

А поки що констатуємо факт, що не завжди матчі московського "Спартака" і київського "Динамо" збирали повні стадіони. Бувало, що й менше половини, а то й взагалі глядачів було як кіт наплакав, на кшталт зустрічі колективів фізкультури обласного рівня.

"Спартак" (Москва) - "Динамо" (Київ) - 1:2 (0: 1)

11 листопада 1981. Москва. Лужнікі. 7 400 глядачів.

Судді: Р. Гванцеладзе, Г. Сепиашвили, Н. Аміреджібі (всі - Тбілісі).

"Спартак": Дасаєв, Сочнов, Морозов, Швецов, Романцев, Шавло, Калашніков, Гесс (Сафроненко, 46), Гаврилов, Черенков, Родіонов.

"Динамо": Михайлов, Махиня, Журавльов, Дем'яненко, Лозинський, Буряк, Хлус, Баль, Євтушенко (Хапсаліс, 83), Вєрємєєв (Рац, 83), Блохін.

Голи: 0: 1 Блохін (28), 1: 1 Сафроненко (67), 1: 2 Хлус (80).

Попередження: Романцев.

Дублери - 0: 0.

Констататор фактів Санич

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

29.03.2019, 17:58
29.03.2019, 17:58
320452 2 Ihor72, bodr12
auto-koaal
Автор:
Статус:
Наставник (2285 комментариев)
Подписчиков:
13
Медали:
Выбор редакции × 82
Топ-матчи
Чемпионат Франции Марсель Ницца 2 : 2 Закончился
Чемпионат Англии Брайтон Ман.Сити - : - 25 апреля 22:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть