Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

ЗЕ і restart олігархічного футболу

2020-08-27 11:48 ЗЕленський відродив футбольний клуб "Кривбас". Ну а чому б ні, коли ти преЗЕдент. Можна і рідну ...

ЗЕленський відродив футбольний клуб "Кривбас". Ну а чому б ні, коли ти преЗЕдент. Можна і рідну футбольну команду воскресити, і змусити когось за це платити. Ну, круто бути преЗЕдентом: можна і пошту бабусі відносити і футбольні клуби створювати. Цікаво бути преЗЕдентом. Якщо б тільки ще не змушували працювати….

А ще преЗЕдент каже, що «ми зробимо все можливе, щоб першість України з футболу знову стала справжнім святом для людей. Щоб новими перемогами на найвищому рівні уболівальників знову радували "Дніпро", харківський "Металіст", львівські "Карпати", одеський "Чорноморець", луцька "Волинь", ужгородська "Говерла", запорізький та донецький "Металурги", чернівецька "Буковина", звичайно – сімферопольська "Таврія", а також багато інших.»

Схоже, що преЗЕдент слухає людей. Наприклад, нещодавно один громадянин України, Максимов, тренер полтавської Ворскли, сказав, що доля футболу в Украіні в руках преЗЕдента і він лише має зібрати десяток олігархів і дати ім зелене світло. Ну, чесно все людина сказала.

Схоже преЗЕдент почув. Світло дано. Зелене?

І що це буде за зелене світло для олігархів? Бо фінансування футболу в Україні, щоб футбольні клуби знову купляли стоси бразильців - це завжди була олігархічна іграшка. На яку олігархи витрачали "зайві" гроші. Ну наприклад можеш взяти кредит в банку, іноді в своєму, за рахунок депозитів і фінансувати цим футбол. Ну, чо м би й ні? Тим більше, нещодавно оліграхічним консенсусом звільнили голову НБУ. Чи може пільги хтось отримає? Чи знову приватизація буде лише для тих, хто володіє футбольними клуба в Украіні?

Останні роки футбол в Україні поступово вмирав. Бо у олігархів не було цих зайвих грошей. Ім не давали, ж, напевно, зелене світло. При цьому, на кінець 2019 року середня зарплатня українців у доларах була найвищою за всю історію незалежної Украіни. Тобто футбол вмирав не тому, що у людей стало меньше грошей. А тому вмирав, бо меньше грошей стало у олігархів. Менше зайвих грошей. Безкоштовних. В тому числі - завдяки реформам. В тому числі - завдяки очищенню банківської системи. І так виходить, що якщо десь стало меньше грошей, то в іншому місці іх стало більше. І так виходить, що на всіх олігархічних телеканалах дуже не любили МВФ. Особливо на тих каналах, власники яких до цього любили футбол, а зараз перестали.

А що зараз? ПреЗЕдент дав якесь зелене світло? В олігархів мають знову з'явитись якісь зайві гроші? Щоб футболісти радували?

В Британіі можуть бути сильні команди. Бо там футбол - це бізнес. І вони заробляють гроші. В Україні можуть бути тільки тоді сильні команди, коли олігархи будуть гратися в своі ігри і витрачати мільйони доларів на них. Але тут питання: де ж вони іх візьмуть.

І не кажіть, що в них багато і вони завжди можуть поділитися. Ні. Якщо олігарх витрачає на "суспільне благо" по запиту політика, то він потім у суспільства візьме в сто разів більше. І це стосується усього, як швидких грошей, так і футболу.

І скільки ж буде коштувати нам всім повернення украінського футболу на рівень "до Майдану"? І чи усвідомлює цю ціну преЗЕдент?

Сергій Фурса - колумніст, інвестиційний банкір, спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

27.08.2020, 11:48
AHATOM
Автор:
(AHATOM)
Статус:
Эксперт (37607 комментариев)
Подписчиков:
8
Медали:
Выбор редакции × 9

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть