Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

До зустрічі в 1/4, правда поки КУ!!! Выбор редакции

2021-10-28 22:16 В сильному чемпіонаті зацікавлений кожен адекватний вболівальник. Тільки конкурентний чемпіонат дасть змогу прогресувати футболу. Чим більше ... До зустрічі в 1/4, правда поки КУ!!!

В сильному чемпіонаті зацікавлений кожен адекватний вболівальник. Тільки конкурентний чемпіонат дасть змогу прогресувати футболу. Чим більше сильних гравців, сильних команд із стабільним фінансуванням, тим це краще для всіх нас. Останні пару місяців я бачу дві стратегії розвитку. Одна стратегія в Кривому Розі.

Не є фанатом зелених. Хоча вони майстри по рекламі, розкруткам. Тому дивно, що навколо Кривбасу немає великої хвилі. Спокійно будується сучасний стадіон. В команду інвестуються гроші. Амбіції там дуже високі. Це не просто захід у нашу Вишку. І фінанси поки точно є. Хочеться вірити, що будуть і далі. Правда багато хто скаже, що Кривбас завжди був супутником Дніпра. І що для цього його зараз відроджують. Та для мене ця команда іде своїх шляхом.
І зовсім інша історія у Харкові. Агресивна історія. Менеджмент, який попалився на договорняках. Президент клубу, який до 31 грудня 2022 року немає прав займатись футболом. Але вже займається. Стратегія витіснення з міста іншого Металіста. Повернення бренду із абсолютною відмовою оплачувати борги. Когось мені це нагадує. Це історія, коли нагинають через коліно завдяки можливості тиснути через інституції влади. Багато самозвеличення і од самому собі. Який красивий я і пісенька моя…

Взагалі історія із поверненням Металісту в еліту приваблива. Стабільний інвестор, який готовий купувати гравців, розвивати академію. Системність. Але пафосність зашкалює. Історія про видатні успіхи, як насправді не було. 3 місця і лише одне друге, жодного виграного кубка. Це правда про Металіст Ярославського. Дійсно багато було хороших гравців і гра була класною Чемпіонат був конкурентнішим. І Красніков вміє знаходити невідомих гравців, які потім розкручуються і виходять на якісний рівень. Хоча все ж за Тайсона були заплачені чималенькі гроші свого часу. А Жажа грав лише у тій команді. Ніде більше він по суті і не грав. Тут історія про створення особливої атмосфери в середині команди, яка давала можливість прогресувати і реалізовувати себе багатьом гравцям. Але титулами там і не пахне. Ярославський не може показати рівно нічого. Бронзові і срібні медальки – все абсолютно не те. Можна і треба мати амбіції. Та весь цей пафос потрібен лише тим, хто не відчуває за собою силу.

Подивився на їх наявний склад. Рибка на воротах. Із всіх захисників знаю лише Люльку і Федоріва, бо вони вихованці Динамо. Склад захисників абсолютно посередній навіть для нашої Вищої Ліги. Те ж саме стосується і півзахисту. Єдині хто там виділяються – Танковський і Банада. Досвідчені гравці, які багато пограли на професійному рівні. Але чи досягли у свої 25+ якихось значних висот? Ні. Це середні гравці Вишки. У більшості команд є достатньо таких погравших. Для Першої ліги безумовно це величини. Але це точно не гравці для серйозних задач. Навіть якщо ця задача – потрапляння у єврокубки. Безумовно група атаки легіонерська із французом Балулі, англійцем Харрісом, бразильцем Пейшото і колумбійцем Ріаскосом – дійсно для Першої ліги серйозна зброя. І для Вишки – теж хороша четвіркака. Із нею реально можна боротись за першу шістку.

Які перспективи у Металіста? Чи дійсно команда зайде і одразу створить всім проблеми? Футбол живе у світі фінансових правил. Металіст заявляє, що купить ще 7-8 легіонерів. Вже добре відомі частина гравців, яких хоче придбати цей клуб. Там декілька молодих бразильців. Є і вільні агенти. Це все гравці типові для Краснікова. Але він вміє шукати. Ми точно це знаємо. Та все ж бюджет – важлива складова. Щоб купувати одразу гравців рівня Блако, Крістальдо, Тайсона чи Гомеса необхідно мати відповідний бюджет. Гравці мінімум по 10 млн євро із відповідними заробітними платами. Для цього треба грати в єврокубках декілька сезонів, отримувати відповідні спонсорські контракти. Можна мати бажання купувати таких гравців. Але Вітіньо у Динамо, а не в Бордо саме через те, що Динамо може згідно фінансового фейр-плей собі дозволити такі витрати, бо заробляє. Бордо не може.

Ми ж бачили підхід ФК Львів, який привіз свого часу команду за бразильських Фавел. Нікому невідомі гравці, які виступали на рівні аматорів або найнижчих футбольних ліг. І ця команда потрапила з першого ж сезону у першу 6 нашого чемпіонату. Рівень футболістів у Латинській Америці настільки шикарний, що не дивно те, що багато клубів роблять на них ставку. Той же Шеріф – команда, де грають одні легіонери з Африки і Латинської Америки. Нікому невідомі гравців дають результат проти Реалу. Все через те, що проведена селекція і набрані гравці за одним принципом, під певний стиль футболу. Всі вмотивовані. Так і Металіст. Буде набраний склад з 10-15 легіонерів. Так, це будуть гравці середньої руки. Але із досвідом матчів у Серії А. А це вже інший рівень. Безумовно боротьба навіть за зону ЛЧ цілком можлива. А тягнути вниз команду зможе лише ліміт на легіонерів. Набрати якісних українців – ще та задачка.

Саме задача якісних українців стане важливою. І тут особисто я бачу Артема Шабанова, Ромеро Марлоса, Владислава Кочергіна, Тараса Кочарабу, Євгена Волинца і інших непоганих гравців, які скоро стануть вільними агентами. Безумовно якісні українці необхідні для створення конкурентної команди. Але якісні українці, які б не були використаним матеріалом, списаним грандами, це дійсно дуже важко знайти. Легше виростити із школи. Тому я вірю в те, що на першому етапі Металіст може створити проблеми. Та для створення команди, яка була б рівною Динамо і шахті – робота мінімум 3-4 сезонів, щоб наростити бюджет, м’язи, склад. Тому всі ці заяви, що Суркіс повинен втратити сон вже від приходу металіста. Весь цей пафос. Це все відірвано від фінансових реалій. Футбольний фейр-плей не дасть Металісту швидко вийти в один рівень із грандами. Нав’язати боротьбу в окремих матчах – да.

Хочеться бачити більш конкурентний чемпіонат. Хай і з такими пафосними фігурами, як Ярославський. Хай медійно розкручується ідея конкурентності. Від збільшення інтересу виграють всі. Хотілося б нарешті задовільнити амбіції Ярославського і зіграти в ¼ КУ. Була б така перевірка слів на ділі.

Дякую за увагу!

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

28.10.2021, 22:16
yarameel
Автор:
(yarameel)
Статус:
Наставник (4462 комментария)
Подписчиков:
40
Медали:
Выбор редакции × 199

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть