Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

«Жирно – не означає шкідливо»: Чому варто з’їдати шматочок сала в день в обов’язковому порядку?

2022-08-03 09:18 Здається, немає людини в нашій країні, яка б нічого не знала про існування сала. У багатьох ...

Здається, немає людини в нашій країні, яка б нічого не знала про існування сала.

У багатьох сімей сало – бажаний гість на столі, особливо, якщо вміють його вибирати. Воно ж буває різне: товсте, тонке, драглисте, з прожилками, з димком. Комусь подобається виражений смак, хтось схиляється до більш нейтрального.

Не менш важливим є один особливий момент – як смачно засолити сало.

Перш ніж перейдемо до способу, як солити сало, редакція «Отож» бере на себе сміливість провести невеликий екскурс особливостями властивостей сала та розповість, чому варто вживати його в їжу щодня. Якщо раптом ти не знав, то поспішаємо тебе запевнити, що сало – це продукт універсальний, калорійний і корисний.

Існує думка, що сало їсти шкідливо. Насправді це не зовсім так. Шкідливість сала десь на рівні м’яса. Або хліба. Якщо не віриш, тоді інтернет тобі допоможе переконатися в цьому. Або давай так: якщо віриш, що шкода є, далі не читай; знаєш, що сало корисне – ласкаво просимо. Адже, зрештою, будь-який продукт, який вживається без міри, призводить до негативних наслідків. Але це не про сало!

Чому сало можна їсти кожен день

Основні побоювання з приводу сала пов’язані з тим, що воно лідирує серед інших продуктів в плані калорійності. 90% жиру – це не жарти. Звучить не дуже, зате важливих вітамінів і мікроелементів чимало.

Деякі фахівці рекомендують їсти сало щодня, але дотримуватися при цьому норми. По-перше, через свою калорійність воно насичує на цілий день, по-друге, має зігрівальний ефект, по-третє, приносить користь за допомогою арахідонової і лінолевої жирних кислот. Денна норма – 10-30 грамів.

Як вибрати сало

Отже, з користю розібралися, тепер рекомендації. Крім корисності, сало має задовольняти і смак, а це, мабуть, найскладніше. Легко дістати з холодильника шматок і відрізати скибочку, а от як вибрати? Нумо спробуймо розібратися в основних аспектах. Уяви, що ти на ринку вибираєш сало.

1. Перед тим, як зняти пробу, потрібно переконатися в тому, що сало має однорідний колір. Найчастіше це білий або злегка рожевий відтінок. Сіре, з плямами, шарувате краще відставити убік. Клеймо ветеринара додасть впевненості, що все гаразд.

2. Запах. Добре принюхайся, запах повинен бути солодкувато-молочний, вловимий. Якщо є виражена нотка або якийсь специфічний душок, ймовірно, перед тобою сало кнура. Ми не рекомендуємо його купувати, тому що цей запах, так само як і присмак, нічим не перебити.

3. Не соромся взяти виделку і сало проткнути. Якщо зубці входять легко, не зустрічаючи особливого опору, однозначно варто до сала придивитися. Здається, це те, що потрібно. Бажано спробувати на смак. Якщо сало трошки гірчить або просто занадто в’язке, то є привід пробігтися по ринку ще.

Як смачно засолити сало Отже, сало вибрали, принесли додому, виклали на стіл. Зазвичай свіже сало в їжу не вживається, має день-другий відлежатися.

Складові:

звичайно ж, кілограм сала 200 г солі 20 г чорного перцю кілька зубчиків часнику Приготування:

1. Пройдися по салу – а особливо по шкірці – ножем, щоб зняти можливий бруд. Наріж сало брусками шириною 4-5 см поперек шматка. На брусочках зверху зроби надрізи приблизно до середини або глибше.

2. Насип у миску сіль і як слід натри нею кожен шматочок з усіх боків. Тепер присип перцем. Якщо любиш гостреньке, можеш зробити суміш червоного і чорного.

3. Очисть і наріж тонкими пелюстками часник, який помісти в надрізи. Склади сало в контейнер або в пакет і постав у холодильник на кілька днів. Можна загорнути його в папір.

Уже спробував? Ух, смачно! Для подальшого зберігання сіль можна зчистити, знову загорнути сало в папір або пакет і поставити в холодильник. Можна і в морозилку. Захотів сала, вийняв брусочок, переніс у звичайну камеру, потихеньку під’їдаєш. Закінчився, вийняв наступний. І так до чергового походу на ринок.

З чим поєднується сало

З чим його їсти? Звичайно ж, зі свіжим чорним хлібом. А ще взяти свіжий часник, гірчицю і хрін. Так і подаємо на тарілці, і ще обов’язково петрушка та солоний огірок. Ну і чарка, звичайно. Тут головне не втратити контроль і не повторити разів десять. Як же ще можна вживати сало?

1. Завжди можна їсти в чистому вигляді. Щоденна норма – приблизно 30 грамів. Можна і більше, якщо любиш, але намагайся не зловживати ним. Соуси натуральні, цілозерновий хліб із висівками, свіжа зелень, цибуля і часник. Так наші люди їдять сало століттями.

2. Гарне сало відмінно розтопиться. Якщо воно з м’ясними прожилками, на ньому ідеально смажити млинці, підігрівати каші та борошняні продукти. Можна просто приготувати шкварки, але ця їжа вже навантажує шлунок і печінку.

3. Не варто засмажувати салом супи та рагу, вийдуть занадто жирними. Можна відварити сало зі спеціями, але, як нам здається, просте солоне смачніше і краще зберігається. Не варто захоплюватися і салом копченим, оскільки воно містить в собі деяку частину канцерогенів. Однак варто визнати, що воно буває надзвичайно смачне!

Джерело

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

03.08.2022, 09:18
03.08.2022, 09:18
397299 2 Internat, kna
sureman
Автор:
(sureman)
Статус:
Опытный писатель (436 комментариев)
Подписчиков:
13
Медали:
Выбор редакции × 1
Топ-матчи
Лига Европы Рома Милан 2 : 0   18 апреля 22:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть