Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Чемпіонату світу ФІДЕ 2023 року: Астана прийме матч.

2023-01-19 20:43 Чемпіонату світу ФІДЕ 2023 року: Астана прийме матч.

Четвер, 19 січня 2023 03:08

https://www.fide.com/news/2180

Лозанна, 19 січня 2023 р

Чемпіонат світу ФІДЕ 2023 року має відбутися в Астані, Казахстан, з 7 квітня по 1 травня.

Буде коронований новий чемпіон світу, оскільки Ян Непомнящий і Дін Лірен боротимуться за трон, який залишився вакантним через відмову Магнуса Карлсена.

Генеральним партнером заходу, який може похвалитися сенсаційним призовим фондом у 2 мільйони євро, стане компанія Freedom Holding Corp, зареєстрована на NASDAQ, американська корпорація з казахським корінням, яка надає фінансові послуги.

Майже п’ять століть тому питання про те, хто є найкращим шахістом у світі, вирішувалося в матчі, протистоянні між двома гравцями, які змагалися протягом кількох тижнів, зазвичай із великим гаманцем.

У випадку з Астаною 2023 призовий фонд становитиме 2 мільйони, з яких 60% отримає переможець.

Але що важливіше: що б не трапилося в Астані, історія буде створена, оскільки новий чемпіон світу буде коронований.

31 жовтня 2022 року чинний чемпіон світу Магнус Карлсен офіційно підтвердив, що не буде захищати свій титул класичного чемпіона світу проти свого суперника, третьої дошки світу Яна Непомнячого. Китайський гросмейстер Дін Лірен, який посів друге місце в Турнірі претендентів і нині - №2 у світовому рейтингу, отримав несподівану можливість зіграти за найвище визнання у шаховому світі.

Без чинного чемпіона ця подія обіцяє стати одним із найбільш захоплюючих і відкритих чемпіонатів за останній час, оскільки жоден із претендентів не є явним фаворитом.

Дін Лірен є гравцем з вищим рейтингом (рейтинг Ело становить 2811). Однак Ян Непомнящий (рейтинг 2793) із 13 партій класичних шахів, зіграних між ними, виграв 3, програв 2, і вони зіграли внічию 8. Відрив «Непо» зростає до 13-9, з 17 нічиїми, якщо ми врахуємо рапід і показові ігри.

Що ще важливіше, Непомнящий випередив свого суперника на суперконкурентному турнірі кандидатів, який проходив у Мадриді в червні-липні 2022 року, набравши вражаючий результат у 9,5 очка в 14 іграх. Там Дін зміг набрати лише 8 очок – результат досить хороший, щоб забезпечити йому цю золоту можливість.

Турнір претендентів став останнім змаганням, де двоє претендентів схрестили шпаги, досягнувши нічиєї у 8-му раунді.

Раніше Непомнящий переміг Дінга в першому раунді цього турніру, що дозволило йому достроково вийти вперед.

Після перемоги в Єкатеринбурзі 2021, у Мадриді «Непо» став абсолютним переможцем, досягнувши рідкісної можливості двічі поспіль перемогти в Турнірі кандидатів.

Два фіналісти вперше зустрілися в виставковому матчі між Китаєм і Росією, який відбувся в Сочі в серпні 2009 року, коли Непомнячому було 19 років, а Діну лише 16. «Непо» виграв усі чотири ігри в їхньому матчі, який складався з двох швидких і двох бліц-партій.

Матч чемпіонату світу в Астані знову проходитиме на відстані 14 партій з контролем часу 120 хвилин на перші 40 ходів, потім 60 хвилин на наступні 20 і потім 15 хвилин на решту ходів з добавкою 30 секунд, починаючи з 61 ходу. У разі нічиєї Чемпіон визначатиметься в плей-оф зі швидких шахів.

Казахстан, географічний стрижень Середньої Азії.

Аргентина була іншим головним претендентом на проведення матчу чемпіонату світу з шахів ФІДЕ; Мексика та Китай також виявили інтерес. Однак, враховуючи національність претендентів, заявка, отримана від столиці Казахстану, мала очевидні переваги через її географічне положення та послужний список проведення всесвітніх шахових змагань, і Рада ФІДЕ віддала перевагу Астані.

«Це перший випадок в історії, коли китайський гросмейстер виходить у фінал і бореться за титул чемпіона світу. Ми очікуємо величезного інтересу з боку Китаю до цієї події, і це можливість, яку ми повинні використати для просування шахів в Азії», - сказав президент FIDE Аркадій Дворкович.

«Як би ми не хотіли провести всесвітню подію на американському континенті, різниця в часі серйозно вплинула б на аудиторію в цьому конкретному випадку. Казахстан є процвітаючою країною з процвітаючою економікою та привілейованим географічним положенням, що зробило його ідеальним місцем для проведення цього матчу».

Вирішальною фігурою в проведенні матчу Чемпіонату світу в Астані є Тимур Турлов, колишній трейдер, який у 2008 році заснував Freedom Finance, фундамент, на якому він збирався побудувати фінансову імперію. Зараз Турлов є генеральним директором Freedom Holding Corp., американської групи, дочірні компанії якої працюють у всій Центральній Азії, Європі та США, торгуючи на NASDAQ (FRHC) з 2019 року.

Одна з компаній групи, Freedom Broker, була головним спонсором нещодавно завершеного Чемпіонату світу FIDE зі швидких та бліц-шахів, який проходив у найбільшому місті Казахстану Алмати, де знаходиться її штаб-квартира. Невдовзі після завершення цього чемпіонату Турлов висловив зацікавленість у продовженні успішної співпраці з ФІДЕ.

Окрім того, що він був основною рушійною силою цієї заявки, він також вирішив балотуватися на посаду президента Федерації шахів Казахстану і був обраний цього ж тижня, 18 січня.

Астана має давню традицію проведення шахових змагань. У вересні 2022 року тут відбувся перший етап Гран-прі ФІДЕ серед жінок, який виграла Катерина Лагно,

а в березні 2019 року також прийняв командний чемпіонат світу ФІДЕ з шахів. З населенням трохи більше мільйона жителів місто протягом своєї історії носило різні назви: Акмолінськ, Целіноград, Акмола і до останнього часу Нур-Султан.

Місто стало столицею Казахстану в 1997 році. З тих пір воно виросло і економічно розвивалося, кардинально змінивши свій облик і перетворившись на одне з найсучасніших міст Центральної Азії, де розташовано ряд футуристичних будівель і хмарочосів. 16 липня 1999 року Астана була нагороджена ЮНЕСКО медаллю та званням «Місто миру».

Більше інформації про Астану: gov.kz/memleket/entities/astana?lang=en

Nepomniachtchi (left) and Ding at the 2022 FIDE Candidates Tournament. Photo: Maria Emelianova/Chess.com.

https://www.fide.com/news/2180

https://www.chess.com/news/view/astana-to-host-ding-nepomniachtchi-fide-world-chess-championship-match

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

19.01.2023, 20:43
19.01.2023, 20:43
439581 3 fanofdynamo, kna, sureman
Internat
Автор:
(Internat)
Статус:
Наставник (3798 комментариев)
Подписчиков:
7
Медали:
Выбор редакции × 3
Топ-матчи
Чемпионат Франции Лорьян ПСЖ - : - 24 апреля 20:00
Чемпионат Англии Вулверхэмптон Борнмут - : - 24 апреля 21:45
Чемпионат Франции Марсель Ницца - : - 24 апреля 22:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть