Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

ХРОНІКИ АПЛ. ТУР №26

26-й тур чемпіонату Англії пройшов впродовж двох неділь в зв'язку з запланованою зимвою перервою. У центральному матчі вікенду «Манчестер Юнайтед» вдруге в сезоні обіграв «Челсі». Лондонський «Тоттенгем» на останніх хвилинах вирвав перемогу в «Астон Вілли».

Претенденти на Лігу чемпіонів «Вулверхемптон» та «Лестер» не змогли виявити кращого на «Моліньї», а «Ліверпуль» в традиційному стилі обіграв «Норвіч». Dynamo.kiev.ua представляє огляд матчів чергового туру англійської прем'єр-ліги.

Результати 26 туру









«Евертон» — «Кристал Пелас» — 3:1
Голи: Бернард (18), Рішарлісон (58), Калверт-Л'юїн (88)—Бентеке (51)
«Евертон» набирає оберти
Прихід Карло Анчелотті став «останнім ковтком повітря» для вболівальників «Евертона», які кожен сезон очікують від команди позитивних результатів, але взамін отримують розпач. Майстер футбольної тактики «Тато Карло» вивів команду з низу таблиці і наблизив до зони Ліги чемпіонів. Перемога над «Кристал Пелас» додала неабиякої інтриги до гонки за призові місця.

Поєдинок тижневої давності міг скластися не так успішно, як того хотіли фани «Евертона». Першу меганагоду змарнував захисник «орлів» Патрік ван Анхольт, який з вигідної позиції влучив у стійку. «Іриски» заспокоїли своїх вболівальників голом Бернарда. Бразилець майстерно пробив після подачі Тео Уолкотта. Відзначимо, що асист Тео став останньою вдалою дією прудконого вінгера, адже він отримав травму і вибув на невизначений термін. Загалом, перший тайм проходив періодом домінування однієї з команд.

Другий тайм був гарячий на пристрасті. По перерві підопічні Ходжсона зуміли зрівняти рахунок. Бентеке з середньої дистанції несильно пробив, однак Пікфорд допоміг бельгійцю відзначитися, кіпер «ірисок» пустив «круглого» під рукою. Далі настав бенефіс від бразильця Рішарлісона. «Евертон» прекрасно зіграв при виході з оборони, а Рішарлісон протягнув м'яч від середини поля і більярдним ударом вивів команду вперед. «Орли» відповіли ударом головою від Бентеке, але Пікфорд здійснив щось неймовірне і не дав бельгійцю вдруге святкувати забитий м'яч.

Під кінець тайму господарі виконали кутовий, після якого Рішарлісон головою пробив у перекладину, однак старання бразильця підправив Калверт-Л'юїн, який опинився в потрібному місці. Рахунок міг бути розгромним, але удар лідера «Евертона» Рішарлісона з-за меж штрафної парирував Гуаїта.












«Брайтон» — «Уотфорд» —1:1
Голи: Маріаппа (78 авт.) — Дукуре (19)
Іранський рятівник
«Брайтон» на власному полі приймав передостанню команду чемпіонату «Уотфорд». «Чайки» також знаходяться у небезпечній зоні і ще не забезпечили собі місце в еліті на наступний сезон.

Господарі активніше розпочали поєдинок, але вже на 19-й хвилині змушені були витягати м'яч із власних воріт. Абдулай Дукуре обікрав у центрі поля гравця «Брайтона» і самотужки пройшов оборону суперника, відкривши рахунок у зустрічі. До кінця першого тайму підопічні Грема Поттера не змогли оговтатися після пропущеного голу і сподівались почути від тренера правильні слова у роздягальні.

Наставник «чайок» зробив декілька замін — на полі з'явився найкращий бомбардир команди Ніл Мопе і півзахисник Стівен Альсате. Господарі проводили більше часу на чужій половині, але в небезпечні моменти свою перевагу не дуже то й вдавалося втілити. Лише після виходу на поле результативного останнім часом Джаханбахша ситуація дещо змінилася. Іранець вийшов на оперативний простір і прострілив вздовж воріт, Адріан Маріаппа незрозуміло, що хотів зробити, але після його намагань винести м'яч, рахунок на табло став нічийним.













«Шеффілд Юнайтед» — «Борнмут» — 2:1
Голи: Шарп (45+2), Лундстрем (84) — Уілсон (13)
Європейська мрія стає реальністю
Хто б міг подумати на початку сезону, що «Шеффілд Юнайтед» може повести боротьбу за єврокубкові місця? Мабуть, головний тренер «клинків» Кріс Уайлдер не міг такого уявити. Головними якостями нинішнього «Шеффілда» є те, що це суто тренерська команда. Тактична схема 3-5-2 змусила суперників зламати собі голову, щоб здобути очки в матчах з хлопцями Уайлдера.

«Борнмут» прибув на «Бремолл Лейн», щоб продовжити свою переможну серія. Спочатку все складалося так, як бажали гості. В одній зі своїх атак Каллум Уілсон зіграв на добиванні і відкрив рахунок. Безумовно, що цей гол «вишні» забили справедливо, адже вони створили більше моментів, ніж суперник. Улюбленець місцевої публіки Біллі Шарп мав чудову нагоду відразу зрівняти рахунок, але з гострого кута він пробив у сітку воріт з зовнішньої сторони. Однак під кінець тайму 34-річний нападник реабілітувався. Шарп зайняв вигідну позицію на куту воротарської зони і блискуче зреагував на передачу з лівого флангу.

У другому таймі команди не показали нічого надприродного. «Борнмут» більше володів м'ячем. Єдиний небезпечний момент за 45 хвилин змарнував Фрейзер, точніше його постріл парирував Дін Хендерсон. «Шеффілд» знову продемонстрував прагматизм сотого левела і відзначився другим забитим м'ячем. Джон Лундстрем, який з'явився на полі в другому таймі, в один дотик пробив після пасу Ліса Муссе. На останніх хвилинах зустрічі «Борнмут» намагався сконструювати щось розумне, але «автобус Уайлдера» зіграв еталонно.














«Вулверхемптон» — «Лестер» —0:0
Коли шторм не завада
Через сильні дощі на Туманному Альбіоні чимало спортивних подій були скасовані та перенесені на невизначений термін. Зустріч «Вулверхемптона» та «Лестера» також знаходилася під загрозою зриву. Шторм «Денніс» окутав береги британського півострова, у деяких регіонах швидкість повітря досягнула 113 км. Вболівальники «Вулверхемптона» через погодні умови дивилися футбол по телевізору, однак більша половина стадіону була заповнена відданими фанами.

Команди досить жваво розпочали п'ятничний поєдинок на «Моліньї». «Лестер» традиційно володів м'ячем, а «Вулверхемптон» орієнтувався на прудконогих нападників. Додамо, що головний тренер «вовків» Нуну Санту залишив на лаві для запасних Адама Траоре. Самотній Рауль Хіменес не розумів у першому таймі, де його головний асистент, тому періодично сам займав його позицію.

У середині тайму команди обмінялися прекрасними нагодами відзначитися. Юрі Тілеманс завдав сильного удару з-за меж штрафної, але Патрісіу зреагував на цей постріл. Господарі відповіли ударом Дієго Жоти з середньої відстані, Шмейхель надійно зіграв ногами. Загалом, гра проходила на зустрічних курсах. Тільки дивним було те, як «Лестер» довго возився з м'ячем у центрі поля і нічого розумного не міг зробити в нападі. «Вулверхемптон» весь матч вичікував момента і розраховував, в деякій мірі, на стандарти.

Під кінець тайму Віллі Болі кращим чином зіграв на другому поверсі і відкрив рахунок. Футболіст так щиро радів, а система VAR так нещадно скасувала взяття воріт. У другому таймі «Лестер» виглядав яскравіше. До 78-й хвилини «лиси» втратили декілька можливостей, щоб вирвати три очки. Дрів до вогнища додав Хамза Чоудхурі, який отримав другу жовту картку.

У більшості «Вулверхемптон» намагався дотиснути суперника. особливо старалася зв'язка Хіменес-Траоре, останній вийшов на заміну і додав запалу в атаці, однак «круглий» не йшов у ворота Шмейхеля.














«Саутгемптон» — «Бернлі» — 1:2
Голи: Інгз (18) — Вествуд (2), Видра (60)
Використана можливість
«Бернлі», який вдало провів останній відрізок чемпіонату, приїхав у гості до «Саутгемптона». «Кларетові» у трьох останніх матчах зуміли відібрати очки в «Арсенала», та перемогти «Лестер» і «Манчестер Юнайтед».

Старт поєдинку продемонстрував настрій гостей на гру. Підопічним Шона Дайча знадобилось 90 секунд, щоб забити найшвидший гостьовил гол у цьому сезоні. Дані Інгз різко ухилився від м'яча, захищаючи ближній кут воріт, таким чином дозволивши Ешлі Вествуду записати на свій рахунок перший «сухий лист» в кар'єрі. Нападник «святих» виправився за свою помилку вже через 15 хвилин. Інгз підхопив «круглого» на лінії штрафного майданчика суперника і чудовим обвідним ударом відновив рівновагу в зустрічі.

Другий тайм команди провели в боротьбі за середину поля. У результаті «Бернлі» був змушений віддати перевагу супернику у володінні м'ячем, роблячи головний акцент на швидких атаках через довгі передачі. На 60-й хвилині Матей Видра, який з'явився на полі після травми Вуда, вдало прийняв діагональ від Хендріка і в оточенні трьох захисників сильно пробив під перекладину воріт Макарті. У кінці поєдинку сосподарі мали можливість відігратись, але удар Хейберга взяв на себе голкіпер Нік Поуп і зберіг для своєї команди переможний рахунок.














«Норвіч» — «Ліверпуль» — 0:1
Гол: Мане (78)
Мане повернувся і забив
Після двотижневої перерви «Норвіч» та «Ліверпуль» провели неймовірний поєдинок на «Карроу Роуд». У першому колі «червоні» на залишили каменя на камені від дебютанта АПЛ, перемігши з рахунком 4:1.

У першому таймі «Ліверпуль» активно пресингував суперника на чужій половині поля і створив декілька чудових нагод, щоб відзначитись. Однак «Норвіч» не виглядав абсолютним аутсайдером. Хлопці Фарке взагалі могли шокувати іменитих гостей. У середині тайму Теему Пуккі вийшов сам на сам з Аліссоном, і лише досвід допоміг бразильцю врятувати власні володіння.

По перерві «червоні» перейшли до тотального наступу. Гвінеєць Кейта двічі виходив на оперативний прострір, але Тім Крул був на висоті. Вихід Мане додав енергії нападу «Ліверпуля». Здавалося, що хлопці Клоппа ось-ось дотиснуть суперника. «Норвіч» довгий час відсиджувався в обороні й зумів створити мегамомент — Тетті обіграв захисника на лінії штрафної і пробив у праву стійку. На цьому авантюризм «канарок» повністю згас, а «Ліверпуль», навпаки, зібрався з думками і дотиснув суперника. Чарівник Мане прекрасно обробив діагональну передачу Хендерсона і пробив у ближній кут воріт.

Єдиний гол у матчі вирішив долю цього поєдинку. «Ліверпуль» в традиційному стилі здобув перемогу і ще на крок наблизився до чемпіонства. Відзначимо, що ця вікторія дозволила «червоним» офіційно забронювати місце в Лізі чемпіонів на наступний сезон.














«Астон Вілла» — «Тоттенгем» — 2:3
Голи: Альдервейрельд (9 авт.), Енгельс (53) — Алдервейрелд (27), Сон (45+2, 90+4)
Захисна недостатність
«Астон Вілла» і «Тоттенгем» подарували глядачам на «Вілла Парк» справжню гольову феєрію. Лише на останніх хвилинах поєдинку лондонці зуміли вирвати перемогу і впритул наблизитися до зони Ліги чемпіонів.

Команди і не збиралися грати у якісь там тактичні побудови. Вже на старті зустрічі господарі повели у рахунку. Уго Льоріс і Тобі Алдервейрельд непорозумілись, що призвело до автоголу останнього. Згодом «Віллани» могли подвоювати свою перевагу, але французький голкіпер впорався з ударом Луїса. «Шпори» прийшли до тями лише в другій половині тайму. Спочатку виправився Алдервейрельд, який ударом головою відновив рівновагу, а згодом підопічні Моурінью заробили право на одинадцятиметровий удар. До позначки підійшов Сон Хин Мін і з другої спроби переграв Рейну.

По перерві команди продовжили демонструвати відкритий футбол із безліччю гольових моментів. «Астон Вілла» не довго була в ролі наздоганяючих. На 53-й хвилині господарі зусиллями Бьорна Енгельса відновили паритет. Але в останніх матчах фортуна, а, можливо, вдало відпрацьована схема, принесла «Тоттенгему» важливу перемогу. У протистоянні між Соном і Рейною іспанець все ж таки був змушений капітулювати. У доданий арбітром час кореєць скористався помилкою захисника і реалізував вихід один на один із воротарем бірмінгемців.












«Арсенал» — «Ньюкасл» — 4:0
Голи: Обамеянг (54), Пепе (57), Озіл (90), Ляказетт (90+5)
Відпочинок — рішення проблем
Перерва у чемпіонаті безумовно пішла на користь «Арсеналу». Підопічні Мікеля Артети отримали чотири дні на відпочинок, а потім провели невеличкий збір у Дубаї. Перемога над «Ньюкаслом» стала сьомою для лондонців у цьому розіграші АПЛ, менше тільки у чотирьох команд, які ведуть боротьбу за виживання.

У стартовому складі господарів вперше за довгий час з'явився Дані Себальос, який перебрав на себе функції координатора атак команди. «Каноніри» більше володіли м'ячем, але перший небезпечний момент виник у середині тайму біля воріт Лено — Жоелінтон пробив повз з вигідної позиції. «Ньюкасл» гарно побудував гру, намагаючись високо пресингувати і не сідати низько в оборону. По першому тайму важко було віддати перевагу одному із суперників.

По перерві швидкий гол Пьера-Емеріка Обамеянга змінив розташування сил на футбольному полі, а вже через дві хвилини Ніколя Пепе подвоїв перевагу. Лондонці розслабились і дозволяли супернику легко створювати небезпечні моменти. Кларк і Сен-Максімен могли зменшувати відставання, але м'яч після їх ударів йшов повз ворота Лено.

На 80-й хвилині на заміну вийшов Александр Ляказетт, який став учасником ще двох голів «Арсенала». Спочатку француз асистував Месуту Озілу, а потім і сам вколотив м'яч у верхній кут воріт Дубравки.














«Челсі» — «Манчестер Юнайтед» — 0:2
Голи: Мартіаль (45), Магуайр (66)
VAR нещадний до «Челсі»
Виключення «Манчестер Сіті» з Ліги чемпіонів неабияк додало мотивації «Челсі» та МЮ. Обидві команди в нинішньому сезоні демонструють нестабільну гру і тому відстали від лідера чемпіонату «Ліверпуля» на 35 і 41 очко відповідно. Обидва наставника підійшли до поєдинку без провідних центральних нападників. «Манчестер Юнайтед» вже довгий час не розраховує на травмованого Маркуса Рашфорда. Що стосується «Челсі», то Темі Абрахам напередодні центрального поєдинку туру пошкодив задню поверхність стегна.

Зустріч на «Стемфорд Брідж» розпочалася з хвилини мовчання в пам'ять про легендарного воротаря «червоних дияволів» Гаррі Грегга. Екс-голкіпер Північної Ірландії пережив трагічну Мюнхенську трагедію 1958 року і врятував життя декільком своїм колегам, серед яких знаменитий Боббі Чарльтон.

Перший тайм пройшов аномально для підопічних Лемпарда. «Аристократи» повністю володіли м'ячем і створили купу гольових моментів. Чудові нагоди забити мали Ріс Джеймс, Вілліан та Міші Бачуаї, але в усіх випадках м'яч не хотів залітати у ворота де Хеа. «Юнайтед» зіграв по принципу — «Ви бийте скільки зможете, а ми заб'ємо скільки потрібно. На останніх миттєвостях першої половини тайму Аарон Ван-Біссака накрутив на правому фланзі Вілліана і здійснив прекрасну подачу на Мартіаля, француз не підвів колегу.

Другий тайм команди провели цікавіше, адже на полі з'явилися два колективи, які диктували різні філософії гри. «Челсі» продовжував володіти м'ячем, однак МЮ уміло використовував контратаки. Крім того, креативу в нападі додав новачок Бруну Фернандеш. Підопічним Лемпарда вдалося вирівняти рахунок, але система VAR допомогла головному арбітру скасувати гол Зума. Під час подачі з кутового правила порушив капітан «синіх» Аспілікуета.

«Червоні дияволи» постали в повній красі після голу Зума. Спочатку Фернандеш зі штрафного пробив у стійку, а через декілька хвилин португалець виконав майстерну подачу на лідера оборони МЮ Магуайра, англієць відзначився першим забитим м'ячем в сезоні. Безумовно, що фани «Челсі» відчували деяку несправедливість, адже їх улюбленці більше награли на забитий м'яч. Фініта ля комедія наступила для гравців «Челсі» на 76-й хвилині, коли Жиру забив гол, але рефері знову скасував взяття воріт через мінімальний офсайд.

«Манчестер Юнайтед» вдруге в сезоні засмутив підопічних Лемпарда. Ця перемога неабияк допоможе хлопцям Сульшера поборотися за лігочемпіонівське місце. «Челсі», схоже, ніяк не може вийти з кризи, яка нахлинула команду на початку зими.

















«Манчестер Сіті» — «Вест Гем» —
Матч перенесено на 19 лютого
Ніколя Пепе
Кращий гравець туру
Юність Ніколя Пепе проходила в той період, коли всі захоплювались гравцями-імігрантами переможної зібрної Франції 1998 року. Хлопчина із івуарійської сім'ї з дитинства мріяв стати футболістом. Перші професійні знання Ніколя отримав в академії «Пуатьє», що базується в околицях Парижу.

Тоді ще спортивний директор лісабонського «Спортинга» Луїс Кампос отримав запрошення керувати кадрами у «Ліллі». Саме тоді спеціалісту потрапив на очі Пепе — це було «кохання з першого погляду». У 2017 році івуарієць приєднався до «Лілля» і за два роки допоміг команді пробитись у груповий етап Ліги чемпіонів. «Ніко» зарекомендував себе, як одного із найспритніших контратакувальних гравців ліги 1.

Влітку 2019 року «Арсенал» оформив свій рекордний трансфер, заплативши за Пепе 79 млн євро. Але нападнику не відразу вдалось закріпитися в основі. З приходом до керма «канонірів» Мікеля Артети івуарієць поступово звикає до англійського футболу. У матчі з «Ньюкаслом» Ніколя записав на свій рахунок гол і дві результативні передачі, а WhoScored поставила форварду найвищий бал — 8.8.

Головні коментарі туру
Уле-Гуннар Сульшер
«Ми погано працювали з м'ячем, але в захисті виглядали надійно — Байї провів відмінний матч після тривалої відсутності. «Челсі» не пощастило з двома голами, які скасувала система VAR. Вважаю, це були правильні рішення.

Везіння Магуайра? Спочатку порушили правила на ньому, Бачуаї падав на Гаррі, він просто витягнув ногу і потрапив Міші в пах. Я не побачив фолу з боку Фреда при скасованому голі. На щастя, коли я був футболістом, VAR ще не було.

Офсайд Жиру? Стопа Олів'є була в забороненій зоні. Неймовірно важлива перемога, тепер ми в трьох очках від «Челсі», — сказал Сульшер в інтерв'ю Sky Sports.

Френк Лемпард
«Ми не заслуговували 0:2, це як день бабака. Якщо ми не забиваємо, то не можемо перемагати. Ми четверті, сезон починається саме зараз. Люди не очікували, що ми будемо четвертими, але ми тут.

Магуайр мав отримати червону, це очевидно. Аспілікуета забив, і цей гол не варто скасовувати. Ніготь Жиру був в офсайді, це я ще можу зрозуміти, такі зараз правила. Я не розумію, чому вони не дивляться на монітори. Це потрібно використовувати частіше», — цитує Лемпарда BBC.

Жозе Моурінью
«Я не витрачав жодної хвилини на аналіз, який провели УЄФА або ФІФА. Якби я аналізував ситуацію, то поцікавився б, а чи не повинна команда, що стала в 2018 році другою, отримати чемпіонство? Це було б цікаво. Але залишимо жарти, я просто спокійно чекаю», - цитує Моурінью SkySports.
Мікель Артета
«Тиждень тому, до нашої поїздки в Дубай, ми зіграли внічию з "Бернлі", і здавалося, що зона Ліги чемпіонів занадто далеко від нас. Здавалося, що потрібно зробити неймовірний ривок, щоб фінішувати в цій зоні.

Сьогодні здається, що ми трохи ближче до зони Ліги чемпіонів, але це буде залежати від нас самих. Ми повинні додати як команда, нам потрібно бути більш стабільними протягом 90 хвилин, і якщо ми адаптуємося, з такою грою результати значно покращаться. Якщо так і буде, ми безумовно поборемося за потрапляння в Лігу чемпіонів в кінцівці сезону», — цитує Артета Sky Sports.

ТУРНІРНА ТАБЛИЦЯ
Найкращі бомбардири
Враховуючи дискваліфікацію «Манчестер Сіті», які команди потраплять до Ліги чемпіонів?
Дізнавайтеся більше на наших сторінках ↓
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть