Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

КРАЩІ МАТЧІ «ДИНАМО» В ЄВРОКУБКАХ
Прихід Юрія Сьоміна у 2008 році на пост головного тренера «Динамо» неабияк позначився на результатах команди в єврокубках. Той сезон зі сльозами на очах згадує кожен вболівальник «біло-синіх», адже крім успішного результату в чемпіонаті, команда гідно виступила в єврокубках. Чого тільки коштують два матча проти «Спартака», запеклі протистояння на груповому етапі Ліги чемпіонів, шалені голи Артема Кравця у ворота «Валенсії» та два українських дербі в плей-офф Кубка УЄФА.

З-поміж цих поєдинків золотими буквами в історії «Динамо» залишиться домашня перемога над ПСЖ на стадії 1/4 фінала Кубка УЄФА. Безумовно, що тогочасний ПСЖ — це не нинішній гранд європейського футболу, який здійшов на вершину завдяки шаленому потоку грошей Нассера Аль-Хелаїфі. Проте, парижани претендували на чемпіонський титул і мали у своєму розташуванні досить талановитих гравців.

16 квітня 2009 рік. Кубок УЄФА. 1/4 фіналу. Матч-відповідь
Київ. Стадіон «Динамо» імені Валерія Лобановського.
17 000 глядачів.
Головний рефері: Франк де Блекере (Бельгія).
СТАРТОВІ СКЛАДИ
АНОНС
З перших днів подружній союз Юрій Сьоміна та «Динамо» був сприйнятий позитивно зі сторони вболівальників та керівництва клубу. На це були свої аргументи. Тренер із Росії приїжджає до Києва і майже відразу нокаутує «Спартак» із загальним рахунком 8:2. До цього варто додати успішні виступи в прем'єр-лізі — відрив від «Шахтаря» за результатами чемпіонату становив 15 очок. А в єврокубках справи йшли краще не придумаєш.

Звичайно, можна довго говорити про те, що «Динамо» втратило чимало очок, пропускаючи голи на останніх хвилинах на груповому етапі Ліги чемпіонів. Так, подібне розбалансування — проблема хронічна, яка довгий час переслідує українські команди. Проте, вихід до Кубку УЄФА не був «квитком у економ класі». Кияни зустрілися з «Валенсією», яка довгий час була основоположником футбольних тенденцій. Про українське дербі з «Металістом» ще довгий час будуть згадувати вітчизняні фани, адже доля протистояння змінювалася, як акції на Уолл-Стріт під час «Чорного четверга».

У 1/4 фіналу представники УЄФА вирішили зблизити лицем до лиця українські та французькі команди — «Шахтар» відправився на Лазуровий берег до «Марселя», а «Динамо» тим часом отримало квиток до столиці моди на битву з місцевим «Парі Сен-Жерменом».

Впевнений, що результат першого поєдинку (0:0) залишив задоволеними обидві команди. Юрій Сьомін вибрав на матч досить захисну тактику — 4-2-3-1, де в ролі опорних півзахисників були Огнєн Вукоєвіч та Роман Єрьоменко. ПСЖ намагався нарощувати свою перевагу в атаці, але крім сольних проходів Сессеньона парижани нічого розумного не придумали. Інші лідери Гійом Оаро та Пегі Луїндула були повністю декласовані захисниками «Динамо».

У першому таймі «біло-сині» виглядали надто сонними, не знаючи, що можна протиставити супернику. По перерві лідерські функції взяв на себе Олександр Алієв, який декілька разів із-за меж штрафної потурбував Ландро. Надмірна обережність була пов'язана з тим, що це був перший поєдинок, і долю протистояння ще можна буде виправити. Французькі ЗМІ в один голос стверджували, що ПСЖ готовий пожертувавти єврокубком, щоб поборотися за чемпіонський титул. Однак Юрій Сьомін знайшов для цього твердження дуже впливовий аргумент: «Ось коли грали у Валенсії, то нам говорили, що „Валенсія" сконцентрована на чемпіонаті Іспанії. Але я бачив після гри, як гравці лягли на поле і плакали».

Про чемпіонські зазіхання ПСЖ не варто було говорити, адже за підсумками сезону підопічні Поля Ле Гуена відстали від лідера «Бордо» на цілих шістнадцять очок і зайняли лише шосте єврокубкове місце.
Для наставника паризького колективу приїзд до Києва був другим у кар'єрі. Вперше Поль Ле Гуен, будучи провідним захисником ПСЖ, завітав до столиці України у далекому 1994 році, коли парижани та кияни потрапили до однієї групи Ліги чемпіонів. Варто відзначити, що обидва поєдинки завершилися мінімальною перемогою французької команди.

На матч-відповідь Юрій Сьомін випустив в основному складі відразу двох нападників — Мілевського та Бангура. У центрі поля розмістилися Олександр Алієв, який виконував роль диспетчера, та Огнєн Вукоєвич — типовий балканський «воїн-винищувач». Таким чином, головний тренер «Динамо» вкотре довів, що його підопічні готові до гнучких тактичних побудувань. Саме ця якість і відрізняла Юрія Сьоміна від колишніх наставників «біло-синіх».

Стартовий відрізок зустрічі гравці «Динамо» провели не просто добре, а феноменально. У першій зі своїх атак Артем Мілевський зібрав біля себе опонентів і віддав «круглого» на самотнього Бангура, гвінеєць ударом з 22 метрів засмутив Мікаеля Ландро.

Безумовно, що рахунок 1:0 — це лише початок, адже ПСЖ приїхав до Києва, щоб забивати.

Передматчеві роздуми Поля Ле Гуена

Олександр Алієв проти Пегі Луїндула
Свій момент мав кращий бомбардир ПСЖ Пегі Луїндула, нападник скористався недорозумінням Богуша та Бетао, і неочікуванно вистрибнув із-за спини захисників — штанга врятувала киян. Динамівці відповіли ударом бадьорого Бангура, який переступами познущався над Саммі Траоре і пробив у ближній кут, проте м'яч зрадницьким чином потрапив у сітку воріт із зовнішньої сторони.

Зусиллями Алієва динамівці відзначилися другим голом, хоча більша заслуга в цьому забитому м'ячі належить кіперу парижан Мікаелю Ландро, який зробив щось таке, що розумом не збагнути. Після подачі з кутового гравці ПСЖ вибили «круглого» на фланг. Здається, що все, загроза відведена, однак Алієв підхопив м'яч і знову навісив до воротарської зони, Мікаель Ландро так прагнув заволодіти ігровим знарядом, що недбало переправив його в сітку воріт. На табло рахунок 2:0, і звичайний квітневий вечір перетворився для вболівальників на свято.
Ле Гуен швидко зорієнтувався і замінив повільного Саммі Траоре на габаритного, але кмітливого Грегорі Бурійона. Французького спеціаліста можна було зрозуміти, адже Ісмаель Бангура став для 32-річного захисника «мишею Джеррі». Швидка перестановка не врятувала ПСЖ від подальшої навали киян. Спочатку захисні галери парижан рухнули після комбінації, яку розіграли Бангура та Мілевський, проте українець дещо поспішив, пробивши носком. Згодом майстер пасу Олександр Алієв віддав ювелірну діагональну передачу на Єрьоменка, фін пробив з лету, але м'яч знову зрадницьки не потрапив у ворота.

Звичайно, «Динамо» мало вдосталь моментів, але складно сказати, що парижани виглядали хлопчиками для биття. Підопічні Ле Гуена прекрасно комбінували, нарощуючи чисельну перевагу в центрі поля. Але на підступах до штрафної всі шляхи до воріт «Динамо» були перекриті, на цьому і завершувалися всі атакувальні намагання гостей. Луїндула та Сессеньон, які славилися своїми сольними проходами, з'являлися на телекартинці лише тоді, коли програвали боротьбу захисникам «біло-синіх».

Якщо гравці ПСЖ діяли досить прогнозовано, то кияни просто дивували своєю нестандартністю Під занавіс тайму Ісмаель Бангура у пластичному стрибку грудьми відкинув на набігаючого Нінковіча, який з неробочої лівої ноги прицільно пробив у лівий кут, на цей раз Ландро врятував свою команду.

Ісмаель Бангура проти Мішеля Сеара

Роман Єрьоменко проти Сильвена Армана
Другий тайм ПСЖ розпочав із заміни. Поль Ле Гуен випустив на поле фіналіста Ліги чемпіонів-2004 Жерома Ротена. Саме за участю останнього парижани відразу створили декілька яскравих моментів біля воріт Богуша. Прицільний постріл Шантома та удар Сессеньона неабияк потурбували серця фанатів «Динамо». Однак кияни зуміли зібратися і повністю відвести суперника від воріт.

Відзначу, що «біло-сині» більшість своїх небезпечних атак розпочинали з центра поля. Передусім, це заслуга Олександра Алієва. Талановитий півзахисник віддавав «круглого» на Мілевського та Бангуру, а ті в свою чергу переправляли на фланг, де підключалися Нінкович та Єрьоменко. Гості довгий час не могли завадити цій рефлекторній комбінації.

Комбінації комбінаціями, а третій гол прийшов після чергових невдалих дій захисників ПСЖ. Алієв гарматно пробив зі штрафного, воротар не зумів зафіксувати м'яч і відбив його прямо на Вукоєвіча, хорват втретє змусив вболівальників радіти. На цьому захисні галери парижан повністю згоріли.
Після третього голу гравці ПСЖ та тренерський штаб зрозуміли, що доля цього протистояння вже вирішена. Однак, як справжні джентельмени, вони не кинули гру напризволяще.

Маючи таку перевагу, у діях футболістів «Динамо» іноді прослідковувалася певна вальяжність: пас п'ятою, авантюрні діагоналі та авантюрнф перехоплення.

За двадцять хвилин до закінчення зустрічі Юрій Сьомін вирішив не ризикувати і замінив героя зустрічі Ісмаеля Бангура. Гвінеєць, щиро цілуючи емблему, покинув поле. На смарагдовому газоні стадіона з'явився бразилець Корреа. Цілком логічно, що динамівці більше розраховували на злагодженну гру в обороні, ніж в атаці. Незважаючи на те, що «Динамо» залишилось з одним нападником, гравці продовжували нагнітати біля воріт Ландро — удар Алієва зі штрафного та постріл Нінковича з 25 метрів.

На заключному етапі поєдинку Поль Ле Гуен випустив легендарного півзахисника Людовіка Жюлі. Досить цікаво, що Жюлі вийшов замість надактивного Гійома Оаро. Як на мене, французький спеціаліст понадіявся, що дальні удари Людовіка допоможуть його команді повірити в чудо.

Аїла Юссуф виграв чергове єдиноборство у Стефана Сессеньона

Бетао дякує вболівальникам за підтримку
Під занавіс зустрічі динамівці сформували три захисні редути, не даючи супернику нічого створити на власній половині поля. Парижани розуміли, що нічого змінити вже не можна, тому солідарно з киянами спокійно догравали поєдинок.

Юрій Сьомін понадіявся на досвід Гіоане і Несмачного, випустивши їх на поле за десять хвилин до закінчення зустрічі. Румун декілька разів чудово комбінував з Мілевським та Алієвим, однак у швидкі наступи «біло-сині» не переходили. Франк де Блекере додав лише дві хвилини, адже особливих затримок не було.
ПІДСУМКИ ПОЄДИНКУ
Єврокубкова кампанія 2008/09 залишиться для вболівальників київського клубу однією з кращих після «ери Лобановського». Динамівці окрім результату подарували вболівальникам вишукану гру. Київський матч проти ПСЖ став апогеєм для «біло-синіх».

З перших хвилин «Динамо» прикувало суперника до власного штрафного майданчика, а поодинокі виходи парижан до атаки були декласовані зусиллями гравців захисного плану. Взагалі, за весь матч парижани не створили нічого цікавого. Так, був удар у штангу від Луїндули, однак це скоріше збіг обставин, ніж грамотна комбінація.

За весь матч оборона киян не допустила серйозних помилок біля власних воріт, а атакувальна ланка господарыв «загнала до будки» нинішнього чемпіона Франції. Парижани вигляділи настільки розгубленими, що Полю Ле Гуену прийшлося замінити провідного захисника вже на 15-й хвилині.

Третій гол киян просто вбив всі надії французького колективу, Не дивно, що на заключному етапі поєдинку гості не спромоглися організувати гол у престижу. У свою чергу, динамівці не замкнулися біля власних володінь і намагалися по повній розірвати пораненого звіря.

Для Олександра Алієва та Артема Мілевського той матч, і сезон вцілому, став переломним. Саме тоді всі зрозуміли, що ці хлопці здатні на великі подвиги. Як там не було, цей дует приніс «Динамо» чимало великих перемог.

Також варто відзначити Юрія Сьоміна, який був не просто тренером з власними поглядами, а прекрасним мотиватором і гнучким тактиком.

ПІСЛЯМАТЧЕВІ КОМЕНТАРІ ТРЕНЕРІВ
Юрій Сьомін
«У першу чергу я б хотів подякувати вболівальникам за ту атмосферу, яку вони створили на цьому матчі. Це допомогло нам продемонструвати чудову гру. Переповнені трибуни дуже сильно мотивували наших гравців. Тому вони показали хороший футбол. Ми досягли позитивного результату і позитивно дивимося в майбутнє.

Ми грали вдома, діяли більш активно. Перед матчем у Парижі у нас було дуже багато кадрових проблем. У першому поєдинку ми зобов'язані були домогтися такого результату, при якому в домашній зустрічі нам було б під силу вирішити завдання виходу до півфіналу. Для нас дуже важливу роль зіграла нічия, яку ми здобули в першому матчі.

Сьогодні ж на нашу користь зіграли всі фактори разом. І, повторюся, перш за все — це атмосфера на стадіоні. Ми не могли тут програти».

Поль Ле Гуен
«Результат говорить сам за себе. Рахунок, звичайно, вийшов значним. Ми стали свідками жорсткої і наполегливої гри. При цьому були невикористані моменти з нашого боку. Не можна сказати, що перевага суперника була абсолютною. Чогось нам, напевно, не вистачило, десь не пощастило, і в підсумку ми програли.

Матч склався для нас нелегко, особливо після того, як „Динамо" забило два швидкі голи. Безумовно, це істотно ускладнило вирішення завдання виходу до півфіналу. У нас були б якісь шанси, якби ми змогли забити за рахунку 2:0. Але, на жаль, не завжди все виходить так, як того хотілося б. Такий спорт, такий футбол. Очевидно, нам не вистачило мобільності та запалу».
Юрий Семин: «Победы над командой калибра ПСЖ – история клуба и визитная карточка тренера»
Бывший главный тренер киевского «Динамо» Юрий Семин, в рамках проекта «ТОП-30 матчей «Динамо» в еврокубках», вспоминает ответный четвертьфинальный матч Кубка УЕФА 2008/09 против ПСЖ, выигранный со счетом 3:0.
НАД МАТЕРІАЛОМ ПРАЦЮВАЛИ
Артем Жолковський
Автор проекта, інтерв'ю
Ігор Адамович
Текст, реалізація, оформлення
Олексій Андронов
Інтерв'ю
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть