Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Марлос в «Динамо»: почему громкий трансфер — реален, а «Шахтеру» не сто́ит сопротивляться

2021-10-12 13:42 Вже колишній півзахисник збірної України та один із лідерів «Шахтаря» — 33-річний Марлос — близький до ... Марлос в «Динамо»: почему громкий трансфер — реален, а «Шахтеру» не сто́ит сопротивляться

Вже колишній півзахисник збірної України та один із лідерів «Шахтаря» — 33-річний Марлос — близький до відходу з донецького клубу. Контракт натуралізованого бразильця завершується наприкінці року. В ефірі клубного каналу ветеран «гірників» натякнув, що не отримає нову угоду.

Марлос

«Складно про це говорити, але мій контракт закінчується. Закінчується певний цикл. Клуб змінює методику гри, працює з новими футболістами. Я дуже задоволений тим, що був частиною «Шахтаря». І хочу продовжувати будувати свою історію тут. Можливо, вже як уболівальник. Прощання буде складним», — сказав Марлос.

Судячи з усього, «Шахтар» не пропонуватиме Марлосу нову угоду. З приходом Де Дзербі почалася нова ера. Італійський наставник будує свою, нову команду — з бажанням досягнути успіхів у Лізі чемпіонів. Очевидно, що найкращі часи Марлоса в цьому турнірі вже минули. Можна припустити, що аналогічна участь чекає іншого досвідченого футболіста — Жуніора Мораєса, а влітку «гірники» попрощаються із Євгеном Коноплянкою. Це вже вікові футболісти, для яких поняття «травма» не чуже, до того ж кожен із них має хороші особисті умови.

Тож логіка є. Вікових футболістів мають замінити молоді. Донецький клуб працював у цьому напрямку. За стилем гри Манор Соломон найбільше схожий на наступника Марлоса. Крім того, у «Шахтарі» є інші вінгери — Тете, Фернандо. Новий наставник бачить потенціал у Мудрику. Педрінью може грати на цій позиції. Час цих хлопців вже настав, тож треба брати на себе відповідальність.

«Шахтар» — системний клуб. «Гірники» працюють із розумінням свого майбутнього. Якби залишалися великі сподівання на Марлоса — питання нового контракту за три місяці до завершення старого не стояло б. А гравець би залюбки погодився — таких умов йому більше ніхто не надасть. Марлос — не Тайсон. Ніколи не говорив про своє бажання повернутися додому. Власне, Україна для нього вже стала домом. Але зрозуміло, що позиція Де Дзербі щодо кожного підопічного — головна. Якби він розраховував на Марлоса, тексту, який ви зараз читаєте, не було б.

Дуже ймовірно, що взимку ще когось запросять на фланг атаки — «під Де Дзербі». Вже влітку «гірники» були достатньо агресивними на трансферному ринку. Взяли відразу трьох коштовних футболістів. Можливо, тоді з кимось не вдалося домовитись, а взимку оформлять трансфер.

Втрата Марлоса для «Шахтаря» буде доволі болючою. Марлос — це клас і досвід. У свої 33 він може вирішити долю епізоду навіть в Лізі чемпіонів, що вже казати про чемпіонат України. Натуралізований бразилець втратив у швидкості (власне, це ніколи не було його фішкою), але спроможний віддати хороший пас, обіграти суперника. Пригадайте, хто повернув «Шахтар» у гру проти «Монако» в Харкові.

Не менш важливим є питання ліміту. Зараз для Де Дзербі — це велика проблема. Італійський тренер не може ставити всіх найсильніших гравців на матчі чемпіонату. «Шахтар» кадрово відрізняється у внутрішніх змаганнях та єврокубках. Повноцінних чотирьох українців немає. Марлос точно був би незайвим. Не здивуюся, якщо «Шахтар» все-таки продовжить контракт із вінгером хоча б до завершення сезону. Для мене це не стане несподіванкою.

В Україні він майже 10 років, отримав наш паспорт. Його сім’я звикла до нашого побуту. Діти ходять у нашу школу. Повернення до Бразилії може й не відбутися. Не впевнений, що там знайдеться багато зацікавлених клубів, спроможних платити йому хоч частину того, що він має у «Шахтарі». Більш ймовірний від’їзд на Близький Схід, де футболісти із репутацією та індивідуальною майстерністю можуть отримати хороший контракт. Або Туреччина з її грандами, хоч зараз там із фінансами все не так весело, як раніше.

Словом, якщо Марлос піде із «Шахтаря», то я б дуже високо оцінив його можливий перехід у «Металіст». Тут він розпочинав свій український етап. Для першої ліги це буде бомба! Марлос здатний серйозно допомогти команді у другій частині сезону, а потім — в УПЛ. На матчі «Металіста» ходитиме ще більше людей, якщо повернеться їхня колишня зірка. Не просто ім’я, а футболіст, який може зробити різницю.

Команді з Харкова потрібні сильні гравці для подальшого зросту та результату. Схоже, Металіст в особі Євгена Краснікова формуватиметься латиноамериканцями. Тут важливо мати гравця, який допоможе їм з адаптацією, а Марлос для цього годиться, як ніхто інший. Та й фінансові вимоги ветерана харківський клуб зможе задовольнити. Це буде плюсом для Металіста не тільки у плані футболу, але й репутації, іміджу, роботи з уболівальниками, подальшої стратегії розвитку.

Окрім «Металіста» виникає ще однин український варіант. Як би парадоксально не звучало, але це... «Динамо». Тут можна навести відразу кілька аргументів на користь взаємовигідної співпраці.

Навряд чи Марлос зацікавлений у тому, щоб зриватися з Києва. Тут давно облаштований побут. Переїзд в умовний Харків — це починати все практично з нуля: пошук квартири, школи, дозвілля для дружини, друзів і тому подібне.

А Динамо влітку відпустило Жерсона. Одинадцятий номер — вільний. На позиції правого півзахисника залишився лише Циганков при підтримці Караваєва. Новачок команди Вітінью, а також де Пена, Вербіч, Антюх — гравці протилежного флангу. Там ще й Діалло стукає у двері першої команди. Не схоже, що Мірча бачить посилення в особі одного з найбільших талантів структури клубу — Назара Волошина. Можливо, на зиму вже є певні напрацювання щодо цієї позиції.

Луческу працював із Марлосом у «Шахтарі». Фактично він зробив із нього гравця європейського рівня, додавши до його техніки обов’язки працювати на команду, відпрацьовувати в захисті. Тренер прекрасно розуміє потенціал та можливості цього виконавця.

Так, Марлос — немолодий. Це вже серйозний вік для футболіста. На плаву він протримається ще два чи максимум три сезони. Але у нього є якості, які можна і потрібно використовувати.

«Динамо» — молода команда. Лідери дуже нестабільні через вік. Дійшло до того, що провідним гравцем цього складу став Віталій Буяльський. Але однаково потрібен футболіст, на прикладі якого наявна молодь прогресуватиме. У цій ситуації важливі деталі, які приведуть до покращення гри через власну майстерність. Сьогоднішня сила «Динамо» — у колективному футболі, а от класу дуже бракує.

Давно розчаровує Вербіч. Вже другий сезон про словенця нічого не чутно на футбольному полі. Втратив форму через травму, а повернути її не може. Враховуючи його вік та близьке завершення контракту, варто задуматися над його перспективами в команді. Ось якраз вакантне місце міг би зайняти Марлос. Натуралізований бразилець — це індивідуальні якості. Він може віддати, обіграти, вирішити долю не тільки епізоду, але й поєдинку. Особливо враховуючи нюанс, що у чемпіонаті «Динамо» доводиться грати проти кількісної оборони. Минулого сезону втратили очки проти «Колоса», «Десни», «Зорі» вдома, у цьому сезоні вже спіткнулися об «Інгулець». Саме тому, що в потрібний момент не знайшлося гравця, який би взяв усю відповідальність на себе, чи своїми індивідуальними діями приніс результат. У цьому плані Марлос може бути вкрай корисним для київського клубу.

Його зарплата (якщо вірити інтернету) — 1,8 млн на рік, або 150 тисяч на місяць. Зрозуміло, що для «Динамо» — це непідйомні суми. Такі гроші йому можуть платити тільки на Близькому Сході. Реалії «Динамо» — це половина або навіть третина такої суми. Але, враховуючи вік Марлоса, це однаково хороші гроші. При тому, що навіть квартиру змінювати не доведеться.

Марлос прекрасно знає більшість гравців «Динамо» за спільними виступами у збірній України. Ось Бущан зізнався, що навіть потоваришував із ним. Не буде ніякої проблеми з адаптацією, яка, наприклад, зараз триває у Вітінью. Взимку, можливо, ще хтось із бразильських гравців приїде. Позиції для посилення існують.

Переходи з «Динамо» у «Шахтар» і навпаки — завжди болісні для вболівальників обох команд. Усі пам’ятаємо, що було, коли Мораєс став гравцем «Шахтаря», чи Луческу очолив «Динамо». Але, якщо називати речі своїми іменами, у плані футболу від таких маневрів виграли всі.

Питання тут головне — позиція «Шахтаря». Наскільки донецький клуб захоче посилити своїх конкурентів? Мені здається, що одночасно не можна займати дві позиції. Якщо вам гравець потрібен і ви на нього розраховуєте — підписуйте контракт. Якщо ж ні, то дайте йому можливість самостійно обирати майбутнє. Марлос своєю грою заслужив право обирати. «Динамо» чи «Металіст» — це можливість ще на рік-два залишитися у європейському футболі повноцінним гравцем.

Сергій Тищенко

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

RSS
Новости
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть