Шнобелівські премії – 2024: дослідження, що змушують людей і сміятися, і думати

  • 12 вересня 2024 року в приміщенні Массачусетського технологічного університету, що в Кембриджі, відбулась церемонія вручення Ig Nobel Prize – так званих Шнобелівських премій. Чотири попередні церемонії проходили в онлайн-режимі через ковідні обмеження і нарешті відбулося у традиційному форматі.

Mind розповідає, за що цього року вручали «шнобелівку».

Премія миру Її посмертно присуджено американському психологу та винахіднику Берресу Фредеріку Скіннеру, який проводив експерименти з вивчення доцільності розміщення живих голубів усередині ракет, щоб ті керували траєкторією польоту. За результатами цього дослідження він у 1960 році опублікував статтю «Pigeons in a Pelican» у виданні «American Psychologist». Премію отримала донька Скіннера, Джулі Скіннер Варгас.

Премія в галузі ботаніки Німецько-бразильсько-американське дослідження, проведене Якобом Уайтом та Феліпе Ямашіта, виявило, що деякі живі рослини здатні імітувати зовнішній вигляд сусідніх штучних квітів. Існує відповідна наукова стаття від 2022 року, розміщена у виданні «Plant Signaling and Behavior». Премію отримував один з дослідників, Феліпе Ямашіта.

Премія в галузі анатомії Нагороду отримала група вчених з Франції та Чилі. Ця група у складі 10 дослідників задалась питанням, чи волосся людей у північній півкулі закручується в тому ж напрямку, що й на головах людей з південної півкулі. Назва підсумкової статті – «Генетичний детермінізм та вплив півкулі на утворення волосяного завитка», опублікована 2 квітня 2024 року.

Премія в галузі медицини Цікаве, насправді, швейцарсько-німецько-бельгійське дослідження, яке продемонструвало, що таблетки плацебо, які мають неприємні побічні ефекти, більш ефективні, аніж плацебо без таких ефектів. Ініціатор дослідження Лівен Шенк з гордістю отримав премію.

Премія в галузі фізики Американський фізик Джеймс Ляо дослідив та пояснив плавальні здатності мертвої форелі. Здавалося б, дурість якась. Але ні! Висновки своїх досліджень він виклав у науковій статті «Нервово-м’язовий контроль форелі у завихреннях: висновки для економії енергії у кармані Кармана», і вони цілком здатні доповнити знання людства про «вихрові доріжки».

Премія в галузі фізіології Японсько-американська група з 11 вчених відкрила той факт, що велика кількість ссавців здатні дихати через анус. Назва підсумкового доробку – «Ентеральна вентиляція легень у ссавців полегшує дихальну недостатність».

Премія у галузі вірогідності Наднаціональна група дослідників з Нідерландів, Швейцарії, Бельгія, Франції, Німеччини, Угорщини, Чехії та багато їхніх колег, теоретично та за підсумками 350 757 практичних експериментів, довели, що при підкиданні монети вищою є вірогідність приземлення на той самий бік, на якому вона лежала до підкидання.

Премія в галузі хімії Нідерландсько-французька група вчених використала хроматографію (фізико-хімічний метод розділення та аналізу) для розрізнення тверезих та п’яних хробаків. Ще й статтю про це написали: «Хроматографічне розділення активних полімероподібних черв’якових сумішей за довжиною контуру та активністю».

Премія в галузі демографії Австралійсько-британський дослідник Сол Жустін Ньюман провів по-справжньому детективну та потужні роботу, в підсумку якої виявив, що велика кількість людей, відомих тривалістю життя, народились та проживали в регіонах, де погано велись записи актів громадського стану: народження та смерть зокрема.

Премія в галузі біології Двоє американських вчених лякали паперовим пакетом кота, що стояв на спині корови, задля того, щоб дізнатись, як і коли корова викидає молоко. Варто відзначити, що експеримент проводився у 1941 році, а премію отримали діти та онуки дослідників.

https://hospodar.ua/post/6454-

ЗІ. Згадався анекдот Навчився їжак дихати дупою, сів на пеньок і задихнувся.

Автор: (kna)

Статус: Эксперт (37025 комментариев)

Подписчиков: 13

Комментировать