І знову про корову

Темы:
Сборная Украины

Національна юнацька збірна України U-16 (гравці 2009 року народження та молодші) наприкінці вересня зіграють перші міжнародні товариські матчі. Команда візьме участь у міжнародному товариському турнірі в Іспанії та її суперниками стануть команди Англії, Франції та Ізраїлю.

Тепер цитата з новини про цей захід на офіційному Інтернет ресурсі УАФ: «…але, на жаль, на сьогодні не всі змогли приїхати, тому що це не дати УЄФА, і деякі клуби не відпустили гравців.

»

Хочу сфокусувати вашу увагу на двох речах: на даті УЄФА та фразі «деякі клуби не відпустили гравців». Тренер збірної Юрій Мороз пов’язав ці обставини «тому що це не дати УЄФА». Як то кажуть «знову про корову» або «за рибу гроші».

Тепер я процитую свій пост від 23 липня цього року. Тоді мова йшла про Олімпійську збірну.

«УАФ має інструмент, який здатен змусити клуби відпускати гравців на заходи представницьких команд асоціації. Це «Міжнародний календар матчів УАФ». 29 стаття Регламент Української асоціації футболу зі статусу і трансферу футболістів, редакція 2021 року — Порядок виклику та відрядження футболістів до національних збірних команд України передбачає наступне:

«1.2. Футболіст, член національної збірної команди, обов’язково відряджається клубом до збірної команди на матчі чи навчально-тренувальні збори: 1.2.3. дати проведення яких вказано в Міжнародному календарі матчів УАФ, затвердженому Виконавчим комітетом УАФ.»»

До речі, УАФ в серпні затвердив нову редакцію Регламенту Української асоціації футболу зі статусу і трансферу футболістів. Стаття 29 Порядок виклику та відрядження футболістів до збірних команд України залишилася без змін. Посилання на Міжнародний календар матчів УАФ є на стор.55.

Відсутність оприлюдненого Міжнародного календаря матчів УАФ 2024 року із зазначеним турніром для команди 2009 р.н. автоматично робить участь клубів в цьому заході виключно добровільним. Як, наприклад, було у випадку з Олімпійським футбольним турніром в Парижі. Чому так відбувається? У мене відповіді немає.

Разом із цим, дозволю собі зауважити, що дати УЄФА не мають ніякого відношення до представницьких команд національних футбольних асоціацій членів УЄФА. Процес відрядження футболістів до цих команд підпорядковується, так би мовити, «вікнами ФІФА» або «міжнародними вікнами» відповідно до Men’s International Match Calendar 2023-2030 та Regulations on the Status and Transfer of Players (June 2024).

Дуже добре, що команда 2009 р.н. починає своє існування за рік до старту УЄФА Євро U-17 2026. Але, разом із цим, прикро, що раз у раз продовжується історія з безсиллям УАФ, щодо виклику в збірні команди усіх обраних гравців.

Першоджерело.

Автор:

Статус: Читатель (25 комментариев)

Подписчиков: 1

Комментировать