Володимир Онищенко (ВІДЕО)

Володимир Онищенко, один з кращих нападаючих київського «ДИНАМО» в 70-х роках минулого століття.

Він народився 28 жовтня 1949 року в селі Стечанка, Київської області, Української РСР. У місяці, в якому з'являлися на світ найвідоміші й талановиті футболісти світу: Пеле, Марадона, Яшин, Марко Ван Бастен ...

     Вихованець динамівського спортшколи, почав залучатися до ігор київського «Динамо» з 1970 року, коли вік досяг 20 років. Тодішній головний тренер В. В. Маслов став створювати нову команду, так само включаючи в основу майбутнього кращого бомбардира СРСР Олега Блохіна. Але перебудова команди призвела до того, що «Динамо» посіло в Чемпіонаті СРСР 1970 року 7 місце і керівництво київським радою товариства «Динамо» відправило УРСР Маслова у відставку. На місце якого, з Алма-атинського «Кайрата», запросили Олександра Севідова. Перед Севідова була поставлена ??задача повернути «Динамо» на першу сходинку підсумковій таблиці і завоювати золоті медалі. Що новий головний тренер в принципі і зробив. Ось тільки не знаходив він у своєму складі місце для Володі Онищенко. Тому, зігравши 3 матчі за киян, Володимир перебрався до кінця року в Ворошиловградську «Зорю», якою керував тренер олімпійської збірної СРСР Герман Зоніна. Він та, як раз, бачив його в основному складі не тільки «Зорі», а й олімпійської команди, в пару до Блохіну. (У 1972 році на Олімпіаді в Мюнхені обидва нападаючих отримали бронзові медалі). А інший тренер К. І. Бєсков, в тому ж році, взяв Володю в першу збірну країни на фінальну частину Чемпіонату Європи, де Онищенко став срібним призером континентальної першості. А німці, які обіграли нас у фіналі, надовго стануть хорошим подразником для форварда, і не раз їхні клуби відчують на собі влучні удари в створи воріт ...

     У 1972 і 1973 Онищенко постійно грав в основі (без нього вже не представлялося напад команди), провівши за «Зорю» 47 матчів з 60 і забивши 17 м'ячів. І в складі ворошіловоградцев Володимир став Чемпіоном СРСР 1972 року, це була перша з чотирьох (1972, 1974, 1975, 1977) золотих медалей чемпіона в його кар'єрі. А якщо врахувати, що Онищенко став володарем срібла Чемпіонату Європи і бронзи мюнхенської Олімпіади, то 1972 виявився хорошим на улов медалей всіх достоїнств.

    "Віддавши" золото братам українцям (а чуток в 1972 році ходило багато) кияни спробували повернути в 1973 році чемпіонське звання себе. І тут сталася «трагедія» року для киян. Команда не тільки поступилася золото єреванський «Арарат», очолюваному Микитою Симоняну, але і програла фінал Кубка СРСР. Фінал, який вона не тільки обов'язок була виграти, але і вигравала до 90 хвилини. Капітан команди В. Колотов забив м'яч з пенальті на 61 хвилині. Фінальний матч йшов під диктовку динамівців і Севідов за 5 хвилин до кінця матчу замінив основну зв'язку команди Буряк-Блохін (а Блохін був єдиний чистий нападник) захотівши дати зіграти своїм гравцям Зуєву і Кондратову, що б вони отримали медалі за перемогу в кубку і звання майстрів спорту СРСР. Це виявилося фатальною помилкою. Останній штурм вірмен на ворота киян, і в метушні у штрафному Левона Іштояна, за 3 (!!!) секунди до фінального свистка, забив м'яч у ворота «Динамо». (Тут хочеться зробити маленький відступ. Кажуть голландський тренер Гус Хіддінк везунчик. Ось хто везунчик, так це Симонян Микита Павлович. У 1971 році його московський «Спартак» програвав, так само, у фіналі Кубка СРСР команді СКА з Ростова-на-Дону 0 : 1 до останньої хвилини. І тут прохід по лівому флангу спартаківця Логофета закінчився голом за 20 (!!!) секунд до кінця матчу. Нічия. А на наступний день перегравання фіналу і спартаківці - володарі кубка, а ростовці морально знищені). У додатковий час, без нападу, «Динамо» (Київ), природно, пропустило м'яч на 13-й додатковій хвилині від того ж Іштояна і кубок поплив в Єреван. А за кубком "пройшов" з Києва та Севідов.

     У листопаді в столиці Україні, рульовим «Динамо» був запрошений тренер «Дніпра» Валерій Васильович Лобановський. Почалася його робота з програшу 0:3 заподноевропейскім німцям і вильотом з Кубка УЄФА. Перший млинець? Лобановський розуміє, що команді не вистачає забивного нападаючого друга і він "відбирає" назад з «Зорі» Володимира Онищенко. А перед командою знову стоїть завдання: не просто завоювати золото чемпіонату, а зробити дубль; ОБОВ'ЯЗКОВО вийти у фінал Кубка СРСР і виграти його! Кияни ж ще готуються з осені 1974 року (як фіналіст Кубка СРСР 1973) вступити в боротьбу за Кубок володарів Кубка європейських країн і виступити там гідно. Головний тренер, передбачаючи важкий сезон, закладають фізичну міць у команду. Навантаження на тренуваннях позамежні. Володимир, як і вся команда, насилу переносить предсезонку, але внутрішньо довіряють молодому, 35-річному тренеру. І надії виправдалися.

     На фінал Кубка СРСР 1974 року проти своїх колишніх одноклубників Онищенко, як і вся команда, вийшла в футболках з написом «Кубок СРСР-1974» і зображенням самого трофея, показуючи цим, хто буде його власником. Але величезне бажання взяти кубок і не втратити його вдруге поспіль, призвело зустріч, знову, як і рік тому, до додаткового часу. І вже там, кияни назабівалі три безмовні м'ячі у сітку воріт «Зорі». Контрольний, третій гол був на рахунку Володимира Онищенко.

 

     Восени, кияни достроково стали в шостий раз (а Онищенко у другій) чемпіонами 37-го Чемпіонату СРСР і успішно почали боротьбу за Кубок Кубків, дійшовши до його фіналу. Де 14 травня 1975, в швейцарському місті Базелі, зустрілися з угорською клубом «Ференцварош». Той розіграш Кубка Кубків був, напевно, вершиною спортивної долі талановитого хлопця - Онищенко Володимира. А фінал апофеозом. Володимир забив угорцям в першому таймі два важливих і красивих голи на 17 та 39 хвилинах (другий дубль в кубку, перший з німецьким «Айнтрахтом в 1 / 8 фіналу) деморалізувавши тим самим мадярів. Ну, а в другому таймі, напарник по нападу Олег Блохін довершив розгром, зробивши рахунок 3:0. Вперше європейський кубок завоювала радянська команда, а основний внесок у це вніс футболіст під номером 8, що став кращим бомбардиром того розіграшу кубка. Забивши сім м'ячів.

     Восени «Динамо» (Київ) і Онищенко стали, так само вперше в радянському футболі, володарями Суперкубка УЄФА, що розігрується між володарем Кубка Чемпіоном УЄФА (тепер Ліги Чемпіонів) і володарем Кубка Кубків. Кияни перемогли за підсумками 2-х матчів у «Баварії» з Мюнхена (1:0 в гостях і 2:0 вдома) і фактично стали кращою командою 1975 року в Європі.

     Зв'язка нападників Онищенко-Блохін не знала собі рівних у Чемпіонатах СРСР з 1974 по 1978 рік. Але Володимир все-таки був трохи в тіні кращого гравця СРСР Олега Блохіна, який до того ж став кращим гравцем Європи в 1975 році за опитуванням французького футбольного видання «Франс футбол».

 

     1976 був відданий тренером киян і збірної СРСР (до того моменту Лобановський зі своїм тренером-напарником по «Динамо» Базилевичем очолив збірну) на відкуп із завоювання золотих медалей Монреальської Олімпіади. Але золото завоювати не вдалося. Не вдалося завоювати золота і на двох (того року відбулося два Чемпіонату СРСР - весняний та осінній; хотіли перейти на систему проведення змагання осінь-весна) чемпіонатах країни. Бронзова медаль Олімпіади стала слабкою втіхою Володимиру Онищенко - заслуженому майстру спорту СРСР за перемогу в Кубку Кубків 1975 року.

     У 1977 році кияни знову доводять усім, що вони найкращі в СРСР і третій комплект золота з'явився в колекції форварда «Динамо». У 1978 році приносить перемогу в Кубку країни. Але бомбардирський приціл став збиватися. З 1976 по 1978 рік Онищенко забив у чемпіонаті всього 14 м'ячів і на його місце стали мітити молоді та амбіційні нападники Хапсаліс і Євтушенко. До того ж, Лобановський виробляв перебудову команди, не його команди (ця команда була радше Маслова і Севідова, вони її збирали, а Лобановському вона дісталася у спадок. Навіть у книзі "Нескінченний матч", 1989 року, Валерій Васильович пише про неї не так багато) і місця для Онищенко він вже не бачив. До сезону 1979 року Володимир не готувався і оголосив про свій відхід з футболу. Так і закінчилася кар'єра, в неповні 30 років, одного з кращих нападників «Динамо» (Київ) та Україна 70-х років Володимира Івановича Онищенко ... Але колишній гравець не порвав зі спортом № 1, а продовжує працювати в системі свого рідного клубу і на користь українському футболу.

 

P.S. Онищенко провів: у чемпіонатах країни 175 матчів і забив 55 м'ячів, а за збірну СРСР - 44 матчі і 11 голів. І, на жаль, не зміг потрапити в престижний клуб бомбардирів «Григорія Федотова», тому що за свою кар'єру не забив в офіційних матчах 100 і більше м'ячів, тільки 85.

 

Досягнення:

Чемпіон СРСР (5): 1971, 1972, 1974, 1975, 1977.

Володар Кубка СРСР (2): 1974, 1978.

Володар Кубка кубків: 1975.

Володар Суперкубка УЄФА: 1975.

Срібний призер Чемпіонату Європи 1972.

Бронзовий призер Олімпійських ігор 1972 та 1976.

Як Тренер:

Чемпіон України серед команд Першої ліги: 1999, 2000, 2001.

 

Автор: (Dynamokyivmania1986)

Статус: Наставник (2338 комментариев)

Подписчиков: 0

5 комментариев
Лучший комментарий
  • sedoj седой(sedoj) - Эксперт
    22.10.2011 00:03
    Слава Богу, что хоть что-то осталось в архивах, где можно насладиться игрой классного нападающего Онищенко.
    • 5
Комментировать