Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

ХРОНІКИ АПЛ. ТУР №19

Boxing Day приніс вболівальникам англійського футболу яскраві емоції та інтригуючі протистояння. «Ліверпуль» не залишив жодних шансів «Лестеру», збільшивши свій відрив від переслідувачів. «Манчестер Сіті» втратив можливість вийти на чисте друге місце, програвши на виїзді «Вулверхемптону».

«Тоттенгем» і «Манчестер Юнайтед» здобули вольові перемоги, котрі наблизили їх до єврокубкової зони. «Евертон» на чолі з Анчелотті мінімально обіграв «Бернлі», а ось дебют Артети у керма «Арсенала» виявися не таким вдалим. Dynamo.kiev.ua представляє огляд матчів 19-го туру чемпіонату Англії.

Результати 19 туру












«Тоттенгем» — «Брайтон» — 2:1
Голи: Кейн (53), Аллі (72) — Вебстер (37)
Моурінью наблизив «Тоттенгем» до зони Ліги чемпіонів
Після поразки від «Челсі» підопічні Жозе Моурінью зробили роботу над помилками і в нелегкому поєдинку проти «Брайтона» вирвали досить потрібну перемогу. «Чайки» продемонстрували всі свої кращі якості, але клас б'є старання.

Зустріч на арені «Тоттенгем Хотспур» розпочалась без розігріву та коливань. Гості створили перший небезпечний момент — колумбієць Стівен Альсете переграв двох суперників і з вигідної позиції пробив, як дебютант футбольного ремесла. «Шпори» відповіли двома гострими ситуаціями за участю Сессеньона. Молодий вихованець «Фулхема» спочатку не відгукнувся на передачу Кейна, а згодом влучив у стійку. Вболівальники «шпор» по-справжньому закричали після голу Кейна, але система VAR зіграла злий жарт з ними. Дрів до вогню додав Адам Вебстер, який виграв верхову боротьбу і відкрив рахунок у матчі.

Неймовірний шанс подвоїти перевагу мав бразилець Бернардо, який по перерві відгукнувся головою на навіс Арона Коннолі. «Тоттенгему» набридли подібні цяцькання з одним із аутсайдерів АПЛ. Спершу Харрі Кейн пробив по воротам Раяна, воротар відбив удар англійця, однак на добиванні він був безсилий. Згодом «шпорам» вдалася феноменальна комбінація — геній прекрасного пасу, Крістіан Еріксен, віддав передачу на Сержа Ор'є, івуарієць відразу переправив на Деле Аллі, а останній ударом у дотик завершив старання своїх партнерів.

Після другого голу «Тоттенгем» заспокоївся і довів поєдинок до логічного завершення. Таким чином, підопічні Моурінью вже в трьох очках від четвертого місця, на якому розташувався «Челсі».













«Астон Вілла» — «Норвіч» —1:0
Гол: Хуріхейн (64)
«Віллани» повторили свій успіх
19-й тур англійської прем'єр-ліги подарував вболівальникам запекле протистояння аутсайдерів чемпіонату «Астон Вілли» та «Норвіча». У першому колі «віллани» не залишили каменя на камені від підопічних Фарке, розгромивши суперника з рахунком 5:1. «Канарки» сподівались взяти реванш.

Поєдинок видався багатим на гольові моменти, але брак в реалізації залишив багато запитань до нападників обох команд. Гості більше володіли м'ячем, намагаючись проводити свої атаки через зону центральних захисників, де команді Сміта не вистачало травмованого Мінгса. Небезпечними у виконанні «Норвіча» були і стандартні положення, після одного із яких Бірам головою влучив у поперечку. «Астон Вілла» не збиралась відсиджуватись у захисті і намагалась створювати моменти біля воріт Крула.

Другий тайм запам'ятався неймовірним сейвом півзахисника «Астон Вілли» Луїса, який виніс м'яч з лінії воріт після сильного пострілу Тетті. Купа змарнованих моментів зіграла злий жарт з «канарками». У середині тайму гості пропустили. Гріліш накрутив кількох захисників і відкотив м'яч на Коннора Хуріхейна, який обвідним ударом переграв голкіпера Крула. У кінці поєдинку Ернандес міг відновити рівновагу, але після його пострілу Том Хітон продемонстрував свою реакцію і парирував непростий удар.











«Борнмут» — «Арсенал» — 1:1
Голи: Гослінг (35) — Обамеянг (63)
Неоднозначний дебют Артети
Перший матч «Арсенала» під керівництвом нового наставника Мікеля Артети виявився неоднозначним. На Boxing Day «каноніри» відправились у гості до «Борнмута». Іспанський спеціаліст налагодив гру команди в атаці, але оборона лондонців все ще залишається головним болем для тренера.

Гості впевнено проводили першу половину зустрічі, маючи велику перевагу у володінні м'ячем. Головним диригентом атак команди був Месут Езіл, який швидко переводив «круглого» між лініями. Гра «канонірів» будувалась на флангових хавбеках, роль яких виконували Рісс Нельсон та Емерік Обамеянг. Але рахунок у матчі неочікувано відкрили «вишні». В одній із своїх небагатьох атак господарі засмутили Лено. Голом відзначився Ден Гослінг, який скористався націленою передачею Стейсі. Лівий фланг захисту лондонців провалився, а центральна ланка оборони не встигла підстрахувати.

На другий тайм «Арсенал» вийшов ще більш злішим. Гості нарощували тиск на ворота суперника і все ж змогли відновити рівновагу в поєдинку. Гол на свій рахунок записав П'єр-Емерік Обамеянг, який скористався відскоком від захисника «Борнмута» і переправив м'яч у сітку воріт Рамздейла. Трохи згодом Ляказетт міг виводити команду вперед, але удару француза не вистачило влучності.

Під занавіс зустрічі команди почали грати без середини поля, відповідаючи атакою на атаку. В одній із яких «вишні» вдруге засмутили Лено, але боковий арбітр зафіксував офсайд. Нічия принесла перші залікові бали «Арсеналу» під керівництвом Артети.












«Кристал Пелас» — «Вест Гем» — 2:1
Голи: Куяте (68), Айю (90) — Снодграсс (57)
Статистична закономірність
Один із різновидів лондонського дербі проходив на «Селхерст Парк», де «Кристал Пелас» приймав «Вест Гем». Обидві команди займають позиції у другій частині таблиці. До важкого відрізку різдвяних матчів суперники підходять не в оптимальних кондиціях, маючи переповнений лазарет.

Поєдинок розпочався спокійно без жодних натяків хоча би на удар по воротам. Для вболівальників «орлів» вже стає звичкою спостерігати за беземоційним та нудним першим таймом у ;виконанні своїх улюбленців. Вісім останніх зустрічей підопічні Ходжсона йдуть на перерву за нічийного нульового рахунку.

Перший гольовий момент у зустрічі був створений на 30-й хвилині, але Айю не вистачило довжини ніг, щоб дотягнутися до прострілу з флангу. «Вест Гем» виглядав мляво, віддавши ініціативу супернику. Найголовніші події очікували на глядачів у другому таймі.

Алогічності поєдинку додав гол «Вест Гема». Антоніо зачепився за м'яч на половині суперника і віддав розрізаючу передачу на Снодграсса, якому залишалось пробити повз Гуаїту. Трохи більше десяти хвилин знадобилося «орлам», щоб забити гол у відповідь. Відзначився екс-гравець «Вест Гема» Шейк Куяте.

У кінцівці зустрічі вольову перемогу господарям приніс Джордан Айю, який самотужки обіграв весь захист суперника і елегантно перекинув голкіпера Хіменеса. Ганський форвард вдруге у цьому сезоні приносить «Пелас» перемогу над «молотобійцями» на останніх хвилинах поєдинку.












«Челсі» — «Саутгемптон» — 0:2
Голи: Обафемі (31), Редмонд (73)
Диво у виконанні «святих»
Перемога у минулому турі над «Астон Віллою» дозволила «Саутгемптону» покинути зону вильоту. Ральф Хазенхютль особливо не сподівався взяти очки у протистоянні на «Стемфорд Брідж», про що свідчить відсутність головного бомбардира команди Дані Інгза у стартовому складі «святих». Але різдвяні дива трапляються і на футбольному полі.

Френк Лемпард вирішив не змінювати переможної схеми гри, яка принесла три очки у матчі з «Тоттенгемом». Початок поєдинку «Челсі» розпочав з трьома центральними захисниками, які повинні були впоратися з парою форвардів суперника. Однак оборона лондонців показала, мабуть, одну з найгірших ігор у цьому сезоні. 19-річний Майкл Обафемі без проблем пройшов Томорі і влучно направив м'яч у дальну дев'ятку воріт Кепи.

Після перерви наставник «синіх» посадив на лаву запасних Курта Зума, перейшовши на гру в чотири захисники. Мейсон Маунт, який замінив француза, додав креативності в атаці. Хавбек вдало комбінував з Абрахамом, але до небезпеки біля воріт Макарті справа не доходила.

«Святі» чекали на свій шанс у контратаках. У середині тайму Натан Редмонд з другої спроби, але все ж зумів засмутити воротаря «Челсі». Захисник вдало завершив швидку багатоходівку команди. До кінця матчу господарі так і не спромоглися на забитий гол, підтвердивши свій статус цього сезону — виїзної команди.











«Шеффілд Юнайтед» — «Уотфорд» — 1:1
Голи: Норвуд (36,пен.) — Деулофеу (27)
Вдалий політ «шершнів»
«Шеффілд Юнайтед» вперше за довгий час порадував «Бремолл Лейн» елітним Boxing Day. Хоча в суперниках у «клинків» був не найсильніший суперник цього сезону — «Уотфорд». Та підопічним Найджела Пірсона вдалося нав'язати боротьбу і відібрати залікові бали.

Початок поєдинку не віщував біди для господарів. Вже на 12-й хвилині МакБерні міг відкривати рахунок, але після його удару неймовірний сейв зробив Бен Фостер. У наступному моменті голкіпер «шершнів» знову врятував команду після удару головою від все того ж МакБерні. Підопічні Кріса Уайлдера повністю контролювали хід гри, але примудрились пропустити швидку контратаку. Чалоба виграв верхову боротьбу і переправив м'яч на Жерара Деулофеу, якому залишалось пробити повз Хендерсона.

Спостерігаючи за ходом поєдинку, здавалось, що гості не довго будуть мати перевагу в рахунку. Х'юз необачно повів себе у власному штрафному майданчику і порушив правила на супернику. Арбітр зустрічі Девід Коте без вагань вказав на одинадцятиметрову позначку. Пенальті впевнено реалізував Олівер Норвуд, який забив свій перший м'яч у прем'єр-лізі.

У другому таймі домінування «Шеффілда» продовжилось. «Уотфорд» повністю закрився на власній половині, рідко виходячи у контратаки. На 64-й хвилині «клинки» повинні були виходити вперед. Незрозуміло яким чином, але Флек примудрився влучити у Фостера з кількох метрів. Гості могли покарати суперника за нереалізований момент. Деулофеу отримав право на небезпечний штрафний, але його удару не вистачило трохи влучності.











«Евертон» — «Бернлі» — 1:0
Гол: Калверт-Л'юїн (80)
«Тато Карло» розпочав з перемоги
Повернення Карло Анчелотті на «Туманний Альбіон» стало несподіванкою для всієї футбольної спільноти. Італійський спеціаліст впродовж тренерської кар'єри працював лише з клубами, які є лідерами своєї першості. Після невдалих результатів у керма «Наполі» синьйор Анчелотті був відправлений у передчасну відпустку. Всі очікували, що досвідчений наставник очолить «Арсенал», однак все сталося загадковіше. Анчелотті відправився до Ліверпуля, де його чекав напівживий «Евертон».

Після відставки Марку Сілви «іриски» не програли в останніх трьох поєдинках і вибралися із зони вильоту. Приїзд «Бернлі» на «Гудіссон Парк» вимагав від мерсисайдської команди лише перемоги, щоб переключитися з аутсайдерської гонки на гонку за високі місця. Звичайно, що Карло Анчелотті нічого радикального не змінив у тактичній побудові «Евертона». Його підопічні є досвідченими футболістами, які довгий час знаходилися в структурі грандів європейського футболу.

Перший тайм команди провели мляво. «Евертон» довгий час шукав ключі до воріт Поупа. Прекрасну можливість забити змарнував правий захисник Сідібе, який сильно пробив у воротаря. Згодом Калверт-Л'юїн став переможцем у верховій боротьбі, однак не зумів скерувати «круглого» в ствір воріт суперника. У другій половині зустрічі «іриски» повністю заволоділи м'ячем і зуміли створити гольовий момент. Під кінець зустрічі «Евертон» отримав право пробиття штрафного — Сігурдссон зробив прекрасний навіс, де Калверт-Л'юїн в притаманному для нападника стилі відправив м'яч у сітку воріт.

Безумовно, що для Анчелотті перемога над «Бернлі» додасть позитивного настрою та бажання творити неймовірне. Доречі, чи не вперше в сезоні кращим гравцем «ірисок» був Калверт-Л'юїн, який залишив у тіні свого іменитого колегу Рішарлісона. 22-річний нападник продемонстрував те гольове відчуття, яким володіють кращі нападники світу.













«Манчестер Юнайтед» — «Ньюкасл» — 4:1
Голи: Мартіаль (24,51), Грінвуд (36), Рашфорд (41) — М.Лонгстафф (17)
Розлючені «червоні дияволи»
У поєдинку першого кола між «Ньюкаслом» і «Манчестер Юнайтед» героєм зустрічі став Меттью Лонгстафф, який своїм дальнім пострілом приніс «сорокам» складні три очки. У протистоянні на «Олд Траффорд» 19-річний футболіст повторив своє досягнення, але команда не змогла втримати рахунок.

Гості очікувано грали другим номером, сподіваючись на контратакувальні дії. У перші хвилини зустрічі підопічні Стіва Брюса впевнено виглядали і спромоглися на швидкий м'яч. Меттью Лонгстафф розпочав стрімку атаку команди, яку сам же завершив точним ударом у кут воріт де Хеа. Забитий гол негативно вплинув на «сорок». Розслабившись, «Ньюкасл» тричі пропустив ще до перерви. Побиття суперника розпочав Антоні Мартіаль, після удару якого рахунок став нічийним. Другий гол «червоних дияволів» забив Мейсон Грінвуд, який скористався помилкою захисників і сильно пробив під поперечку воріт Дубравки. Перевагу до двох м'ячів довів Маркус Рашфорд.

Другий тайм був простою формальністю. Манкуніанці повністю контролювали гру. По перерві Сульшер замінив Мактомінея, який вже в першому таймі міг залишити команду в меншості. На 51-й хвилині зустрічі Мартіаль оформив дубль, встановивши остаточний рахунок. «Червоні дияволи» показали, що не варто їх злити на «Театрі мрій».












«Лестер» — «Ліверпуль» — 0:4
Голи: Фірміно (31,74), Мілнер (71,пен.), Александер-Арнольд (78)
Хто наступний, панове?
«Лестер» досить несподівано опинився на другому місці напередодні Boxing Day. Звичайно, що клуб із центральної Англії не є солодкою цукеркою для іменитих суперників. У першому колі «Ліверпуль» лише на останніх секундах зумів вирвати перемогу в підопічних Брендана Роджерса. «Червоні» пропускали минулий тур через поєдинки на клубному чемпіонаті світу. Змучені довготривалими перельотами, хлопці Клоппа, знайшли в собі сили і не залишили жодного шансу підступним «лисицям».

Поєдинок на «Кінг Пауер» розпочався під диктовку «Ліверпуля». Мерсисайцді так спокійно володіли м'ячем, що змушували противника робити необдумані кроки. «Лисиці» намагалися нав'язати свою гру, але потрапили в пастку. Небезпечні моменти за участю Мане та Салаха стали лише дзвіночком для господарів поля. Перший плювок в обличчя «Лестера» наніс бразилець Роберто Фірміно. Нападник «Ліверпуля» відгукнувся на навіс Александра-Арнольда і головою відкрив рахунок. Через декілька миттєвостей сенегалець Садьо Мане намагався обдурити Каспера Шмейхеля, але данець розгадав замисли нападника і відвів небезпеку від воріт.

По перерві «Лестер» на деякий час зумів взяти гру під свій контроль, але замість того, щоб створювати моменти, хлопці Роджерса привезли гол на власні ворота. Чалгар Сеюнджу необачно зіграв рукою у власному майданчику і надав право «Ліверпулю» пробити пенальті. Джеймс Мілнер, який за хвилину до одинадцятиметрового вийшов на заміну, впевнено реалізував покарання. Подібне пробиття пенальті є зразком для юнаків, які займаються в футбольних академіях. Розгром «Лестера» поклав вищезгаданий Фірміно. Нападник досить креативно прийняв м'яч після прострілу Арнольда і спокійно пробив у праву дев'ятку. Крапку в матчі поставив Александр-Арнольд, який підключився до чергової атаки команди і ударом у дотик прошив Шмейхеля.

«Лестер» феноменально грає проти команд, які дають простір в атаці, однак з «Ліверпулем» подібні трюки не проходять. Підопічні Клоппа зацементували за собою центр поля і не дали супернику створити щось розумне.











«Вулверхемптон» — «Манчестер Сіті» — 3:2
Гол: Траоре (55), Хіменес (82), Доерті (89) — Стерлінг (25 п.,50)
Скажені «вовки»
П'ятничний вечір англійської прем'єр-ліги завершував поєдинок 19-го туру між «Вулверхемтоном» там «Манчестер Сіті«. У першому колі «вовки» сенсаційно здолали свого суперника, здивувавши всіх поціновувачів футболу. Тож «міщани» мали неабияке бажання взяти реванш.

Початок зустрічі приголомшив вболівальників манкуніанців прямою червоною карткою голкіпера Едерсона. Португалець зрізав Жоту біля свого штрафного майданчика, завадивши супернику вийти на пусті ворота. Вилучення не сильно вплинуло на підопічних Гвардіоли, які продовжували володіти перевагою у контролі м'ячем. У середині тайму Марез увірвався до карного майданчика суперника і змусив захисника господарів порушити правила. Мартін Аткінсон після допомоги системи VAR призначив пенальті. До 11-метрової позначки підійшов Рахім Стерлінг, який тільки з другої спроби зумів переграти Руя Патрісіу.

Після забитого голу «Сіті» відійшов на свою половину, захищаючись всією командою. Другий тайм подарував шанувальникам англійського футболу незабутні враження. На старті тайму Стерлінг подвоїв перевагу своєї команди, реалізувавши чудову передачу в один дотик Де Брейне. Але хлопці Санту проявили характер і змогли швидко відіграти один м'яч. Більярдним ударом відзначився Адама Траоре.

Господарі продовжували тиснути на ворота Клаудіо Браво, очікуючи на помилку захисників «міщан». Під занавіс поєдинку «вовки» не тільки спромоглись зрівняти рахунок, але й вирвати важкі три бали. Все той же Траоре обікрав Менді і прострілив вздовж воріт, Раулю Хіменесу залишалось підставити ногу. А на 89-й хвилині Метт Доерті після вишуканої передачі п'ятою Хіменеса привів глядачів «Молінью» у захоплення. Вдруге в сезоні Нуну Ешпіріту Санту переграв в очній битві Хосепа Гвардіолу.

Трент-Александер Арнольд
Кращий гравець туру
У нинішній АПЛ прізвище Александера-Арнольда асоціюється з гольовим пасом або прострілом до штрафного майданчика суперника. 21-річний вихованець «Ліверпуль» є одним із трьох кращих правих захисників на планеті. Журналіст із Шрі-Ланки взагалі назвав Трента кращим футболістом року в голосуванні «France Football».

Поєдинок проти «Лестера» мав неабияке значення для «Ліверпуля», адже «лисиці» нині є прямими конкурентами для мерсисайдців, хоча між командами відстань у 9 очків. Однак після тріумфу «червоних» на «Кінг Пауер» цей відрив збільшився до 12 очків. Чимала заслуга в розгромній перемозі «Ліверпуля» належить Александеру-Арнольду. Молодий захисник здійснив два прекрасних асиста і відзначився голом. Спочатку Трент відчув забіг Фірміно і просто віддав на голову бразильцю, а в другому таймі прострілив прямо на ногу «Боббі». Вишенькою на торті став гол захисника. Вихованець «червоних» підключився до контратаки команди і ударом у дотик прошив ворота Шмейхеля.

Авторитетний спортивний портал WhoScored оцінив дії молодого захисника високим балом 9,7.

Головні коментарі туру
Френк Лемпард
«Проти «Тоттенгема» у нас був простір для забігів, сьогодні — ні. Це все змінює. У нас не вийшло зіграти правильно. Думаю, на початку сезону ми були б задоволені тим, де знаходимося зараз. Ми гарно виглядаємо на виїзді, але потрібно, щоб у суперників виникали труднощі, коли вони приїжджають до нас», — цитує Лемпарда BBC.

Юрген Клопп
«Я задоволений перемогою, але не можна приймати це як даність, гравці «Ліверпуля» повинні демонструвати таку гру кожні три дні. На початку матчу у нас були проблеми з реалізацією, але нам вдавалося контролювати хід гри.

«Лестеру» було важко увійти в гру, на обох командах позначається інтенсивність сезону. Суперник не був такий агресивний, можливо, через нашу позиційну гру», — приводить слова Клоппа Liverpool Echo.
Карло Анчелотті
«Хороша гра, хороший результат. Ідеальний день. Я задоволений, так як нам потрібні очки, щоб піднятися в таблиці. Матч вийшов важким, тому що «Бернлі» грав добре, але ми заслужили перемогу.
Мені сподобався дух команди і чудова інфраструктура. З кожним днем я переконуюся в тому, що «Евертон» - це сім'я», — цитує Анчелотті Sky Sports.
Хосеп Гвардіола
«Дуже важко 80 хвилин грати 10 на 11. Ми не змогли втримати переможний результат. Тепер ми повинні думати тільки про наступну гру. Гравці «Манчестер Сіті» не відчувають жалю, вони віддали все на поле. «Вулверхемптон» бився неймовірним чином. Але ми все одно могли уникнути пропущених голів.

Нереалістично думати про те, щоб наздогнати «Ліверпуль». У нас немає підстав думати про чемпіонські перегони. Мені кожен раз ставлять це питання, відповідь одна і та», — цитує Гвардіолу BBC.

ТУРНІРНА ТАБЛИЦЯ
Найкращі бомбардири
Пишіть у коментарях, чий дебют вам сподобався більше - Артети чи Анчелотті?
Дізнавайтеся більше на наших сторінках ↓
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть