Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

ХРОНІКИ АПЛ. ТУР №21

Фінальні поєдинки Boxing Day подарували вболівальникам чимало сенсацій та крутих голів. «Саутгемптон» стараннями Данні Інгза переміг на своєму полі «Тоттенгем», а шедевральний гол Джаханбакша допоміг «Брайтону» відібрати очки в «Челсі».

«Манчестер Сіті» відчув на собі супротив «Евертона» під керівництвом Анчелотті і в надскладному поєдинку святкував перемогу. «Арсенал» на чолі з Мікелем Артетою вперше переміг. А «Вест Гем» під керівництвом Мойеса танком пройшовся по «Борнмуту». Dynamo.kiev.ua представляє огляд матчів 21-го туру чемпіонату Англії.
Результати 21 туру













«Бернлі» — «Астон Вілла» — 1:2
Голи: Вуд (81) — Уеслі (27), Гріліш (41)
«Віллани» покидають зону вильоту
«Астон Вілла» після прикрої поразки у минулому турі «Уотфоду» (0:3) відправилась у гості до «Бернлі», який останнім часом демонструє досить нестабільну гру. Підопічні Діна Сміта змогли реабілітуватися і покинути зону вильоту англійської прем'єр-ліги.

Вже з перших хвилин бірмінгемці показали свій настрій на гру. Помилка у захисті господарів призвела до голу Джека Гриліша, який головою завершив чудовий навіс Конси. Однак арбітр Майкл Олівер після підказки VAR скасував взяття воріт через офсайд. Подібний розвиток подій не зупинив «вілланів», які продовжили домінувати на футбольному полі. Активним у складі гостей був бразилець Уеслі, який і записав на свій рахунок перший «легальний» гол у зустрічі. Під кінець тайму Джек Гріліш подвоїв перевагу своєї команди, вколотивши м'яча у ближню дев'ятку воріт Поупа.

По перерві Шон Дайч освіжив атакувальну лінію команди. Вже через декілька хвилин після початку другої сорокап'ятихвилинки Родрігес повинен був зменшувати відставання, але незрозуміло яким чином форвард не зміг переправити «круглого» у ворота. «Бернлі» сильно додав у грі в нападі, але м'яч відмовлявся йти у ствір воріт Хітона. Лише на 80-й хвилині «кларетові» зуміли забити свій єдиний гол у зустрічі — відзначився Кріс Вуд.

Кінцівка поєдинку принесла «Астон Віллі» неприємні новини. Відразу двоє гравців команди були змушені покинути поле за допомогою медичного персоналу. Уеслі та Том Хітон отримали серйозні ушкодження, і, скоріше за все, не зможуть допомогти бірмінгемцям у найближчих матчах.













«Брайтон» — «Челсі» —1:1
Голи: Джаханбакш (84) —Аспілікуета (10)
Іранські ножиці вкололи «Челсі»
Для «Челсі» не в новинку в цьому сезоні перемагати лідерів чемпіонату і втрачати очки в поєдинках з аутсайдерами. Британська пресса вже охрестила підопічних Лемпарда благородними «Робін Гудами». Зустріч на «Амерікан Експрес Ком'юніті» стала яскравим підтвердженням справжньої доброти «Челсі».

Команди розпочали матч досить жваво. «Брайтон» на фоні іменитого суперника не виглядав «хлопчиком для биття». Перший момент був створений саме хлопцями Грема Поттера. Лідер команди Стівен Альсате прекрасно обійшов суперників, але з ударом у нього не склалося. У «Челсі» активно виділявся правий захисник Ріс Джеймс, який впродовж поєдинку зробив цілу купу прострілив до штрафної суперника. «Челсі» забив гол раптово — розіграш з кутового, декілька рикошетів і Сезар Аспілікуета сильним ударом майже не розірвав сітку воріт суперника.

У середині таймі Грем Поттер вимушено змінив Дена Берна, який отримав травму у верховій боротьбі з нестримним Джеймсом. По-справжньому небезпечний момент «чайки» створили тільки під занавіс тайму — Леонард Троссард пробив під перекладину з середньої дистанції, Кепа продемонстрував свої кращі акробатичні вміння і переправив м'яч на кутовий. «Челсі» відповів ударом Пулішича, але «круглий» не послухався американця.

Другий тайм розпочався за переваги лондонської команди. Почергово свої моменти змарнували Нголо Канте та Мейсон Маунт, в обох випадках блискуче зіграв воротар. У «Брайтона » в другому таймі з'явилось два нових нападника, яким судилося вирішити долю поєдинку. Першим у бій Грем Поттер кинув молодого Коннолі. Ірландець чудово ввійшов до гри і мав стовідсотковий момент для взяття воріт. Після розіграшу кутового Коннолі з лінії воротарської пробив у лівий кут, але Кепа знову зіграв надійно.

Якщо заміна Коннолі зіграла не повністю, то вихід іранця Джаханбакша вкотре довів правоту трансферної політики «Брайтона». 27-річний нападник забив один із кращих голів сезону — нападник виявився найбільш кмітливим у штрафному суперника і «ножицями» зрівняв рахунок. Гравець був у недорозумінні після забитого гола. Безумовно, що подібний шедевр йому буде складно повторити.

«Челсі» знову продемонстрував свою нестабільність, яка в найближчому майбутньому неабияк відіб'ється на турнірному положенні «синіх». Нині «аристократи» на п'ять очок випереджають МЮ і займають четверте місце.











«Ньюкасл» — «Лестер» — 0:3
Голи: Перес (36), Медісон (39), Чоудхері (87)
Чотири травми, три гола
«Лестер» і «Ньюкасл» потрапили в невелику кризу під час Boxing Day. Якщо говорити про «лисиць», то вони поступились своїм головним конкурентам — «Ліверпулю» (0:4) та «Манчестер Сіті» (1:3). А ось «Ньюкасл» після стрімкого підйому склав зброю перед «Евертоном» (1:2) та МЮ (1:4). Поєдинок на «Сент-Джеймс Парк» тільки ускладнив становище «сорок».

«Лестер» без особливих зусиль забив перший гол — Айозе Перез переграв захисника в штрафній і ударом в падінні наніс смертельного удару. Його колега Джеймс Меддісон отримав простір на підступах до штрафної і прекрасним ударом в праву дев'ятку подвоїв перевагу. Варто відзначити, що в обох випадках оборонці «Ньюкасла» зіграли, як школярі. Безумовно, гравці «Лестера» молодці, що зреагували на помилки суперника, однак подібна недбалість не притаманна командам високого рівня.

Додамо, що впродовж поєдинку «Ньюкасл» втратив Віллемса, Манкільо, Шера та Шелві. У всіх них проблеми з м'язами. Тому більшу половину другого тайму «сороки» грали в меньшості. «Лестер» вдало скористався ігровою перевагою і відзначився ще одним голом. Прекрасний удар вийшов у Чоудхері.

Таким чином, «Ньюкасл» знову потрапив до кризи, яка пов'язана не тільки з відсутністю фортуни та стабільною грою, а через травми провідних гравців. Після матчу Стів Брюс поскаржився на напружений графік АПЛ.












«Саутгемптон» — «Тоттенгем» — 1:0
Гол: Інгз (17)
Вихідки Жозе
«Тоттенгем», який невдало проводить останні відрізок чемпіонату, відправився в гості до «Саутгемптона». Триматчева дискваліфікаця Сона обмежила атакувальні можливості підопічних Жозе Моурінью. Але напад це не найгірша сторона сьогоднішних «шпор». Гру, яку команда демонуструє у захисті, не піддається жодній критиці.

Всі плани португальского наставника на гру зламав швидкий гол суперника. Данні Інгз самотужки прорварвся крізь захист лондонців і без проблем переграв Гассанігу. До пропущеного голу додалась ще й травма Ндомбеле, який не витримав інтенсивного графіку АПЛ. «Святі» опустились на свою половину поля, захищаючись майже всією командою.

Головний арбітр Майкл Дін декілька разів зупиняв поєдинок, очікуючи на підсказку VAR. Жозе Моурінью на післяматчевій прес-конференції дасть нове ім'я системі відеодопомоги — VR. Вже не вперше за останній місяць VAR скасовує гол лондонців. Знову недорахувався забитого м'яча Харрі Кейн, який був скасований після міліметрового офсайду. Ці та інші події зустрічі привели тренера «шпор» у розпач, який не знайшов нічого кращого, як заглянути до записника наставника суперника.

У другому таймі ігрових моментів було обмаль. Всю відповідальність за цікаві моменти зустрічі взяв на себе «особливий», який залишав поле «Сент-Меріс» з жовтою карткою в пасиві.












«Уотфорд» — «Вулверхемптон» — 2:1
Голи: Деулофеу (30), Дукуре (49) — Нету (60)
Step by step
На межі років календар подарував «Уотфорду» багато матчів вдома. Цим шансом підопічні Найджела Пірсона вдало скористалися і виграли всі три домашніх поєдинки. Заключним суперником в цій серії був претендент на єврокубкову зону «Вулверхемптон», який вже двічі цього сезону встиг обіграти «Манчестер Сіті».

Команди спокійно розпочали поєдинок. Ближчими до взяття воріт були «вовки», але голкіпер господарів Бен Фостер контролював ситуацію. Підопічні Ешпіріту Санту у звичній для себе манері проводили швидкі флангові атаки, які завершувались навісами до штрафного майданчику. В середині таму рахунок відкрили «шершні». Жерар Деулофеу скористався грубою помилкою Дендонкера і обвідним ударом переграв Руя Патрісіу. «Вулверхемптону» не звикати пропускати першими, тож другий тайм очікувався насиченим.

Але по перерві всі плани португальского наставника «вовків» зіпсував швидкий гол Абдулайе Дукуре. Французський хавбек вирвався на оперативний простір після передачі Деулофеу і сильним ударом під поперечку подвоїв перевагу команди. Санту дещо освіжив атакувальну лінію, випустивши на поле Невеша і Вінагре. Незабаром гості скоротили відставанная. М'яч після удару Педро Нету залетів за спину Фостеру, який зовсім не очікував на рикошет.

Система VAR трохи полегшила задачу «Вулверхемптону», підказавши головному арбітру про червону картку Кабаселе. Але «Уотфорд» вдало захищався, намагаючись при першій же нагоді зачепись за м'яч на чужій половині і потягнути час. Третя поспіль домашня перемога «Уотфорда» впритул наблизила підопічних Пірсона до рятівного 17-го місця.














«Вест Гем» — «Борнмут» — 4:0
Голи: Нобл(17, 35 п.), Алле (25), Андерсон (66)
Дебют, про який тільки мріють
«Вест Гем» зустрів Новий рік з новим тренером. Через невдалі результати був звільнений чилієць Мануель Пеллегріні, на його місце боси клуба покликали досвідченого Девіда Мойеса. На своїй прес-конференції 56-річний спеціаліст заявив, що він задоволений складом «молотобійців» та готовий з ними вибиратися з того становища, в якому опинилася команда.

Поєдинок на «Олімпійському» став історичним і для Мойеса, і для «Вест Гема» вцілому. «Молотобійці» розпочали зустріч зі швидкого гола — Снодграсс пройшов по правому фланзі і віддав на самотнього Нобла, кращий бомбардир «Вест Гема» останнього десятиліття наніс несильного удару, але за допомоги рикошета зумів відзначитися. Через декілька миттєвостей Себастьян Алле в акробатичному стрибку подвоїв перевагу. Француз напівбоковими ножицями змусив вболівальників «Борнмута» засмутитися. Ще в першому таймі «Вест Гем» зробив рахунок розгромним — Марк Нобл реалізував пенальті.

У другому таймі ситуація на полі кардинально не змінилася. Єдине те, що «Вест Гем» став контролювати м'яч і тримати рахунок. «Борнмут» без лідерів виглядав так мляво, що подібній команді місце навіть не в чемпіоншипі. Побиття «вишень» завершив гол Феліпе Андерсона, який вийшов на оперативний простір і спокійно переграв Рамздейла.

Для Девіда Мойеса дебют вийшов кращим, ніж він міг уявити. Команда розгромно перемогла і відірвалася від зони вильоту, однак не потрібно забувати, що в суперниках був «Борнмут», який повністю провалив останній місяць.












«Манчестер Сіті» — «Евертон» — 2:1
Голи: Жезус (51,58) — Рішарлісон (71)
2020. Габріел Жезус. Дубль
Повернення Карло Анчелотті на «Туманний Альбіон» позитивно вплинуло на результати «Евертона». Під керівництвом італійського спеціаліста «іриски» переграли середняків АПЛ «Бернлі» (1:0) та «Ньюкасл» (2:1). Набрані очки в тих поєдинках дозволили «Евертону» повернутися до боротьби за першу десятку. «Манчестер Сіті» нестабільно провів відрізок Boxing Day. «Міщани» розтринькали перевагу в два м'ячі в поєдинку з «Вулверхемптоном» і ще на три залікові пункти відпустили «Ліверпуль» вперед. Через високу кількість травм манчестерський клуб не має тієї концентрації, яка притаманна чемпіонським командам.

Перші хвилини поєдинку на «Етіхаді» пройшли за переваги «Евертона». Безумовно, що м'яч контролювали більше господарі, однак мерсисайдський клуб продемонстрував високий рівень футболу. Гравці «Евертона» стали діяти грамотно і в їх грі не було паніки та тривоги.

Шеймус Коулмен, який займав позицію центрального захисника, стрімко ввірвався до штрафної «міщан» і відразу пробив після передачі Рішарлісона — Браво підтвердив своє гучне прізвище. Згодом «Манчестер Сіті» реалізував свій перший момент — Канселу прострілив, а Фоден замкнув передачу. 19-річний нападник досить щиро святкував цей гол, але він забув про систему VAR, яка вже не одного разу змінювала радість на сльози.

Взагалі система VAR впродовж всього поєдинка приймала незрозумілі рішення, які змушували вболівальників піддати доцільності використання подібного помічника. Перша половина зустрічі запам'яталася лише невдалими діями Ріяда Мареза, який не міг привести до ладу свій удар з середньої відстані. Алжирець відзначився браком на п'ять матчів вперед.

У другому таймі «Манчестер Сіті» вийшов неймовірно зарядженим на результат і відразу матеріалізував задумане. Спочатку Жезус провів репетицію з Пікфордом, пробивши головою після майстерного пасу де Брейне. Через декілька миттєвостей бразилець перейшов до справи — Габріел отримав пронизаючий пас від Гюндогана і ударом у праву дев'ятку відкрив рахунок. Новорічний подарунок для вболівальникі «Сіті» Жезус зробив через сім хвилин після першого голу — нападник вийшов на оперативний простір, отримав передачу від Мареза і сильним ударом у ближній кут забив другий гол.

Все могло завершитися після третього суперпотужного удару Жезуса, але стійка підіграла гостям. «Евертон» додав інтриги до матчу, забивши гол на сімдесятій хвилині. Бразилець Рішарлісон відгукнувся на простріл від Тео Уолкотта. До кінця зустрічі підопічним Анчелотті не вдалося більше нічого створити.

Вперше «Тато Карло» програв після повернення до Великої Англії, однак його суперником був чинний чемпіон Англії. Підопічні Гвардіоли зіграли прекрасно, але це прекрасно було відрізками. Моментами команді не вистачало тої концентрації, яка була того року.













«Норвіч» — «Кристал Пелас» — 1:1
Голи: Кантвелл (4) — Уікем (85)
Як же той рахунок втримати?
Остання команда чемпіонату «Норвіч» приймала міцного середняка цього сезону «Кристал Пелас». Підопічні Даніеля Фарке демонструють привабливий атакувальний футбол, але залікові бали команді зі Сходу Англії даються дуже важко. «Канарки» чудово розпочинають поєдинки, та ось втримати свою перевагу вдається вкрай рідко.

Вже на 4-й хвилині господарі повели у рахунку. Тодд Кантвелл обігрався з Буендіа та вийшов на побачення з Гуаїтою. Хавбек не залишив жодних шансів іспанському голкіперу. Гольова атака пройшла через середню ланку захисту «орлів», де команда переживає великі труднощі з травмованими гравцями. Взагалі, новорічний період дається підопічним Роя Ходжсона дуже важко, адже в лазареті перебувають відразу сім гравців стартового складу.

Гості вже звично у цьому сезоні нічого не показали у першому таймі, відклавши вирішення проблем на другу сорокап'ятихвилинку. Але хід поєдинку не віщував для «Пелас» позитивних емоцій. «Норвіч» був набагато ближчим, щоб подвоїти свою перевагу. У середині тайму Вранчіч не зміг замкнути дальну стійку, а згодом Маклін з вигідної позиції влучив у поперечку воріт.

Кінець зустрічі приніс глядачам «Керроу Роуд» сумні новини. «Кристал Пелас» зусиллями Коннора Уікема зрівняв рахунок. Англійський форвард вдало замкнув простріл Заа. Незакономірний результат поєдинку залишив «Норвіч» на дні турнірної таблиці.












«Арсенал» — «Манчестер Юнайтед» — 2:0
Голи: Пепе (8), Сократіс (42)
Початок чогось нового
Перший день Нового року приніс вболівальникам футболу цікаве протистояння на «Емірайтс», де лондонский «Арсенал» приймав «Манчестер Юнайтед». «Каноніри» демонструють привабливу гру під керівництвом Мікеля Артети. Якщо в минулому турі команда примудрилась на останніх хвилинах втратити очки у матчі з «Челсі», то на цей раз вболівальники були задоволені і сповна зарядились позитивною енергією.

Господарі вдало провели перший тайм, забезпечивши собі комфортну перевагу в рахунку. Вже на 9-й хвилині поєдинку Ніколя Пепе вивів свою команду вперед, відгукнувшись на простріл Колашинаца. Французський хавбек рідко у цьому сезоні потрапляє до стартового складу, але його гра у цей вечір безумовно змусить задуматись іспанського спеціліста.

«Червоні дияволи» виглядали розгубленими. Проблеми у середині поля далися взнаки, де підопічні Сульшера програли у бажанні та агресії. Королем центру був хавбек господарів Лукас Торрейра, який визнаний гравцем зустрічі. Під кінець тайму Сократіс довів перевагу лондонців до двох м'ячів. Грецький захисник виявився найспритнішим у штрафному майданчику манкуніанців і вколотив «круглого» у сітку воріт де Хеа.

По перерві «Арсенал» віддав ініціативу супернику, намагаючись втримати переможний результат. Наставник гостей зробив дві заміни, випустивши на поле свіжих Грінвуда та Перейру, але гра команди не стала кращою. Нападники МЮ Рашфорд і Мартіаль повністю розчинились серед захисників лондонців і не змогли нічого продемонструвати.

«Арсенал» здобув першу свою перемогу під керівництвом Артети, показавши злагоджену командну гру.












«Ліверпуль» — «Шеффілд Юнайтед» —2:0
Голи: Салах (4), Мане (64)
Рік без поразок
2 січня 2019 року «Ліверпуль» востаннє програвав у рамках АПЛ. Тоді підопічні Клоппа на виїзді поступилися своєму головному конкуренту «Манчестер Сіті». «Шеффілд» також не програвав на виїзді до матчу проти «міщан», який відбувся в минулому турі. До цього хлопці Уайлдера носили прізвище гостьової команди.

На «Енфілді» «Шеффілд» не зумів здивувати футбольну спільноту. «Ліверпуль» вкотре довів, що він серйозно налаштований на чемпіонство в нинішньому сезоні. Поєдинок розпочався досить швидко для «червоних» — у першій своїй атаці Мохамед Салах відкрив рахунок. У моменті з голом варто відзначити передачу ван Дейка на Робертсона, голандець зробив розрізаючий пас, який виключив із гри більшу половину гравців суперника.

За весь перший тайм «Шеффілд» створив один момент — МакГолдрік прекрасно прийняв м'яч на підступах до штрафної і пробив за комірець Аліссону, але бразилець зумів зреагувати. «Ліверпуль» відповів ударами Салаха. Спочатку єгиптянин пробив у дотик з лінії штрафної, а згодом сильно пробив з лівого кута. В обох випадках виручив Хендерсон.

У другому таймі «Ліверпуль» не збавив обертів і продовжив йти до другого голу. Свої можливості забити змарнували Фірміно та Салах. Бразилець пробив сильно з кута штрафної, але неточно. А ось єгиптянин зробив навіс, який перетворився на курйозний удар, однак штанга врятувала «Шеффілд». У середині тайму «червоні» зуміли реалізувати задумане на практиці — Салах та Мане прекрасно обігралися в штрафній суперника і сенегалець з другої спроби вколотив «круглого» в пусті ворота.

Кріс Уайлдер негайно замінив двох нападників, випустивши МакБерні і Шарпа. Але обоє не те, що не створювали моменти, а взагалі не торкалися м'яча. Захисники «Ліверпуля» діяли надійно і вкотре довели, що є кращими оборонцями АПЛ.

Жерар Деулофеу
Кращий гравець туру
Каталонський вінгер почав свій футбольний шлях будучи в Ла Масії в 2003 році. Тоді йому було дев'ять років. З тих пір він прогресував і поступово переходив до інших вікових категорій, поки в 2011 році не дебютував в «Барселоні Б». У 17-річному віці Деулофеу був вперше викликаний до головної команди «блаугранас», якою тоді керував Хосеп Гвардіола. Однак свого виходу на поле Жерару прийшлось чекати п'ять місяців.

Дворазовий чемпіон Європи у складі збірної Іспанії U-19 не захотів залишатися у «Барселоні» і постійно скитався по арендам. «Евертон», «Севілья», «Мілан» і нарешті «Уотфорд», де Жерару вдалося по-справжньому закріпитися в основному складі. Влітку 2018 року «шершні» викупили права на іспанця у каталонського клуба.

Сезон-2019/20 «Капітан Жерар» проводить блискуче. Хоча «Уотфорд» і бореться за виживання, але 25-річний форвард демонструє дуже пристойну гру. Іспанець провів усі матчі англійської прем'єр-ліги цього сезону, записавши на свій рахунок чотири голи та три ассисти. У поєдинку проти «Вулверхемптона» іспанець забив і віддав результативну передачу, що дозволило команді здобути важливу перемогу. Якщо «Уотфорду» вдасться зберегти прописку в елітному дивізіоні, то це безумовно буде великою заслугою Жерара.

Головні коментарі туру
Жозе Моурінью
«Я отримав заслужену картку, тому що був грубий. Але я був грубий з ідіотом», — цитує Моурінью Sky Sports.
Юрген Клопп
«Це була хороша гра з боку обох команд, і гол, пропущений незадовго до перерви, став «убивчим ударом». Програючи 0:1, ви залишаєтеся в грі, але при 0: 2 вам потрібен гол, щоб отримати можливість перевернути гру. Відчувалося, як гравці нервували. Іноді результат гри вирішують дрібниці», - цитує Сульшера Sky Sports.
Мікель Артета
«З самого початку я відчув іншу атмосферу. Величезна подяка вболівальникам, адже вони нам дійсно потрібні. Футболісти набагато краще грають, коли фанати з нами. Сподіваюся, сьогодні ми дали їм якийсь привід для гордості.

Я намагаюся допомагати футболістам як тільки можливо, вибудовувати належну структуру, щоб вони комфортно себе почували. Але і вони повинні реалізовувати це, і я дуже задоволений тим, що в даний момент вони це роблять. Гра стає краще, так що я дуже сильно хотів перемогти, і ми цього домоглися», — цитує Артету BBC.

Хосеп Гвардіола
«Він молодий, ми не можемо забувати про це. Ми говоримо про дуже, дуже молодого хлопця, який приїхав з Бразилії. Але як він захищається і бореться! Звичайно, він повинен додати. Ми обговорювали з ним, що він повинен робити. Але кожен день він стає краще.

Серхіо незамінний, враховуючи його важливість для наших фанатів і те, що він зробив для цього клубу. А також з огляду на кращий момент в історії цього клубу — той незабутній гол у ворота КПР», — цитує Гвардіолу Sky Sports.

ТУРНІРНА ТАБЛИЦЯ
Найкращі бомбардири
Пишіть у коментарях, чи зуміє Артета повернути «Арсенал» до еліти АПЛ?
Дізнавайтеся більше на наших сторінках ↓
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть