Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Матвиенко и «Арсенал»

2020-01-24 11:57 Відразу. Микола Матвієнко не перейде «Арсенал» в січні. Не вірю. Газети пишуть. Агенти говорять. «Арсенал» ніби ... Матвиенко и «Арсенал»

Відразу. Микола Матвієнко не перейде «Арсенал» в січні. Не вірю. Газети пишуть. Агенти говорять. «Арсенал» ніби хоче. Матвієнко точно хоче. «Шахтар» навряд чи проти.

Николай Матвиенко и Андрей Шевченко

Але у світі футболу є одне неписано правило: серйозні клуби не продають важливих гравців посеред сезону. А «Шахтар» хоче бути серйозним клубом.

Звичайно, завжди є виключення. Наприклад, немає необхідності тримати гравця до закінчення сезона. «Шахтар» і без Матвієнка виграє чемпіонат. «Шахтар» і без Матвієнка вилетить з Ліги Європи до закінчення березня.

Якщо є предметний інтерес, то можна продавати й зараз та не чекати літа. Влітку збірна України зіграє на чемпіонаті Європи, Матвієнко там буде гравцем стартового складу та можна його ще більше розкрутити. Важлива помітка: у випадку успіху. Було вже Євро-2016 таким свого часу.

Матвієнка високо цінують в Англії. Раніше писали, що він входить в шорт-лист «Манчестер Сіті». Коли Мікель Артета перейшов працювати в «Арсенал», то забрав інтерес до Матвієнка з собою. Зважаючи на те, що колись Олександр Зінченко розповідав про те, що Артета запитував його про Віталія Миколенка, можна припустити, що у головного тренера «Арсенала» якась нездорова любов до українського футболу. Якщо в тебе є любов до українського футбола, то зрозуміло, що ти нездоровий.

Представники «Арсенала» навіть спілкувалися з Андрієм Шевченком щодо гравця його команди. Шевченко, до речі, найважливіша людина в розкручуванні сучасних українських футболістів. Якщо Матвієнко, Яремчук, Циганков, Миколенко колись опиняться в сильних європейських чемпіонатах, то без рекомендацій Шевченка там не обійдеться.

Треба ж у когось запитувати. А у кого ще запитати щодо українських футболістів?

Можна припустити, що «Арсенал» його дуже хоче. Але всі чудово знають, що для придбання гравця в січні потрібно переплачувати. У цьому випадку є й зворотня сторона медалі: «Арсенал» хоче випередити всіх, взявши Матвієнка до його можливого розкриття. До Євро, до наступної Ліги чемпіонів.

Навіщо «Шахтареві» продавати гравця дешевше, ніж можна продати? Це може бути питання хіба що встановлення якихось зв’язків, але «Шахтар» і так добре знають в Європі. Тому сенсу немає.

А тепер ціна. Улюблений ресурс усіх трансфермаркт пише, що його вартість 4,5 мільйони фунтів. Якщо в «Арсеналі» орієнтуються на цю цифру, то вони дуже здивуються, коли дізнаються спитавши. За ці гроші «Шахтар» хіба Валерія Бондаренка (німе запитання в повітрі: хто це?) їм продасть.

«Арсенал», звичайно, своїми цінами на квитки багато заробляє, але без участі в Лізі чемпіонів та високого місця в чемпіонаті цього буде не досить, аби витрачати великі гроші на футболістів. 4,5 мільйони фунтів ще нехай, але ж «Шахтар» має повне право сказати, що ви влітку заплатили за 18-річного француза з «Сен-Ет’єна» Вільяма Саліба майже 30 мільйонів, а тут гравець збірної та учасник Ліги чемпіонів.

Давайте 30.

У «Арсенала» звісно є гроші, але не для того, щоб кожних півроку купувати центрбеків за шалені гроші.

30 ніхто не дасть.

* * *

Якщо вже далі говорити, то, звичайно, цікаво щодо можливих перспектив Матвієнка в «Арсеналі». Чи дійсно він гравець такого рівня?

Артета давно слідкує за Матвієнком. Шевченко давно його тренує. Але кожен з них й близько не чув цього імені, коли за ним почав слідкувати я. Їздив на ігри молодіжної команди «Шахтаря» в Щасливе спеціально, аби дивитися за Матвієнком та ще навесні 2016 року в приватній розмові з працівниками клубу говорив, що пора вже продавата Ракицького та ставити Матвієнка в центр захисту.

Відтоді він вже був в «Ворсклі» та «Карпатах», заграв у збірній Україні, був безперспективним в «Шахтарі» та нарешті перейшов до центру захисту.

Навесні Матвієнкові буде вже 24 роки. Й він не став тим, ким я думав він стане, коли бачив його 19-річного. Ні, за кар’єрними показниками все добре: гравець основи «Шахтаря» та збірної України, ним цікавиться топ-клуб. Але з того часу поняття гравець основи «Шахтаря» девальувалося, так само як і поняття, що «Арсенал» топ-клуб.

Матвієнко й досі виглядає сирим. Він помиляється позиційно, він помиляється в грі один в один, він помиляється у прийнятті рішень.

Він не захисник топ-рівня.

Але. Найголовніше завжди розпочинається з але. Захисників топ-рівня в сучасному футболі дуже мало. Після того як піднялися вимоги до захисників, що вони теж повинні грати з м’ячем, вміти не тільки захищатися, але й атакувати, все змінилося. Топ-клубам тепер не потрібні захисники, які вміють тільки захищатися. Навпаки, вони відмовляться від такого на користь того, хто вміє зробити передачу.

Якщо давати імена явищам, то це називається «ефект Леонардо Бонуччі». Один з найкращих захисників світу в «Ювентусі». Але якби він грав не в «Ювентусі», а десь в «Удінезе» чи навіть в «Мілані» пробув більше часу, то ніхто б на нього не звернув увагу.

Футболісти, які можуть однаково успішно грати в обох фазах дій насправді одиниці: тому вони й коштують 75 мільйонів фунтів чи є 10 років капітанами «Реала».

Тому не варто дивуватися, що в сильних командах часто захисники помиляються. Їх туди беруть не для того. У світі повно центрбеків, яких жоден нападник не захоче зустрічати в темному перевулку, але більшість з них грає не за грандів. Ось мій топ-3: Джене Даконам, Армандо Іццо, Джеймс Тарковські.

Артета своє бажання чітко показав у грі з «Челсі». Коли після вилучення Давіда Луїса кілька разів відкладав появу Роба Холдінга, бо Граніт Джака в центрі захисту робив краще те, чого хотів від команди тренер. Холдінг кращий захисник за Джаку, але Артеті потрібен інший.

До того ж Матвієнко має запас якостей. Швидкість перш за все, що завжди важливо для центрбека. Чудовий довгий пас. Не такий як у Ракицького та Чигринського, але все одно. А це важливо для Артети. Після того як він замінив Унаї Емері «Арсенал» набагато більше довгих передач виконує, а Давід Луїс став плеймейкером команди. Ну і найголовніше — здатність до навчання.

Там вже в «Арсеналі» зараз і Луїс, і Мустафі, і Сократіс, і всі інші не вражають. Чи кращий за них Матвієнко?

Якось у серіалі Друзі Чендлер не наважувався підійти та познайомитися до дівчини, бо вона була кращою за нього. Як завжди точна Фібі порекомендувала: «Буває ідеш вулицею та бачиш, що гарна дівчина йде з дурилом і ти такий думаєш «нууу блін... як». Так ось ти міг бути тим дурилом!»

Ігор Бойко

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

RSS
Новости
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть