Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

ХРОНІКИ АПЛ. ТУР №25

25-й тур АПЛ подарував вболівальникам відразу два центральних поєдинки. «Лестер» на своєму полі не дав розбігтися «Челсі», однак стандарти та гольове відчуття Рудігера принесли «аристократам» один заліковий пункт. В іншому поєдинку «Тоттенгем» несподівано зламав опір «Манчестер Сіті», героєм зустріч став новачок «шпор» Стівен Бергвейн. Українець Олександр Зінченко записав до свого активу першу червону картку в складі «міщан».

«Ліверпуль» провів два досить різних тайма з «Саутгемптоном» і здобув розгромну перемогу. Мікель Артета налагодив гру «Арсенала», але «каноніри» знову залишилися з одним заліковим пунктом, а «Вест Гем» та «Брайтон» влаштували неймовірну перестрілку на «Олімпійському» стадіоні. Dynamo.kiev.ua представляє огляд матчів чергового туру англійської прем'єр-ліги.

Результати 25 туру









«Лестер» — «Челсі» — 2:2
Голи: Барнс (54), Чілвелл (64) —Рудігер (46,71)
«Лестер» не впорався з поставленим завданням
25-й тур відкривав поєдинок на «Кінг Павер Стедіумі» між «Лестером» і «Челсі». Команди знаходяться в першій четвірці турнірної таблиці і ведуть боротьбу за медалі чемпіонату. «Лисиці» прагнули реабілітуватися перед власними вболівальниками за виліт із розіграшу англійської ліги, де вони в півфіналі програли «Астон Віллі».

Перший тайм складно занести до активу одній із команд. Багато боротьби в середині поля і мало небезпечних моментів. Брендан Роджерс не міг розраховувати на основного опорника Уілфреда Ндіді, але зі своїми обов'язками повністю впорався Хамза Чоудхері, який у цьому сезоні не часто з'являвся на футбольному полі.

На другий тайм господарі вийшли розслабленими, за що і поплатилися. Захисник лондонців Антоніо Рудігер виявився найспритнішим на другому поверсі. Після навісу Маунта німець головою переправив м'яч у сітку воріт Шмейхеля. «Аристократи» не довго святкували свій успіх. Хавбек «лисиць» Харві Барнс, який в останніх матчах взяв на себе роль бомбардира команди, обвідним ударом зрівняв рахунок. А на 64-й хвилині хлопці Роджерса вийшли вперед. Помилки припустився голкіпер Віллі Кабаєро, який втратив ворота і дав можливість Бену Чілвеллу відзначитися.

«Челсі» не заслуговував на поразку у цьому протистоянні. Зв'язка Маунт-Рудігер повторила своє досягнення, принісши для своєї команди один заліковий бал.














«Борнмут» — «Астон Вілла» —2:1
Голи: Біллінг (37), Аке (44) — Саматта (77)
СТАНДАРТна заготовка
28 січня 2020 року назавжди залишеться в пам'яті вболівальників «Астон Вілли». Підопічні Діна Сміта зуміли перемогти «Лестер» в 1/2 фіналу Кубка англійської ліги і вийшли у фінал турніру, де їх суперником буде «Манчестер Сіті». Натхненні цією перемогою «віллани» відправились в гості до «Борнмута», який веде відчайдушну боротьбу за збереження прописки в еліті. «Астон Вілла» також знаходиться в статусі аутсайдера АПЛ, тому очки в поєдинках з конкурентами — головна задача для Гріліша та КО.

Команди розпочали поєдинок досить незвично для Туманного Альбіону, на полі не було тієї боротьби, якою славляться аутсайдери АПЛ. Як на мене, атакувальні авантюри обох колективів пов'язані з нестабільним захистом. В обох команд захисна ланка є уразливим місцем. Перший супер момнт змарнував чарівник Гріліш, англієць влучив у стійку з досить зручної позиції. «Борнмут» покарав суперника голом. Після затяжного виконання штрафного Філіпп Біллінг відзначився забитем м'ячем у сезоні. Другий гол «вишні» забили також після удару зі штрафного, довгочасний переполох у штрафній «Астон Вілли» завершив Натан Аке.

По перерві «Борнмут» діяв злагоджено та раціонально. Однак «дрів до вогнища» додав півзахисник «вишень» Джефферсон Лерма, який спочатку змарнував прекрасну нагоду відзначитись, а через деякі миттєвості отримав червону картку. Після такого шоку «Борнмут» став грати безпосередньо другим номером. «Віллани» довгий час тиснули на суперника, але забити зуміли лише на 70-й хвилині. Новачок Саматта чудово вистрибнув у штрафній суперника і скоротив рахунок. На цьому гра завершилась, тому що «Борнмут» вибудував два «автобуси». Крім того, господарі досить часто порушували правила. Здавалося, що на полі була не команда АПЛ зразка 2020-го року, а якийсь колектив із 90-х, де основна увага приділялась грубій грі.













«Вест Гем» — «Брайтон» — 3:3
Голи: Діоп (30), Снодграсс (45, 57) — Огбонна (47,авт.), Гроос (75), Мюррей (79)
Старання та курйози
«Вест Гем» та «Брайтон» по-справжньому дивують своїх вболівальників у нинішньому сезоні. «Молотобійці» переживають кризу, яка затягнулася на три місяці. Навіть прихід Мойеса не вплинув на результати команди. Успішний дебют у матчі з «Борнмутом» випарувався на фоні поразок від «Шеффілда», «Ліверпуля» та «Лестера». «Брайтон» Грема Поттера демонструє цікаву гру, але вона ніяк не підкріплена заліковими балами.

На матч з «Вест Гемом» англійський тренер випустив у нападі ветерана Глена Мюррея, якому судилося стати головним рятівником «чайок». На стартових хвилинах команди обмінялися небезпечними ударами головою. Лідер «Брайтона» Аарон Муй відгукнувся на передачу з флангу, але пробив біля стійки. «Вест Гем» прекрасно розіграв штрафний, який міг завершити новачок Соучек, кіпер «Брайтона» відбив удар чеха. Під кінець тайму «молотобійці» реабілітувалися за незабитий штрафний і в подібний ситуації зуміли відзначитися. Француз Діоп у падінні замкнув навіс Нобла. Далі настав час Снодграсса. Шотландець чудово зіграв на підбиранні в чужій штрафній і з лету сильно прошив Райана.

Другий тайм розпочався з курйоза. Після розіграшу кутового Фабіанськи кулаком вибив м'яч, однак «шкіряний» потрапив у спину Огбонні і відлетів у власні ворота. Звичайно, що автогол шокував «Вест Гем», але в складі «молотобійців» знайшовся той геній, який зумів виправити становище. Снодграсс повторив свій гол у першому таймі. Шотландець знову зіграв на підбиранні і сильним ударом з-за меж штрафної повернув перевагу «Вест Гему».

Другий гол у ворота «Вест Гема» також не обійшовся без курйоза. Ісса Діоп головою скинув «шкіряного» на Фабіанськи, але в цей момент підключився Пауль Гросс, який не дав поляку бути першим на м'ячі. Ну і третій забитий м'яч — це чергова помилка захисників «Вест Гема». Гленн Мюррей підібрав «круглого» біля воротарської зони і забив вирішальний гол. Відзначимо, що в цьому моменті гравці «Вест Гема» просто забули про ветерана «чайок» і проспали його удар.

«Вест Гем» від душі «начудив» у цьому поєдинку і в якості покарання отримав 18 сходинку в турнірній таблиці. Підопічним Мойеса прийдеться попотіти, щоб повернутися до рятівної зони.














«Кристал Пелас» — «Шеффілд Юнайтед» —0:1
Гол: Гуаїта (58,авт.)
Помилка ціною в перемогу
У гості до «Кристал Пелас» приїхав «Шеффілд Юнайтед», який добре проводить свої виїздні поєдинки. Лазарет «орлів» поступово порожніє і Рой Ходжсон мав можливість провести ротацію складу, давши відпочити деяким виконавцям.

Господарі жваво розпочали зустріч. Нападник «Пелас» Крістіан Бентеке повернувся на поле голодний до забитих м'ячів. Бельгієць виділявся у складі своєї команди вдало чіпляючись за м'ячі на половині поля суперника. У середині тайму арбітр зустрічі Ендрю Медлі міг показати захиснику «клинків» Болдоку другу жовту картку за грубий фол на Заа, але вирішив залишити команди у рівних складах.

По перерві «орли» продовжили домінувати на футбольному полі. Але результативна помилка голкіпера Вісенте Ігуаїти стала повною неочікуваністю для вболівальників. Іспанець не зміг зафіксувати «круглого» після навісу з кутового і заніс м'яча в сітку власних воріт. Підопічні Ходжсона ринули відіграватись, але голкіпер гостей Дін Хендерсон впевнено діяв на лінії. Як не намагалася атакуюча трійка «Пелас» засмутити суперника, рахунок так і залишився на користь «Шеффілда».














«Ліверпуль» — «Саутгемптон» — 4:0
Голи: Окслейд-Чемберлен (47), Хендерсон (60), Салах (71,90)
Два різних тайма від «Саутгемптона», геніальність Фірміно
У кінці листопада минулого року керівництво «Саутгемптона» було серйозно налаштовано, щоб змінити головного тренера. Дійсно, у той період «святі» переживали не кращі часи, підопічні Ральфа Хазенхюттля опинились у зоні вильоту, і головне, команда заслуговувала на те, щоб знаходитись саме там. Однак терпіння та віра зіграли «на руку» «Саутгемптону». Цілковите переосмислення стратегії команди та спалах Данні Інгза допомогли «святим» вибратись з помийної ями. В останніх дев'яти зустрічах хлопці Хазенхюттля поступились лише одного разу.

Для «Ліверпуля» не грає великої ролі суперник, адже за словами Клоппа: «Команда має набирати три очка або, принаймні, одне». За таким сценарієм «червоні» діють весь сезон. Матч проти «Саутгемптона» на став виключенням.

Перший тайм господарі поля повністю провалили. «Саутгемптон» зумів декласувати пресинг «Ліверпуля» і нав'язав свою гру на контратаках. Крім того, у дебюті поєдинку головний арбітр проігнорував те, що Аліссон забрав м'яч до рук після пасу Робертсона. У складі «святих» надактивними були нападники Інгз та Лонг, які на двох змарнували близько шести моментів. Хороший удар з далекої відстані вдався у Дженепо, але Аліссон вчасно прийшов на порятунок. «Ліверпуль» запам'ятався лише ударом Салаха, який заблокували захисники.

По перерві «червоні» постали перед вболівальниками в новій обгортці. У першій своїй атаці «Саутгемптон» претендував на пробиття пенальті, але арбітр знову проігнорував гостей. Після цього мерсисайдці вибігли в контратаку, яку завершив Окслейд-Чемберлен. Англієць значно додав в останніх поєдинках. Безумовно, що в поєдинках Ліги чемпіонів Алекс буде прекрасним джокером для Клоппа.

Другий гол «Ліверпуля» вбив «Саутгемптон». Маестро Фірміно розігнав атаку по лівому флангу, забрав на себе двох гравців і віддав на відкритого Хендерсона, англієць спокійно переграв Макарті. «Святі» намагалися щось нав'язати, але скоріше це був відчай, ніж спосіб скоротити рахунок. Далі послідував перфоманс від Салаха. Спочатку єгиптянин відгукнувся на ювелірну передачу Хендерсона і перекинув воротаря, а на останніх хвилинах зустрічі нападник заніс «круглого» у ворота. Асист знову віддав Фірміно. Бразилець став другим гравцем у нинішньому сезоні, який записав до свого рахунку три гольові передачі в одному поєдинку.














«Ньюкасл» — «Норвіч» — 0:0
Втрачена можливість
Остання команда чемпіонату «Норвіч» приїхала в гості до «Ньюкасла». Дивлячись на статистику, «сороки» повинні були б скласти «канаркам» компанію на дні турнірної таблиці, але неперевершена гра голкіпера Дубравки і просто неймовірний фарт дозволяють команді знаходитись у шести очках від єврокубків.

Підопічні Даніеля Фарке з перших хвилин зустрічі більше володіли м'ячем і вже на початку поєдинку могли відкривати рахунок, але словацький голкіпер впорався з ударом головою Байрама. Господарі відповіли власною атакою, яку завершував Жоелінтон — Тім Крул був у порядку. Обидві команди мали непогані моменти для взяття воріт, але в останній фазі атак не вистачало холоднокровного завершення.

Зустрічались команди, які найбільше у лізі дозволяють супернику бити по власним воротах. Тому і не дивно, що воротарі стали головними героями поєдинку. Дубравка не дозволив Теему Пуккі збільшити свій актив забитих м'ячів, а коли воротар був вже відіграний, на допомогу приходили захисники. «Норвіч», як не намагався, та вразити ворота «Ньюкасла» гостям не вдалося. «Канарки» навряд чи можуть тішитись одному заробленому балу по такій грі.















«Уотфорд» — «Евертон» — 2:3
Голи: Масіна (10), Перейра (42) — Міна (45+1, 45+4), Уолкотт (90)
Обережно, Міна!
Карло Анчелотті та Найджел Пірсон неабияк виправили ситуацію в «Евертоні» та «Уотфорді» відповідно. Приїзд італійського спеціаліста на «Туманний Альбіон» вплинув на результати команди, яка довгий час знаходилася на дні турнірної таблиці. Найджел Пірсон взагалі зробив щось неймовірне. «Шершні» виглядали головними невдахами сезону і довгий час знаходилися на останньому місці. Однак чудовий відрізок у п'ять поєдинків допоміг «Уотфорду» наблизитись до рятівної сімнадцятої позиції.

Поєдинок на «Вікарідж Роуд» розпочався без розгойдувань. У першій своїй атаці «Уотфорд» відзначився голом. Херард Деулофеу побачив підключення Масіни і віддав йому пас на хід, іспанець прийняв «круглого» і пробив у дальній кут. «Евертон» відповів ударом Калверта-Л'юїна.

Під кінець тайму команди видали справжній триллер. «Уотфорд» вийшов до чергової атаки, яку успішно завершив Перейра. Здавалося, що на цьому команди підуть на заслужену перерву. Однак додаткові хвилини стали зірковим часом для колумбіця Йері Міни. Захисник згадав про свої подвиги на ЧС-2018 і відзначився дублем. Після подачі з кутового Міна заштовхав м'яч у сітку воріт. Через три хвилини колумбієць повторив свій трюк, але на цей раз Йері головою спокійно замкнув подачу Сігурдссона.

Другий тайм команди провели не так активно, адже помилки в першій половині зустрічі змусили тренерів перебудувати гру на абсолютний прагматизм. Видалення Делфа в середині тайму розбудило господарів поля. Але та ілюзія, в яку потрапили гравці «Уотфорда», зіграла злий жарт над ними. В одній зі своїх атак «шершні» всіма силами вийшли до володінь «Евертона», однак вони забули про захист. Гравці «Евертона» перехопили м'яч і помчали забивати гол — Рішарлісон віддав «круглого» на Уолкотта, який на скаженій швидкості добіг до чужої штрафної і відзначився вирішальним голом.












«Манчестер Юнайтед» — «Вулверхемптон» — 0:0
У Манчестері знову сухо та без опадів
Конкуренти по турнірній таблиці «Манчестер Юнайтед» та «Вулверхемптон» ведуть запеклу боротьбу не тільки в АПЛ, але і в Кубку Англії та Лізі Європи. У нинішньому сезоні команди зустрічалися вже тричі. Два поєдинка пройшли в рамках третього раунду Кубка Англії. Відзначимо, що напередодні 25-го туру обидва колективи поповнили свої склади футболістами з португальским паспортом. «Манчестер Юнайтед» за 55 млн євро підписав Бруну Фернандеша з лісабонського «Спортінга». «Вулверхемптон» за 20 млн євро придбав Даніель Поденсе в «Олімпіакоса». Для «вовків» 24-річний вінгер став дев'ятим португальцем у складі.

Перший тайм пройшов під супровід атак «Вулверхемптона». Гра «вовків» будувалася через швидкісного Адама Траоре. Іспанський вінгер знову провів прекрасний поєдинок. Найкращу нагоду забити втратив саме прудконогий лідер «Вулверхемптона». У середині тайму Адама вийшов на оперативний простір і сильно пробив, Де Хеа контролював ситуацію і не став кидатися на «круглого», який полетів на трибуни. «Манчестер Юнайтед» відповів лише ударом новачка Фернандеша. Доречі, з приходом португальця у МЮ з'явилася людина, яка вміє зв'язувати захист та атаку. Бруну не зробив нічого неймовірного, але він продемонстрував той спокій та терпіння, якого не було з часів зарядженного Погба.

У другому таймі підопічні Сульшера вирівняли ситуацію на полі і взяли м'яч під свій контроль. Однак у першій своїй атаці Дієго Жота «накрутив» оборонців МЮ і лише в останній момент йому завадили влучно вдарити. «Червоні дияволи» відповіли пострілом Хуана Мати з-за меж штрафної та гарматним ударом Бруну Фернандеша з тридцяти метрів. Кульмінація поєдинку відбулася на останніх хвилинах. Мексиканець Рауль Хіменес вийшов тет-а-тет з Де Хеа, але з гострого кута мексиканцю не вдалося забити. МЮ також створив свій мегамомент. Португалець Далот головою пробив з лінії воротарської, однак йому не вистачило фортуни.

«Манчестер Юнайтед» у третьому поєдинку поспіль не може відзначитися голом. Підписання Бруно Фернандеша, безумовно, додасть команді енергії в центрі поля, але потрібно робити щось з нападом. Травма Рашфорда ускладнила життя «червоних дияволів», а Грінвуд та Мартіаль не є панацеєю від всіх проблем команди.














«Бернлі» — «Арсенал» — 0:0
Чергова нічия «канонірів»
На «Терф Мур» зустрічались сусіди в турнірній таблиці «Бернлі» та «Арсенал». Якщо для «кларетових» місце у другій половині таблиці не є чимось дивним, то лондонців незвично бачити у подібній ситуації. Новий наставник «канонірів» Мікель Артета налагодив гру команди, але залікові бали його підопічним даються з великими труднощами.

За всю свою історію виступів у прем'єр-лізі команда Шона Дайча жодного разу не перемагала «Арсенал». Це була гарна нагода зламати традицію і здобути три бали. Варто сказати, що господарі провели чудовий поєдинок. «Кларетові» використовували високий пресинг, що призводив до помилок «канонірів» у початковій фазі атак. Середина поля була повністю за суперником, тому атаки приходилось розпочинати довгими передачами у виконанні Давіда Луїса. В одному із епізодів бразилець вивів Обамеянга на побачення з Поупом, але форвард не зумів перекинути голкіпера.

Події на полі відповідали турнірному положенню команд. Було важко віддати комусь із суперників перевагу, тому нічия стала закономірним результатом зустрічі. Найнебезпечніший момент поєдинку був у нападника «Бернлі» Джея Родрігеса, але після його удару з близької відстані м'яч влучив у поперечку.

















«Тоттенгем» — «Манчестер Сіті» — 2:0
Голи: Бергвейн (63), Сон Хин Мін (71)
Український слід
У центральному матчі 25-го тура «Тоттенгем» приймав «Манчестер Сіті». Лондонці активно провели зимнє трансферне вікно, підписавши двох нових гравців. Жозе Моурінью поступово починає вибудовувати власний колектив.

Господарі очікувано віддали ініціативу супернику. «Міщани» гостро діяли у першому таймі, створюючи чудові нагоди для взяття воріт. Відкривати рахунок міг Серхіо Агуеро, який після помилки захисника вийшов на побачення з голкіпером, але після удару аргентинця Льоріса врятувала стійка. У середині тайму манкуніанці заробили право на одинадцятиметровий удар. До позначки підійшов Ілкай Гюндоган, але його удар парирував страж воріт «шпор».

У другому таймі гості продовжили домінувати на футбольному полі. Здавалось, ось-ось і «Сіті» поведе у рахунку. Та замість забитого голу підопічні Гвардіоли залишилися в меншості — другу жовту картку отримав Олександр Зінченко. Цей епізод вселив надію у граців «Тоттенгема».
Долю зустрічі було вирішено протягом десяти хвилин. Новачок «шопр» Стівен Бергвейн прийняв «круглого» на лінії штрафного майданчику і з розвороту поцілив у кут воріт Едерсона. Подвоїв перевагу лондонців Сон Хин Мін, який класним ударом переграв бразильського воротаря.


Стівен Бергвейн
Кращий гравець туру
Стівен Бергвейн народився 1997 року в Амстердамі. Його батьки родом із Сурінама — країни у Південній Америці, яка раніше була колонією Нідерландів. Батько майбутьного гравця Юрген був дуже сильно закоханий у футбол. В 11 років Стівен потрапив до академії «Аяксу», але після конфлікту сім'ї Бергвейнів з одним із тренерів, хлопцю прийшлось покинути її.

Інший нідерландський гранд ПСВ побачив у Стівені перспективу і в 2011 році запросив його до структури клубу. Бергвейн був дуже вдячний за наданий шанс. Хлопець міг грати на будь-якій позиції в атаці, за що і отримав прізвисько «король дриблінгу». У 2013 році Бергвейн вдало виступив на Євро U-17 і отримав нагороду кращого гравця турніру. Вже в наступному сезоні гравець дебютував за першу команду ПСВ.

У січні 2020 року наставник «Тоттенгема» Жозе Моурінью захотів бачити Бергвейна у своєму складі. 22-річний футболіст підписав з лондонським клубом п'ятирічний контракт, а в дебютному матчі за «шпор» молодий нападник приніс команді перемогу над «Манчестер Сіті».

Головні коментарі туру
Хосеп Гвардіола
«Я не можу критикувати своїх гравців. Ми добре зіграли, але програли. Суперник створив два моменти і забив два м'ячі. Таке ж було в матчі з МЮ, коли вони створили пару моментів, а ми багато, але не забили.

Вилучення? Це був ключовий момент. Це було важко морально для команди. Ми говорили з Алексом в перерві, щоб був обережним», — зазначив Гвардіола BBC.

Жозе Моурінью
«Ми продовжуємо боротися за четверте місце. Я в захваті від хлопців. Дуже приємно набрати три очки в матчі, в якому ми очікували на проблеми. Моє ставлення до Гвардіоли? Я краще ставлюся до Пепа, ніж ви можете уявити. Ми разом працювали протягом трьох років.

Гол Бергвейна? Це прекрасний спосіб дебютувати за нову команду. Ми не тиснули на нього. Ми підписали його на початку тижня і дали йому можливість показати себе. Він дуже розумний і скромний хлопець. Граючи вдома з чемпіонами, забити непростий гол — про кращий дебют не можна мріяти», — цитує Моурінью ВВС.

Мікель Артета
«На „Терф Мур" були складні умови для гри у футбол — трава дуже висока, плюс вони не полили її водою, і це не дуже допомагає. Вчора я не став поливати траву на тренувальному полі, так що я очікував цього. Але грати від цього не легше. Це дозволило супернику грати мати перевагу.

Це їх сильна сторона, і такі речі не проти правил, тому ти повинен адаптуватися. У деяких моментах ми дуже добре адаптувалися, а в інших трава нам цього не дозволила. Суперник хороший в тому, що він робить, і ми не змогли з цим впоратися належним чином», — цитує Артета Daily Mail.
Френк Лемпард
«Ми були кращою командою в першому таймі з точки зору роботи з м'ячем. У другому таймі ми зіграли трохи гірше, у „Лестера" було більше шансів для взяття воріт, ніж у нас. Ми розуміли, що матч з „Лестером" буде непростим, але заробили одне очко і рухаємося далі», — сказав Френк Лемпард в інтерв'ю Sky Sports.
ТУРНІРНА ТАБЛИЦЯ
Найкращі бомбардири
Пишіть у коментарях, чи зможе «Манчестер Сіті» здобути цього сезону хоча б один трофей?
Дізнавайтеся більше на наших сторінках ↓
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть