Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Хищение средств в ФФУ/УАФ: кто покрывает Андрея Павелко?

2020-02-16 18:12 Розкрадання коштів у Федерації футболу України — парламентська тимчасова слідча комісія обговорила хід розслідування кримінальних справ ... Хищение средств в ФФУ/УАФ: кто покрывает Андрея Павелко?
16.02.2020, 18:12

Розкрадання коштів у Федерації футболу України — парламентська тимчасова слідча комісія обговорила хід розслідування кримінальних справ щодо глави ФФУ Андрія Павелка. Члени ТСК заявляють: від початку роботи комісії, розслідування трохи пришвидшилося, втім конкретних результатів правоохоронці ще не показали.

Андрей Павелко

Понад мільярд гривень на нові спортивні майданчики — зникли. Правоохоронці підозрюють керівників Федерації і особисто президента Андрія Павленка в розкраданні бюджетних коштів. Гроші виділяли на будівництво футбольних полів зі штучним покриттям, утім за півтора року — не вручено жодної підозри.

«Для нас важливо встановити істину — чи були зловживання у розпорядженні бюджетними коштами, які виділялися із бюджету України на побудову цих полів. Мова йде про те, що штучна трава по завищеній ціні виготовлялася, потім саме будівництво майданчика також було по завищеній ціні, і не всі майданчики були побудовані із того, що планувалося побудувати», — наголосив Юрій Загородній, народний депутат, «Опозиційна платформа — За життя».

Виявляється Андрій Павелко ще й зловживав службовим становищем. В Нацагенції з запобігання корупції кажуть, що перебуваючи на посаді голови бюджетного комітету ініціював та схвалив виділення грошей для Федерації футболу України, яку і очолював на той момент.

«Він одночасно займав посаду голови Бюджетного комітету — тобто, мав повноваження, і одночасно — посаду президента Федерації футболу України, яка ініціювала питання про виділення в державному бюджеті на 2017-2018 рік коштів для бюджетної програми, яка передбачалась для Мінрегіонбуд — для будівництва футбольних полів зі штучним покриттям. Це виділялося з бюджету 250 млн грн, і ці пропозиції були враховані у змінах до бюджету», — наголосила Ірина Мостова, керівниця Департаменту моніторингу дотримання законодавства про конфлікт інтересів та інших обмежень щодо запобігання корупції.

А от у своїх деклараціях Андрій Павелко намагався зійти за скромну та чесну людину. Навіть в декларації про доходи приховав 200 мільйонів гривень. Але під час перевірки декларації всі ці порушення — виявили. Втім, за невідомих причин, члени НАЗК ці факти не взяли до уваги, і оприлюднили протилежне рішення.

«Не декларування статків на такі суми — є кримінальним злочином. Тому департамент апарат НАЗК готували висновки, в яких детально висвітлювалася інформація, всі встановлені факти і порушення і подавалися на розгляд членам НАЗК. У подальшому, уже на сайті НАЗК — цих порушень не було. Водночас, на сьогодні, на скільки мені відомо, — ці рішення були оскаржені, заявником який порушував питання, за повідомленням про можливе порушення — кого перевірка була розпочата, це громадська організація я не пам’ятаю, і за рішенням суду ці рішення НАЗК були скасовані і, наскільки мені відомо, НАЗК зобов’язали повторно провести перевірку», — наголосив Ігор Степанов, керівник Департаменту перевірки декларацій та моніторингу способу життя.

На засідання ТСК запросили і правоохоронців, щоб вони відзвітували про хід розслідування. Адже більшість фактів корупції у Федерації футболу викривали журналісти. Зокрема і про те, що в кишені чиновників, імовірно, пішли не тільки бюджетні кошти, а й 11 мільйонів євро від УЕФА та ФІФА. Гроші виділяли на розвиток футболу в Україні, але чиновники виводили їх на рахунки 28 фіктивних фірм, як оплату за начебто купівлю продуктів.

«Фирма «Ньюпарт Менеджемнт» — это агент ФФУ и ему из Федерации футбола поступают указания. Вот вам пришли деньги УЕФА, — переведите их туда-то и туда-то, и вот «Ньюпарт Менеджмент» переводила деньги, а именно — 30 тонн чая элитного, кофе, 2 тонны морепродуктов, электролампочки, электронная техника, транспортные услуги — без указания, что за услуги. Люди просто 11,5 млн евро вывели за пределы страны, вернее — эти деньги до нас так и не дошли», — наголосив Артем Франков, головний редактор журналу «Футбол».

«Були опубліковані матеріали щодо витрати 11 мільйонів євро на закупівлю елітного чаю кави, морепродуктів. І у нас питають люди: чи це діялося в правовому полі. Зараз знову бачимо розслідування журналістів, які розкривають факти корупційних діянь, в плані будівництва цих майданчиків і ми питаємо в правоохоронців і вимагаємо від них розслідування цих фактів», — наголосив Михайло Цимбалюк, народний депутат, «Батьківщина».

Попри гучні розслідування журналістів і заяви громадських організацій, правоохоронці зі справою затягували, десятки експертиз і слідчих дій тільки належить провести.

«Обсяг великий — саме матеріалів, які підлягають вивченню ТСК. На мою думку, їх фізично не реально розглянути. Якщо будемо не встигати — будемо голосувати за продовження роботи ТСК, тому що дуже фактів багато і в ЗМІ, але ці факти — вони не в повному обсязі всі факти, не в повному обсязі досліджуються правоохоронними органами, не якісно досліджують по деяким — не проведено жодної слідчої дії і слідчі, того не знаючи, прийшовши на ТСК, і коли члени ТСК порахували терміни, в тому числі я, — то терміни закінчилися в минулому році», — зазначив Григорій Мамка, народний депутат, «Опозиційна платформа — За життя».

Члени ТСК сподіваються, що їм таки вдасться зрушити розслідування з мертвої точки і розібратися у фінансових хитросплетіннях ФФУ.

ВИДЕОсюжет телеканала «Интер» >>>

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

RSS
Новости
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть