Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

ХРОНІКИ АПЛ. ТУР №29

29-й тур англійської прем'єр-ліги подарував глядачам манчестерське дербі, яке вдруге у цьому сезоні завершилось перемогою її червоного представника. «Челсі» не залишив шансів «Евертону», вколотивши у ворота суперника чотири м'ячі.

«Лестер» перервав свою невдалу серію, збільшивши перевагу над переслідувачами. Боротьба за п'яте, можливо, лігочемпіонівське місце, з кожним туром стає все більш драматичною. Dynamo.kiev.ua представляє огляд матчів чергового туру англійської першості.

Результати 29 туру












«Ліверпуль» — «Борнмут» — 2:1
Голи: Салах (24), Мане (33) — К. Уілсон (9)
Невпевнено, але ефективно
Без сумнівів, що три підряд поразки неабияк вплинули на моральне становище гравців «Ліверпуля». Вперше в сезоні підопічні Клоппа програли в АПЛ, і, таким чином, не зуміли повторити «невмираючу» серію «Арсенала». Крім того, команда поступилась в першому поєдинку ЛЧ з «Атлетико» (0:1). Головного болю Клоппу додало фіаско в кубковій зустрічі з «Челсі» (0:2). «Борнмуту», в деякій мірі, не повезло, адже підопічні Едді Хау прибули на «Енфілд» до розлюченого «Ліверпуля».

Стартовий відрізок зустрічі до свого активу записав «Борнмут». Хлопці Хау піднесли неприємний сюрприз лідеру чемпіоната. Після блискучої трьохходівки Каллум Уілсон, знаходячись на грані офсайду, вивів свою команду вперед. Згодом Натан Аке зіграв в стилі Серхіо Рамоса, Адріан в дивовижному стрибку парирував цей удар.

У середині тайму «Ліверпуль» ввімкнув свій коронний пресинг, який допоміг команді переломити хід поєдинку. Сенегалець Мане налякав Сімпсона і перехватив м'яч, нападник протягнув «круглого» до лінії штрафної і віддав на Салаха, єгиптянин більярдним ударом зрівняв рахунок. У наступній атаці вже Мане виступив у ролі голеадора. Ван Дейк перехопив м'яч у центрі поля і передачею на Мане розрізав всю оборону «Борнмута».

По перерві команди демонстрували млявий футбол. Але подібне довго продовжуватися не могло. Раян Фрейзер опинився наодинці з Адріаном і перекинув іспанського кіпера, однак Джеймс Мілнер у фантастичному стрибку вибив «круглого» з лінії воріт. Цей момент завів «Ліверпуль», який став грати креативніше та цікавіше. Нестримний Мане мав шанс записати на свій рахунок дубль, але його удар взяла на себе перекладина. Під кінець зустрічі Фірміно та Салах мали напівмоменти, однак «червони» вже вичерпали те везіння, яке супроводжувало команду впродовж сезону.

Перемога над «Борнмутом», безумовно, не стала переломним моментом для «Ліверпуля». Клопп має чимало питань до своїх підопічних, які виглядають вже ситими перемогами. У команди зникла та жага до нових звершень, яка була до поєдинку з «Атлетико».













«Арсенал» — «Вест Гем» — 1:0
Гол: Ляказетт (78)
«Каноніри» в ударі
«Арсенал» на своєму полі приймав сусідів із Лондону «Вест Гем». У цьому сезоні «молотобійці» досить невдало діють на виїзді — із шести останніх матчів чемпіонату жоден не був виграний.

Гості свідомо віддали ініціативу супернику, розраховуючи на швидкі контратаки. Вже на старті поєдинку ця схема гри могла принести команді плоди. Антоніо набрав чудову швидкість і втік від захасників «канонірів», але передача нападника не знайшла адресата. Господарі безідейно діяли в атаці. Обидва півзахисники Джака і Себальос часто помилялися у середині поля, що призводило до небезпечних обрізок. Найкращий момент у першому таймі мав Сократіс, але після його удару головою м'яч влучив у поперечку воріт.

Після перерви картина гри не змінилася. У «Арсенала» мало, що виходило у позиційних атаках. А ось у складі гостей варто відзначити Антоніо, і лише завдяки прекрасній роботі голкіпера Бернда Лено «канонірам» вдалося втримати свої ворота у недоторканності. Долю зустрічі вирішив Александр Ляказетт. Француз, який вийшов на заміну у другому таймі, відгукнувся на передачу Озіла і легко переграв Фабіанські. У кінці матчу «Вест Хем» мав ще декілька небезпечних моментів, але воротар господарів впевнено діяв на лінії.
















«Вулверхемптон» — «Брайтон» — 0:0
Немає перемог — немає Ліги чемпіонів
Для «Вулверхемптона» нинішній сезон є в рази насиченішим, ніж минулий. Поєдинок проти «Брайтона» став для «вовків» 47-м в сезоні, а це на один менше, ніж минулого року. Звичайно, що участь в Лізі Європи дала про себе знати. Але незважаючи на складний графік, команди демонструє привабливу гру і бореться за попадання в топ-четвірку. Для «Брайтона» 2020 рік розпочався вкрай невдало. Підопічні Грема Поттера не можуть перемогти з 28 грудня 2019 року.

Поєдинок на «Моліньї» не подарував фанам динамічну гру та безліч небезпечних момент. За перший тайм команди на двох створили один напівмомент. Рауль Хіменес з лету пробив після шикарної передачі від Рубена Невеша. Мексиканець ударив сильно, але невлучно. «Брайтон» вибудував непрохідний захист, тому гравцям «Вулверхемптона» приходилося пробивати лише здалеку. Навіть нападник Хіменес завдавав своїх удар з-за меж карного майданчика.

По перерві «Брайтон» намагався перехопити ініціативу, але поява Адама Траоре в середині тайму вплинула на тактичні перебудови в лавах «чайок». До появи іспанця підопічні Поттера діяли агресивно та авантюрно. Їм вдалося створити момент — Леонардо Троссард здійснив простріл вздовж воротарської лінії, але м'яч не знайшов свого адресата.

У завершальній фазі поєдинку «вовки» мали дві вбивчі нагоди, щоб вирвати перемогу. Першим свій шанс змарнував Хіменес, який з вигідної позиції пробив прямо в Метью Райана. А в додатковий час Дендонкер змусив вболівальників «Вулверхемптона» взятися за голову, адже вони вже бачили «круглого» в сітці воріт, але півзахисник поспішив і відразу пробив, м'яч полетів на трибуни.

«Вулверхемптон» втратив нагоду наблизитися до «Челсі» з МЮ, однак цей поєдинок ще не вирок для «вовків». «Брайтон» вкотре покинув поле без перемоги. Підопічні Поттера провели академічний поєдинок. Особливо відзначився півзахисник Ів Біссума, який виграв 16 єдиноборств.














«Кристал Пелас» — «Уотфорд» — 1:0
Гол: Айю (28)
Зліт «орлів»
«Уотфорд» після сенсаційної перемоги над «Ліверпулем» (3:0) приїхав у гості до скромного «Кристал Пелас». Зазвичай у цей період сезону «орли» ведуть боротьбу за виживання, але дві перемоги в останніх турах дозволили підопічним Роя Ходжсона впевнено себе почувати.

Гості на позитивній хвилі розпочали поєдинок і володіли територіальною перевагою. Однак в середині тайму нападник «Пелас» Джордан Айю неочікувано відкрив рахунок у зустрічі. Ганський форвард отримав м'яч на підступах до штрафного суперника і влучно пробив у кут воріт Фостера. Пропущений гол неабияк розізлив «шершнів», але замість того, щоб демонструвати свою ігрову майстерність, гравці почали вдаватись до грубощів.

Після перерви емоції не вщухали. Футболісти обох команд просто кидались у боротьбу не жаліючи своїх кінцівок. Відчувалось, що фініш чемпіонату вже незабаром і очки потрібні будь-якою ціною. Чудову нагоду мав Трой Діні, але на його постріл у ближню дев'ятку зреагував Ігуаїта.

Під занавіс поєдинку команди взагалі забули про середину поля. Шалену швидкість, яку демонстрували суперники важко було знайти на інших стадіонах цього вікенду. «Орли» зуміли вистояти і здобути третю перемогу поспіль у чемпіонаті.













«Саутгемптон» — «Ньюкасл» — 0:1
Гол: Сен-Максімен (79)
Помилка ціною в три бали
На «Сент-Мері» зустрічались сусіди в турнірній таблиці «Саутгемптон» і «Ньюкасл». Матчі за участю «сорок» завжди несуть в собі інтригу і непередбачуваний результат. Лазарет команди поступово порожніє і підопічні Стіва Брюса підходять до фінішу чемпіонату у повній бойовій готовності.

Наставник «сорок» залишив на лаві запасних Жоелінтона, давши шанс себе продемонструвати Дуайту Гейлу. Вже на восьмій хвилині нападник міг відкривати рахунок у зустрічі, але голкіпер «святих» Макарті блискавично зреагував на постріл форварда, а потім на добивання від Альмірона. Проблеми для господарів тільки починались. В середині тайму арбітр Грем Скотт показав пряму червону картку Дженепо за грубий фол. Згодом Макарті прийшлось знову виручати команду. 30-річний воротар відбив одинадцятиметровий удар у виконанні Річі.

У другому таймі гості продовжили домінувати на футбольному полі. Однак перевага в одного гравця вилилась у забитий гол лише під занавіс зустрічі. Захисник «Саутгемптона» Валері, який вперше за чотири місяці з'явився на полі, допустився грубої помилки. Ален Сен-Максімен обікрав суперника і впевнено реалізував вихід один на один із голкіпером.













«Шеффілд Юнайтед» — «Норвіч» — 1:0
Гол: Шарп (36)
Молода кров кипить
«Шеффілд Юнайтед», який продовжує вести боротьбу за єврокубкове місце, зустрічався з аутсайдером «Норвічем». У минулому турі «канарки» неочікувано обіграли «Лестер», але в той же час конкуренти теж здобули свої перемоги.

Лідер атак гостей Теему Пуккі міг виводити свою команду вперед на старті поєдинку. Форвард виборов м'яч у штрафному майданчику суперника і пробив у ближній кут воріт Хендерсона, але голкіпера врятувала стійка. «Клинки» не збиралися відсижуватися в обороні проти останньої команди чемпіонату. Підопічні Кріса Уайлдера намагалися використати верхові передачі, щоб засмутити суперника. В середині тайму господарі влаштували справжню навалу на ворота опонента. Здавалося, після чотирьох кутових небезпека минула, але Ліндстрьом, як рукою поклав м'яч на голову Біллі Шарпу, який відкрив рахунок у зустрічі.

По перерві Даніель Фарке кинув у бій ще одного нападника Дрміча. «Норвіч» незвично для себе володів територіальною перевагою, проводячи весь час на половині суперника. «Канаркам» знадобилось 35 хвилин, щоб створити небезпечний момент, але який. Навіс з кутового привів до паніки біля воріт «Шеффілда» та самовіддані дії Хендерсона і захисників врятували команду від пропущеного голу. Через декілька хвилин молодий голкіпер ще раз продемонстрував свою майстерність, чим вкотре звернув на себе увагу керівників «Манчестер Юнайтед».













«Бернлі» — «Тоттенгем» — 1:1
Голи: Вуд (13) — Аллі (50,пен.)
Проблеми продовжуються
«Тоттенгем» після невдачі у Кубку Англії завітав до «Бернлі», який останнім часом демонструє доволі привабливу гру. У підопічних Жозе Моурінью дуже насичений графік і, враховуючи переповнений лазарет команди, набрані очки даються з великими труднощами.

Португальский наставник дав відпочити провідним гравцям перед матчем відповіді у ЛЧ з «Лейпцигом». З перших хвилин з'явився молодий Олівер Скіпп, якому у центрі поля компанію склав Тангі Ндомбеле. Як висловився Моурінью на післяматчевому інтерв'ю: «В першому таймі у нас не було середині поля». Тому і не дивно, що по перерві середня ланка була повністю змінена.

«Кларетові» впевнено почуваються у рідних стінах і вже на 13-й хвилині господарі повели у рахунку. Кріс Вуд виявився перший на добиванні після дального пострілу Родрігеса. Підопічні Шона Дайча не збавляли обертів, допоки їх не зупинив свисток арбітра, який відправив команди до роздягалень.

У другому таймі на полі був вже зовсім інший «Тоттенгем». Відразу по перерві рахунок було зрівняно. Деле Аллі реалізував одинадцятиметровий удар за порушення проти Ламели. «Шпори» володіли територіальною перевагою, але до реально небезпечних моментів справа не доходила. Всі маневри відбувались на підступах до штрафного майданчику, в середині якого не вистачало майстра типу Кейна. У кінці зустрічі «Бернлі» міг здобути перемогу. Матей Видра, який вийшов на заміну, пробивав з декількох метрів, але Льоріс виручив команду і приніс один заліковий бал.











«Челсі» — «Евертон» — 4:0
Голи: Маунт (14), Педро (21), Вілліан (51), Жиру (54)
Гра в одні ворота
На тижні «Челсі» без особливих проблем розібрався з «Ліверпулем» у Кубку Англії. Цей тріумф додав футболістам «аристократів» впевненості у власних силах напередодні зустрічі з «Евертоном». Після приходу Карло Анчелотті до керма команди «іриски» програли лише двічі в десяти матчах чемпіонату.

Френк Лемпард повернув до стартового складу голкіпера Кепу Аррісабалагу та довірив місце у середині поля 18-річному Гілмуру, який повністю виправдав сподівання тренера.

Господарі з перших хвилин захопили ініціативу, яку не відпускали до фінального свистка. Вже на 14-й хвилині Мейсон Маунт вивів свою команду вперед. Хавбек вдало розвернувся і без роздумів пробив у ближній кут воріт Пікфорда. Через п'ять хвилин Педро подвоїв перевагу, вийшовши на побачення з голкіпером суперників після блискавичної комбінації в один дотик.

У другому таймі побиття мерсисайдців продовжилось. Протягом трьох хвилин голи на свій рахунок записали досвідчені гравці «Челсі» Вілліан і Олів'є Жиру. В «Евертона» був лише один небезпечний момент у зустрічі, який був створений зусиллями захисника лондонців Зума. Нападники «ірисок» виходили два в одного на захисника господарів, але Калверт-Л'юїн не влучив у дальній кут воріт Кепи. Як сказав Анчелотті після зустрічі: «Це була найгірша гра команди під моїм керівництвом»













«Манчестер Юнайтед» — «Манчестер Сіті» — 2:0
Голи: Мартіаль (26), Мактоміней (90+6)
Манчестер у вогні. Едерсон запалив червоне полум'я
У нинішньому сезоні «Манчестер Юнайтед» та «Манчестер Сіті» влаштували міні-турнір, адже до поєдинку на «Олд Траффорд» команди вже провели три зустрічі. Переможцем у цьому протистоянні був МЮ, який здобув дві перемоги — одну в чемпіонаті і одну в Кубку ліги, «міщани» задовільнились лише перемогою в півфінальному поєдинку Кубка.

Напередодні манчестерського дербі неприємні новини надійшли з лазарету «Манчестер Сіті», Кевін де Брейне пошкодив плече в кубковому поєдинку і змушений був пропускати принципове протистояння. «Манчестер Юнайтед», в свою чергу, набрав непоганий хід. Хлопці Сульшера не програвали в дев'яти поєдинках поспіль.

Зустріч на «Олд Траффорд» розпочалася за переваги гостей. Гвардіола так вибудував стратегію, що українець Зінченко досить часто перебував на позиції центрального півзахисника, заміщаючи Гюндогана. Неймовірний контроль м'яча, звичайно, приніс задоволення блакитній частині Манчестера, але до стану ейфорії було далеко. Єдиний момент у першому таймі «міщани» створили за участі Стерлінга, який хитрим ударом із меж штрафної намагався надурити де Хеа. Іспанець зіграв надійно і без «валідолу» для вболівальників.

У середині другого тайму «червоні дияволи» відмовились від контратак і перейшли до наступальних операцій. Головною фігурою МЮ був Бруну Фернандеш, який став лідером клубу та справжнім вожаком центром поля. Португалець на пару з Мартіалем організували перший гол. Господарі заробили штрафний, який виконав Фернандеш, але португалець не зробив шаблонний навіс до карного майданчика суперника, а майстерно віддав на Мартіаля, який ударом з лету пробив у ближній кут Едерсона. Для бразильця цей поєдинок тільки починався.

Друга половина зустрічі розставила команди по місцям. Підопічні Сульшера знову розраховували на контратаки, а «Сіті» контролював м'яч, але не знав, що з ним робити біля штрафної суперника. «Міщани» запам'яталися лише ударами Фодена з-за меж карного майданчика та феноменальним промахом Стерлінга, англієць з вигідної позиції не влучив по м'ячу.

«Манчестер Юнайтед» грав по рахунку, збільшити перевагу «червоним дияволам» міг допомогти Едерсона, який невдало прийняв передачу партнера і лише в підкаті йому вдалося відвести загрозу. Воротаря запресингував Мартіаль, який постав у цьому поєдинку в нетиповій для себе ролі. Француз відзначився неймовірним пресингом і роботою без м'яча.

На цьому бенефіс Едерсона не завершився. На останніх секундах зустрічі кіпер «міщан» подарував МЮ другий гол. Бразилець так перестарався, що викинув м'яч не на Менді, а на Мактомінея, який з тридцяти п'яти метрів завдав точного удару по пустим воротам.

Манчестерське дербі дало всім зрозуміти, що Гвардіола знаходиться з арканом на шиї, адже його команда не може нічого сконструювати без чарівника де Брюйне. Бельгієць для «Сіті» — це справжній наркотик, від якого складно відмовитись, тому не дивно, чому керівництво «міщан» запропонувало гравцю неймовірний контракт, за яким він буде отримувати більше 20 млн євро в рік.














«Лестер» — «Астон Вілла» — 4:0
Голи: Барнс (40,85), Варді (63,пен., 79)
«Лестер» повертається
«Лестер» досить невдало провів післяноворічний відрізок. Підопічні Брендона Роджерса провели вісім поєдинків у 2020 році і перемогли лише в двох матчах. Особливо болісними для «лисиць» стали поразки від «Норвіча», «Бернлі» та «Саутгемптона».

Зустріч з «Астон Віллою» додала позитиву фанам «лисиць», які вже засумнівались в єврокубковій осені. У дебюті поєдинку «віллани» мали всі шанси, щоб засмутити лестерську публіку. Мбвана Самата з близької відстані примудрився не влучити по воротам. На цьому всі атакувальні старання «Астон Вілли» закінчилися і до кінця зустрічі підопічні Діна Сміта тільки оборонялися.

«Лестер», в свою чергу, нагадав себе зразка двохмісячної давності. Команда бігла вперед і по максимуму використовувала стандартні положення. Дзвіночком для «Астон Вілли» стали удари Барнса та Сеюнджу, в обох випадках підвела майстерність. Однак під кінець тайму молодий лідер «Лестера» Харві Барнс вийшов на оперативний простір, обіграв воротаря і з лінії штрафної покотив «круглого» в сітку воріт.

У другому таймі Барнс продовжив свій бенефіс. В одному з моментів нападник віддав передачу на партнера, але Тайрон Мінгс зіграв рукою в карному майданчику. Джеймі Варді, який з'явився на полі по перерві, реалізував одинадцятиметровий. 32-річний англієць так заскучав за своїм поверненням на поле, що не покинув стадіон без ще одного забитого м'яча. Прорвавшись по правому флангу, він прострілив на Барнса, але м'яч після рикошета бумерангом повернувся до Джеймі і нападник пробив у ближній кут. Вишенькою на торті став гол Барнса — Олбрайтон прострілив до одинадцятиметрової позначки, звідки пробив 22-річний нападник.

Харві Барнс
Кращий гравець туру
Харві Барнс народився 9 грудня 1997 року у Бернлі, в той час, коли його батько Пол ще був гравцем однойменної команди. У 2005 році Пол завершив професійну кар'єру і повністю сфокусувався на футбольному вихованні сина, щоб втілити свою мрію.

У дев'ять Харві потрапив до академії «Лестера», де зумів себе зарекомендувати з позитивної сторони. Через десять років хлопець став її найкращим вихованцем і отримав змогу показати себе в аренді у «Мілтоні». У наступному ж сезоні Барнс отримав звання найкращого молодого гравця команди. Далі були успішні аренди до «Барнслі» і «Вест Бромвічу», та повернення у рідний «Лестер».

З приходом до керма «лисиць» Брендана Роджерса молодий хавбек отримував все більше ігрового часу. Коли в середині сезону команда втратила свого найкращого бомбардира Джеймі Варді, Барнс перебрав на себе функції одного із лідерів. У матчі з «Астон Віллою» 22-річний хавбек записав на свій рахунок дубль, гольову передачу і зароблений пенальті. WhoScored поставив Харві найвищу оцінку у складі обох команд — 9,4 бали.
Головні коментарі туру
Юрген Клопп
«Я знаю, на що здатні хлопці, але не я граю, а вони. Ми вже говорили, впевненість — це не те, що ти отримуєш, кладеш в кишеню і носиш все життя. Вона приходить і йде. Це почуття необхідне, коли все виходить.

Потрібно боротися з усіх сил, це головне. Зараз у нас 82 залікових пункти. Ми повинні продовжувати боротьбу, не важливо звертати увагу на рівень суперника», — цитує Клоппа Sky Sports.

Френк Лемпард
«Все в наших руках. Я не збираюся говорити, що ми є фаворитами в боротьбі за четверте місце. Ще варто виконати чимало роботи. Ми повинні додати в стабільності і набирати очки. Особисто я не відчуваю нас фаворитами», — цитує Лемпарда The Guardian.
Уле-Гуннар Сульшер
«Бажання, ставлення, відданість, зв'язок між вболівальниками і гравцями мене найбільше потішили. Іноді ми тиснули на них, притискали до воріт, ми намагалися бути агресивними.

Ми змусили їх помилятися, і ми задоволені результатом. Мартіаль і Фернандеш завжди б'ють, якщо є можливість. Привілей — бути тренером такої мотивованої команди. Ви не можете просити більше. Вони будуть удосконалюватися як гравці. Для нас перемогти таку команду, як "Манчестер Сіті" — це фантастично, я радий за хлопців», — цитує Сульшера ВВС.

Хосеп Гвардіола
«Ми грали добре. Хлопці трохи здали в останній третині матчу, але друга половина була краще, і це був гарний виступ. Сіті грає однаково, створює тиск на суперника і добре захищається. У нас все в порядку. Ми контролювали гру, але, на жаль, пропустили гол. Вони чекали наших помилок.

Едерсон? Він врятував нас в одному або двох епізодах, він винятковий воротар. Я не маю наміру судити своїх гравців, помилки — це частина гри. Він відновиться і стане ще краще», — цитує Гвардіолу BBC.

ТУРНІРНА ТАБЛИЦЯ
Найкращі бомбардири
Чи втримається «Лестер» в першій четвірці?
Дізнавайтеся більше на наших сторінках ↓
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть