Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход
КРАЩІ МАТЧІ «ДИНАМО» В ЄВРОКУБКАХ
У 2004 році «Динамо» пережило досить складний період у розвитку клубу. Команду критикували за чималу кількість легіонерів та недбалу гру в чемпіонаті. Солі до рани додала поразка від «Трабзонспора» в першому поєдинку кваліфікації Ліги чемпіонів. Знаходячись у такому вакуумі, новий-старий тренер Йожеф Сабо зумів зробити щось неможливе. «Біло-сині» здолали турецький клуб і досить гідно представили Україну на єврокубковій арені.

Особливим для мене тоді був домашній поєдинок проти «Баєра», який змусив усіх нас повірити, що киянам вдасться вийти до наступного етапу. 80-тисячна армада вболівальників гнала своїх улюбленців на «Олімпійському», і навіть вихід Вороніна та відставання в рахунку ніяк не вплинули на надактивних глядачів. Кияни зробили з гравців «Баєра» ще 11 глядачів, які стежили за перебігом подій. Dynamo.kiev.ua продовжує цикл випусків, присвячених кращим поєдинкам «Динамо» в єврокубках.
28 вересня 2004 рік. Ліга чемпіонів. Груповий етап.
Київ. НСК «Олімпійський».
83 160 глядачів.
Головний рефері: Кім Мілтон Нільсен (Данія).
СТАРТОВІ СКЛАДИ
АНОНС
Вихід «Динамо» до групового етапу Ліги чемпіонів став справжнім ковтком повітря для вболівальників київського клубу. Поразка від «Трабзонспора» в домашньому поєдинку стала вагомим дзвіночком для київської публіки, яка вже звикла до лігочемпіонівської осені. Проте зміни на тренерському містку вплинули на результат протистояння, і «біло-сині» восьмий раз поспіль гарантували місце в груповому етапі Ліги чемпіонів.

Безумовно, що кияни потрапили до групи смерті, де їх суперниками були мадридський «Реал», який тоді називали «галактікос», німецький «Баєр» та італійська «Рома». Експерти пророкували «біло-синім» боротьбу за третє місце, але скандальна перемога над «Ромою» в Римі додала позитиву українській футбольній спільноті.

У першому домашньому поєдинку динамівцям протистояв «міцний горішок» німецького футболу — леверкузенський «Баєр». «Фармацевти» досить гучно розпочали груповий етап Ліги чемпіонів, перемігши на власному полі мадридський «Реал».

І це була не просто перемога, а справжнє знущання. «Галактікос» Хосе Камачо був битий з рахунком 0:3, а головний тренер — негайно відправлений у відставку.

Після фурору на «Бай Арені» місцевий клуб очікувала поїздка до Києва. «Баєр» Клауса Аугенталера поєднував у собі стилі різних футбольних шкіл. Це не була типова німецька команда, якій притаманна лише силова боротьба. «Фармацевти» мали досить потужний центр поля, від якого залежала гра команди. Карстен Рамелов, Бернд Шнайдер, Яцек Кшинувек та Робсон Понте були головним конструкторами німецької машини.

Клаус Аугенталер досить високо оцінив рівень «Динамо» напередодні зустрічі. Він відзначив, що всі вважали «Рому» та «Реал» фаворитами групи, але забули про киян, які вісім років поспіль грають в найбільш престижному клубному турнірі Європи.

Технічна перемога над «Ромою» та приїзд «Баєра» викликав шалений ажіотаж серед київського вболівальника. Вересневий вечір на «Олімпійському» зібрав близько 80 тисяч фанатів. Стадіон просто кипів, очікуючи старт поєдинку.

Особливою ця зустріч стала і для українця Андрія Вороніна, який влітку перебрався до Леверкузена. Для нього приїзд до Києва на все життя закарбується в пам'яті.

Наставник динамівців Йожеф Сабо поберіг на цю зустріч капітана Валентина Белькевича, який тільки відновився після травми. Натомість в центрі поля він випустив досить цікаву зв'язку — Юссуф-Родольфо-Лєко. Крім того, в основному складі «Динамо» з'явився тільки один українець — Олександр Шовковський.

Клаус Аугенталер на передматчевій розминці

Діого Рінкон проти Пауля Фраєра. За мить до голу
На превелике здивування «Баєр» досить обережно розпочав зустріч, славнозвісний півзахист Аугенталера просто випарувався на смарагдовому газоні «Олімпійського». Лідери «фармацевтів» Карлстон Рамелов та поляк Яцек Кшинувек, мабуть, забули про свою креативність. Йожеф Сабо добре розумів сильні сторони суперника. Для того, щоб зламати диспетчерську зону «Баєра» він випустив головних хвилерізів — Йерко Лєко та Родольфо.

Вболівальники шалено гнали своїх улюбленців вперед, проте за тридцять хвилин кияни сконструювали лише одну атаку, яка завершилася ударом Рінкона вище воріт. Взагалі, всі атакувальні дії кияни було наслідком індивідуальних дій окремих виконавців та футбольним інтелектом бразильского «чарівника». Саме Рінкону було суджено відкрити рахунок у поєдинку.

Верпаковскіс нестандартно розіграв штрафний, а Рінкон пошив у дурні Фраєра і по-бразильськи відправив «шкіряного» в кут воріт. Відзначимо, що працівники «Олімпійського» не відразу зрозуміли, що Рінкон відзначився голом, і записали гол на Верпаковскіса.
«Баєр» відразу кинувся відігруватися. Удар від Робсона Понте по перекладині змусив понервувати вболівальників, проте до кінця тайму кияни жадали крові європейського гранда. Неймовірний натиск з флангів став шоком для німецької команди, яка повністю сіла до власного штрафного майданчика. По виразу обличчя суперників стало зрозуміло, що вони чекають перерви. Футболісти були схожі на боксера, який тільки що побував у нокдауні. Команді, вочевидь, не вистачало Їлдирая Баштюрка, який у літнє трансферне вікно перейшов до «Герти».

Відправити у нокаут леверкузенців міг арбітр Кім Мілтон, який проігнорував падіння Верпаковскіса в штрафній зоні. Якби данець в той час мав змогу скористатися VAR, то «Баєру» було б дуже несолодко.

Карстен Рамелов проти
Маріса Верпаковскіса

Андрій Воронін та Пауль Фраєр святкують гол
По перерві команди обмінялися ролями, «Баєр» став більше володіти м'ячем, проте німці на зрадили своїм традиціям і не створили нічого розумного біля воріт Шовковського. Певна паніка їх охопила в ті хвилини. Кияни, зі свого боку, також втратили нитки гри, захисники досить часто помилялися з першим пасом. Гра перетворилася на суцільну боротьбу. Клаус Аугенталер розумів, що «Динамо» потрібно дотиснути в цей відрізок часу і випустив на поле українця Андрія Вороніна.

Гравець збірної України став головним козирем для леверкузенського колективу. Вихованцю «Чорноморця» вдалося приборкати хаос та безлад у нападі «Баєра». Його вихід став фінальним акордом для захисників «Динамо», які заплуталися між собою і досить часто залишали Вороніна самотнім. Український форвард став автором першого гола. Безумовно, що нападнику леверкузенців підіграв Олександр Шовковський, який не зумів зафіксувати м'яч.
На цьому бенефіс українського засланця не закінчився. Після затяжної атаки центральний захисник Йенс Новотни скористався чудовою передачею Вороніна і вивів команду вперед. Подібного нахабства динамівці не очікували, адже їх співвітчизник вийшов і зробив різницю для команди. Крім того, оборонець Новотни опинився на позиції нападника і знущальним трюком обіграв Шовковського.

Гравці «Баєра», немов діти, раділи голу Новотни. Камери так довго демонстрували їх радість та повтор забитого м'яча, що прозівали другий гол Рінкона. Бразилець, як представник школи високої математики та геометрії, вдруге в поєдинку з гострого кута переграв Ханса-Йорга Бутта. І знову на табло «Олімпійського» світився нічийний результат.

Бадр Ель-Каддурі та Діого Рінкон. Бразилець зрівняв рахунок

Флорін Чернат в обіймах партнерів. Румун вивів команду вперед
Варто відзначити, що в проміжку між 55-ю і 70 хвилиною Йожеф Сабо провів три заміни, які стали ключовими. Першим на полі з'явився Олег Гусєв, через декілька миттєвостей Шацьких вийшов допомагати Клеберу, а вишенькою на торті став Флорін Чернат.

Клаус Аугенталер відзначив, що ключовим моментом у поєдинку стало вилучення Андрія Вороніна. Однак німецький спеціаліст забув про те, що між другим голом «Динамо» та вилученням Вороніна відбулось чимало важливих подій.

Другий гол та заміни додали неабияких імпульсів «біло-синім». Команди діяли на зустрічних курсах, проте киянам вдавалося гостріше діяти біля воріт суперника. Третій гол «Динамо» прийшов після шикарної комбінації, яку завершив Чернат. Румун отримав передачу від Клебера, погойдав захисника і вивів команду вперед. Згодом був скажений момент у Клебера, який обіграв воротаря і влучив у стійку воріт.
На цьому штурм «Динамо» не закінчився — Флорін Чернат з далекої відстані провірив на міцність праву стійку воріт Бутта. На 83-й хвилині українець Воронін почесно здобув звання «Містер Недорозуміння», форвард отримав дві жовті картки за хвилину. Спочатку Кім Мілтон Нільсен справедливо нагородив його гірчичником за грубий фол, а через декілька миттєвостей показав йому червоний колір за суперечки з рефері, і відправив українця на достроковий відпочинок.

«Баєр» повністю був спустошений. Граючи в меншості, команда розраховувала суто на стандарти, в той час, як динамівці повністю розривали середню лінію та захист німців. Вихід Джермейна Джонса та Марко Бабіча ніяк не вплинули на гру «фармацевтів», а логічним завершенням зустрічі став ще один гол киян. Максим Шацьких прострілив з правого флангу на Черната, а румун в підкаті «заніс» м'яча у ворота. Підсумковий рахунок зустрічі 4:2. Примітно, що в паралельному поєдинку «Реал» з таким же рахунком обіграв «Рому».

Сльози Дімітара Бербатова
ПІДСУМКИ ПОЄДИНКУ
«Динамо» еталонно провело цю зустрічі. «Біло-сині» очікували натиску від іменитого суперника, проте «Баєр» зайняв також вичікувальну позицію. У цей момент свій талант продемонстрував бразилець Рінкон, який самотужки забив перший гол-красень. Взагалі, вся небезпека від «Динамо» в нападі надходила від цього унікального футболіста. Варто відзначити, що в першому таймі кияни виграли всю боротьбу в суперника, а також досить грамотно займали позицію.

Друга половина зустрічі стала гаммою всіх емоційних відчуттів для гравців та вболівальників. Перевага в рахунку, гол Вороніна, відставання в рахунку, за цей час сердця всіх присутніх на «Олімпійському» почали битися все швидше та швидше.

Ось тут і зіграв свою роль Йожеф Сабо, який випустив на поле своїх джокерів. Так, двома голами відзначився Чернат, але і Гусєв, і Шацьких, прийняли участь в забитих м'ячах. Не варто відкидати те, що в завершальній фазі поєдинку «Динамо» виглядало свіжішим та витривалішим. Моментам гравці «Баєра» вже падали з ніг, а кияни в цей час продовжували не просто бігти, а мчати за перемогою. Закономірно, що саме «біло-синім» вдалося перемогти.

Варто відзначити неймовірну емоційність та активність вболівальників, які не давали футболістам розслабитися.
ПІСЛЯМАТЧЕВІ КОМЕНТАРІ ТРЕНЕРІВ
Йожеф Сабо
«Думаю, що вболівальники, які заплатили гроші за квитки і прийшли сьогодні на матч, отримали велике задоволення. По-перше, від гри, по-друге, від забитих м'ячів та гольових моментів, які виникали біля обох воріт. Мені, як тренеру, дуже приємно, що команда при рахунку 1:2 знайшла в собі сили і продемонструвала характер. Ось це і є найбільш головним.

Футболісти ввімкнули ті швидкості, про які ми говорили на тренуваннях. Як результат — чимала кількість гольових моментів біля воріт «Баєра», ще три голи, ну і перемога з рахунком 4:2, і три залікових пункти до нашого активу. Тепер ми будемо готуватися до поєдинку з «Реалом». Прикро, що матч Кубка України ми проведемо 16 жовтня, а не 18, щоб 19 жовтня заразом зіграти проти «Реала».
Клаус Аугенталер
«Думаю, що сьогодні ми стали свідками хорошого футболу. Прикро, що результат зустрічі не нашу користь. У поєдинку проти такої чудової команди, як „Динамо", ми продемонстрували, що можемо грати на рівних. Після пропущеного голу ми перехопили ініціативу. Я не можу дорікнути своїх підопічних в недостатній самовіддачі — в цьому плані у нас було все добре. Проте, з іншого боку, ми самі дозволили супернику зрівняти рахунок. Цей гол був випадковим, непотрібним, якщо б ми серйозніше зіграли в захисті, нам би вдалося втримати перемогу.

Ключовий момент у поєдинку — видалення Вороніна. Він був впевнений, що суперник порушував правила на Жуані. Не думав, що арбітр за це запитання покаже йому жовту картку. Не дивлячись на вилучення, мої хлопці гідно провели цю зустріч».
Максим Шацких: «С «Байером» была драматичная игра!»
Максим Шацких (справа). Фото — В.Раснер, komandaonline.com
— Сезон-2004/05. В квалификации Лиги чемпионов домашнее поражение от «Трабзонспора», отставка Михайличенко, назначение Сабо. Как новый-старый наставник сумел решить проблему с мотивацией команды?

— С этим не было никаких проблем. Мы сами прекрасно всё понимали — от «Динамо» всегда ждали выхода в групповой турнир Лиги чемпионов, да и мы сами рвались туда. Так что в Трабзон мы поехали уже совсем другой командой.

— «Динамо» попало в «группу смерти» к «Байеру», «Реалу» и «Роме». Какие цели ставило руководство команды перед началом группового этапа?

— Задачи выйти из группы именно с первого места не ставилось. Мы же не в облаках витали, были реалистами — перед нами были «Реал», «Рома» и «Байер». Нашей задачей было просто выйти из группы. Это даже не обсуждалось! И вот тут уже мы не особо смотрели на имена соперников, а просто старались идти к своей цели за счет своих возможностей, своего потенциала, своей игры.

— Насколько остался в твоей памяти матч «Динамо» — «Байер»?

— Драматичная игра была! Достаточно вспомнить, как счет менялся. Мы первыми забили, «Байер» сперва сравнял, потом вышел вперед, но почти сразу мы забили еще один. И уже 2:2. Такое нечасто бывает.

В итоге же, всё-таки сумели еще два им «положить» и победить счетом 4:2. Даже нет никаких сомнений в том, что для болельщиков это была очень интересная игра. И действительно запоминающаяся.

— В матче против «Байера» в составе «Динамо» вышел только один украинец. Как Сабо удалось объединить такую многонациональную команду?

— Там особо объединять не нужно было: тогда у нас был хороший коллектив, поэтому национальность футболистов значения просто не имела.

— Матч с «Байером» ты начал на скамейке запасных, а на поле вышел на 59-й минуте. Ставка в той встрече в нападении изначально было сделана на Клебера и Верпаковскиса. С кем из них тебе тогда было сложнее конкурировать?

— Да ни с кем! (Улыбается). Я не считаю, что тогда был хуже Клебера или Верпаковскиса. Просто есть ведь еще конкретный соперник, конкретная схема ведения игры и тактика, выбранные на тот или иной матч — отталкиваясь от всего этого делается выбор в пользу тех или иных исполнителей, учитывая их качества.

Была команда «Байер» с её особенностями игры, был выбор тактики на этот матч. Под реализацию этой тактики с учетом особенностей соперника и был сделан выбор нападающих. Именно по этой причине я оказался на скамейке запасных, а не потому, что был слабее Клебера или Верпаковскиса. У нас тогда была отличная конкуренция, и тренеры всегда имели возможность выбора исполнителей.

— Почему в том сезона не удалось выйти из группы? Стартовали-то ведь отлично, да и набрали 10 очков. А из группы вышли «Реал» и «Байер», набравшие по 11...

— Это футбол. Мы неплохо провели все матчи той группы. Мы и с 11-ю очками, если не ошибаюсь, дважды не выходили из группы. А бывало наоборот: набирали всего 7, и этого оказалось достаточно, чтобы пройти дальше. Это и есть футбол.

— То есть итог в той группе можно считать закономерным?

— Нет, конечно. Мы должны были выходить из той группы. Тем более, как ты правильно сказал, учитывая удачный старт. Мы и очков набрали немало, и, повторюсь, играли неплохо на протяжении всего группового этапа. Мы на равных играли со всеми соперниками, а в чем-то их и превосходили. Где-то не хватило другого стечения обстоятельств, где-то, может, удачи. Можно сказать, что в том сезоне мы буквально чуть-чуть упустили путевку в плей-офф.
ОГЛЯД МАТЧУ
Перший гол Рінкона
Дубль Рінкона
Перший гол Черната
Дубль Черната
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть