Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Топ-десять бразильцев в истории чемпионатов Украины

2020-05-03 20:38 Чемпіонат України став впізнаваним на континенті не в останню чергу через присутність в ньому легіонерів. Яскравих ... Топ-десять бразильцев в истории чемпионатов Украины

Чемпіонат України став впізнаваним на континенті не в останню чергу через присутність в ньому легіонерів. Яскравих легіонерів. Приїжджі гравці здебільшого здатні не тільки на технічні прийоми і емоції, але і робити різницю. Без них би наш чемпіонат став, як мінімум, нуднішим. Сьогодні ми починаємо цикл публікацій про найкращих легіонерів, котрі виступали в чемпіонаті України. І перші в нашому топі, звичайно ж, «чарівники м'яча».

Данило Силва

10. Данило Сілва

Клуб: «Динамо»

Роки кар'єри: 2010-2017

Протягом довгих семи років цей потужний і врівноважений бразилець захищав кольори «Динамо». Напевно, після Олега Лужного, Данило — найкращий правофланговий захисник «біло-блакитних» у новітній історії. Він дуже швидко адаптувався і до нашого чемпіонату, і до українських реалій. Відрізнявся не тільки надійністю і непоступливістю, а й умінням віддати першу передачу, підключитися в атаку. За роки виступів за київську команду зібрав в свою «колекцію» всі можливі нагороди українського клубного футболу. Якщо коротко — Містер Надійність.

9. Едмар

9. Едмар

Клуби: «Таврія», «Металіст», «Дніпро»

Роки кар'єри 2003-2016

У чемпіонаті України засвітився в «Таврії». За чотири роки, проведені в сімферопольському клубі, пройшов шлях від боязкого новачка до капітана команди і улюбленця публіки. У «Таврії» грав більше на атаку, виконував функції креативного півзахисника. Перейшовши в «Металіст», влаштувався в середині поля. На початку «десятих» — один з кращих опорних півзахисників країни. При всьому при цьому «Едік» не забував і про гру на атаку, часто забивав. Прийняв українське громадянство і виступав за збірну нашої країни. Український відрізок кар'єри завершив в «Дніпрі».

8. Діого Рінкон

Клуб: «Динамо»

Роки кар'єри: 2002-2009

Коли Діого прибув в «Динамо» з «Інтернасьонала», бразильці в нашому чемпіонаті були рідкістю. Багато хто з підозрою спочатку поставився до цього хлопця. Але вже скоро Рінкон довів, що його трансфер не був помилкою. Він забивав за «Динамо» майже в кожному другому матчі. Міг грати на позиції атакуючого півзахисника, міг зіграти і нападника. Крім відмінної гольового чуття, мав гарну загострюючу передачу і відмінно грав головою. Міг би залишити ще більш помітний слід в «Динамо», якби не проблеми з дисципліною і режимом, через що довелося передчасно піти з Києва.

7. Марлос

Клуби: «Металіст», «Шахтар»

Роки кар'єри: 2012 — т.ч

Майже десять мільйонів євро, заплачених «Металістом» за цього півзахисника, виявилися дуже вигідним капіталовкладенням. Марлос практично відразу ж, без розкачки, став гравцем основи харківської команди, визначав її гру в півзахисті і атаці. Майстер вивіреної передачі, відмінного дриблінгу та поставленого удару. У 2014 році перейшов з «Металіста» в «Шахтар». І теж став одним з провідних гравців команди. У донецькому колективі Марлос відповідав (і продовжує це робити) не тільки за креатив, а й пов'язує воєдино захист і атаку. Прийняв українське громадянство. У виході нашої збірної на Євро-2020 є і його заслуга.

6. Матузалем

Клуб: «Шахтар»

Роки кар'єри: 2004-2009

Легіонерів подібного рівня до Матузалема в нашому чемпіонаті практично не було. За його перехід донецький клуб заплатив «Брешіа» 14 мільйонів євро. Тоді це був рекорд для українських команд. Але вже в перших же матчах за «гірників» Мату показав, що в футболі вміє все, і що «Шахтар» не помилився з цією покупкою. Був капітаном і лідером «Шахтаря», улюбленцем Луческу і уболівальників. Міг би вписати своє ім'я золотими літерами в історію і донецького клубу, і всього українського футболу, так як був практично «першим після Бога», але вибрав інший шлях. Розірвавши в односторонньому порядку контракт з «гірниками», перейшов в «Сарагосу». «Шахтар» подав скарги в усі необхідні інстанції, і в підсумку виграв справу. Після цього кар'єра Матузалема пішла на спад.

5. Луїс Адріано

Клуб: «Шахтар»

Роки кар'єри: 2007-2015

У донецькій команді провів вісім сезонів. За ці довгі роки виграв шість титулів чемпіона України, чотири Кубки країни. А ще став кращим бомбардиром в історії «гірників». Вінцем його донецької кар'єри стала перемога у фіналі Кубка УЄФА над «Вердером». Один з двох м'ячів «Шахтаря» в ворота німецької команди — на рахунку Луїса Адріано. Його основними характеристиками було гольове чуття, висока швидкість і вміння результативно завершувати атаки. Можливо, у цього нападника і не було філігранної техніки, а-ля Дуглас Коста чи Вілліан, але він володів унікальним талантом опинятися в потрібний час в потрібному місці.

4. Тайсон

Клуби: «Металіст», «Шахтар»

Роки кар'єри: 2010 — т.ч.

В «Металіст» прийшов в 22 роки. Незважаючи на ніжний вік, без проблем влився в команду Маркевича. Грав і в центрі півзахисту, і на вістрі атаки, хоча улюбленою його позицією була і залишається ліва бровка. Володіє феноменальною швидкістю. Причому, що показово, на цій швидкості здатний прекрасно працювати з м'ячем. Майстер стандартів, дивовижних передач і дриблінгу. У 2013-му за 16 мільйонів євро перейшов в «Шахтар». Однак відразу стати лідером в команді Мірчі Луческу бразильцеві не вийшло. Для цього знадобився час. Але вже через півроку Тайсон грав в «Шахтарі» одну з основних ролей. Більш того, він почав визначати гру команди в півзахисті. На даний момент — це ментальний лідер «Шахтаря» і однозначно кращий футболіст донецької команди і всього нашого чемпіонату. Хоч уже й не такий мотивований, як раніше.

3. Вілліан

Клуб: «Шахтар»

Роки кар'єри: 2007-2012

Трансфер хавбека обійшовся «Шахтарю» в 14 мільйонів євро. Як і Матузалема. Вони дуже схожі за манерою гри, ці два бразильських вундеркінда — дуже технічні, швидкі, нестандартні. Тільки на відміну від Мату, кар'єра Вілліана вийшла набагато яскравішою і більш насиченою. У складі «Шахтаря» Вілліан став чотириразовим чемпіоном України і тричі вигравав з донеччанами Кубок країни. У 2009-му в складі «гірників» Вілліан став володарем Кубка УЄФА. Після «Шахтаря» на нетривалий час «занурився» в російський «Анжи», після чого перейшов у «Челсі», де не без успіху грає до сих пір.

2. Жадсон

Клуб: «Шахтар»

Роки кар'єри: 2005-2011

Мініатюрний бразилець став справжньою знахідкою для «Шахтаря». Запрягав довго, але швидко поїхав. Умів на футбольному полі абсолютно все — і організувати атаку, і завершити її хльостким ударом. Він одним з перших в наших футбольних широтах почав «плести мережива»: грати коротко, яскраво і швидко. За шість років у складі «Шахтаря» виграв п'ять чемпіонських титулів і два кубки країни. Але головне його досягнення в складі «помаранчево-чорних» — переможний гол у ворота «Вердера» у фіналі Кубка УЄФА. На честь Жадсона на «Алеї слави» «Донбас Арени» була відкрита зірка.

1. Фернандіньо

Клуб: «Шахтар»

Роки кар'єри: 2005-2013

У 2003 році в складі молодіжної збірної Бразилії Фернандіньо став чемпіоном світу. На нього полювали провідні клуби Європи, але в цій ситуації спритнішим за всіх виявився «Шахтар», який заплатив за трансфер бразильського унікума майже вісім мільйонів євро. Гравець яскравий, швидкий і технічний. Але, на відміну від багатьох своїх співвітчизників, розкрився не як гравець атаки, а на позиції опорного півзахисника.

Правда, «Ферна» істотно змінив наше розуміння гри «хвилеріза». Він не був чистильником в звичному розумінні цього поняття, тому що не тільки (і не стільки) руйнував, скільки створював. З його перехоплень в центрі поля починалися атаки «Шахтаря». До того ж, він сам нерідко брав участь у завершальній фазі атаки. Мав не тільки відмінне бачення поля, але і дуже сильний удар. Був одним з лідерів «Шахтаря», справжнім «професором», що читає і веде гру. У 2013-му за 40 млн євро перейшов в «МанСіті», де теж став незамінним гравцем основи.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

RSS
Новости
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть