Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход
Л.Е.Г.Е.Н.Д.И
Click "Block Editor" to enter the edit mode. Use layers, shapes and customize adaptability. Everything is in your hands.
Дієго Армандо
Марадона
Дієго Марадона — геній футбольного мистецтва та видатна постать XX століття. Його життя сповнене взлетів та падінь, похвали та осуду, вдячності та скандалів. Дієго по праву вважається одним з найобдарованіших гравців за всю історію футболу.

Злидні, нетрі Лануса, «Рука Бога», гол століття, «Наполі», мафія, кокаїн, умовне заключення: всі ці слова лаконічно описують бурхливе життя легендарного Армандо.
ДІЄГО МАРАДОНА. МОЯ ІСТОРІЯ


«Я можу бути білим або чорним, але сірим не буду ніколи»


Перші кроки та дебютний виклик до збірної Аргентини
Дієго Марадона народився у сім'ї простих робітників. Наш герой уже в дошкільному віці продавав дрібний металобрухт і фольгу від пачок з-під цигарок. Проживав Марадона у надто кримінальному районі Буенос-Айреса — Ланусі, муніципальна влада навіть відгородила цю місцевість колючим дротом.

З раннього дитинства Марадона захопився футболом. У той час особливих розваг у молоді не було, тому щодня на вулицях Аргентини юнаки влаштовували футбольні баталії. Марадона був одним із них. Але на відміну від інших Дієго зумів розвити свій талант і у віці 15 років дебютував в основному складі «Аргентінос Хуніорс».

Звичайно, що талант Марадони не пройшов повз головного тренера збірної Аргентини Луїса Менотті, який викликав 16-річного хлопчину на товариський поєдинок проти Угорщини. Здавалося, що все для Дієго відбувається, як у казці. Але казкові мрії Дієго були розбиті після того, як вищезгаданий Менотті не взяв Марадону на переможний ЧС-1978. Головний тренер вважав футболіста «дикуном», а досвідченіші гравці не хотіли бачити опального тінейджера в командному таборі.





Перехід до «Боки Хуніорс». Героїзм та чемпіонство
Головні мастадонти чемпіонату Аргентини «Рівер Плейт» та «Бока Хуніорс» були вражені грою Дієго Марадони, тому довгий час вели між собою боротьбу за талановитого хлопчину, який на той момент став улюбленцем публіки.

У 1981 році Дієго Марадона зі скандалом покинув «Атлетіко Хуніорс», футболіст бастував тренування команди, посварився з одноклубниками та змусив босів клубу продати його до «Бока Хуніорс».

У новій команді Дієго відразу продемонстрував свої лідерські якості. І не тільки на футбольному полі. «Бока Хуніорс» чотири роки не могла виграти чемпіонські медалі, після чотирьох нічийних поєдинків вболівальники «генузців» увірвалися до тренувальної бази та намагалися побити Тано Пернію, Руссо Рібольці та Панчо Са. Марадона відразу не зміг повірити тому, що відбувається, але оволодівши собою, вийшов до протестуючих та поговорив з ними на підвищених тонах. Наступного дня Дієго вивів команду на матч проти «Естудіантеса» з капітанською пов'язкою — «синьо-жовті» здобули нелегку перемогу. Інцидент з вболівальниками об'єднав усіх футболістів, тому до кінця чемпіонату «Бока» зуміла вибороти перше місце, а популярність Марадони досягла нереальних масштабів.

ЧС-1982 та переїзд до «Барселони»
Збірна Аргентини з наснагою готувалася до чемпіонату світу, адже на попередньому мундіалі «альбіселесте» вибороли золоті медалі. На цей раз Дієго Марадона потрапив до основної заявки. Талановитому аргентинцю пророкували стати кращим гравцем турніру.

Дійсно, Аргентина спокійно провела перший груповий етап, перемігши Угорщину та Сальвадор. Дієго Марадона відзначився двома голами. Проте на наступному груповому етапі емоції зашкалювали, особливо у Дієго. Спочатку аргентинці поступилися збірній Італії (1:2). У тому матчі проти Дієго Марадони персонально діяв Клаунтіно Джентіле, який досить грубо обходився з аргентинським вожаком. З бразильцями (1:3) у Марадони не витримали нерви і він був видалений з поля після того, як вдарив Батісту. Таким чином, Аргентина з нервами покинула турнір, але це не завадило Дієго перейти до нового клубу.

Каталонська «Барселона» не посоромилася заплатити за Марадону близько 8 млн доларів. 66 відсотків від цього трансферу отримав «Аргентінос Хуніорс». Іспанський відрізок кар'єри став для Дієго досить неоднозначним. З одного боку, він продовжував забивати, йому навіть аплодували фани «Реала». З іншого, гепатит, який вибив гравця на три місяці, та серйозна травма в матчі проти «Атлетика». Дієго зламали щиколотку і він пропустив ще п'ять місяців.

«Вишенькою на торті» для Марадони стала бійка після фінального матчу проти «Атлетика». Дієго, як основний призвідник побоїща, був покараний трьохмісячною дискваліфікацією. Паралельно з цим аргентинець посварився з керівництвом «Барселони», у нього навіть відібрали паспорт. Також він вів активне навколофутбольне життя, яке широко висвітлювалося іспанськими ЗМІ.






ЦІКАВий ФАКТ
У 1982 році Дієго Марадона був близький до переходу в лондонський «Арсенал», проте через Фолклендську війну трансфер зірвався.
Тріумфальний ЧС-1986.«Рука Бога», гол століття
Перед мундіалем головний тренер аргентинців Карлос Білардо повернув Марадону до основної обойми. Після видалення на ЧС-1982 Дієго довгий час не викликали до лав національної команди. Проте наставник «альбіселесте» розумів, що саме «Золотий хлопчина» додасть команді креативу в атаці. Крім того, Білардо спромігся дати Дієго капітанську пов'язку. Сам футболіст згодом прокоментував, що його мрія здійснилася.

Культ Марадони досяг свого апогею на чемпіонаті світу 1986 року. Зірковим часом для Дієго стали 90 хвилин матчу проти збірної Англії. У цьому поєдинку Марадоні вдалося забити два головних гола століття. Перший забитий м'яч сам автор прокоментував, як «рука Бога», адже у верховій боротьбі з воротарем англійців Дієго рукою переправив «шкіряного» до сітки воріт. Згодом аргентинець зумів накрутити шістьох суперників, включаючи голкіпера, і забив другий гол. Цим голом Марадона відкрив найкоротший шлях до сердець вболівальників, який доступний тільки обраним. У 2002 році цей забитий м'яч був визнаний «кращим голом ХХ століття».

У півфіналі Марадона відзначився дублем у воротах Бельгії. Після фінального свистка кіпер бельгійців Жан-Марі Пфафф швидко добіг до центра поля, щоб обмінятися футболками з незрівнянним Дієго. Фінал проти ФРН не став для Марадони таким результативним, проте він знову відзначився результативними діями: Аргентина перемогла 3:2, а Марадона отримав від преси ярлик «Легенда».

Хорхе Вальдано, партнер Марадони: «А знаєте, чому ми перемогли в Мексиці? Тому що у нас в команді було 20 нормальних гравців і один — ненормальний. Цей ненормальний і виграв нам чемпіонат».
Зародження культу Марадони
У 1984 році «Наполі» після затяжних перемовин із «Барселоною» зумів домовитися про трансфер Дієго Марадони. Його перехід обійшовся «партенопейцям» в 13,5 мільйонів лір.

Для Марадони переїзд до Неаполя став черговою перевіркою, адже одна справа виграти чемпіонський титул з «Бока Хуніорс», а інша — з «Наполі», який ніколи не був чемпіоном.

На офіційній презентації вболівальники заполонили стадіон «Сан Паоло», вони вивісили баннер за надписом: «Марадона, ти єдиний промінь світла у нашому місті!». Не зігравши жодного поєдинку за «Наполі» Марадона ввійшов в пантеон місцевих богів. За популярність він став в один ряд з Тото, Енріке Карузо та Едуардо де Філіппо.

Дієго у Неаполі прийняли за свого, адже він був схожий на неаполітанців, в яких був складний характер і їм нічого в житті не давалося задарма. У першому своєму інтерв'ю Дієго сказав: «Я хочу стати прикладом для бідних дітей Неаполя, адже я був також таким хлопчиною в Буенос-Айресі».

Чемпіонство «Наполі», мафія. Скандальний матч проти ФРН
Перші два сезони не задалися у Дієго і він вимагав від керівництва підсилення. Згодом до команди перейшли імениті Баньї, Реніка, Джордано і Гарелла. Це допомогло «Наполі» здобути перше чемпіонство у сезоні 1986/87. Марадона згадував: «Я був прапором бідного півдня проти потужної півночі. Так званим «Робін Гудом».

Під занавіс вісімдесятих Дієго знову повторив чемпіонський успіх, проте паралельно з цим він став головним героєм місцевих газет. Його звинувачували у зв'язках з місцевою «комморою», яка натиснула на Дієго, і «Наполі» наприкінці чемпіонату втратив лідерство. Це було зумовлено тим, що тріумф «партенопейців» досить вразливо відбився би на тоталізаторних компаніях мафіозних кланів.

На чемпіонаті світу-1990 Аргентина знову дійшла до фіналу, але на цей раз поступилася ФРН (0:1). Ця поразка завдала болю нашому герою, він був переконаний, що Аргентину спеціально намагалися засудити, тому Дієго вирішив покінчити з національною командою.

Після ЧС Дієго у складі «Наполі» виграв Суперкубок Італії та провів ще близько 20 матчів. Після матчу з «Барі», який відбувся 17 жовтня 1991 року, Марадону відправили на допінг-тест, який він провалив. Перевірка виявила в організмі аргентинця наявність кокаїну. Італійська федерація футболу дискваліфікувала Дієго на 15 місяців. Аргентинець був шокований подібним рішенням, адже він самостійно завжди проводив допінг-тести напередодні матчів.
ЦІКАВий ФАКТ
Марадона був переконаний, що допінг-тест спеціально був підроблений за вимогою тогочасного президента Федерації футболу Італії Антоніо Маттаррезе, який таким чином помстився футболісту за поразку національної команди від Аргентини на ЧС-1990.
Завершення дискваліфікації. «Севілья». Останній гол за збірну
Після затяжної дискваліфікації Дієго Марадона дав зрозуміти, що він не готовий повертатися до «Наполі» і має намір перейти до клубу, який не ставить високих задач. У цей момент на радарах з'явилася «Севілья», яку очолював Карлос Білардо, з яким Марадона був знайомий по роботі в збірній Аргентини. Президент андалусійського клубу дель Нідо повірив у цю авантюру і заплатив за одіозного футболіста захмарні 7,5 млн євро. Еффект був вражаючим: «Севілья» вперше у своїй історії продала 38 тисяч абонементів.

У «Севільї» Марадона був схожим на знедоленого вовка, який тільки епізодами демонстрував свою гру. Дієго часто травмувався, тому вимушений був пропустити чимало поєдинків. Його поява на полі завжди приковувала увагу вболівальників, але у футболці андалусійців Дієго провів лише 29 матчів і відзначився 7 голами. Крім того, Марадона особливо подружився зі своїм співвітчизником Дієго Сімеоне, з яким любив не тільки тренуватися, але і «провітритися». Враховуючи такий стиль життя, керівництво «Севільї» найняло особистого детектива, який стежив за пригодами Дієго. У кінці сезону тренер «Севільї» Карлос Білардо влаштував бійку з Дієго Марадоною. У підсумку все закінчилося досить просто: розрив контракту і повернення на батьківщину.

У той час збірна Аргентини досить тьмяно виступала без Марадони, тому восени 1993 року тогочасний наставник «альбіселесте» Альфіо Басіле викликав «інопланетянина» на матч проти збірної Австралії. Аргентинці перемогли 2:1 і кваліфікувалися на ЧС-1994.

На чемпіонаті світу Марадона знову влип у скандал. Спочатку збірна Аргентина легко справилася з Грецією, перемігши з рахунком 4:0, саме в цьому поєдинку Дієго забив свій останній м'яч за національну команду. Далі аргентинці не без проблем перемогли Нігерію — 2:1, і якщо для команди цей матч не став проблемний, то для Марадона цей матч став останнім, адже напередодні поєдинку проти Болгарії у крові Марадони знайшли цілий букет заборонених препаратів: ефедрин, норефедрин, псевдоефедрин, норпсевдоефедрин та метілефедрин. Підсумок цієї авантюри: чергова 15-місячна дискваліфікація.

— Салют, Дієго, відчуваю себе пом'ятим — після трьохденного запою в Діснейленді, — сказав Пол Гаскойн.

— Не турбуйся, Газза. Збрешу, якщо скажу, що не робив цього ж, — відповів Дієго Марадона.

Розмова Пола Гаскойна і Дієго Марадони у перерві товариського матчу між «Лаціо» та «Севільєю»
«Ньюеллс Олд Бойз». Перші тренерські кроки. Завершення кар'єри у «Бока Хуніорс»
Після вигнання із «Севільї» Дієго Марадона очікувано повернувся до Аргентини. Всі місцеві ЗМІ твердили про повернення «Короля» до рідного «Аргентінос Хуніорс», але забуті фінансові проблеми викликали ажіотаж серед вболівальників «червоних жуків». Марадона вирішив не випробовувати долю і перейшов до скромного «Ньюеллс Олд Бойз». Більше 40 тисяч вболівальників прибули на відкрите тренування «червоно-чорних», щоб посмакувати діями свого зіркового новачка. Так само, як і у випадку з «Севільєю», презентація Марадони стала казковою, а виступи — посередніми. «Інопланетянин» провів лише п'ять матчів і відзначився одним забитим голом.

Впродовж 15-місячної дискваліфікації Марадона вирішив спробувати себе на тренерському поприщі. У жовтні 1994 року Дієго Марадона разом з Карлосом Френом очолили нікому невідому «Мандію». Однак після одного з поєдинків власник клубу ввірвався до роздягальні і вилаяв футболістів, Дієго подібний жест несподобався, і він сказав своєму босу наступне: «Тільки тренери мають право знаходитися у роздягальні». Президент «Мандії» відповів: «Ти хто такий?». Після цього Дієго подав у відставку.

Після завершення дискваліфікації Дієго Марадона повернувся до «Бока Хуніорс». Цей період кар'єри нагадував футбольну «Санта-Барбару» з Марадоною у головній ролі. Футболіст страждав від травм і тому пропустив чимало поєдинків. Крім того, наркотична залежність Дієго досягла свого піку, його знову намагалися дискваліфікувати, він їздив на лікування до провідних медичних центрів, Марадона став учасником кампанії «Сонячне світло без наркотиків», до «Бока Хуніорс» запросили Карлоса Білардо, якого Марадона спочатку не хотів бачити, а потім підтримав; 20-мільйонний контракт від японського клубу, оголошення про завершення кар'єри. Символічно, але останній поєдинок Марадона провів на свій день народження: 25 жовтня 1997 року Дієго востаннє одягнув футболку «Боки», і його команда перемогла принципового суперника «Рівер Плейт» з рахунком 2:1.




Tilda Publishing
1976 — 1981

1981 — 1982

1982 — 1984

1984 — 1991

1992 — 1993

1993

1995 — 1997

«Аргентінос
Хуніорс»

«Бока
Хуніорс»

«Барселона»

«НАПОЛІ»

«СЕВІЛЬЯ»

«Ньюеллс
Олд бойз»

«Бока
Хуніорс»

«Барселона»

ЦІКАВий ФАКТ
Свій останній гол Дієго Марадона забив 14 вересня 1997 року в матчі проти «Ньюеллс Олд Бойз». «Легендарний» відкрив рахунок ударом з пенальті, а його команда перемогла 2:1.
Кар'єра Марадони
у цифрах
Tilda Publishing
create your own block from scratch
Клубна кар'єра:
588 матчів
312 голів
Національна збірна:
91 матч
34 голи
11 трофеїв
Хвороби. На чолі збірної Аргентини.
Футбольна кар'єра закінчилася для Дієго у 1997 році, але від футболу аргентинець не втік. Спочатку його запрошували на різні виставкові поєдинки, а також Дієго двічі працював у якості коментатора на ЧС-1998 та ЧС-2002. У той час у нього виникли перші проблеми зі здоров'ям: спочатку він потрапив до лікарні з гіпертонічним кризом, а згодом у Дієго стався сердечний приступ. У 2007 році Марадону знову помістили на лікування через надмірне вживання алкоголю.

У 2008 році Марадона зумів взяти себе до рук і його було призначено головним тренером збірної Аргентини. Під його керівництвом «альбіселесте» вдалося кваліфікуватися на ЧС-2010, незважаючи на ганебні поразки від Болівії (1:6) та Бразилії (1:3).

Перед своїм призначенням лідер збірної Аргентини Хуан Рікельме дав зрозуміти, що не повернеться до лав команди поки там буде керувати Марадона. НА ЧС-2010 Марадона не включив до заявки Естебана Камб'яссо та Хав'єра Дзанетті. Такі рішення були по-різному сприйняті критиками. Коуч аргентинців вважав, що обидва футболісти — це «стара історія для збірної».

Аргентинці успішно розпочали форум, обігравши на груповому етапі Нігерію (1:0), Південну Корею (4:1) та Грецію (2:0). У 1/8 фіналу «альбіселесте» не без проблем розібралися з Мексикою (3:1). Переможна серія давала вболівальникам надію, але нещадні німці вщент розбили збірну Аргентини (4:0), і Марадоні з командою залишилося лише придбати квитки додому.

Контракт Марадони з Аргентиною був розрахований до 2011 року, але «легендарний» заявив, що президент федерації футболу Грондона його обманув, а його помічник Білардо —зрадив, тому він був звільнений достроково.

Невдалі тренерські спроби. Хвороби. Смерть
У 2011 році доля «нагородила» Марадону новим викликом: клуб із ОАЕ «Аль-Васл» запросив аргентинця до своїх лав. Перебуваючи в ОАЕ Марадона намагався реалізувати масштабний проект власників клубу, але вся привабливість закінчилася на фінансових питаннях. Дієго пропонував керівництву придбати декількох футболістів задля того, щоб боротися за трофеї. Йому в цьому відмовили. Згодом на одному з поєдинків ВІП-гості образили подругу аргентинця Вероніку Охеду, Дієго встав на захист і через деякий час зі скандалом покинув ОАЕ.

Через п'ять років після від'їзду з ОАЕ Дієго знову повернувся, але на цей раз він очолив «Аль-Фуджайру». У новій команді історія повторилася, але ще додалися невдалі виступи команди. Далі кар'єра Марадони нагадувала шлях простого заробітчанина: контракт з «Динамо» Брест, де Дієго працював у ролі директора стратегічного розвитку клуба; поїздка до мексиканського «Дорадоса», де він зайняв пост тренера та технічного директора, емоційні мексиканці були невдоволені роботою Марадони і тому аргентинець знову помчався скитатись по світу.

Останнім місцем роботи Марадони стала аргентинська «Хімнасія і Есгріма». Перші результати не вражали босів клубу і Дієго був близький до звільнення, проте коронавірусна пандемія зберегла робоче місце для Дієго. У той час йому пропонували очолити збірну Венесуели, але він відповів відмовою.

У листопаді 2020 року Марадону госпіталізували та провели йому операцію через крововилив у мозок. Через три неділі, 25 листопада, Дієго Марадона помер — раптова зупинка серця. У зв'язку зі смертю «Легендарного» в Аргентині був оголошений трьохденний траур. Медикам, які були відповідальні за життя та здоров'я Дієго Марадони, були оголошені звинувачення у «можливому, навмисному» вбивстві футболіста, їм заборонили виїжджати з Аргентини та викликали на допит.

Реакція світової спільноти на смерть Марадони
Ліонель Мессі
«Дуже сумний день для всіх аргентинців та для футболу. Він залишає нас, але не йде, бо Дієго вічний. Я зберігаю всі чудові моменти, прожиті з ним, і хотів скористатися можливістю, щоб висловити свої співчуття всій його родині та друзям»
Пеле
«Які сумні новини. Я втратив хорошого друга, а світ утратив легенду. Ще багато треба сказати, але поки дай бог сил членам сім'ї! Не сумніваюся, якось ми разом зіграємо на небесах»
Кріштіану Роналду
«Сьогодні я прощаюся з другом, а весь світ прощається з вічним генієм... Він залишив нас надто рано, але залишив нам спадщину, яка не знає межі, та порожнечу, яку ніколи не заповнити. Спочивай зі світом, ас. Ти ніколи не будеш забутий»
Photo by Jacob
Photo by Leio
Photo by Jacob
Photo by Marion
Photo by Jacob
Photo by Shifaaz
Photo by Mike
Photo by Jason
Photo by Sven
Photo by Ed
Photo by David
Photo by Hal
«Якби я мав би друге життя, я знову хотів стати Дієго Марадоною — футболістом, який робив народ щасливим. Мені буде достатньо».
Whatever you tell – believe in what you tell about by all your heart.
КІНЕЦЬ
Пишіть у коментарях цікаві історії про Дієго Марадону. Дайте свою оцінку проєкту, ваші рекомендації? Чи є цікавою для вас подібна рубрика?
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть