Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Андрей Шахов — о статистике пенальти, пробиваемых европейскими клубами

2022-01-20 13:07 Заместитель главного редактора еженедельника «Футбол» Андрей Шахов в 5-м номере издания прокомментировал статистику пробития 11-метровых европейскими ... Андрей Шахов — о статистике пенальти, пробиваемых европейскими клубами

Заместитель главного редактора еженедельника «Футбол» Андрей Шахов в 5-м номере издания прокомментировал статистику пробития 11-метровых европейскими клубами с 2018 года.

Андрей Шахов

Інстат провів дуже цікавий аналіз, з результатами якого пропоную ознайомитися. Вони підрахували кількість пенальті, які били команди з сезону-2018/2019 по 10 січня 2022 року у 31-му європейському чемпіонаті.

До вашої уваги дві гістограми. В одній — лідери в Європі за кількістю пробитих 11-метрових за цей період.

В іншій — аналогічна таблиця, але виключно по чемпіонатах «Великої п’ятірки».

Напрошується кілька цікавих висновків.

1. Зверніть увагу, наскільки рідше пенальті б’ють команди з топ-5, ніж, назвемо так, у чемпіонатах «середньої руки». Чим це пояснити, адже очевидно, що у топ-5 грають технічніші футболісти? Може бути, акуратнішою грою захисників, найкращі з яких теж зібрані в топ-5. Можливо, більш доброзичливим ставленням арбітрів до лідерів середніх чемпіонатів. Можливо, технічнішим підбором гравців атаки на тлі відносно слабких захисників. Тим більше...

2. У загальній таблиці зовсім не представлені клуби Північної та Центральної Європи, насамперед фігурують команди зі Східної та Південної, у яких більше різного роду навколофутбольних розбірок.

З. На що вже «Рейнджерс» і «Селтік» найсильніші в Шотландії, «Аякс» і ПСВ — у Голландії, «Брюгге» був сильнішим у Бельгії, «Зальцбург» — в Австрії, а «Янг Бойз» — у Швейцарії. Але подивіться, цих команд немає у двадцятці! Так само як немає в двадцятці навіть у окремій таблиці топ-5 «Баварії» та дортмундської «Борусії», «Реала», «Атлетіко» та «Барселони», «Ман Сіті», «Ліверпуля» та «Челсі». Більш того, Англію в таблиці представляє лише МЮ — він і лідирує. Натомість є «Динамо» та «Шахтар», празькі «Славія» та «Спарта», «Црвена Звезда», яка пробиває пенальті найбільше, «Стяуа» (щоправда, у Румунії «Клуж» останнім часом беззмінний чемпіон, зате «Зірка» лідирує за числом скандалів), «Ференцварош», «Зеніт», «Порту» та «Спортінг», ПАОК та ПАО (правда, без «Олімпіакоса»), всі італійці. Знову ж таки я підкреслюю, наскільки частіше б’ють 11-метрові лідери більшості східно- та південноєвропейських чемпіонатів.

4. Про непредставлені гранди. «Челсі» б’є пенальті раз на 419 хвилин, «МанСіті» — 434, «Барса» — 428, «Наполі» — 499, «Реал» — 503, Дортмунд — 564, «Ліверпуль» — 574, «Севілья» — 594, «Атлетіко» — 599 хвилин, «Арсенал» — 670, «Тотенгем» — 792, «Баєр» — 824, ну а «дерев’яний» (не вважайте за образу, я сам дуже не хочу вильоту цього гранду) «Бернлі» — 1474. Найгірший за цим показником «Брістоль Сіті» − 1834 хвилини, тобто один пенальті рідше, ніж у 20-ти матчах чемпіонату!

«Аякс» б’є один раз на 345 хвилин, «Фейє» — 377, ПСВ — 403, «Брюгге» — 468, «Рейнджерс» − 363, «Селтік» − 540, «Олімпіакос» — 387, «Спартак» — 373, «Локомотив» — 389, ЦСКА — 463, «Трабзонспор» та «Фенер» — 346, «Бешикташ» — 408, «Лудогорець» — 435, «Зоря» — 512.

5. Хто як б’є пенальті? Найгірше — «Сток Сіті», який за цей період реалізував лише 40 % ударів із «крапки». У ізраїльського «Іроні» (мабуть, все ж йдеться про «Апоель» з Кір’ят-Шмони) — 43 %, у «Бейтара» та «Сент-Джонстона» — 50 %. Найгірший в Україні — ФК «Львів» — 53 %. Динамівці Києва реалізували 82 % ударів з «точки», «Шахтар» — лише 67 %.

Стовідсоткова реалізація у семи клубів — «Реал», «Кротоне», словацький «Злате-Моравце», «Реймс», «Майнц», «Вулвз» та «Бернлі». 96 % забили «Брентфорд», «Жирона», АЕК та «Антальяспор», 95 % у «Чукарічок», «Люцерна», «Ліверпуля», варшавської «Леґії» та «Апоеля» з Хайфи.

Андрей ШАХОВ

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

RSS
Новости
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть