Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Злочинний Інфантилізм

2022-04-02 16:25 «Дискримінація проти країни або окремої особистості за расовими, релігіозними чи політичними мотивами не допускаєтся». Так виглядає ... Злочинний Інфантилізм

«Дискримінація проти країни або окремої особистості за расовими, релігіозними чи політичними мотивами не допускаєтся». Так виглядає один із пунктів статті другої Статуту Міжнародної федерації футбольних асоціацій (ФІФА), в переліку основних цілей організації.

Фото: gettyimages.com

Відсторонивши команди рашистів від усіх змагань під своєю егідою, ФІФА втрималася від наступного логічного кроку — викинути країну-терориста зі світової футбольної родини. Це боягузтво виглядає ще більш кричущим на тлі призупинення членства Кенії, Замбії та Пакистану. Втручання влади цих держав у діяльність своїх асоціацій — достатній привід для їхньої дискваліфікації. А підла кривава війна з десятками тисяч жертв, зруйнованими містами, мільйонами біженців і загрозою суцільної кризи — ні!

Президент ФІФА Джанні Інфантіно на Конгресі в столиці Катару 31 березня був надміру стриманим щодо міжнародних «непорозумінь». «Моє прохання до всіх, хто має якусь владу в цьому світі, всіх, хто займає важливі політичні посади: будь ласка, припиніть конфлікти і війни, — закликав він у своєму зверненні до присутніх у Досі. — Будь ласка, заради наших дітей, заради нашого майбутнього. Будь ласка, вступайте в діалог навіть зі своїм лютим ворогом. Будь ласка, постарайтеся зібратися разом. І футбол буде там і допоможе у спільній роботі заради миру».

А ці слова, вочевидь, стосувалися України, що її ось уже майже 40 діб намагаються знищити орди кремлівського виродка: «Як тільки цей жахливий конфлікт закінчиться, а також всі інші конфлікти по всьому світу, сподіваюся, дуже скоро, футбол зможе відіграти певну роль у відновленні відносин, у встановленні миру та порозуміння — і ми будемо в авангарді цього процесу...»

Коментарі — зайві. Особливо для нас, навчених пропускати повз вуха всі «глибокі стурбованості» можновладців. Інфантіно лише поповнив когорту «занепокоєних» чиновників-безхребетників.

У історії ФІФА нескладно знайти прецеденти щодо покарання країн, чиї лідери та уряди раптом вирішували, що закони не для них писані. У спортивній ізоляції перебували, зокрема, гітлерівська Німеччина, ПАР — за політику апартеїду, ще одна недоімперія Югославія. Щоправда, нацистів ХХ століття виключили з Міжнародної футбольної федерації навздогін — лише у... листопаді 1945-го, Дойче Фуссбаль Бунд на той момент уже кілька років не існував. Але ж треба розуміти, що нинішній вік кидає зовсім інші виклики, й реагувати на них треба відповідно, піклуючись не тільки про «букву закону», а насамперед про «дух гри».

Навіть нейтральна Швейцарія, батьківщина президента ФІФА, приєдналася до санкцій демократичного світу проти путлера та його посіпак. З іншого боку, ООН, яка, за ідеєю, мала б завдавати тон у тотальній блокаді агресора, поки обмежується хіба що декларативним ниттям. Тож Інфантіно без особливої шкоди для іміджу ще встигає ставити «конфлікт» в Україні на один щабель із проблемами глобального потепління чи гендерної нерівності.

Аналітикам із ФІФА доречно б замислитися не тільки про чистоту мундиру. Там, де «система безпеки» дає очевидний збій, подеколи на перший план виходять чиїсь рішучість і принциповість іззовні. Як, скажімо, у випадку з категоричною відмовою Польщі виходити на одне поле з рашистами в поєдинку плей-офф ЧС-2022. Ініціативу наших західних братів підтримали чехи та шведи, за ними — більшість країн, які вважають образою для себе перебування «зайвохромосомної» нелюді в цивілізованому суспільстві. Й ця залізна завіса, схоже, встановлена міцно та надовго. Як у Європі, так і в Азії, куди варвари хочуть пролізти за «планом Б»...

Як часто доводиться констатувати останнім часом, у чоловічій компанії найбільш «сталеві яйця» виявилися в представниці прекрасної статі. «У нас зараз триває жорстока війна в Європі, — звернулася до Конгресу очільниця футбольної асоціації Норвегії Лізе Клавенесс. — Попередній господар чемпіонату світу вторгся до країни, яка є одним із наших членів... Замість того, щоб слідувати за кимось, ФІФА має стати лідером!»

Голова Української асоціації футболу також надіслав у Доху своє відеозвернення. Його озвучили, але прибрали відео— та фото-супровід. Серед іншого там були жахливі кадри руйнувань українських міст і жертв рашистської агресії, що їх футбольні конгресмени, на жаль, не побачили. Але значно більше у ролику фігурував сам Андрій Павелко, знову не погребувавши ситуацією для самопіару.

Ім’я колективного агресора він згадав лише раз, на головного винуватця жахливої трагедії — не вказав зовсім. І тим самим позбавив промову необхідної гостроти, потрібного «градусу», стрижня. Варто було б нагадати всім присутнім і особисто Джанні Інфантіно, скільки українських дітей — нашого майбутнього — вже убили «спасатєлі руського міра», скількох дівчат зґвалтували, скільки шкіл, лікарень, церков і стадіонів перетворили на купи сміття.

Рашистська делегація в Катарі повинна була не пихато спостерігати за тим, як російську мову — наче знущання! — проголошують однією з офіційних мов ФІФА, а не знаходити собі місця, червоніти від сорому, відчувати всі «переваги» вигнання та ізоляції. Павелко мав змогу й повинен був на весь світ затаврувати ворога, наполягти на його злочинах проти людяності, закликати до нерукостисканості путінських футбольних холуїв.

По гарячих слідах Конгресу ФІФА ті вже ледь не з посмішками розповідали про «вєлічіє Расєї», наголошуючи, що скасування дискваліфікації — то наступний етап недалекого майбутнього. Відповідними коментарями рясніє спортивній інформаційний «простір» за порєбріком, перемежаючись із схваленням дій російсько-фашистської армії в Україні.

Мовчати у відповідь — неправильно та небезпечно. Й тих, хто не згоден із страусиною позицією ФІФА, уже можна почути й варто підтримати.

«Я не згоден зі словами Інфантіно. Це ніякий не конфлікт, це справжня війна і геноцид українського народу з боку Росії!» — відреагував на спіч президента ФІФА Андрій Шевченко.

«Росію не виключають із цієї організації, тоді як увесь світ проти неї — це дивно і не вкладається в голові. У центральному офісі ФІФА, з видом на Женевське озеро, ймовірно, бачаться якісь інші реалії. Можливо, їм варто було б послати своїх людей до Маріуполя та Харкова, щоб серйозніше до цього поставитися», — заявив генеральний директор донецького «Шахтаря» Сергій Палкін, додавши, що Пакистан, Зімбабве та Кенія точно роблять значно менше зла, ніж ті, хто розв’язав війну в Україні.

Палкіна можна зрозуміти. Його клуб, наразі зареєстрований саме у розбомбленому Маріуполі, вже вдруге офіційно стає біженцем. Один із провідних колективів Східної Європи, «Шахтар» сьогодні фактично розпущений — завдяки «асвабадітєлям», котрих у відомстві Інфантіно, виходить, тільки заохочують.

Якщо для ФІФА це — авангард, то, вочевидь, свій курс вона звіряє з російським воєнним кораблем...

Юрій КОРЗАЧЕНКО

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

RSS
Новости
Loading...
Швеция отказалась от VAR 2
Dynamo.kiev.ua
26.04.2024, 22:25
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть