2023-01-10 16:25 Wojna trwa w naszym kraju od prawie 11 miesięcy. Nie ma chyba w naszym kraju rodziny, ... Sprawozdanie z działalności charytatywnej FC Dynamo (Kijów) i Fundacji Braci Surkis w 2022 roku
10.01.2023, 16:25

Wojna trwa w naszym kraju od prawie 11 miesięcy. Nie ma chyba w naszym kraju rodziny, która nie została dotknięta działaniami wojennymi na terytorium Ukrainy.

Zdjęcie: fcdynamo.com

FC Dynamo (Kijów) i Fundacja Bracia Surkis od pierwszych dni inwazji na pełną skalę były zaangażowane w prace nad niesieniem pomocy w wielu dziedzinach.

1. Ewakuacja ludności

Ta działalność cieszyła się największym zainteresowaniem już od pierwszych dni inwazji, kiedy armia rosyjska podejmowała zbrojne próby zajęcia ogromnej liczby terytoriów ukraińskich przy użyciu wszelkiego rodzaju broni, w wyniku czego zniszczone zostały całe miasta.

W celu ochrony ludności tych miast wykorzystano wszystkie możliwe pojazdy, w tym autobusy drużyn piłkarskich do ewakuacji ludności cywilnej.

W szczególności więc ewakuowano wiele osób ze wschodnich regionów kraju, w tym z Kramatorska.

2. Wsparcie Sił Zbrojnych Ukrainy

Od samego początku wojny FC Dynamo (Kijów) i Fundacja Bracia Surkis byli przekonani, że zwycięstwo można osiągnąć tylko wtedy, gdy zjednoczy się cały nasz naród, w tym wielki biznes. Wsparcie finansowe Sił Zbrojnych Ukrainy i innych formacji paramilitarnych naszego kraju jest szczególnie ważne, biorąc pod uwagę, że operacje wojskowe wymagają ogromnych środków.

W tym celu FC Dynamo (Kijów) i Fundacja Bracia Surkis zaczęły udzielać ukierunkowanego wsparcia finansowego armii ukraińskiej, w tym poprzez zakup niezbędnego sprzętu technicznego i niezbędnych artykułów (w szczególności tak poszukiwanych na froncie środków higieny osobistej linii, biorąc pod uwagę warunki pobytu wojskowego).

W szczególności FC Dynamo (Kijów) i Fundusz Braci Surkis dostarczyły jednostkom Sił Zbrojnych Ukrainy wymagane techniczne środki łączności i drony rozpoznawcze, wielokrotnie kupowały i przekazywały pojazdy dla jednostek Sił Zbrojnych Ukrainy, w tym samochody i łódź.

We wsparcie Sił Zbrojnych Ukrainy zaangażowane były również struktury Dziecięcej i Młodzieżowej Akademii „Dynamo”. Tym samym, przy udziale Akademii Dynamo, jednostce służby granicznej zostały przekazane kluczyki do specjalistycznego pojazdu przygotowanego do misji bojowych, a także inny niezbędny sprzęt.

Przez cały okres wojny FC Dynamo (Kijów) i Fundacja Bracia Surkis koncentrowały się również na zaopatrywaniu sił zbrojnych w środki higieny osobistej, co jest niewątpliwie koniecznością na froncie, zwłaszcza w warunkach długiego pobytu na froncie w trudnych warunkach atmosferycznych.

Tak więc ostatnio FC Dynamo (Kijów) i Fundusz Braci Surkis przekazały Ministerstwu Obrony Ukrainy ponad pięć tysięcy ton ładunków humanitarnych, głównie środków higieny osobistej (serwetki, środki antyseptyczne itp.), Żywności i sprzętu medycznego. , Państwowej Służby Granicznej Ukrainy, Służby Bezpieczeństwa Ukrainy oraz niechronionych grup ludności. Łączna wartość przewożonego ładunku szacowana jest na miliony dolarów.

W rzeczywistości w tej chwili wielkość pomocy stale rośnie. Tak więc pod koniec grudnia odpowiednie środki higieniczne zostały przekazane Ministerstwu Zdrowia, Państwowej Straży Granicznej i Głównemu Zarządowi Wywiadu MON.

Ponadto w tej chwili drogą morską dostarczanych jest około miliona puszek soku w specjalnych opakowaniach, które zostaną przekazane na potrzeby wojska w celu uzupełnienia diety żołnierzy w niezbędne witaminy. Ten największy ładunek jest obecnie transportowany drogą morską ze Stanów Zjednoczonych Ameryki.

Należy zauważyć, że FC Dynamo (Kijów) i Fundacja Braci Surkis zapewniają większość tej pomocy humanitarnej we współpracy z głównymi organizacjami charytatywnymi w Stanach Zjednoczonych Ameryki, w szczególności World of Connections i Human Kindness Project.

Fundacja Braci Surkis wspiera także osoby, które po rozpoczęciu wojny zostały zmuszone do opuszczenia terytorium Ukrainy. W szczególności od samego początku inwazji wojskowej na Ukrainę Fundusz Braci Surkis przekazywał fundusze i udzielał pomocy humanitarnej społeczności żydowskiej w Austrii, która znacznie wzrosła za sprawą rodzin Żydów ukraińskich zmuszonych do ucieczki do Austrii.

3. Finansowanie obiektów infrastrukturalnych na Ukrainie

Oprócz powyższej pomocy bezpośrednio Siłom Zbrojnym Ukrainy, FC Dynamo (Kijów) i Fundacja Braci Surkis podjęły odpowiedzialność za odbudowę szeregu obiektów infrastrukturalnych znajdujących się na terenach już wyzwolonych, ale ucierpiałych w wyniku rosyjskiej inwazji .

W szczególności, po wyzwoleniu obwodu kijowskiego, FC Dynamo (Kijów) i Fundusz Braci Surkis podpisały memorandum z Ministerstwem Zdrowia i Kijowską Obwodową Administracją Wojskową w sprawie przywrócenia przychodni we wsi Gurowszczyzna, rejon Buczański , Kijów, który został doszczętnie wypalony od wewnątrz w wyniku ostrzału czołgów i moździerzy.

Na podstawie wyników badań technicznych budynku dokonano opinii biegłego, który stwierdził, że budynek nie podlega przebudowie, jednak budowa nowego obiektu jest konieczna do kontynuowania praktyki lekarskiej i obsługi pacjentów.

Dlatego FC Dynamo (Kijów) i Fundusz Braci Surkis podjęły się przywrócenia przychodni zgodnie z międzynarodowymi standardami i wyposażenia jej w nowoczesny sprzęt kosztem FC Dynamo (Kijów) i Funduszu Braci Surkis.

W tej chwili prace przy budowie nowego budynku przychodni już wkraczają na metę i zostaną zakończone w najbliższym czasie.

Dzięki temu w niedalekiej przyszłości mieszkańcy wsi Gurowszczyzna będą mogli otrzymać odpowiednią opiekę medyczną bez konieczności podróżowania do odległych placówek medycznych.

Oprócz tego obiektu, FC Dynamo (Kijów) i Fundacja Bracia Surkis pomogły również w odbudowie przedszkola we wsi Byszew w obwodzie kijowskim, w którym fala uderzeniowa uszkodziła dach, okna, sufity i ściany wewnętrzne.

W tym przypadku, biorąc pod uwagę konieczność pilnej renowacji okien i dachu budynku, FC Dynamo (Kijów) i Fundacja Braci Surkis postanowili natychmiast rozpocząć wszystkie niezbędne prace i niezwłocznie zakupili niezbędne materiały.

Należy zaznaczyć, że na chwilę obecną wszystkie prace zostały zakończone, a 19 grudnia 2022 roku nastąpiło otwarcie przedszkola odrestaurowanego kosztem Fundacji Braci Surkis.

Ponadto, w związku ze zmienioną strategią wojsk rosyjskich, a mianowicie rozpoczęciem ataków rakietowych na krytyczny system energetyczny, FC Dynamo Kijów we współpracy z holenderską firmą Odink & Koenderink Nederland B.V. dostarczyła do miasta Bogusława w obwodzie kijowskim generator diesla o mocy 550 kW, który zagwarantuje nieprzerwaną pracę miasta.

Obecnie realizowany jest również projekt Fundacji Braci Surkis, który ma wyposażyć wszystkie bez wyjątku przychodnie w najbardziej dotkniętych obszarach w generatory, aby zapewnić ich nieprzerwaną pracę w warunkach częstych przerw w dostawie prądu.

4. Działania fundraisingowe

Od pierwszych miesięcy wojny FC Dynamo (Kijów) i Fundusz Braci Surkis koncentrowały się nie tylko na przekazywaniu środków osobistych na wsparcie i odbudowę Ukrainy, ale także na działaniach fundraisingowych – zbieraniu funduszy z całego świata w celu zgromadzenia zasobów wszystkich tych, którzy chcą pomóc Ukrainie.

Głównym sposobem pozyskania tych środków było zorganizowanie serii meczów charytatywnych pod hasłem: „Mecz o pokój! Zatrzymajmy wojnę!”, które ogłosiliśmy już miesiąc po rozpoczęciu działań wojennych.

Pierwszym meczem tej serii był pojedynek Legii z Dynamem, który odbył się 12 kwietnia 2022 roku.

W wyniku tego meczu udało się zebrać ponad 220 tysięcy euro, które zostały przekazane organizacjom wspierającym ukraińskich uchodźców. Jednocześnie w pierwszych pięciu meczach zebrano ponad 700 000 euro, które zostały przekazane na cele charytatywne.

W przyszłości odbywały się mecze z takimi gigantami jak Borussia Dortmund (która zebrała ponad 400 tysięcy euro), Dynamo Zagrzeb, Galatasaray, Bazylea i inne kluby.

Również 29 lipca 2022 roku odbył się mecz Dynama z klubem Everton, z którego zysk w wysokości 250 tysięcy funtów został przekazany na odbudowę Czernihowskiego Szpitala Miejskiego.

W sumie Dynamo rozegrało 15 meczów pod hasłem „Mecz o pokój! Stopmy wojnie!”, co pozwoliło nie tylko zgromadzić około 1,5 miliona euro środków finansowych na wsparcie Ukrainy, ale także zwrócić uwagę społeczności światowej na katastrofalne skutki rosyjskiej inwazji wojskowej na Ukrainę na pełną skalę, od czasu imprezy (mecze piłki nożnej i koncerty na centralnych placach), organizowane przez FC Dynamo Kijów i Fundację Braci Surkis, pokazywały na żywo ponad 100 krajów.

Warto zaznaczyć, że w ramach wspomnianego cyklu meczów charytatywnych z udziałem FC Dynamo (Kijów) oraz Funduszu Braci Surkis odbyły się dwa wielkoformatowe koncerty charytatywne.

Pierwszy koncert odbył się 29 maja 2022 roku w Berlinie pod Bramą Brandenburską pod hasłem „Ratujmy Ukrainę”, którego celem było zebranie środków finansowych na nowoczesne chirurgiczne aparaty rentgenowskie z łuku S. Koncert ten zgromadził ponad 40 tysięcy osób. W tym samym czasie przemawiał na nim także Igor Surkis jako prezes FC Dynamo.

Dzięki wynikom zbiórki udało się w pełni sfinansować zakup tego drogiego sprzętu dla miasta Charkowa.

W Amsterdamie odbył się drugi koncert charytatywny pod hasłem „Embrace Ukraine”, którego celem było zwrócenie uwagi na kwestię konieczności nadania Ukrainie statusu kandydata na członka Unii Europejskiej. W koncercie tym wzięło udział ponad 15 tysięcy osób.

Warto zaznaczyć, że w październiku 2022 roku FC Dynamo Kijów zostało partnerem państwowej platformy fundraisingowej UNITED24, podpisując memorandum z Ministerstwem Transformacji Cyfrowej Ukrainy i Ministerstwem Zdrowia, zgodnie z którym wszystkie zebrane przez nas fundusze zostaną na odbudowę zniszczonego szpitala w Czernihowie.

W rezultacie w tej chwili przebudowa oddziału rentgenowskiego szpitala w Czernihowie została w pełni sfinansowana.

Ponadto dzięki środkom pozyskanym przy wsparciu FC Dynamo Kijów zakupiono najnowocześniejsze aparaty rentgenowskie dla charkowskich szpitali.

Taka działalność Dynama Kijów i Funduszu Braci Surkis została wysoko oceniona na szczeblu państwowym. Tak więc pod koniec grudnia, za wsparcie Ukrainy w tych trudnych momentach jej historii, Prezydent Ukrainy Wołodymyr Zełenski podziękował FC Dynamo Kijów za nieoceniony wkład w działalność platformy fundraisingowej UNITED24.

To jeszcze raz podkreśla wagę naszego wkładu we wsparcie Ukrainy dla naszego kraju.

5. Finansowanie społeczne

Ważnym aspektem naszej działalności charytatywnej stała się także ukierunkowana pomoc celowa dla różnych kategorii ludności dotkniętej wojną.

Tak więc od pierwszych dni wojny FC Dynamo (Kijów) zapowiadało uruchomienie programu charytatywnego finansowania szpitali udzielających pomocy rannym w czasie działań wojennych, a także placówek oświatowych, którym władze Kijowa podziękowały za natychmiastowe przekazanie środków na pomoc placówkom medycznym.

W pierwszym tygodniu od ogłoszenia tego programu oprócz pomocy szpitalom udzielono pomocy 11 domom dziecka i placówkom oświatowym. W sumie FC Dynamo Kijów i Fundusz Braci Surkis bezpośrednio sfinansowały placówki medyczne kwotą ponad miliona euro.

Również w pierwszym miesiącu wojny FC Dynamo (Kijów) i Fundusz Braci Surkis w pełni wsparły finansowo zapewnienie warunków pobytu ukraińskich paraolimpijczyków w Zachodnim Centrum Rehabilitacyjno-Sportowym zlokalizowanym w obwodzie lwowskim.

I tylko w sierpniu 2022 roku Fundacja Braci Surkis zadbała o pozyskanie, dostawę i dystrybucję ponad 100 ton ładunków humanitarnych dla wrażliwych grup ludności. W szczególności ludzie otrzymywali żywność, środki higieny osobistej i artykuły pierwszej potrzeby.

W tej chwili łączna kwota udzielonej pomocy humanitarnej wynosi ponad 5000 (pięć tysięcy) ton.

Ponadto FC Dynamo Kijów zapewniało ukierunkowaną pomoc poszczególnym dzieciom z ciężkimi postaciami chorób. Jako przykład można zwrócić uwagę na zaopatrzenie dwuletniego Makara, który cierpi na mózgowe porażenie dziecięce, w specjalny aparat ortopedyczny do utrzymania pionowej pozycji ciała oraz dwutygodniowy wyjazd do międzynarodowej kliniki rehabilitacyjnej zapłacono za niego, gdzie przejdzie kurację rehabilitacyjną.

Roberto Martinez: "Ronaldo nie musi odpoczywać".
Dynamo.kiev.ua
23.06.2024, 09:27