UAF ogłasza swoje oficjalne stanowisko w związku z dopuszczeniem przez UEFA rosyjskich drużyn U-17 do rozgrywek międzynarodowych

Ukraiński Związek Piłki Nożnej (UAF) wyraził swoje oficjalne stanowisko w związku z decyzją UEFA o dopuszczeniu drużyn U-17 kraju-agresora, Rosji, do udziału w rozgrywkach międzynarodowych.

"UAF zdecydowanie potępia dzisiejszą decyzję UEFA o przywróceniu drużyn U-17 z Rosji do rozgrywek międzynarodowych.

UAF nalega na utrzymanie poprzednich decyzji UEFA i FIFA, aby uniemożliwić wszystkim rosyjskim drużynom udział w międzynarodowych rozgrywkach pod auspicjami tych organizacji.

UAF potwierdza, że nie będzie uczestniczyć w żadnych rozgrywkach z udziałem rosyjskich drużyn i apeluje do innych stowarzyszeń członkowskich UEFA o bojkot ewentualnych meczów z udziałem drużyn z Federacji Rosyjskiej, jeśli zostaną one dopuszczone.

Jesteśmy przekonani, że przyjęcie takich decyzji dotyczących stopniowego powrotu drużyn z Federacji Rosyjskiej do udziału w rozgrywkach w środku operacji wojskowych prowadzonych przez Federację Rosyjską przeciwko Ukrainie jest bezpodstawne i toleruje agresywną politykę Rosji.

Zdecydowanie wzywamy UEFA do ponownego rozważenia tej decyzji i pozostawienia w mocy poprzedniej decyzji o całkowitym zawieszeniu udziału drużyn z Rosji w rozgrywkach międzynarodowych" - czytamy na oficjalnej stronie UAF.

Najlepszy komentarz
  • Евгений Алексеев(evgenij-alekseev) - Наставник
    27.09.2023 08:53
    Почему уефовским ушлепкам не написали, сколько украинских детей U17 погибло во время войны? Почему не написали, сколько украинских детей было вынуждено покинуть территорию страны? Почему не написали, сколько детей фашисты угнали к себе в берлогу? Без этих цифр все написанное - классическая пустая, никому не нужная озабоченность